Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Nieuwe woning ruwbouw

Eigen huis bouwen

Eigen huis bouwen

Wil je je eigen droomhuis maken en ben je opzoek naar de mogelijkheden en de kosten? Dan zit je goed! Hier vind je informatie, prijzen en offertes op maat van vakmannen bij je uit de regio.

Wil je een eigen huis laten bouwen? Dat is een grote en fantastische stap! Maar, je moet er niet te licht over denken. Natuurlijk is het geweldig dat je alles zelf mag bedenken en beslissen, maar heb je voor zelf een huis bouwen ook voldoende kennis? Kan je hulp gebruiken bij het laten bouwen van je eigen huis? Casius staat voor je klaar.

Heb je nog geen bouwtekeningen laten maken? Bij casius zijn ook erkende architecten aangesloten. 

Heb je moeite met de benodigde vergunningen? Geen probleem, de professionals via Casius zitten al jaren in het vak en regelen graag de bouwvergunningen voor je. 

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Kosten eigen huis bouwen

Op het moment dat je een eigen huis wil laten bouwen is het heel erg belangrijk dat je van te voren alle kosten van een huis laten bouwen op een rijtje zet. Van te voren is het natuurlijk lastig in te schatten wat de precieze kosten zullen zijn, want er komen veel kostenposten bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de grond die gekocht moet worden, de architect, een fundering, de riolering die aangesloten moet worden en de afwerking van een casco bouw van een huis.

Maar wat kost een nieuw huis bouwen?

De gemiddelde kosten voor het bouwen van een nieuwe woning verschillen enorm.
Voor een prefab nieuwbouwwoning liggen de kosten ongeveer tussen de €70.000 en de €500.000. De gemiddelde nieuwbouwwoning laten bouwen kost gemiddeld rond de €180.000.

Hieronder geven we je een globale prijsindicatie per soort (vrijstaande) woning om je een verder beeld te geven van wat je kan verwachten aan kosten per soort woning. De prijsindicatie is aangegeven per kuub, inclusief afwerking.

Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw eigen huis afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort woning Oppervlakte Kosten Kosten per m³
Kleine woning 100 m² €135.000 €460
Gemiddelde woning 150 m² €170.000 €380
Villa (grote woning) 200 m² €210.000 €350

Deze kosten zijn dus een prijsindicatie. Ze zijn verder afhankelijk van de specifieke omstandigheden en van de wensen die je hebt. Je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Ook moet erbij gezegd worden dat deze prijzen van een casco opgeleverd huis zijn.

Wil je de exacte kosten weten voor een huis laten bouwen? Dan moeten de juiste specialisten langskomen om een duidelijke inschatting te maken van de prijzen.
In veel gevallen kan een architect de totaalprijzen goed inschatten en berekenen. Klop daarom eerst aan bij een architect.

Zoek je een architect en wil je een offerte op maat? Of heb je al een architect en wil je een afspraak maken met een aannemer? Vraag een gratis offerte aan.

Eigen huis bouwen kosten besparen

Een eigen huis bouwen is natuurlijk een hoge kostenpost. Maar je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Hieronder hebben wij een aantal tips op een rij gezet, zodat je weet hoe je zo voordelig mogelijk jouw kwalitatief goede droomhuis kan realiseren. 

Tip 1: Kies voor een transparante aannemer

Deze eerste tip is gelijk de allerbelangrijkste tip. Kies een aannemer die je vertrouwt en waar je op kunt bouwen. Een woning is waarschijnlijk je grootste aankoop ooit, dus wil je er natuurlijk zeker van zijn dat de aannemer jouw vertrouwen niet beschadigd. Handig is om voor de start van de bouw een overzicht te vragen van alle kosten. Maak duidelijke afspraken wat er gebeurt bij tegenslagen. Kijk ook goed of de aannemer overal een bepaald percentage van vraagt.

Heb je een bepaald budget? Dan raden we aan om de aannemer niet per uur te betalen. Dit komt doordat het werk vaak uitloopt en dan betaal je voor extra uren. Een all-in prijs is daarom vaak de beste optie. 

Tip 2: Laat je huis casco opleveren

Op het moment dat je een huis laat bouwen, kan je vaak kiezen om deze casco te laten opleveren. Dat betekent dat je woning dan nog niet compleet is afgewerkt. Hiermee bespaar je vaak al snel enkele tienduizenden euro’s. De afwerking moet je alleen wel zelf doen. 

Tip 3: Kies een cataloguswoning

Er zijn twee soorten nieuwbouwwoningen:

  1. Een op maat ontworpen nieuwbouwwoning;
  2. Een cataloguswoning.

De eerste nieuwbouwwoning is de duurste optie, want je woning is dan uniek. Een architect moet eerst een schets maken wat natuurlijk geld kost. Daarnaast rekent een aannemer ook meer bij dit soort nieuwbouwwoningen. De aannemer bouw de woning namelijk voor het eerst en moet rekening houden met onvoorziene zaken. 

Een cataloguswoning is een woning die al vaker is gebouwd. Kan je deze dan niet aanpassen? Wees gerust, vaak kan je de woning aanpassen naar je eigen smaak. Je kan dus alsnog een eigen draai geven aan je nieuwe woning. 

Tip 4: Bespaar op extra opties

Je kan kiezen voor extra opties, of te wel: meerwerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra stopcontacten, het verleggen van lichtpunten of keukenaansluitingen verplaatsen.
Vaak is het slimmer om later zelf die veranderingen uit te voeren. Aannemers verdienen namelijk vaak flink op meerwerk. Er wordt meestal gerekend met catalogusprijzen. Dit is bijvoorbeeld zo voor modern schakelmateriaal, terwijl je op internet zelf goedkoper wandcontactdozen kan aanschaffen. Als iets bij het bouwen van een huis afwijkt van de standaard, dan rekent de aannemer meer. Laat je daarom goed informeren en vergelijk prijzen.

Tip 5: Ga samen met je buren die ook een huis willen bouwen naar een aannemer

Gaan je nieuwe buren ook een nieuw huis bouwen? Denk er dan over na om samen naar een aannemer te stappen om samen de tuin bij een hoveniersbedrijf te laten aanleggen. Vaak geven bedrijven een (kleine) korting wanneer er twee of meer huishoudens een dienst of product afnemen. Daarnaast is het voor die bedrijven makkelijker als er werkzaamheden worden gebundeld. Dit komt omdat de materialen (in bulk) mogelijk goedkoper zijn. 

Tip 6: Bouw alleen wat je nodig hebt

Als je je woning laat bouwen, bedenk dan goed hoeveel ruimte je nodig hebt. Bedenk hoe jouw gezinssituatie er over vijf tot tien jaar uit gaat zien. Hoeveel ruimte heb je dan nodig? Is je woning dan te groot of te klein? Kies je namelijk een huis met teveel slaapkamers, dan betaal je teveel. Maar heb je later te weinig ruimte en moet je bijvoorbeeld een aanbouw bij laten bouwen? Dan betaal je later meer.

Vraag een offerte aan

Hoe werkt Casius?

Casius is de kortste weg, naar de beste vakman. Ons doel is dan ook om jou zo snel mogelijk met een vakman in contact te brengen die het beste past bij jouw voorkeuren.

Na het indienen van je aanvraag wordt jouw opdracht gedeeld in ons netwerk van Erkende Badkamerspecialisten in jouw regio. Als we vragen over je aanvraag hebben, bellen we je eerst nog even. Je kunt zelf aangeven met hoeveel vakbedrijven je in contact wilt komen, maar wij hanteren een maximaal aantal van 3 vakbedrijven per aanvraag. Vervolgens ontvang je een e-mail met de gegevens van de geïnteresseerde en beschikbare vakbedrijven, samen met een introductie en beoordelingen van klanten die jou voorgingen. Zij adviseren je verder en maken graag een offerte voor je. Uiteraard vrijblijvend.

Keurmerk Erkend Vakwerk

Om de kwaliteit te waarborgen, moeten de door Casius voorgestelde bedrijven voldoen aan de eisen van Erkend Vakwerk. Elke vakman wordt bij toetreding beoordeeld op:

  • Vakbekwaamheid & ervaring
  • Klanttevredenheid
  • Financiële gezondheid

Voor elke klus die uitgevoerd wordt door een vakman, kan de klant een beoordeling geven. Zodra we je in contact brengen met onze vakmannen, sturen we je meteen een overzicht van hun meest recente beoordelingen. Zodat jij je keuze mede kan baseren op beoordelingen en ervaringen van anderen. Dat is wel zo prettig.

Voor meer informatie kijk je op de pagina Wat is Erkend Vakwerk?

Offertes aanvragen