Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Beton Storten Fundering

Funderingswerken

Funderingswerken

Alles weten over de fundering van je nieuwe woning? Hier vind je informatie, prijzen en offertes op maat voor jouw droomwoning.

Wil je graag zelf een nieuwe woning laten bouwen? Of wil je jouw huidige woning laten uitbreiden met bijvoorbeeld een aan- of uitbouw of een schuur of tuinhuis? Bijna altijd begint de bouw daarvan met het leggen van een stevig fundament. Zonder stevige fundering is het risico groot dat je huis of aanbouw verzakt en dat je huis grote schade oploopt.

Het maken van een fundering is een specialistische en complexe klus, dat het beste door een vakspecialist gedaan kan worden. De vakman berekent welke fundering nodig is en welke kracht de fundering moet kunnen dragen.

Kosten fundering aanleggen

Het leggen van een fundering van een gebouw is een specialistische klus. Vakmannen werken dan ook niet met vaste prijzen. Maar het is natuurlijk wel fijn om vooraf een idee te krijgen met welke kosten je rekening moet houden.

In de tabel hieronder kun je enkele gemiddelde prijzen van projecten vinden.

Soort fundering Gemiddelde prijs
Strookfundering inclusief graafwerkzaamheden €8.900
Strookfundering inclusief heien acht palen en graafwerkzaamheden €30.000
Fundatieplaat voor een schuur €4.900

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Welk soort fundering past bij jouw klus?

Het is belangrijk dat je nieuwe huis, schuur of aanbouw de juiste fundering krijgt. Met de verkeerde fundering kan het zijn dat de ondergrond het gewicht van de constructie niet kan dragen. Afhankelijk van wat jij wil laten bouwen en de sterkte van de ondergrond kan de vakman voor verschillende soorten funderingen kiezen. Deze zijn:

  • Funderen op staal met betonstroken;

  • Grondverbetering;

  • Heiwerk;

  • Boorpalen.

Funderen op staal met betonstroken

Funderen op staal wordt ook wel strokenfundering genoemd. Hierbij wordt het fundament direct op de ondergrond aangebracht. Hoewel de naam doet vermoeden dat de fundering op staal wordt aangebracht, is dit niet het geval. De vakman stort op de ondergrond stroken of platen gewapend beton waarop de dragende muren komen. Het is tegenwoordig ook mogelijk om strokenfundering kant-en-klaar te bestellen bij een prefab bouwer, en dat verkort de bouwtijd flink.
Een strokenfundering is meestal goedkoper dan een fundering op palen, maar strokenfundering is niet voor iedere ondergrond geschikt. Zo is het bijvoorbeeld op klei- en veenachtige grond vaak niet mogelijk om de fundering direct op de grond aan te brengen. Aan de hand van de sondering en constructieberekening kan de vakman precies aangeven welke fundering in jouw geval nodig is.

 


Grondverbetering

Niet iedere grondsoort is geschikt om op te bouwen. Als de ondergrond van bijvoorbeeld klei of veen is, zal de grond eerst moeten worden verbeterd. De niet-draagkrachtige grond wordt dan vervangen door een stevigere ondergrond, zoals zand. Soms moet de klei volledig worden verwijderd tot de zandlaag eronder. Als de zandlaag voldoende draagkracht geeft, kan de vakman ervoor kiezen om daarna een strokenfundering aan te leggen.

 


Heiwerk

Als uit onderzoek van de vakman blijkt dat de ondergrond niet voldoende stevig is om te funderen op staal, moeten er heipalen in de grond geslagen worden. Dit kunnen houten of betonnen heipalen zijn. Deze helpen het gewicht van het gebouw naar de dieper gelegen zandlagen te leiden, die stevig genoeg zijn om de constructie te dragen. De heipalen moeten diep genoeg in de grond komen en dus moet er geheid worden. De vakman besteedt in veel gevallen het heien uit aan een gespecialiseerd heibedrijf, die de heipalen relatief snel en eenvoudig kunnen heien.
De vakman kan voor houten of betonnen palen kiezen. Deze keuze is afhankelijk van de diepte van het heiwerk. Zo zijn houten palen gevoelig voor houtrot en daardoor alleen geschikt voor heiwerk dat niet dieper komt dan de laagste waterstand. Wanneer dat wel zo is, dan kan hij beslissen om betonnen opzetters op de houten palen te plaatsen.

 

Boorpalen

Het plaatsen van boorpalen is een alternatief voor heien. De palen worden hierbij niet geheid maar geboord. De vakman boort eerst een gat in de grond, die hij vervolgens vult met beton en wapeningsijzer. Het wapeningsijzer maakt het beton sterker, waardoor het beter geschikt is als fundering.
Boorpalen kunnen een hoge belasting aan en zijn soms de enige oplossing. De vakman kiest ook voor boorpalen in gebieden waar je niet kan heien. Zoals bijvoorbeeld in een oude binnenstad, waar door de trillingen, die worden veroorzaakt door het heien, andere gebouwen kunnen beschadigen.
Boorpalen hebben dus in bepaalde gevallen de voorkeur, maar ze zijn wel prijziger dan heipalen.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen