Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
48 Bouwkundig Advies Architect1

Bouwvergunning

Bouwvergunning

Ga je verbouwen en moet je een bouwvergunning aanvragen? Lees gauw verder voor de kosten.

Voordat de bouw gestart kan worden, bijvoorbeeld van een aanbouw, is het zeer belangrijk om rekening te houden met het feit dat je in de meeste gevallen een vergunning nodig hebt. Dit gaat om een bouwvergunning of een omgevingsvergunning. Een bouwvergunning aanvragen doe je bij de gemeente en moet goed worden voorbereid. Het voorbereiden is noodzakelijk, omdat je anders het risico loopt dat een weigering de bouw vertraagt. 

Laat je een aanbouw of uitbouw maken en heb je een bouwvergunning nodig? Zoek je hier professionele hulp bij? De vakmannen via Casius helpen je graag bij het aanvragen van een vergunning.

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Kosten bouwvergunning

Wanneer je een bouwvergunning nodig hebt en de aanvraag bouwvergunning hebt gedaan, neemt de gemeente de vergunningaanvraag in behandeling. Zij berekenen hier kosten voor (ook als de vergunning uiteindelijk niet verleend wordt). Deze kosten heten leges omgevingsvergunning. Op het moment dat er niet binnen 10 jaar na vaststelling van het bestemmingsplan een verlengingsbesluit is genomen, ben je geen leges omgevingsvergunning verschuldigd. Dit geldt ook voor wanneer een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld, of wanneer er een verlengingsbesluit is genomen.

Per gemeente verschillen de bedragen die je moet betalen, deze staan in de gemeentelijke legesverordening. Hierin en in het daarbij behorende tarievenblad van jouw gemeente staan de legeskosten omgevingsvergunning.

Om je alvast een idee te geven van de kosten van een omgevingsvergunning hebben wij hieronder een overzicht gemaakt. De kosten kunnen aardig oplopen en verschillen per gemeente en aanvraag van de bouwvergunning.

Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw aanbouw afwijken van de prijzen in de tabel.

Te bouwen constructie Gemiddelde prijs van vergunning
Dakterras €500 - €1.000
Draagmuur verwijderen €600 - €1.200
Dakopbouw €750 - €2.000
Balkon €400 - €1.000
Aanbouw of uitbouw €750 - €1.500
Dakkapel €450 - €1.000
Nieuwbouwwoning €5.000 - €15.000

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan snel een offerte aan.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen