Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
39 Fundering

Fundering

Fundering

Wil je een tuinhuis laten plaatsen, maar heb je nog een fundering nodig? Wil je de fundering van je tuinhuis liever uitbesteden aan een professional? De erkende aannemers via Casius staan voor je klaar voor zowel grote als kleine klussen. Zo helpen de aannemers je niet alleen bij het plaatsen van de fundering, maar kunnen ze je ook helpen bij het aanvragen van een bouwvergunning tuinhuis. Dit is natuurlijk alleen op het moment dat het nodig is.

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn voor de fundering van jouw nieuwe tuinhuis en wat de kosten van het project zijn. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Fundering tuinhuis kosten

De kosten voor de fundering van een blokhut of tuinhuis verschilt per soort fundering. Bijvoorbeeld voor een betonnen fundering van 15 cm dik, inclusief randbekisting en wapening, liggen de kosten gemiddeld rond de €80 per m². Dit is exclusief plaatsing door een vakman. 

Voor een duidelijk overzicht van de gemiddelde kosten per fundering soort, hebben wij een overzicht voor je gemaakt. 

Let op: de vakmannen via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw klus afwijken van de bovengenoemde prijzen. Net zoals van de prijzen in de tabel.

Soort fundering Kosten
Bestrating tegels €14 - €60 per m²
Ophoog- en voegzand vullen €40 - €60 per m³
Opsluitbanden plaatsen €2 - €4 per strekkende meter
Standaard beton fundering €95 - €125 per m³
Houten vlonders €55 - €130 per m²
Prefab funderingsbalk van 100 cm lang (88 cm werkend) €50 per stuk

Wil je de exacte kosten weten voor de fundering van jouw tuinhuis? Vraag dan hier een offerte aan.

Tuinhuis bouwen soorten fundering

Er zijn meerdere soorten funderingen voor een tuinhuis of blokhut.   

 1. Bestrating (tegels of klinkers): dit soort fundering wordt het meeste toegepast en is vooral geschikt voor blokhutten en tuinhuizen;
 2. Betonvloer (gestort beton): dit soort fundering gebruik je voornamelijk als je blokhut of tuinhuis geïsoleerd wordt met vorstranden. Anders kan er een plaat gebruikt worden. Een betonvloer is een duurdere constructie dan bestrating en alleen nodig als er een heel zwaar bouwwerk wordt neergezet, denk hierbij aan veel kg per m² op de randen. Of wanneer de vloer van plavuizen wordt, er vloerverwarming in komt of van een coating moet worden voorzien;
 3. Paalfundering/ vlonderconstructie: dit soort fundering heeft het voordeel dat er geen grondwerk nodig is. Het is makkelijk toepasbaar op licht- of zwaar plooiende/ hellende terreinen en het kan makkelijk gemaakt worden op terreinen die slecht toegankelijk zijn.
  De paalfundering wordt van een hardhouten ring gemaakt (een hardhouten balk volledig onder de wanden) en hardhouten palen. Later kan hiertussen bestrating worden gelegd.
  Een andere optie is een tussenliggend frame van drukgeïmpregneerd hout (constructie wordt bovengronds geplaatst) of hardhout (constructie kan worden ingegraven. De drempel wordt dan lager);
 4. Prefab betonfundering tuinhuis: dit soort fundering bestaat uit zware prefab betonstroken en prefab betonpoeren. Je hebt hiervoor alleen een zandbed nodig van straatzand. Daar worden betonnen delen ingegraven. Dit kan je later zelf opvullen met bestrating of met beton.
  Wanneer je deze fundering als vloer kiest, hoef je later geen bestrating of beton meer te plaatsen, omdat deze fundering ook als vloer wordt toegepast. 
 5. Puntpaalhouders en H-ankers: deze fundering is geschikt voor vrijstaande of aangebouwde paalconstructies. Dit zijn bijvoorbeeld veranda’s, carports en priëlen. Om de paalhouders of H-ankers wordt beton gestort. Heb je een aanbouwconstructie? Dan zijn vaak prefab betonpoeren al voldoende (zie de fundering hieronder);
 6. Prefab betonpoeren: deze kunnen worden gebruikt bij paalconstructies, die zijn aangebouwd aan een bestaande constructie (bijvoorbeeld een huis). Ze zijn geschikt voor aanbouwveranda’s en aanbouwcarports. De prefab betonpoeren kunnen ook gebruikt worden onder palen van een bouwwerk (bijvoorbeeld een blokhut met luifel op palen). 

Ondergrond fundering

Bij een fundering geldt het volgende: de fundering is zo goed als de ondergrond van het tuinhuis. Daarom is de ondergrond net zo belangrijk als de fundering zelf. 

Grofweg zijn er 3 grondsoorten:

 1. Zandgrond: deze grondsoort is het meest stabiel. Daardoor kent het weinig problemen; 
 2. Kleigrond: deze grondsoort heeft iets meer aandacht nodig, er is grondwerk nodig. Denk hierbij aan een laag puin onder het straatzand;
 3. Veengrond: deze grondsoort is het meest instabiel van deze 3 grondsoorten. Het is belangrijk bij deze grondsoort dat er veel aandacht wordt besteed aan het grondwerk. Denk hierbij aan puin onder het zandbed en/ of EPS toepassen. Heb je veengrond en moet deze voor 100% goed gemaakt worden, dan moet er eigenlijk geheid worden tot in de onderliggende stabiele zandlaag. Wat hierbij een probleem kan zijn is dat de zandbodem soms veel meter diep zit, wat heien nogal prijzig maakt. Soms komt het zelfs voor dat het nog prijziger is dan het bouwwerk zelf en dus niet haalbaar.
  In het geval van Veengrond raden we daarom aan om te kiezen voor een lichtere dakbedekking. Hierdoor wordt de druk op de fundering tot een minimum beperkt. 

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen