Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Verwarmingsinstallateur

Verwarmingsinstallateur

Voor het vinden van een Verwarmingsinstallateur installateur zit je hier goed! Het plaatsen van een nieuwe Verwarmingsinstallateur heeft vele voordelen. Lees hier alles over de kosten en kom in contact met de beste Verwarmingsinstallateurs.

Offerte verwarmingsinstallateur

Kosten verwarmingsinstallateur

De kosten voor een verwarmingsinstallatie variëren sterk tussen €7.500 tot €23.000 of meer inclusief btw en plaatsing. De uiteindelijke prijs hangt vooral af van bijvoorbeeld de gebruikte brandstof, de verwarmingstoestellen en het soort verwarmingsketel. Hieronder staan een aantal richtprijzen voor volledige centrale verwarming installaties en voor aparte verwarmingketels.  

Brandstof

De prijs per soort brandstof verschilt elk jaar weer. Wat duidelijk is, is dat iedereen uiteindelijk van het gas afmoet. Daarom kan het in de meeste gevallen verstandig zijn om niet voor een apparaat te kiezen dat op gas werkt. Andere opties zijn bijvoorbeeld een ketel dat werkt op elektriciteit op zon of hout. Maar je kan ook kiezen voor een warmtepomp installatie

Verwarmingsketel

Het soort verwarmingsketel maakt veel uit voor de uiteindelijke prijs. Zo heb je bijvoorbeeld een hoogrendementsketel (hr-ketel) voor ongeveer €1.500,- tot €2.500,-, inclusief btw, exclusief plaatsing en een zonneboiler voor 4.000,- tot €7.000,-, inclusief btw en plaatsing. Een warmtepomp is nog een stuk duurder, die heb je gemiddeld voor €7.500 tot €15.000, inclusief btw en plaatsing.

Welke ketel je kiest hangt af van jou wensen: heb je veel of weinig warm water nodig, en het hangt af van het aantal gezinsleden, de woning en je budget. 

Verwarmingstoestel

Naast het type brandstof en de verwarmingsketel is het belangrijk om te weten waarop je de verwarmingsketel wil aansluiten. Dit kunnen radiatoren zijn, maar ook bijvoorbeeld vloerverwarming.

Soort verwarming Prijs verwarmingsketel Prijs volledige CV-installatie
Op mazout €7.500 €11.000 - €16.000
Op vaste brandstof €10.000 - €15.000 €15.000 - €23.500
Op gas €2.200 - €5.500 €7.500 - €15.000
Met warmtepomp €7.500 - €15.000 €13.000 - €23.500
Met zonneboiler €4.000 - €7.000 €11.000 - €15.000

Soorten verwarmingsinstallaties

Wil je een nieuwe verwarmingsinstallatie dan heb je keuze uit een ketel op gas, een op vaste brandstof als pellets of hout, een warmtepomp of een zonneboiler. Hieronder staat een overzicht van de mogelijkheden:

Een verwarmingsinstallatie op gas

Momenteel heeft een verwarmingsinstallatie op gas de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Dit komt doordat de nieuwste gascondensatieketels een hoog rendement halen doordat ze warmte produceren van rookgassen om zo het cv-water en eventueel sanitair water te verwarmen. 

Verder zijn de investeringskosten vrij laag als je het vergelijkt met andere centrale verwarmingsinstallaties. Natuurlijk moet je dan wel de installatie kunnen aansluiten op het aardgasnetwerk. 

Richtprijs van de gasketel: €2.150,- tot €5.400,-

Richtprijs van een volledige cv-installatie: € 7.500,- tot €15.000,-

Verwarmingsinstallatie op vaste brandstof (hout/pellets)

Wil je liever geen verwarmingsintallatie op gas dan kan je ook kiezen voor een pelletkachel. De werking is hetzelfde als op gas en het rendement is ook hoog, alleen is de biomassaketel ecologischer. 

Wil je graag een pelletkachel dan is de aanschafprijs wel hoger, maar de prijs voor de brandstof (de pellets) is dan weer goedkoper.

Richtprijs van een biomassaketel: €10.000,- tot €15.000,-

Richtprijs van een volledige cv-installatie: €15.000,- tot €23.000,-

Warmtepomp als verwarmingsinstallatie 

Met het oog op duurzaamheid is de warmtepomp een hele goede optie. Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving (de bodem, grondwater, of de lucht) om zo je woning te verwarmen. 

Het nadeel van een warmtepomp is de prijs. Daarnaast is een warmtepomp ook niet altijd geschikt voor bepaalde situaties. Zo heb je in de meeste gevallen een goed geïsoleerde woning nodig en werkt een warmtepomp het best bij lage temperatuur verwarming (bijvoorbeeld vloerverwarming). 

Richtprijs van een warmtepomp: €7.500,- tot €15.000,-

Richtprijs van een volledige cv-installatie: €13.000,- tot €23.000,-

Verwarmen met een zonneboiler

Zie je het niet zitten om een warmtepomp aan te schaffen dan is een andere duurzame oplossing voor warmwater een zonneboiler. Voor grote gezinnen is een zonneboiler vooral geschikt. 

Naast de zonnecollectoren en het voorraadvat heb je een geïntegreerde cv-brander. Deze verwarmt bij wanneer er weinig zon is. Een zonneboiler werkt het beste in combinatie met lage temperatuur verwarming. 

Richtprijs van een zonneboiler: €4.000,- tot €7.000,- 

Richtprijs van een volledige cv-installatie: €11.000,- tot €15.000,- 

Hoe werkt een verwarmingsinstallatie?

De verwarminginstallatie bestaat uit drie grote onderdelen: de verwarmingsketel, het distrubutiesysteem en de verwarmingstoestellen. Deze drie onderdelen vormen samen een gesloten circuit dat de woning verwarmt. Hoe het precies werkt leggen we hieronder uit: 

Stap 1: Het cv-water wordt verwarmt door de verwarmingsketel: afhankelijk van het soort ketel dat je hebt wordt dit verwarmt op verschillende soorten brandstof, zoals gas of bijvoorbeeld pellets of de zon. 

Stap 2: water wordt verdeelt door distributiesysteem. Nadat het water opgewarmt is verdeelt een pop het opgewarmde water door een buizenstelsel naar de verwarmingstoestellen. 

Stap 3: verwarmingstoestellen verwarmen de woning. Het water heeft de verwarmingstoestellen bereikt en verwarmt nu de kamers. Qua verwarmingstoestellen kan je denken aan radiatoren, convectoren en vloer- en wanverwarming. Is de ruimte opgewarmd dan gaat het afgekoelde cv-water weer terug naar de ketel.

Onderhoud verwarmingsinstallatie

Om een zo hoog mogelijk rendement en een zo lang mogelijke levensduur te hebben van je centrale verwarming is onderhoud nodig. De wettelijke verplichtingen en de prijzen van onderhoud leggen we hieronder uit: 

Onderhoud voor een verwarming op gas

Werk je cv-ketel op gas en heeft het een vermogen tussen de 20 en 100 kilowatt dan ben je wettelijk niet verplicht om onderhoud te laten uitvoeren aan de cv-installatie. Toch is het verstandig om dit wel te doen voor de veiligheid en de optimale werking van de gasketel. Een EPBD III-keuring is wel elke vier jaar nodig voor ketels met een vermogen vanaf 70 kW. 

Heeft de ketel een groter vermogen dan 100 kW dan is om de vier jaar een SCIOS-keuring wel verplicht. 

Tip: Het is mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten bij een installateur voor je gasketel. 

Prijs voor onderhoud: €100,- tot €170,- euro, inclusief btw. 

Onderhoud voor een verwarming op vaste brandstof 

Werkt je cv-ketel op vaste brandstof dan ben je verplicht om om de vier jaar een SCIOS- keuring te laten uitvoeren. Dit geldt voor een ketel met een vermogen tussen de 20 en 100 kW. 

Is het vermogen hoger dan 100 kW dan is het verplicht deze keuring elke twee jaar uit te laten voeren. Als laatste geldt ook bij deze ketels de verplichte vier-jaarse EPBD III-keuring bij een vermogen van 70 kW of hoger. 

Prijs voor onderhoud: €200,- tot €250,-, inclusief btw. 

3. Onderhoud van een warmtepomp

Onderhoud van een warmtepomp is niet wettelijk verplicht. Toch is het aan te raden elke twee jaar het koelcircuit te laten checken en te laten controleren of onderdelen aan vervanging toe zijn. 

Tip: Ook bij een warmtepomp is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten bij een installateur. 

Prijs: €200,- tot €250,-, inclusief btw.

Onderhoud van een zonneboiler

Ook voor een zonneboiler is onderhoud niet verplicht. Net als bij een warmtepomp is het wel aan te raden elke twee jaar onderhoud uit te laten voeren. Zo controleert een erkende installateur of de systeemdruk bijvoorbeeld nog goed is, of er misschien klakvorming onstaan is in het voorraadvat enzovoort. 

Tip: Voor een zonneboiler is het ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten bij een installateur. 

Prijs: €75,- tot €125,-, inclusief btw.

Verwarming installateur inhuren?

Wanneer verwarming vervangen?

Wanneer je de verwarming moet vervangen ligt gemiddeld rond de 15 jaar, afhankelijk van goed het onderhouden is. Des te ouder je verwarmingsinstallatie is, des te lager het rendement is en het verbuik stijgt. Daarom is het aan te raden om na 15 jaar een nieuwe ketel te installeren. 

