Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Isolatie Minerale Wol

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Heb je een koude vloer en wil je warme voeten zonder pantoffels en gelijk besparen op je energiekosten? Dan is vloerisolatie een optie. Wat de kosten en de mogelijkheden zijn, vind je hieronder.

Vloer isoleren

Als je geen vloerisolatie hebt, dan kan je gauw de neiging hebben om de kou die de vloer uitstraalt te compenseren door de verwarming hoger te zetten. Helaas zal de vloer hierdoor niet warmer aanvoelen en zal je energierekening sneller stijgen dan je lief is. Door je vloer te laten isoleren kan je jaarlijks 7 kubieke meter aardgas per vierkante meter besparen.
Vloerisolatie is eenvoudig aan te brengen wanneer je een hoge kruipruimte hebt, maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte zijn er mogelijkheden om je vloer te isoleren.

De isolatie specialisten bij Casius staan voor je klaar om je hierbij te helpen en je van informatie en advies te voorzien. Ze helpen je niet alleen met het isoleren van je vloer, maar ook met het dak of je gevel. Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Weet je al zeker dat je de vloer wilt isoleren? Wil je graag dat een isolatiespecialist bij je langskomt om alle vakkundige normen te bespreken? Vul dan het offerte formulier in en ontvang tot 3 gratis en vrijblijvende offertes! 

Vloerisolatie kosten

De gemiddelde kosten voor vloerisolatie inclusief plaatsing is €1.700. Gemiddeld verdien je in 5 tot 8 jaar je investering in vloerisolatie terug. Je hebt twee type vloerisolatie: bovenzijde of de onderzijde isolatie. Bij bovenzijde isolatie legt de vakman de vloerisolatie boven op de vloer. Bij onderzijde isolatie wordt het tegen de onderkant van de vloer gelegd.

De gemiddelde prijs voor jouw situatie hangt ook af van het aantal m² zie daarvoor onderstaande prijzenschema. Let wel: de isolatiespecialisten via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort woning Bovenzijde/onderzijde Kruipruimte
Appartement €1.200 - €1.400 €800 - €1.000
Tussenwoning €1.300 - €1.600 €900 - €1.200
Hoekwoning €1.500 - €1.800 €1.000 - €1.300
2 onder 1 kap €1.700 - €2.000 €1.100 - €1.400
Vrijstaand €2.100 - €2.400 €1.400 - €1.800

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan een offerte aan.

Prijsvoorbeelden

Voordelig

Je hebt een vrijstaande woning met vloerverwarming, maar je twijfelt of die vloerverwarming nog wel goed werkt. Je energiekosten zijn hoog, maar de vloer is nooit echt lang warm. Je ontdekt dat de vloer niet goed is geïsoleerd, maar je wilt ook niet veel betalen voor isolatie. Kies dan voor kruipruimte-isolatie. De kosten daarvan liggen rond de €1.400.

Geen kruipruimte

Je woont fijn in een comfortabel appartement, maar in de winter heb je het koud en is het moeilijk om een fijne temperatuur te krijgen. Omdat het in een appartement niet mogelijk is om de vloer aan de onderkant te isoleren, moet je kiezen voor isolatie aan de bovenzijde. Met een investering van ongeveer €1.200 heb jij het weer warm in je appartement.

Effectief

Je wilt je vloer van je hoekwoning zo effectief mogelijk isoleren, want jij wil besparen op energiekosten en het warmteverlies zoveel mogelijk beperken. Het meest effectieve in dit geval is isoleren aan de onderzijde van je vloer. Voor het laten leggen van isolatie aan de onderzijde van je vloer betaal je ongeveer €1.500.

Wat bepaalt de prijs van vloerisolatie?

Vloerisolatie of kruipruimte-isolatie

De prijs is afhankelijk van de keuze die je maakt: kies je voor vloerisolatie of voor kruipruimte-isolatie? Kruipruimte-isolatie is gemiddeld goedkoper, maar vloerisolatie is effectiever. Beslis voor jezelf wat jij het belangrijkste vindt: geld of effectiviteit. Het scheelt zo €400 tot €800 op de totaalprijs.

