Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Muurdoorbraak aannemer

Muurdoorbraak

Moet je een muur doorbreken? Op deze pagina vind je de informatie die je nodig hebt: van nuttige info tot op maat gemaakte offertes van vakmensen bij jou uit de buurt.

Ben je bezig met een renovatie en zoek je een specialist die je kan helpen met een muurdoorbraak? De aannemers via Casius staan voor je klaar, zowel voor grote als voor kleine klussen. Zo helpt de aannemer je niet alleen bij het doorbreken van de muur, maar helpt hij je ook bij de aanvraag van een vergunning, mocht dit nodig zijn. 

Ben je naast een specialist voor het doorbreken van een muur nog op zoek voor het maken van een uitbouw? Geen probleem, onze vakmannen helpen je er graag mee. Of heb je hulp nodig met metselwerk of funderingswerken? Ook daar helpen onze vakmannen je graag mee. 

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Kosten muurdoorbraak

De gemiddelde kosten voor een muur verwijderen verschillen per situatie en zijn afhankelijk van een aantal zaken, zoals: het soort muur, de afmeting van de muur enzovoorts.

Voordat een vakman een totaalprijs van het sloopwerk bepaalt, moet hij in de meeste gevallen eerst de status van de situatie bekijken, of hij moet in ieder geval het een en ander telefonisch met je bespreken. De meeste vakmensen werken met een dagprijs van rond de €450,-. Ook als de vakman niet de hele dag over de klus doet, betaal je de dagprijs. Dat komt doordat de vakman op zo een dag geen andere opdrachten kan aannemen.

De kosten variëren doorgaans van €600 voor kleine opdrachten tot €3.000 voor grotere opdrachten. Hieronder een kostenoverzicht van de gemiddelde kosten per de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.

Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Werkzaamheid Gemiddelde prijs
Niet-dragende muur uitbreken €600 - €900
Draagmuur uitbreken €1.600 - €2.000
Constructieberekening €150 - €250

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Prijsbepalende factoren muurdoorbraak

De kosten voor een muurdoorbraak zijn afhankelijk van een aantal zaken:

 • Het soort muur dat doorbroken moet worden;
 • De afmeting van de muur;
 • De situatie;
 • De afvoer van het afval;
 • De verdieping van de te slopen muur;
 • De huur van een container;
 • Of er een vergunning nodig is en de goedkeuring van de VVE.

Soort muur

Het is heel belangrijk om goed te onderzoeken wat voor soort muur je wilt doorbreken. Dit om te voorkomen dat de woning instort. In de regel geldt: hoe lastiger de muur te slopen is, hoe hoger de prijs van het sloopwerk is.

Hieronder zie je de verschillende soorten muren.

Dragende muren

De functie van een draagmuur is het ondersteunen van het plafond en de verdieping erboven. Zonder vakkennis kan je daarom een draagmuur niet zelf slopen. Voordat het sloopwerk begint is een goede voorbereiding essentieel. Om de dragende functie van de draagmuur te houden, moet de draagmuur vervangen worden door een andere constructie. Meestal is dit een stalen draagbalk. En om te bepalen hoe dik en zwaar die draagbalk moet zijn, moet er een constructieberekening gemaakt worden.

Weet je niet of de te slopen muur een draagmuur is? Let dan op de volgende vijf punten:

 1. Loopt de muur door naar de bovenliggende verdieping?
 2. Is de muur rond de 20 centimeter dik?
 3. Als je op de muur klopt, klinkt deze dan massief?
 4. Eindigen de balken van de vloer in de muur in kwestie?
 5. Is de muur van de buitengevel dezelfde als de muur in kwestie?

Wanneer het antwoord op alle vijf de vragen een ja is, dan is het een draagmuur.

Niet-dragende muur

Meestal is een niet-dragende muur rond de 12 centimeter dik en kan hol klinken als je erop klopt. Gasbeton en gips zijn veelgebruikte materialen voor de opbouw van een niet-dragende muur. Een niet-dragende muur kan je eenvoudig verwijderen zonder die te vervangen met een andere constructie.

Gipsmuur

Gipsmuren worden vaak van gipsplaten gemaakt, die bevestigd worden aan een houten frame. Er zijn dikkere en dunnere gipsplaten, maar beiden zijn van lichtgewicht en eenvoudig weg te halen. Daarbij heb je met het afbreken minder afval, waardoor een gipsmuur gemakkelijk af te voeren is.

Afmeting van de muur

Voor het bepalen van de kosten is niet alleen het soort muur belangrijk, maar ook de lengte, de breedte en dikte van de muur. Zo is een vakman met een muur van bijvoorbeeld 3 m bij 2.65 m minder lang bezig dan met de sloop van een muur van 5 m bij 2.65 m. In het laatste geval heb je te maken met meer bouwafval, waardoor je een grotere container nodig hebt. Daarbij duurt de afvoer ervan langer. Al deze zaken zorgen ervoor dat de kosten van het sloopwerk hoger worden.

Situatie

Afhankelijk van de situatie is het slopen van een muur makkelijker of lastiger. Dit is dus bepalend voor de prijs.

Een voorbeeld van het sloopwerk van een eenvoudige situatie is een leegstaand huis dat gerenoveerd moet worden. In zo een geval heeft de aannemer alle ruimte en hoeft deze minder secuur te werk te gaan. De aannemer kan in principe niets beschadigen.

Een voorbeeld van een lastigere situatie is het uitvoeren van sloopwerk in een bewoond huis. In zo een geval moet de aannemer een aantal voorzorgsmaatregelen treffen, zoals het afdekken van de vloer en het vrijmaken van de gang voor de afvoer van het puin. Dit kost meer tijd, waardoor de prijs hoger uitvalt. De uiteindelijke kosten zijn dus afhankelijk per situatie. 

Afvoer van het bouwafval

Wanneer je het bouwafval van het sloopwerk zelf verwijdert, scheelt dit in de kosten. In de praktijk is er meestal meer bouwafval dan je vooraf inschat. Denk daarom goed na of de kosten van het laten verwijderen van het bouwafval, opwegen tegen de hoeveelheid werk die je er zelf aan hebt.

De verdieping van de te slopen muur

Gaat het om een muur op een lagere verdieping? Dan rust er meer gewicht op de muur dan een muur op een hoger gelegen verdieping. In het eerste geval is het dus moeilijker om de draagmuur te vervangen en daardoor ook prijziger.

Ook het eventueel huren van een lift, heeft invloed op de prijs. Wanneer er bijvoorbeeld op de tweede verdieping een muur gesloopt moet worden, is een lift nodig om het puin snel en efficiënt af te voeren. Dan heb je geen troep in de rest van je huis, maar dit levert wel extra kosten op. Als het plaatsen van een lift niet mogelijk is, moeten de vakmannen zelf het puin twee verdiepingen naar beneden tillen. Je begrijpt wel dat dit meer tijd kost. Daarom is het ook duurder dan het sloopwerk op de begane grond.

Container huren

Het is mogelijk om zelf een container te huren voor het bouwafval, maar bedenk dat dit veel tijd kost en niet altijd in de kosten scheelt. Meestal is het handiger om dit over te laten aan de aannemer. Hij of zij doet dit vaker en weet precies waar je zo voordelig mogelijk een container kan huren. De aannemer zal de containerprijs meenemen in de offerte. Jij hebt er dan geen omkijken meer naar.
In sommige gevallen is een vergunning nodig voor het plaatsen van een container. De vakman kan deze waarschijnlijk voor je regelen, maar maak hierover duidelijke afspraken met hem of haar.

Vergunning en VVE-goedkeuring

Voordat je een draagmuur laat verwijderen, moet je altijd eerst naar je gemeente om te controleren of er een vergunning nodig is. In de meeste gevallen is dit wel het geval. Als je de vergunning aanvraagt moet je de tekeningen en berekeningen met de gemeente overleggen. De gemeente bepaalt dan of je wel of niet een omgevingsvergunning krijgt. Aan de aanvraag van de omgevingsvergunning zitten natuurlijk kosten verbonden.

Ben je opzoek naar een aannemer voor de sloop van je muur en wil je de exacte kosten van de klus weten? Vraag bij ons vrijblijvend en gratis een op maat gemaakte offerte aan.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen