Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
48 Bouwkundig Advies Architect1

Bouwvergunning

Bouwvergunning

Ga je verbouwen en moet je een bouwvergunning aanvragen? Lees gauw verder voor de kosten.

Voordat de bouw gestart kan worden, bijvoorbeeld van een aanbouw, is het zeer belangrijk om rekening te houden met het feit dat je in de meeste gevallen een vergunning nodig hebt. Dit gaat om een bouwvergunning of een omgevingsvergunning. Een bouwvergunning aanvragen doe je bij de gemeente en moet goed worden voorbereid. Het voorbereiden is noodzakelijk, omdat je anders het risico loopt dat een weigering de bouw vertraagt. 

Laat je een aanbouw of uitbouw maken en heb je een bouwvergunning nodig? Zoek je hier professionele hulp bij? De vakmannen via Casius helpen je graag bij het aanvragen van een vergunning.

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Kosten bouwvergunning

Wanneer je een bouwvergunning nodig hebt en de aanvraag bouwvergunning hebt gedaan, neemt de gemeente de vergunningaanvraag in behandeling. Zij berekenen hier kosten voor (ook als de vergunning uiteindelijk niet verleend wordt). Deze kosten heten leges omgevingsvergunning. Op het moment dat er niet binnen 10 jaar na vaststelling van het bestemmingsplan een verlengingsbesluit is genomen, ben je geen leges omgevingsvergunning verschuldigd. Dit geldt ook voor wanneer een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld, of wanneer er een verlengingsbesluit is genomen.

Per gemeente verschillen de bedragen die je moet betalen, deze staan in de gemeentelijke legesverordening. Hierin en in het daarbij behorende tarievenblad van jouw gemeente staan de legeskosten omgevingsvergunning.

Om je alvast een idee te geven van de kosten van een omgevingsvergunning hebben wij hieronder een overzicht gemaakt. De kosten kunnen aardig oplopen en verschillen per gemeente en aanvraag van de bouwvergunning.

Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw aanbouw afwijken van de prijzen in de tabel.

Te bouwen constructie Gemiddelde prijs van vergunning
Dakterras €500 - €1.000
Draagmuur verwijderen €600 - €1.200
Dakopbouw €750 - €2.000
Balkon €400 - €1.000
Aanbouw of uitbouw €750 - €1.500
Dakkapel €450 - €1.000
Nieuwbouwwoning €5.000 - €15.000

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan snel een offerte aan.

Heb je een omgevingsvergunning nodig?

Je hebt een bouwvergunning nodig op het moment dat er constructieve wijzigingen worden doorgevoerd aan jouw woning. Denk aan het verwijderen van een draagmuur bij het bouwen van een aanbouw die dieper is dan 4,0 m, of van een dakterras. 

De vergunning vraag je aan via het Omgevingsloket. Je krijgt binnen dit loket jouw eigen aanvraagpagina, waar je alle benodigde gegevens upload. Op het moment dat je dit hebt gedaan is het mogelijk om je vergunningsaanvraag in te dienen. Doorgaans ontvang je dan na 8 weken antwoord van de gemeente. 

Wanneer heb je een bouwvergunning nodig? 

 • Wanneer je het milieu belast
 • Als je Bomen gaat kappen
 • Je een inrit of uitrit laat aanleggen
 • Je een monument gaat verbouwen of slopen
 • Je wijzigingen van de voorgevel maakt
 • Je de constructie van je woning of van een (bedrijfs)pand verandert
 • Je jouw woning vergroot (tenzij het gaat om een vergunningsvrije vergroting zoals een dakkapel of een kleine aanbouw)
 • Je een aantal woningen toevoegt of samenvoegt 
 • Als je afwijkt van het bestemmingsplan (voorbeeld: je maakt van je garage een winkel)
 • Je brandcompartimenten verandert 

Wil je zeker weten of je een omgevingsvergunning nodig hebt? Bij het Omgevingsloket kan je een online vergunningscheck doen. 

Hoe werkt Casius?

Casius is de kortste weg, naar de beste vakman. Ons doel is dan ook om jou zo snel mogelijk met een vakman in contact te brengen die het beste past bij jouw voorkeuren.

Na het indienen van je aanvraag wordt jouw opdracht gedeeld in ons netwerk van Erkende Badkamerspecialisten in jouw regio. Als we vragen over je aanvraag hebben, bellen we je eerst nog even. Je kunt zelf aangeven met hoeveel vakbedrijven je in contact wilt komen, maar wij hanteren een maximaal aantal van 3 vakbedrijven per aanvraag. Vervolgens ontvang je een e-mail met de gegevens van de geïnteresseerde en beschikbare vakbedrijven, samen met een introductie en beoordelingen van klanten die jou voorgingen. Zij adviseren je verder en maken graag een offerte voor je. Uiteraard vrijblijvend.

Vraag een offerte aan

Keurmerk Erkend Vakwerk

Om de kwaliteit te waarborgen, moeten de door Casius voorgestelde bedrijven voldoen aan de eisen van Erkend Vakwerk. Elke vakman wordt bij toetreding beoordeeld op:

 • Vakbekwaamheid & ervaring
 • Klanttevredenheid
 • Financiële gezondheid

Voor elke klus die uitgevoerd wordt door een vakman, kan de klant een beoordeling geven. Zodra we je in contact brengen met onze vakmannen, sturen we je meteen een overzicht van hun meest recente beoordelingen. Zodat jij je keuze mede kan baseren op beoordelingen en ervaringen van anderen. Dat is wel zo prettig.

Voor meer informatie kijk je op de pagina Wat is Erkend Vakwerk?

Offertes aanvragen