Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Groepenkast laten vervangen

Groepenkast laten vervangen: kosten meterkast

Hier vind je erkende bedrijven die je kunnen helpen om je groepenkast te vervangen. Ook lees je alle prijsinformatie en kosten komen kijken bij het vervangen van je meterkast.

Meterkast laten vervangen in jouw buurt

Wat kost een nieuwe meterkast?

Aantal groepen Prijs 1-fase groepenkast Prijs 3-fase groepenkast
4 €365 - €530 €535 - €555
5 €490 - €560 €565 - €620
6 €515 - €590 €585 - €665
7 €540 - €620 €605 - €685
8 €565 - €645 €625 - €710
9 €665 - €760 €675 - €770
10 €695 - €785 €705 - €800
11 €725 - €815 €730 - €825
12 €745 - €845 €755 - €875

Uiteraard is iedere groepenkast verschillend. Het is belangrijk om te weten welke soort groepenkast je hebt, aangezien dit een invloed zal hebben op de kosten nieuwe meterkast.  Zo moet je weten of je groepenkast een 1-fase groepenkast is of een 3-fase groepenkast. Deze groepenkasten verschillen inzake de aansluiting. Je hebt een 1-fase groepenkast nodig als je kWh meter 220 tot 230 volt aangeeft. Indien er 380 tot 450 volt aangegeven wordt op de meter, heb je een 3-fase meterkast nodig. 

Dit is afhankelijk van je woning. De prijs is afhankelijk van hoeveel groepen je wilt installeren. Het budget van een meterkast vervangen inclusief montage, kun je vinden in de tabel hierboven. De gemiddelde prijs per groep zijn inclusief het materiaal, de montage en de BTW. Uiteraard zal het duurder zijn naarmate je meer groepen hebt in je groepenkast.

Opbouw kosten groepenkast vervangen

25/75 prijsopbouw

In de tabel vind je de kosten groepenkast uitbreiden terug. De opbouw van de kosten om je meterkast uit te breiden, bevatten zowel materiaalkosten als arbeidskosten. De voorrijkosten en de afvoerkosten zijn meestal inbegrepen in de kosten van de elektricien.

Prijsvoorbeeld meterkast vervangen

Hoeveel groepen je nodig hebt in je nieuwe groepenkast is afhankelijk van hoeveel kamers er in je woning zijn, wat je stroombehoefte is en hoeveel ‘zware’ huishoudapparaten je hebt. Dit kunnen wasmachines, drogers en ovens zijn. 

Vroeger had je drie groepenkasten nodig, maar tegenwoordig sluit je best elk zwaar apparaat aan op een aparte groep in je meterkast. Hierdoor hoef je je wasmachine niet uit te schakelen wanneer je wilt stofzuigen, bijvoorbeeld. Het aantal groepen in een meterkast in een doorsnee huishouden ligt tussen de zeven en de negen groepen. 

Het is goedkoper om te kiezen voor minder groepen. Hiervoor tel je best het verbruik op  van je huishoudelijke apparatuur, waarbij je per 3 kW één groep maakt. Het maximum vermogen van  één groep is namelijk 3,6 kW. Hoe minder groepen, hoe goedkoper je groepenkast vervangen zal zijn. Vier nieuwe groepen laten aanleggen in je nieuwe groepenkast zal tussen de €365 en €555 kosten

Tip: Ook is het goedkoper om alles in één keer te laten doen dan om achteraf extra groepen te laten plaatsen. Acht groepen laten plaatsen kost bijvoorbeeld €565 tot €710. Indien je enorm veel grote apparaten in je woning hebt, kies je best voor veel groepen. Het aanleggen van een groepenkast met twaalf groepen kost tussen de €745 en €875. Op die manier kan je constant stroom gebruiken zonder stroomstoring.

Offerte aanvragen voor een elektricien

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijs voor het installeren hangt af van de volgende factoren:

Het uurtarief

De prijs van je groepenkast vervangen is allereerst afhankelijk van het uurtarief van de elektricien. De uurtarieven van verschillende elektriciens zijn uiteraard nooit hetzelfde. Een lager uurtarief betekent ook niet dat je op het eind van de rit minder zal moeten betalen, aangezien de prijs inclusief de montage en het materiaal ook een rol speelt.

Groepenkast elektriciteit

Het merk van de groepenkast

Ook het merk van de nieuwe groepenkast beïnvloedt de prijs. Een erkend vakman zal altijd een A-merk gebruiken. Andere elektriciens zullen B-merken gebruiken, maar hierbij moet je opletten - sommige B-merken groepenkasten voldoen namelijk niet meer aan de richtlijnen van Europa.

Extra opties

Je kan er ook voor kiezen om extra opties toe te voegen bij het opnieuw aanleggen van je meterkast. De prijzen van deze opties vind je terug in de tabel. Deze extra opties zijn onder andere het toevoegen van een kookgroep, een beltrafo of een aardlekautomaat.

Extra optie Gemiddelde prijs Omschrijving
Kookgroep €70 Nodig voor elektrisch koken
Beltrafo €50 Vervormt spanning naar laagspanning voor deurbel
Aardlekschakelaar €100 Schakelt groep uit bij kortsluiting zodat de rest kan blijven draaien

Combineren met andere werkzaamheden

Wil je goedkoper uit zijn? Denk dan eens na over er nog andere klussen in huis zijn waar voor het aanleggen van elektra. Hoe groter een klus, hoe interessanter het voor een vakman wordt om het uit te voeren. Denk daarbij aan klussen als verlichting, elektrische verwarming of het aanleggen van zonnepanelen

Kortom: een elektricien kan goedkoop groepenkast vervangen indien hij efficiënt werkt, zijn uurloon niet te hoog ligt en wanneer hij een B-merk gebruikt dat conform is aan de Europese richtlijnen.

Hoe lang duurt meterkast vervangen?

Hoe lang een groepenkast vervangen duurt, is uiteraard afhankelijk van hoeveel groepen je wilt laten aanleggen en van hoe efficiënt je elektricien werkt. Normaal gesproken duurt het vervangen van een meterkast minder dan één dag. Uiteraard kun je op dat moment geen stroom gebruiken.

Wanneer groepenkast vervangen?

Het is tijd om je groepenkast te laten vervangen wanneer je woning wat verouderd is en je wilt renoveren. Daarnaast zijn er nog enkele factoren die aangeven wanneer het tijd is om je groepenkast te laten vervangen of uit te breiden. Denk maar aan een stroomstoring wanneer je meerdere huishoudapparaten gebruikt op hetzelfde moment.

Wanneer is een 3-fase aansluiting nodig?

Een 1-fase groepenkast volstaat meestal bij woningen en kleine bedrijfspanden, waar geen elektrische apparaten zijn die krachtstroom nodig hebben. Een drie fase aansluiting is vaak nodig voor het aansluiten van zonnepanelen, elektrische laadpaal of een infrarood elektrische vloerverwarming. Met een 3-fase aansluit maak je jouw woning dus future proof. Een 3-fase groepenkast zie je veel bij kantoren en fabrieken. Ligt je eigen verbruik van je apparaten hoger dan 8.000 watt? Dan heb je een 3-fase groepenkast nodig. Denk aan apparaten als een jacuzzi of een elektrische kookplaat. Bij elektrische apparaten met een vermogen tussen de 7,4 kW en de 11,4 kW heb je een krachtgroep nodig.

Om zelf een 3-fase groepenkast aan te sluiten, is niet veilig. Dit moet je overlaten aan een gespecialiseerde elektricien. Zo weet je zeker dat het werk goed uitgevoerd wordt.

Groepenkast laten vervangen in jouw regio

Recente aanvragen voor een groepenkast vervangen

vrijdag 22 september 2023

Meterkast verplaatsen richting de muur

Ik wil de meterkast graag richting de muur verplaatsen en wil graag weten of dit mogelijk is en hoeveel gaat dit kosten?


Elektra en groepenkast Rotterdam
donderdag 21 september 2023

Plaatsen van extra groepen in groepenkast en vervangen van bedrading

Ik wil graag extra groepen in de groepenkast er bij. Ook wil ik dat de oude bedrading wordt vervangen.


Elektra en groepenkast Spijkenisse
donderdag 21 september 2023

Vervangen van groepenkast van fase 1 naar fase 3

Vervangen groepenkast van 1 fase naar 3 fase. Ik wil graag mijn groepenkast vervangen voor het plaatsen van zonnepanelen en een inductiekookplaat. Nu heb ik 1 fase met aansluiting 1*35A. Ik wil overstappen op 3 fase met aansluiting 3 * 25A.


Elektra en groepenkast Maastricht
woensdag 20 september 2023

Plaatsen van een laad paal en groepenkast naar fasen 3

Ik wil graag een laad paal plaatsen, dat ongeveer 3 tot 4 meter van de meterkast af ligt. In de meterkast wil ik graag mijn groepenkast naar fasen 3.


Elektra en groepenkast Enschede
vrijdag 15 september 2023

Meterkast plaatsen en bestaande aansluitingen checken

Wij zijn net verhuisd naar een jaren 30 woning in Hilversum. We willen gaan verbouwen, en willen dan meteen de meterkast verplaatsen, bestaande aansluitingen checken en waar nodig aanpassen en toekomstbestendig maken.


Elektra en groepenkast Hilversum
vrijdag 15 september 2023

Vervangen van oude stoppenkast en repareren van 2 lichtschakelaars

Oude stoppenkast zonder aardlekschakelaar vervangen door nieuwe met 10 groepen. +2 lichtschakelaars maken die kapot zijn.


Elektra en groepenkast Breda

Offerte aanvragen groepenkast vervangen

Offertes aanvragen