Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Gevel schilderen kwast

Gevel schilderen

Het is niet altijd eenvoudig om te weten waar je een goede schilder kan vinden. Maar, geen zorgen! Bij Casius.nl kan je eenvoudig een offerte opvragen en kan je je gevel laten schilderen door onze vakmannen.

Vind een gevel schilder in jouw buurt

Gevel schilderen: de kosten

De kosten om je gevel te laten schilderen, hangen af van de schilder en hoeveel voorbereidend werk er moet gebeuren alvorens je gevel geschilderd kan worden. Indien je in een rijhuis woont en je gevel een oppervlakte heeft van rond de 60m², kan je rekenen op een bedrag tussen de 2100 en de 2400 euro.

Hieronder een overzicht van de kosten per type woning.

Soort huis Gemiddelde oppervlakte gevel Gemiddelde prijs (inclusief materiaal, loon en btw)
Tussenwoning 60 m² €2.100 - €2.400
Hoekwoning 90 m² €3.200 - €3.600
2-onder-1 kapwoning 100 m² €3.500 - €4.000
Vrijstaande woning 150 m² €5.300 - €6.000

Besparen op gevel schilderen?

Om kosten te besparen kun je er voor kiezen om de gevel te combineren met ander binnenschilderwerk, zoals bijvoorbeeld je badkamer, plafond of trap. Dit wordt tegenwoordig vaker gedaan dan de badkamer te laten betegelen. 

Hier een paar handige tips!

Tip 1: Doe zoveel mogelijk voorbereidingen zelf. Maak bijvoorbeeld de muren vrij zodat de schilder overal gemakkelijk bij kan.

Tip 2: Schuur de gevel zelf glad.

Tip 3: Ontvet de gevel en maak schoon.

Tip 4: Huur een winterschilder in. Deze werkt vaak tegen een lager tarief in de winterperiode.

Tip 5: Laat meerdere schilderwerken tegelijkertijd uitvoeren.

Gevel schilderen vergunning

Je hebt niet altijd een vergunning nodig om je gevel te schilderen, maar bij twijfel kun je dit altijd even navragen bij de gemeente. Zo kan het zijn dat ze liever niet hebben dat je je gevel in een bepaalde kleur schildert, die ervoor zou zorgen dat de huizen 'niet samenhangend' zouden zijn qua uiterlijk.

Ook wordt er soms een welstandsniveau gehanteerd. In dit geval mag je geen materiaal van slechte kwaliteit gebruiken, mag je je gevel niet in een felle of te contrasterende kleur schilderen en moet je dus voldoen aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied waar je woont. Dit gaat dus om 'excessen en buitensporigheden'.

Ook kunnen sommige gemeentes je verplichten om aardse kleuren te gebruiken om je bakstenen gevel te schilderen en je kozijnen enkel te schilderen in wittinten. In dat geval moet je een vergunning aanvragen indien je je gevel wil schilderen in een andere kleur dan wit, crème of grijstinten.

Voordelen gevel schilderen

  • De muren zien er strak en verzorgd uit;
  • Je gevel heeft een langere levensduur en is beschermd tegen de weersinvloeden;
  • Je buitenmuur is beschermd tegen vocht wanneer je waterdichte verf gebruikt;
  • De waarde van je huis stijgt.

Uiteraard zal je woning er veel beter uitzien na het schilderen. Dit kan ook de waarde van je huis doen stijgen, indien je van plan zou zijn om het te verkopen. Hoe je het beste te werk gaat om je gevel te schilderen, lees je hieronder.

Voorbereiding gevel schilderen

Technisch gezien is elke gevel geschikt om geverfd te worden, maar de verf zal niet goed hechten aan je buitenmuur indien de vochtigheidsgraad van je gevel hoger ligt dan 5%. 

Meet voor het schilderen van je gevel de vochtigheidsgraad met een vochtmeter. Vraag advies aan een erkende schilder. Als de vochtigheidsgraad van je gevel in orde is, moet je je gevel nog steeds goed voorbereiden.

Stap 1: Het vervangen van losse of verpoederde voegen

Voordat je begint aan het schilderen van je gevel, kun je het beste de verpoederde en losse voegen vervangen. Voegwerk kan je het beste zien tussen de bakstenen in je gevel. Deze kunnen beschadigd zijn door weersomstandigheden, waardoor er barsten in ontstaan en ze gaan afbrokkelen. Dit kan negatieve gevolgen hebben, zoals schimmels of optrekkend vocht en lekkages in de muren. Daarom is het belangrijk om je voegwerk op tijd te vervangen. 

Stap 2: Eventuele gaatjes dichten

151 Voeger Gevelspecialist

Uiteraard is het belangrijk dat alle gaatjes gedicht zijn voordat je je gevel begint te schilderen. Indien de voegen van je huis er niet goed meer uitzien of er scheuren in je gevel zitten, schakel je een gevelspecialist in om de schade te beperken. De vakmannen van Casius kunnen je hierbij helpen. Zo kunnen ze je bijstaan in het renoveren en repareren van je gevel, maar kunnen ze je gevel ook helpen impregneren of bekleden.

Stap 3: De aanslag op je gevel verwijderen

Voegwerk 3

Uiteraard kan je je gevel moeilijk laten schilderen indien je gevel vuil is. Je laat in dit geval je gevel best even reinigen, hierdoor zal de vervuiling en de aanslag op je gevel verwijderd worden.

Stap 4: Je gevel stofvrij maken

Ten slotte maak je je gevel best ook stofvrij ter voorbereiding op het schilderen. Indien je dit niet doet, zal de verf niet goed hechten op je gevel. Dit geldt ook voor het schilderen van deuren of kozijnen.

Gevel verven: stappenplan

Hieronder de stappen die je doorloopt bij het schilderen van je gevel.

Stap 1: Je gevel voorbereiden

Zoals hierboven gezegd, dien je je gevel eerst voor te bereiden op het schilderwerk. Je reinigt je gevel met water en een schoonmaakmiddel. Dit kan je ook doen met een hogedrukreiniger, maar hiermee loop je wel de kans dat je je voegen zal beschadigen. 

Ook de aanslag op je gevel moet je verwijderen alvorens je gevel te laten schilderen. Groene aanslag kan je verwijderen met bleekwater dat je verdunt met water, witte aanslag kan je verwijderen met een harde borstel.

Stap 2: Het behandelen van de ondergrond van je gevel

Afhankelijk van de ondergrond van je gevel, heb je misschien primer nodig. Bakstenen die nog nooit geschilderd zijn, hebben sowieso een grondlaag nodig. Hierdoor zal je verf zich goed hechten aan je gevel en zal spanning in de lagen van de verf vermeden worden.

Stap 3: Je gevel verven

Je hebt nu alle stappen overlopen en voltooid, dus kan je zonder problemen je gevel laten schilderen. Je kiest hiervoor best een muurverf die dampdoorlatend is. Hierdoor zal vocht niet naar binnen dringen en zal opgenomen vocht in je muren kunnen ontsnappen. Zo worden vochtproblemen vermeden.

Je kan ook kiezen om je gevel met kalkpleister te laten beschilderen. Dit beschermt je gevel eveneens tegen vocht en andere invloeden van het weer, waardoor je gevelmuur nog steeds kan ademen. Ook camoufleert dit eventuele oneffenheden in je gevel en beschadigingen.

Gevel schilderen voor en na

Gevel schilderen voor en na

Geschikte verfsoort voor de gevel

Indien de gevel van je woonst wel een opknapbeurt zou kunnen gebruiken, kan je je gevel schilderen. Zo zal je gevel er opnieuw fris uitzien.

Welke soort verf het meest geschikt is om je woning te schilderen, is afhankelijk van het materiaal waaruit de gevel is opgebouwd. Zo kan je gevel gestukadoord zijn of kan je gevelbekleding vervaardigd zijn van bakstenen of van hout. 

Ook is een belangrijk aspect van de verf dat het tegen een stootje kan indien er veel wind en regen zou zijn, alsook dat de verf beschermt tegen schimmels en eventuele algengroei. Vergeet zeker ook niet om een verfsoort te kiezen die je gevel beschermt tegen UV.

Dankzij deze eigenschap en een goede ventilatie, zullen schimmels en vocht geen enkele kans meer krijgen. 

Daarnaast is het belangrijk om je gevel regelmatig opnieuw te laten schilderen en je gevel op tijd te onderhouden. Zo zorg je voor een optimaal resultaat en ga je schade tegen na het schilderen van je gevel

Het juiste moment om je gevel te schilderen

Terwijl je voor binnenschilderwerk niet meteen op het weer moet letten, is dit wel het geval voor buitenschilderwerk. Zo is het niet altijd het juiste moment om je gevel te laten schilderen. De ideale buitentemperatuur moet liggen tussen de 10 en de 25 graden. 

Indien je je gevel laat schilderen wanneer het kouder is dan 10 graden, zal je verf niet opdrogen. Dit geldt ook in het geval dat de temperaturen te hoog liggen - indien het buiten warmer is dan 25 graden, zal je verf te snel drogen. Het beste moment om een schilder in te huren is dus van half april tot in oktober.

In het geval dat je gevel toch echt dringend een nieuw laagje verf kan gebruiken, kan je ook een winterschilder inschakelen. Zij gebruiken namelijk een speciale verfsoort die afgestemd is op het koude weer, waardoor ze je gevel ook bij vrieskou nog kunnen schilderen.

Gevel laten verven in jouw regio

Recente aanvragen schilderen gevel

maandag 25 september 2023

Buitenschilderwerk

Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd?: Gevel schilderen Wat is de oppervlakte van de gevel?: Tussen 50 en 100 m² Ben je eigenaar van het gebouw?: Ja, ik ben eigenaar


Behang- en schilderwerk Gouda
zondag 24 september 2023

Buitenschilderwerk

Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Gevels / buitenmuren schilderen


Behang- en schilderwerk Maastricht
zaterdag 23 september 2023

Buitenschilderwerk

Kozijnen, Deuren, Muren, etc Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Gevels / buitenmuren schilderen, Houtwerk buiten schilderen (deuren, kozijnen, luiken, daklijsten, ...) Wat voor type buiten houtwerk moet worden geschilderd?: Kozijnen


Behang- en schilderwerk Barendrecht
zaterdag 23 september 2023

Buitenschilderwerk

De loods moet aan de buitenzijde (metaal) geverfd worden Welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd?: Gevel schilderen Wat is de oppervlakte van de gevel?: Tussen 10 en 50 m² Ben je eigenaar van het gebouw?: Ja, ik ben eigenaar


Behang- en schilderwerk Veenendaal
zaterdag 23 september 2023

Buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk Welke schilderwerken moeten er worden uitgevoerd? Kozijnen Deuren Dakkapel Aantal kozijnen? 6+ Aantal deuren? 2 Welke ruimte(s) wens je te laten schilderen? Buiten (gevel) schilderwerk Om hoeveel m² gaat het ongeveer? Minder dan 10 m2 Gewenste uitvoerdatum? Binnen 1 tot 3 maanden Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Houtwerk buiten schilderen (deuren, kozijnen, luiken, daklijsten, ...) Wat voor type buiten houtwerk moet worden geschilderd?: Kozijnen


Behang- en schilderwerk Gouda
zaterdag 23 september 2023

Buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk Welke schilderwerken moeten er worden uitgevoerd? Kozijnen Dakkapel Overig (graag beschrijven in omschrijving) Aantal kozijnen? 6+ Welke ruimte(s) wens je te laten schilderen? Buiten (gevel) schilderwerk Om hoeveel m² gaat het ongeveer? Minder dan 10 m2 Gewenste uitvoerdatum? Binnen 3 tot 6 maanden Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Houtwerk buiten schilderen (deuren, kozijnen, luiken, daklijsten, ...) Wat voor type buiten houtwerk moet worden geschilderd?: Kozijnen


Behang- en schilderwerk Netterden

Offertes aanvragen van gevelschilders

Offertes aanvragen