Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Nieuwe woning ruwbouw

Eigen huis bouwen

Wil je je eigen droomhuis maken en ben je opzoek naar de mogelijkheden en de kosten? Dan zit je goed! Hier vind je informatie, prijzen en offertes op maat van vakmannen bij je uit de regio.

Wil je een eigen huis laten bouwen? Dat is een grote en fantastische stap! Maar, je moet er niet te licht over denken. Natuurlijk is het geweldig dat je alles zelf mag bedenken en beslissen, maar heb je ook voldoende kennis in huis om zelf een huis te bouwen? Kan je hulp gebruiken bij het laten bouwen van je eigen huis? Casius staat voor je klaar.

Heb je nog geen bouwtekeningen laten maken? Bij casius zijn ook erkende architecten aangesloten

Heb je moeite met de benodigde vergunningen? Geen probleem, de professionals via Casius zitten al jaren in het vak en regelen graag de bouwvergunningen voor je. 

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Vind een aannemer in jouw buurt

Kosten eigen huis laten bouwen

Op het moment dat je een eigen huis wil laten bouwen is het heel erg belangrijk dat je van te voren alle kosten van een huis laten bouwen op een rijtje zet. Van te voren is het natuurlijk lastig in te schatten wat de precieze kosten zullen zijn, want er komen veel kostenposten bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de grond die je moet kopen, de architect, een fundering, de riolering die aangesloten moet worden en de afwerking van een casco bouw van een huis.

Maar wat kost een nieuw huis bouwen?

De gemiddelde kosten voor het bouwen van een nieuwe woning verschillen enorm.
Voor een prefab nieuwbouwwoning liggen de kosten ongeveer tussen de €70.000 en de €500.000. De gemiddelde nieuwbouwwoning laten bouwen kost gemiddeld rond de €180.000.

Hieronder geven we je een globale prijsindicatie per soort (vrijstaande) woning om je een verder beeld te geven van wat je kan verwachten aan kosten per soort woning. De prijsindicatie is aangegeven per kuub, inclusief afwerking.

Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw eigen huis afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort woning Oppervlakte Kosten Kosten per m³
Kleine woning 100 m² €135.000 €460
Gemiddelde woning 150 m² €170.000 €380
Villa (grote woning) 200 m² €210.000 €350

Deze kosten zijn dus een prijsindicatie. Ze zijn verder afhankelijk van de specifieke omstandigheden en van de wensen die je hebt. Je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Ook moet erbij gezegd worden dat deze prijzen van een casco opgeleverd huis zijn.

Wil je de exacte kosten weten voor een huis laten bouwen? Dan moeten de juiste specialisten langskomen om een duidelijke inschatting te maken van de prijzen.
In veel gevallen kan een architect de totaalprijzen goed inschatten en berekenen. Klop daarom eerst aan bij een architect.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Bouwtekening architect

Kunnen we je helpen?

Casius brengt je gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen.

Offertes aanvragen

Eigen huis laten bouwen: kosten besparen

Een eigen huis bouwen is natuurlijk een hoge kostenpost. Maar je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Hieronder hebben wij een aantal tips op een rij gezet, zodat je weet hoe je zo voordelig mogelijk jouw kwalitatief goede droomhuis kan realiseren. 

Tip 1: Kies voor een transparante aannemer

Deze eerste tip is gelijk de allerbelangrijkste tip. Kies een aannemer die je vertrouwt en waar je op kunt bouwen. Een woning is waarschijnlijk je grootste aankoop ooit, dus wil je er natuurlijk zeker van zijn dat de aannemer jouw vertrouwen niet beschadigd. Handig is om voor de start van de bouw een overzicht te vragen van alle kosten. Maak duidelijke afspraken wat er gebeurt bij tegenslagen. Kijk ook goed of de aannemer overal een bepaald percentage van vraagt.

Heb je een bepaald budget? Dan raden we aan om de aannemer niet per uur te betalen. Dit komt doordat het werk vaak uitloopt en dan betaal je voor extra uren. Een all-in prijs is daarom vaak de beste optie. 

Tip 2: Laat je huis casco opleveren

Op het moment dat je een huis laat bouwen, kan je vaak kiezen om deze casco te laten opleveren. Dat betekent dat je woning dan nog niet compleet is afgewerkt. Hiermee bespaar je vaak al snel enkele tienduizenden euro’s. De afwerking moet je alleen wel zelf doen. 

Tip 3: Kies een cataloguswoning

Er zijn twee soorten nieuwbouwwoningen:

  1. Een op maat ontworpen nieuwbouwwoning;
  2. Een cataloguswoning.

 

De eerste nieuwbouwwoning is de duurste optie, want je woning is dan uniek. Een architect moet eerst een schets maken wat natuurlijk geld kost. Daarnaast rekent een aannemer ook meer bij dit soort nieuwbouwwoningen. De aannemer bouwt de woning namelijk voor het eerst en moet rekening houden met onvoorziene zaken

Een cataloguswoning is een woning die al vaker is gebouwd. Kan je deze dan niet aanpassen? Wees gerust, vaak kan je de woning aanpassen naar je eigen smaak. Je kan dus alsnog een eigen draai geven aan je nieuwe woning. 

Tip 4: Bespaar op extra opties

Je kan kiezen voor extra opties, of te wel: meerwerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra stopcontacten, het verleggen van lichtpunten of keukenaansluitingen verplaatsen.

Vaak is het slimmer om later zelf die veranderingen uit te voeren. Aannemers verdienen namelijk vaak flink op meerwerk. Er wordt meestal gerekend met catalogusprijzen. Dit is bijvoorbeeld zo voor modern schakelmateriaal, terwijl je op internet zelf goedkoper wandcontactdozen kan aanschaffen. Als iets bij het bouwen van een huis afwijkt van de standaard, dan rekent de aannemer meer. Laat je daarom goed informeren en vergelijk prijzen.

Tip 5: Ga naar een aannemer samen met je buren die ook een huis willen bouwen 

Gaan je nieuwe buren ook een nieuw huis bouwen? Denk er dan over na om samen naar een aannemer te stappen om samen de tuin bij een hoveniersbedrijf te laten aanleggen. Vaak geven bedrijven een (kleine) korting wanneer er twee of meer huishoudens een dienst of product afnemen. Daarnaast is het voor die bedrijven makkelijker als er werkzaamheden worden gebundeld. Dit komt omdat de materialen (in bulk) mogelijk goedkoper zijn. 

Tip 6: Bouw alleen wat je nodig hebt

Als je je woning laat bouwen, bedenk dan goed hoeveel ruimte je nodig hebt. Bedenk hoe jouw gezinssituatie er over vijf tot tien jaar uit gaat zien. Hoeveel ruimte heb je dan nodig? Is je woning dan te groot of te klein? Kies je namelijk een huis met teveel slaapkamers, dan betaal je teveel. Maar heb je later te weinig ruimte en moet je bijvoorbeeld een aanbouw bij laten bouwen? Dan betaal je later meer.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Houtskeletbouw woning

Interesse?

Benieuwd naar wat Casius voor jou kan betekenen? Vraag geheel gratis en vrijblijvend offertes op en ontdek hoe onze vakmannen jou kunnen helpen!

Offertes aanvragen

Vind een aannemer in jouw buurt

Recente aanvragen om een huis te laten bouwen

dinsdag 06 juni 2023

Nieuwbouw 2 kavels

Wij hebben 2 kavels naast elkaar waar een 2 onder 1 kap op moet, wat zijn de gemiddelde kosten hiervan, kavel 1: 303m2 grond kavel 2: 260m2grond


Bouw en nieuwbouw Urk
dinsdag 07 maart 2023

Bouwen van 2 tuinschuren

Ik wil mijn oude schuur en een kweekkas vervangen door houten nieuwbouw. De afmetingen zijn : Schuur 1 : 3,20 x 4,50 met deur, raam en plat dak. Schuur 2 : 1,80 x 2,20 Met op de lange zijde een overdekte luifel van 1,50 x 2,20. Ook schuur 2 een deur en een raam. Plat dak . Alles afwaterend richting tuin zodat er regentonnen kunnen worden geplaatst. Nameting is gewenst. Oude schuur en kweekkas afvoeren.


Bouw en nieuwbouw Rhoon
dinsdag 30 augustus 2022

Terrasoverkapping plaatsen

Bij ons nieuwbouwhuis willen wij aan de achterkant een overkapping plaatsen. Hebben de voorkeur voor een aluminium constructie met een glazen dak. Afmeting niet bekend.


Bouw en nieuwbouw Tholen
zaterdag 16 juli 2022

Terrasoverkapping plaatsen

In mijn nieuwbouwwoning met nog kale tuin zou ik graag een pergola met schaduwdoek/harmonicadoek laten plaatsen. De breedte is ongeveer 4 meter, de diepte ongeveer 3 meter, wat heel geschikt is voor een prefab pergola. In de tuin ligt alleen nog maar vulzand, dus de pergola kan geplaatst worden zonder dat bestratingen in de weg liggen. Voorkeur voor een aluminium constructie met vouwdak.


Bouw en nieuwbouw Zwolle
maandag 09 mei 2022

Bestaande woning onderkelderen (~50m2)

Wij hebben een nieuwbouw tussenwoning uit 2017. Wij hebben interesse in het onderkelderen van de woning. De totale woning is 9.5x5 meter, maar de kelder mag kleiner. De oppervlakte van de kelder wordt ongeveer 50m2. Hierin willen we bij voorkeur een vloerverwarming laten installeren. De oplevering casco.


Bouw en nieuwbouw Zwijndrecht
woensdag 20 april 2022

Terrasoverkapping plaatsen

Overkapping dak open en dicht zijkanten ook . Komt tegen het stenen tuinhuis . 5 meter breed uitval van drie meter . Gaat om een nieuwbouwwoning.


Bouw en nieuwbouw Lelystad
Offertes aanvragen