Als je de kruipruimte wil isoleren zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt kiezen voor bodemisolatie of vloerisolatie. Dan is er nog een grote keuze aan het soort materiaal. Denk aan bijvoorbeeld isolatiechips of isolatieparels, maar je kan ook kiezen voor EPS, PIR, steenwol, glaswol of minerale wol (zoals Knauf MW35).

Wat is dan het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie?

Bij vloerisolatie wordt er aan de onderzijde een isolatielaag geplaatst via de kruipruimte. Bij bodemisolatie wordt er juist op de bodem van je kruipruimte een laag geplaatst. Dit kan met bijvoorbeeld EPS-Parels of Schelpen. Dit zorgt ervoor dat de vochtigheid in de kruipruimte afneemt en schimmel en vocht minder ontstaat.

Het grootste verschil tussen de twee is dat vloerisolatie er echt voor zorgt dat je vloer minder koud is. Bij bodemisolatie is dit niet echt het geval. Daarbij gaat het meer om een gezonder klimaat creëren voor je kruipruimte, maar het levert je geen warme voeten op.

Isolatiemateriaal

Om je vloer te isoleren zijn er verschillende materialen:

  • PUR-schuim is geschikt voor isolatie van de onderzijde van de vloer. Het heeft de hoogste isolatiewaarde van alle materialen op de markt. PUR-schuim zorgt voor een vocht- en luchtdichte afsluiting. Let op: PUR-schuim voor vloerisolatie is iets anders dan PUR-schuim voor spouwmuurisolatie. Gespoten PUR voor vloerisolatie met HFK's als blaasmiddel, is schadelijk voor het milieu. Vermijd dan ook PUR op basis van HFK. Gelukkig is er PUR op basis van andere stoffen die minder belastend zijn voor het milieu. PUR kost ongeveer €25 per m².

  • Isolatiekussens zijn geschikt om de onderzijde van de vloer te isoleren. Isolatiekussens hebben ook een hoge isolatiewaarde. Er zitten twee of drie luchtlagen in, en ze zijn licht van gewicht. Het is het goedkoopste materiaal, omdat dit luchtkussens zijn en voor lucht hoef je niet te betalen. Wat je wel betaalt is het polyester of polyethyleen. Een rol van 120 x 135 cm kost ongeveer €6. Isolatiekussens zijn gemaakt van materiaal dat makkelijk beschadigt, dus pas goed op.

  • Isolatieplaten kunnen onderverdeeld worden in verschillende types. Deze worden gemaakt van glaswol, steenwol of EPS (piepschuim). De isolatiewaarden van de materialen verschillen, waarbij EPS het beste isoleert en steenwol wat minder. Een nadeel van isolatieplaten is dat er kleine hoeveelheden warmte kan ontsnappen, doordat er smalle kiertjes en naden tussen de platen zitten. Een voordeel van steenwol en glaswol is dat deze brandveiliger zijn dan EPS. Isolatieplaten kosten ongeveer €20 per m². 

  • Tonzon vloerisolatie is te vergelijken met een theromsfles, maar dan flexibel.
    De thermokussens voorkomt warmte-uitwisseling tussen de bodem van de vloer, de funderingsmuur en de koude kruipruimte. Daardoor blijft de warmte waar je het wilt, de kamer die je opwarmt.
    De temperatuur wordt in de kamer gelijkmatig verdeeld en daardoor is de vloer bijna net zo warm als het plafond. 's Nachts wanneer de thermostaat wordt verlaagd, kan de vloer zelfs het warmste oppervlak in je kamer worden. Voor 25 m2 kost het ongeveer €1270,-, maar naarmate je een groter oppervlak isoleert worden de kosten per m2 minder.

Bedenk voor jezelf wat je het belangrijkste vindt en kies voor het materiaal dat daar het beste bij past. Of laat je adviseren door een isolatiespecialist bij Casius.

Houten vloer isoleren of betonnen vloer isoleren

Wil je de vloer laten isoleren en heb je een houten vloer? Dan heb je meestal te maken met een grotere oppervlakte om te isoleren dan bij een vaste betonvloer. Dit komt omdat er bij een houten vloer balken aan de onderkant zitten. Gemiddeld kost het isoleren van je houtenvloer dus iets meer, dan het isoleren van een vaste betonvloer. 

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen