Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Vloertegel laten leggen door tegelzetter

Tegels

Tegels

Wil je een (nieuwe)tegelvloer? Vind op deze pagina alle informatie die je nodig hebt, van nuttige tips tot opmaat gemaakte offertes van vakmannen uit de buurt.

Tegelvloeren en plavuizen zijn toepasbaar in iedere woonruimte. In de afgelopen jaren zijn er enorm veel soorten tegeldesigns en mogelijkheden ontwikkeld voor tegelvloeren. Het is mogelijk om in de tegelvloer verschillende figuren aan te brengen en in verschillende kleuren, maar ook is er de mogelijkheid om tegelsoorten en tegelformaten te combineren met elkaar. Tegels zijn in ontzettend veel verschillende formaten te verkrijgen, van klein naar groot en alles wat daartussen zit. Er zijn vierkante, rechthoekige, driehoekige en zeshoekige tegels waarmee verschillende motieven en patronen gelegd kunnen worden. Ook kunnen tegels recht, of juist diagonaal gelegd worden. 

Het voordeel van een tegelvloer is dat het zeer sterk is en dat er geen onderhoud nodig is. Ook is het reinigen van de tegels zeer gemakkelijk te doen. Daarnaast zijn tegels de perfecte vloerbedekking voor het gebruik van vloerverwarming.

Wat kost een tegelvloer?

Wat de exacte kosten van het laten leggen van een tegelvloer zijn, hangt van een aantal factoren af. Deze zullen later uitgebreid behandeld worden. Hieronder zie je in de tabel de gemiddelde prijs per vierkante meter bij de soorten tegels.

Product Gemiddelde kosten
Arbeidskosten €30 – €35 per m²
Natuursteen tegels €30 – €80 per m²
Keramische tegels €16 – 60 per m²
Materiaal €10 – €15 per m²
Uitbreken oude tegels €30 tot €40 per uur
Eventuele vloerverwarming €40 – €50 per m²

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Wat bepaalt de prijs voor een tegelvloer?

Het soort tegels

Het soort tegel heeft invloed op de prijs. Zo is er keuze uit keramische tegels of natuursteen.
Keramische tegels worden in een fabriek gemaakt en zijn door een glazuurlaag in talloze kleuren verkrijgbaar. Keramische tegels zijn zelfs in speciale uitvoeringen te verkrijgen, zoals tegels met een houtlook, of tegels die op natuursteen lijken. Het grote voordeel van keramische tegels is dat ze onderhoudsarm zijn. 

Naast keramische tegels zijn er ook tegels van natuursteen. Natuursteen is een uniek product dat door de natuur zelf gevormd wordt. Hierdoor zie je de aardlagen terug in de tegels en af en toe zelfs fossielen. Tegels van natuursteen zijn zeer populair doordat het tijdloos is. Maar ook is het voordeel dat beschadigingen aan de vloerbedekking haast niet opvallen, doordat natuursteen tot de kern gekleurd is.

Vloerverwarming

Een tegelvloer is vrij koud aan de voeten. Om dit op te verhelpen kan er vloerverwarming geïnstalleerd worden. Gelukkig gaan tegels goed met een vloerverwarming samen, omdat het materiaal snel warmte opneemt en langzaam loslaat. 

Vloerverwarming heeft twee functies: hoofd- of bijverwarming. Als je voor bijverwarming kiest, blijven de huidige radiator(en) als hoofdverwarming dienen. Wanneer je voor hoofdverwarming kiest, komt er meer ruimte in de woning doordat de radiator(en) overbodig zijn. Daarnaast wordt het huis met vloerverwarming als hoofdverwarming gelijkmatiger opgewarmd en heb je hierdoor geen last van luchtcirculatie, zoals bij de radiator(en) wel het geval is. Vloerverwarming kan op twee manieren geïnstalleerd worden, namelijk:

  • Door het infrezen van de vloerverwarmingsbuizen in de dekvloer;
  • Door krimpnetten aan te leggen, waarbij de buizen worden vastgebonden aan staalmatten of noppenplaten. Hier overheen wordt vervolgens een afwerkvloer gestort.  

Of je uiteindelijk kiest om wel of geen vloerverwarming te installeren, is afhankelijk van uw eigen wensen, de mogelijkheden van de vloerverwarming en de betreffende ondervloer ten opzichte van de vloerverwarming, en ook het uiteindelijke prijskaartje.

Legverband

Wanneer je de tegels in een bijzonder legverband wil laten leggen, zal de tegelzetter een uurtarief vragen. Dit komt omdat het leggen van zo een speciaal verband meer tijd kost. Daarbij komt ook dat er voor het leggen van een bijzonder legverband extra vloertegels nodig zijn, omdat de tegels op maat gesneden worden. Een paar voorbeelden van speciale legverbanden zijn bijvoorbeeld het Romaans verband, wildverband en de visgraat.

De meest voorkomende legverbanden zijn: 

  • Volsteensverband: de tegels worden recht naast elkaar en onder elkaar gelegd, zonder overslag of verspringing; 
  • Halfsteensverband: de eerste rij begint met een hele tegel, de rij daarboven schuift een halve tegel op, of een derde;
  • Diagonaal verband: dit verband lijkt op volsteensverband, alleen worden de tegels diagonaal gelegd, in plaats van recht.

Tegelplinten

Als laatste kun je er ook voor kiezen om tegelplinten te laten leggen. Tegelplinten zijn smalle tegelranden, die langs de onderkant wand tegen de vloer worden geplaatst. Het is een mooie afwerking van de tegelvloer. 

De gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van tegelplinten door een tegelzetter zit tussen €35 en €50 per m², inclusief materiaal.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen