Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Sierpleister aanbrengen

Sierpleister aanbrengen, repareren of verwijderen?

Hulp nodig bij het aanbrengen, repareren of verwijderen van je sierpleister? Vind hier alle prijsinformatie en kom in contact met de beste vakmannen uit jouw regio!

Sierpleister kosten

De kosten voor het aanbrengen van sierpleister liggen gemiddeld tussen de €12,- en €25,- per m2. De kosten zijn afhankelijk van het soort sierpleister. Het is daarnaast afhankelijk van bijvoorbeeld de dikte van het stucwerk. Is er bijvoorbeeld een ladder of steiger nodig om het werk uit te voeren, dan kan de prijs ook hoger liggen.

Hieronder een overzicht van de gemiddelde sierpleister kosten. Dit is de prijs van sierpleister per m2:

Soort sierpleister Gemiddelde all-in prijs per m2
Rustiekputz €12 - €25
Spachtelputz €12 - €25
Granol €12 - €25

Offerte sierpleister aanbrengen nodig?

Wat is sierpleister?

Sierpleister is een verzamelnaam voor meerdere soorten stucwerk of pleisterwerk. Sierpleister decoreert de wanden en het plafond met een gave structuur. Daarbij kan het in iedere kleur aangebracht worden. Het sausen van de muren of het schilderen van het plafond, bijvoorbeeld door een schilder, is dus niet meer nodig. Met sierpleister zijn er meerdere structuren mogelijk door de granietkorrels.

Soorten sierpleister aanbrengen

Er zijn verschillende soorten sierpleisterwerk, zoals spachtelputz, Rustiekputz, Granol, Japans sierpleister en sierpleister voor buiten. Sierpleisterwerk heeft een korrelstructuur, maar afhankelijk van welk soort je kiest, is de een grover dan de ander. Wil je sierpleister met een fijne korrel? Dat kan dus! 

Wat voor alle soorten sierpleister geldt is dat je het in bijna elke kleur kan laten aanbrengen. Dat scheelt achteraf, dan hoef je niet te schilderen. Is de muur na een aantal jaar toe aan een andere kleur? Geen probleem, de muur kun je altijd overschilderen. 

Een paar kenmerken van verschillende soorten: 

Spachtelputz stucwerk

Spachtelputz is de meest gekozen pleister soort. Je kan kiezen uit verschillende korreldiktes, elk met een eigen soort afwerking. Doorgaans brengt de stukadoor een laag van 1 tot 4 millimeter aan. Eventuele kleine oneffenheden in de muur zijn goed weg te werken, waardoor de sierpleister glad en egaal aangebracht wordt. 

Rustiekputz stucwerk

Rustiekputz heeft een iets grovere structuur? Ook deze pleister soort kan je in verschillende korreldiktes krijgen, passend bij jouw smaak. Wat kenmerkend is voor rustiekputz zijn de groefjes die op de muur zichtbaar zijn. 

Granol stucwerk

Granol stucwerk heeft de grofste structuur. De stukadoor kan het in een waaierpatroon of recht op de muur in een soort boomschors-structuur aanbrengen. Zoek je een stevig, robuust sierpleister? Dan is granol ook geschikt. Het is ook een goedkoper alternatief voor beton ciré of tadelakt.

Japans sierpleister

Japans sierpleister is een unieke manier om je wand af te werken en heeft veel voordelige eigenschappen. Het wordt ook wel ‘vloeibaar behang genoemd’ en kan op meerdere manieren worden toegepast. Japans sierpleister wordt gemaakt van natuurlijke producten, waardoor het goed past in de nu populaire eco trend. 

Sierpleister buiten

Er zijn twee soorten sierpleister voor buitenmuren: minerale sierpleister en kunstharspleister. 

Minerale sierpleister

Minerale sierpleister bestaat voornamelijk uit zand, kalk, cement, water en pigment. Het product is ecologisch en is dampopen en waterkerend. Meestal wordt het als één laag op de buitenmuren gespoten met een laagdikte van tussen de 12 mm tot 15 mm.

Deze sierpleister is waterkerend, maar kan toch kleine hoeveelheden vocht opnemen. Wordt deze sierpleister gebruikt, dan kan vocht uit de aarde (of de bestrating) kan trekken in het pleisterwerk. Daarom wordt de onderzijde van de gevel voorzien van een gevelplint, die het pleisterwerk beschermt.

De gevel kan, afhankelijk van de weersomstandigheden, wat gevoelig zijn voor mossen- en algen.   

Kunstharspleister

Kunstharspleister - of te wel: synthetische pleister of siliconenpleister - is een synthetische pleister die gemaakt wordt op basis van kunsthars. Het pleisterwerk is licht elastisch. Kunstharspleister wordt met een spuitmachine in dunne laagjes aangebracht op de gevel. 

Het aanbrengen gaat in verscheidene lagen. Iedere laag dient een ander doel en heeft een andere samenstelling. Kunstharspleister neemt geen vocht op, het is volledig waterdicht. Gezien er geen vocht in het pleisterwerk kan trekken, heb je minder last van mossen en algen die aan het oppervlak hechten. Echter kan de gevel toch vervuild raken.

 

Pleisterwerk herstellen

Erkende sierpleister stukadoor nodig?

Zoek je een erkende vakman voor het aanbrengen van sierpleister? Onze stukadoors zijn allemaal in het bezit van het keurmerk Erkende Vakwerk.

Sierpleister stukadoor nodig?

Stappen sierpleister aanbrengen

Sierpleister breng je als volgt aan:

Stap 1: Behandel de ondergrond goed voor

Verwijder behangresten en loslatende verfbladders. Ontvet daarna de muur en maak eventuele scheuren en gaten dicht. Mocht je een korrelige of poederige ondergrond hebben, behandel deze dan met fixeermiddel. Behandel eventuele vocht- of roetplekken met isoleermiddel en laat als laatste de muur goed drogen. 

Tip! Voor het ontvetten gebruik je het beste een ontvettingsmiddel op natuurlijk basis. Dit is beter voor het milieu en het stinkt niet (zoals ammonia).

Stap 2: Plak alles af met tape en stucloper

Plak houtwerk, zoals kozijnen, af met schilderstape. Dek daarna de vloer af. Het beste doe je dit met stucloper, maar eventueel is dik afdekplastic ook mogelijk. 

Tip! Wanneer je sierpleister aan gaat brengen, werk je bij voorkeur werk je het beste bij daglicht. Op deze manier voorkom je dat je onregelmatigheden mist. 

Stap 3: Gebruik voorstrijkmiddel

Behandel voor sierpleister de muur met een voorstrijkmiddel voor. Hiervoor gebruik je het beste een vachtroller of blokkwast. Het voorstrijkmiddel moet dezelfde kleur hebben als de kleur van de sierpleister. 

Tip! Leg waar je werkt een hardboardplaatje neer. Daardoor kan je nog niet ingedroogde sierpleister dat gevallen is, oprapen en hergebruiken. 

Stap 4: Mix de emmers sierpleister 

Alle sierpleister-emmers die je voor één wand nodig hebt, plaats je in een speciekuip. Om kleurverschillen te voorkomen mix je dit het beste goed door elkaar. 

Tip! Huur een mortelmixer voor het mixen van het pleisterwerk. 

Stap 5: Breng de sierpleister aan

Om het sierpleister aan te brengen houd je een roestvrijstalen spaan tegen de muur, doe dit in een hoek van 45 graden, en plaats daarop het pleisterwerk. Daarna schuif je het beste het pleisterwerk van de roestvrijstalen spaan af, doe dit met een kunststof spaan. Breng dit vervolgens aan op de muur met een al draaiende beweging. Het beste breng je binnen 15 tot 20 minuten een gelijkmatige structuur aan. Let op dat de sierpleister korrel dik is aangebracht.  

Tip! Bij voorkeur werk je bij daglicht. Zo voorkom je dat je oneffenheden over het hoofd ziet. 

Stap 6: Structureer het pleisterwerk

Verdeel de muur in (denkbeeldige) vlakken van om en nabij 50 cm breed. Breng daarna linksboven de sierpleister aan om verder te werken naar linksonder. Werk daarna van links naar rechts. Breng na het aanbrengen van vak twee, op van één een structuur aan. Herhaal dit tot de gehele muur voorzien is van sierpleister. 

Tip! Maak een wand af zonder te stoppen, van hoek tot hoek. Op deze manier voorkom je lelijke overgangen. 

Stap 7: Schilder de sierpleister wand

Laat de met sierpleister bepleisterde muur voor minimaal 24 uur drogen. Spuit of schilder daarna de muur met latex.

Sierpleister aanbrengen

Sierpleister repareren

Het kan voorkomen dat er beschadigingen ontstaan aan het granol of dat er scheurtjes ontstaan. Als dat het geval is, moet deze gerepareerd worden en bijgewerkt worden.
Is er een grote beschadiging? Dan kan het beschadigd stuk granol het beste verwijderd worden en een nieuwe laag aangebracht worden. Zijn dit kleine beschadigingen, dan kan er gebruik worden gemaakt van een speciale muurvuller voor sierpleister. Deze is te koop bij de bouwmarkt.

Het verwijderen van granol is echter niet eenvoudig. Daarom kan je er ook voor kiezen om granol glad te laten maken. Hoe je dit bijvoorbeeld kan doen is door met een schuurmachine de wanden helemaal glad te schuren. Het nadeel is dat er veel stof vrijkomt. Het is beter om granol glad te maken. Dit door een nieuwe laag vlak binnenstucwerk eroverheen te stucen. 

Zou het voorkomen dat er vlekken ontstaan op de granol muur, dan heb je een aantal opties om dit te verwijderen. Zijn het ernstige vlekken, zoals bloed vlekken, vetvlekken of nicotine, dan is het beter om dit te overschilderen. Zijn het minder ernstige vlekken, dan zijn deze te reinigen met een speciaal schoonmaakmiddel.

Offerte sierpleister repareren aanvragen

Sierpleister verwijderen

Spachtelputz van de muren verwijderen doe je door het af te steken met een plamuurmes of door het spachtelputz op te schuren. Het is wel één van de lastigste te verwijderen stucwerk soorten. 

Er komt bij beide manieren veel stof vrij en is het belangrijk om de te behandelen ruimte goed te ventileren. We raden aan om een erkende stukadoor in te schakelen die de juiste kennis en ervaring met stucen heeft, zodat u zelf zo min mogelijk risico loopt. Casius heeft deze specialisten in huis. 

Nadat de oude spachtelputz is verwijderd van je muren, raden we aan om rekening te houden met de behandeling van de muren. In de meeste gevallen is het altijd het beste om de muren opnieuw te laten stucen. Daarom is het verstandig om vooraf van het verwijderen van de oude spachtelputz, goed na te denken met welk soort stucwerk je de muren wil laten voorzien.

Offerte sierpleister verwijderen aanvragen

Sierpleister reinigen

Het beste kun je voor het reinigen van sierpleister gebruik maken van een doek die niet pluist. Een spons of borstel kan ook. Vooral als stucwerk met korrel gereinigd wordt is het verstandig om een borstel te gebruiken. We raden daarvoor een nagelborstel of schrobborstel aan. Gebruik je een spons? Gebruik dan geen schuurspons (de groen gele), maar een gewone schoonmaak spons. Aan het water kun je eventueel wat natuurlijke ontvetter toevoegen.

Recente aanvragen sierpleister aanbrengen

dinsdag 13 september 2022

Plafond witten (~11m2) + wanden sierpleisteren (20m2)

Graag ontvang ik een offerte voor een kamer van 300cmx380cm: 1: plafond witten ongeveer 11 m² 2: sierplijsteren de muren ongeveer 20 m²


Stucwerk en spackspuiten Rotterdam
zondag 06 maart 2022

Muur glad stucen over bestaand sierpleister

Bestaand sierpleister 3/4mm groefjes glad stucen woonkamer Glad pleisterwerk (strak) .Het gaat om 55m2.


Stucwerk en spackspuiten Onstwedde
dinsdag 08 februari 2022

Woning sierpleisteren (~340m2)

Nieuwbouw, oplevering 2e kwartaal 2022 Wanden circa 340m2 Spachtelputz sierpleister 1,2mm korrel, kleur wit gemengd met zilveren glitters Voorstrijken Afplakken Stuclopers De- en monteren stopcontacten en trapleuning Gebruik gaasband voor hoeken Evt. kitwerk Bezemschone oplevering Huidige offertes liggen op 15 eur per m2. Graag alleen reactie bij interessanter voorstel. Ook even aangeven of u ervaring heeft met het mengen van zilveren glitters in de spachtelputz. Tevens het schilderen van een keukenkoof (eiland), kleur zwart circa 3-4m2


Stucwerk en spackspuiten Badhoevedorp
zaterdag 18 december 2021

Muren huiskamer erg ruw. Soort sierpleister.

Muren glad en wit wanden Vierkante meter: 20 Huidige ondergrond: Oud stucwerk Gewenste afwerking: Glad pleisterwerk + Afspuiten latex


Stucwerk en spackspuiten Leusden
donderdag 09 september 2021

~50 m2 schoonmetselwerk + 50m2 oud sierpleister glad stucen.

Ik zoek een vakman die stucwerk kan uitvoeren dit betreft ca 50 m2 schoon metselwerk aan wanden n 50 m2 oud sierpleister dat strak gestucte moet worden. plafond hoogte is 2.55


Stucwerk en spackspuiten Pijnacker
vrijdag 05 februari 2021

Afwerk siliconen sierpleisterlaag aanbrengen op gevel

Wij willen over de gevel een afwerk siliconen sierpleiteslaag korrel 1 tot 1,5 mm voor duurzaamheid. Het gaat om 185 m2.


Stucwerk en spackspuiten Harlingen

Offerte sierpleister aanbrengen

Offertes aanvragen