Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Dakpan Leggen

Hellend dak

Hellend dak

Dakpannen, riet, of toch liever dakleien? Lees hier meer informatie en vraag gratis drie offertes op maat aan van Erkende vakmannen bij jouw uit de buurt.

Een dakbedekking of dakbekleding gaat ongeveer 30 tot maximaal 100 jaar mee, afhankelijk van het soort. Om lekkages te voorkomen, zal je dus rond het einde van de levensduur van je dak je dakbedekking moeten vernieuwen. Daarbij heb je keuze uit verschillende soorten dakbedekkingen, met elk hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. Welke dakbedekking je het beste kunt kiezen, hangt van af die kenmerken, maar ook van de prijs. 

Bij Casius vind je de gespecialiseerde en erkende vakman die je hiermee kan helpen. Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt. 

Weet je al zeker dat je nieuwe dakbedekking wil laten plaatsen? Wil je graag dat een erkende dakdekker bij je langskomt om alle vakkundige normen te bespreken? Vul dan het offerte formulier in en ontvang tot 3 gratis en vrijblijvende offertes!

Wat kost dakbedekking?

De kosten voor het bedekken van je dak hangen vooral af van: het aantal vierkante meters dat bedekt moet worden, het soort dakbedekking, de moeilijkheid van het te bedekken dakoppervlak en de ervaring van de dakdekker. De kosten kunnen hierdoor variëren per situatie. In de onderstaande tabel zie je de gemiddelde kosten van de verschillende soorten dakbedekkingen en hun gemiddelde levensduur. 

Let op: de dakdekkers via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort bedekking Prijs per m² (inclusief plaatsen en btw) Gemiddelde levensduur
Dakpannen €55 50 jaar
Leien €75 60 jaar
Riet €95 30 jaar
Zink €90 80 jaar
Koper €130 80 jaar
Groen €120 50 jaar

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan een offerte aan.

Overzicht van soorten

Dakpannen

Dakpannen zijn een klassieke dakbedekking voor een hellend dak. De meest voorkomende pannen zijn keramische (ook wel kleidakpannen of stormpan genoemd) en betonnen dakpannen. Beide soorten kun je verkrijgen in verschillende vormen (bijvoorbeeld holle of platte pannen), maar ook in verschillende kleuren en maten.

Keramische dakpannen beschadigen minder snel, maar betonnen pannen zijn meestal goedkoper. Voor beide soorten geldt dat ze enigszins gevoelig blijven voor mosvorming. Een beschermde coating biedt hierin een goede uitkomst. Wel heb je met een pannendak dat je door mosvorming het eens in de zoveel tijd moet laten reinigen.  

Dakleien

Dakleien zijn, zoals de naam al zegt, een soort dakbedekking gemaakt van leisteen. Ze worden al eeuwen als dakbedekking gebruikt en geven je huis een mooie uitstraling. Het grootste voordeel van leisteendakpannen is dat ze heel duurzaam zijn. Dakleien zijn waterdicht en zijn goed bestand tegen temperatuurverschillen. Tegenwoordig zijn er naast natuurleien ook kunstleien.

Het nadeel van natuurleien is dat de kosten een stuk hoger liggen dan bij kunstleien, maar je krijgt er wel een veel langere levensduur voor terug. Beide soorten kun je in verschillende vormen en kleuren krijgen, wel is dit afhankelijk van het type lei. Daarnaast is het mogelijk om ook je gevel te bekleden met leisteen.

Rieten dakbedekking

Riet wordt al eeuwen als dakbedekking gebruikt, maar door het brandgevaar zijn rietendaken bijna verdwenen. Tegenwoordig stijgen ze weer in populariteit, omdat het brandgevaar niet zo groot is als vroeger door nieuwe technieken. Riet geeft niet alleen je boerderij een warme, luxe uitstraling, maar ook je bedrijfspand, villa of bungalow.

Een nadeel is wel dat niet ieder dak geschikt is voor riet en een rieten dak elke vijf jaar onderhoud vraagt. Bovendien gaat het minder lang mee dan andere materialen.

Zinken dak

Een zinken dakbedekking biedt een groot voordeel wanneer je een dak hebt met een afwijkende vorm. Doordat zink flexibel is, is het geschikt voor alle soorten dakvormen en geeft het je veel architectonische mogelijkheden.

Een ander groot voordeel is de lange levensduur van zink: een zinken dak kan maximaal 125 jaar meegaan. Het materiaal is onderhoudsvriendelijk; je zinken dak doorstaat gemakkelijk een heftige storm, zonder stormschade op te lopen. 

Met een zinken dakbedekking heb je wel thermische- en geluidsisolatie nodig.   

Koperen dak  

Koperen daken hebben veel overeenkomsten met zinken daken. Net als bij zink is een koperen dak duurzaam en is een lange levensduur gegarandeerd. Onder invloed van regen en lucht vormt er op het koperen dak een ondoordringbare oxidatielaag, dat een natuurlijke bescherming laag vormt. Hierdoor kan deze dakbedekking tot 100 jaar meegaan, zonder dat onderhoudt vereist is. Koper kun je, naast dakbekleding, ook gebruiken voor de afwerking van de dakranden.

Koper wordt vaak gekozen vanwege de klassieke uitstraling die het je dak en woning geeft, door de langzame kleurverandering naar roodbruin en uiteindelijk groen.

Wel is het dak gevoeliger voor deuken. Zo kan er bij een hevige hagelbui deuken in de dakplaten ontstaan. Bovendien is koper ook duurder dan zink. 

Groendak

Een groendak is een dak dat begroeid is met beplanting. Een groendak is niet alleen mogelijk op een plat dak, maar ook op een hellend dak. Het dak wordt bekleed met een onderlaag (bijvoorbeeld EPDM) waar verschillende mossen, vetplanten (sedumdak) en kruiden op aangelegd worden.

Vaak kies je voor een groendak, mede omdat het bijdraagt aan het milieu. Groene daken kunnen gecombineerd worden met zonnepanelen of windmolens. Dan spreken we over een energiedak.

Groene dakbekleding beschermt je dak tegen schadelijke weersomstandigheden zoals UV-licht, vocht en temperatuurschommelingen. De planten op het dak nemen veel water op, wat de kans op waterschade verkleint. Daarbij wordt het riool er ook minder door belast. Mocht er echter een lekkage ontstaan is deze wel minder gemakkelijk vast te stellen. Het is wel belangrijk dat vastgesteld wordt of je dakconstructie sterk genoeg is voor de vegetatie.

Offertes aanvragen