Wil je kiezen voor de praktische en budgetvriendelijke optie, dan kan je de oude gasketel laten vervangen door een condensatieketel. Het voordeel van een condensatieketel is dat je deze ook kan combineren met een warmtepomp. Hierdoor heb je een hoog rendement van de condenserende ketel en duurzame energie van de warmtepomp.

Verwarming zelf installeren

Een verwarming zelf installeren mag niet meer. Deze regel is ingegaan sinds 1 april 2022 en zegt dat je een verwarmingsinstallatie door een gecertificeerde installateur moet laten installeren of repareren. Deze regel staat in de ‘gasketelwet’. 

Deze regels zijn er om ongevallen door koolmonoxidevergiftiging omlaag gaat. Per jaar overlijden er namelijk gemiddeld 10 tot 15 mensen aan koolmonoxidevergiftiging volgens de brandweer. Een hybride verwarmingsinstallatie zelf installeren mag dus niet.

Verwarmingsinstallatie keuren?

Heb je een verwarmingsinstallatie met een vermogen van meer dan 70 kilowatt dan moet je deze minimaal om de vier jaar laten keuren. Dit gaat om de EPBD III-keuring. Naast deze keuring is er ook de SCIOS-keuring die verplicht is voor cv-ketels en ook het onderhoud dat erbij hoort. Hoe vaak je deze keuring moet laten uitvoeren hangt af van het soort ketel en het vermogen dat je hebt. 

Laat je de ketel keuren dan moet je dit door een gecertificeerd installatiebedrijf laten doen dat een SCIOS-certificering heeft. Hiermee wil de Nederlandse overheid er zeker van zijn dat jouw verwarmingsinstallatie naar behoren werkt.

Erkende verwarmingsinstallateur

Wanneer je een verwarmingsinstallateur inhuurt om de verwarming te installeren dan heeft hij de volgende certificeringen nodig: 

InstallQ: Elke vakbekwame cv installateur mag alleen met dit certificaat nog werkzaamheden verrichten aan cv-ketels, geisers en gashaarden.

Techniek Nederland: Verstandig is om een installateur te kiezen die lid is van Techniek Nederland, de Nederlandse organisatie van de installatiebranche.

SCIOS: Cv-installateurs die onderhoudt willen uitvoeren aan verwarmingsinstallaties moeten een SCIOS-certificaat hebben. De stichting SCIOS ontwikkelt en beheert kwaliteitssytemen voor bedrijven om inspecties en onderhoud uit te voeren bij technische installaties. 

Daarnaast werken wij bij Casius ook met keurmerk: Erkend Vakwerk. Elke Erkend installateur CV ketel krijgt een beoordeling van one klanten. Deze beoordeling moet een gemiddelde van een 7 zijn. 

Als tweede checken we continue de financiële gezondheid van het bedrijf. Als laatste moeten ze ruime beroepservaring hebben. Bij Casius zijn dus alleen maar kwalitatief goede verwarmingsinstallateurs aangesloten.

Offerte verwarmingsinstallateur nodig?

Recente aanvragen voor een verwarmingsinstallateur

maandag 29 mei 2023

Airconditioning installeren of vervangen (particulier)

Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren? : Ja, na het vergelijken van offertes Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 1 ruimte Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Ik wil graag advies


CV en verwarming Bilthoven
maandag 29 mei 2023

Airconditioning installeren of vervangen (particulier)

Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren? : Ik weet het nog niet, afhankelijk van advies & informatie Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 3 of meer ruimtes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco met buitenunit (split-airco)


CV en verwarming Krimpen aan de Lek
maandag 29 mei 2023

Airconditioning installeren of vervangen (particulier)

Plaatsen van airco op zolder Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren? : Ik weet het nog niet, afhankelijk van advies & informatie Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 1 ruimte Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco met buitenunit (split-airco)


CV en verwarming Monster
maandag 29 mei 2023

Airconditioning installeren of vervangen (particulier)

Multi-split van 5kw voor woonkamer en 3,5kw voor slaapkamer. Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren? : Ja, na het vergelijken van offertes Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 2 ruimtes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco met buitenunit (split-airco)


CV en verwarming Zoetermeer
maandag 29 mei 2023

Airconditioning installeren of vervangen (particulier)

Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren? : Ik weet het nog niet, afhankelijk van advies & informatie Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 3 of meer ruimtes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco met buitenunit (split-airco)


CV en verwarming Krimpen aan den IJssel
maandag 29 mei 2023

Airconditioning installeren of vervangen (particulier)

Airco kopen en laten plaatsen in de woonkamer en misschien ook in de slaapkamer. Voor welke airco moet ik gaan, welke zijn geschikt voor mij. Ben je van plan om deze klus uit te laten voeren? : Ja, na het vergelijken van offertes Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 1 ruimte Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco met buitenunit (split-airco)


CV en verwarming Utrecht

Offerte verwarmingsinstallateur

Offertes aanvragen