Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Bouwkundige tekening

Bouwvergunning

Ga je verbouwen en moet je een bouwvergunning aanvragen? Lees gauw verder voor de kosten.

Voordat de bouw gestart kan worden, bijvoorbeeld van een aanbouw, is het zeer belangrijk om rekening te houden met het feit dat je in de meeste gevallen een vergunning nodig hebt. Dit gaat om een bouwvergunning of een omgevingsvergunning. Een bouwvergunning aanvragen doe je bij de gemeente en moet goed worden voorbereid. Het voorbereiden is noodzakelijk, omdat je anders het risico loopt dat een weigering de bouw vertraagt

Laat je een aanbouw of uitbouw maken en heb je een bouwvergunning nodig? Zoek je hier professionele hulp bij? De vakmannen via Casius helpen je graag bij het aanvragen van een vergunning.

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Vind een aannemer in jouw buurt

Kosten bouwvergunning

Wanneer je een bouwvergunning nodig hebt en de aanvraag bouwvergunning hebt gedaan, neemt de gemeente de vergunningaanvraag in behandeling. Zij berekenen hier kosten voor (ook als de vergunning uiteindelijk niet verleend wordt). Deze kosten heten leges omgevingsvergunning. Op het moment dat er niet binnen 10 jaar na vaststelling van het bestemmingsplan een verlengingsbesluit is genomen, ben je geen leges omgevingsvergunning verschuldigd. Dit geldt ook voor wanneer een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld, of wanneer er een verlengingsbesluit is genomen.

Per gemeente verschillen de bedragen die je moet betalen, deze staan in de gemeentelijke legesverordening. Hierin en in het daarbij behorende tarievenblad van jouw gemeente staan de legeskosten omgevingsvergunning.

Om je alvast een idee te geven van de kosten van een omgevingsvergunning hebben wij hieronder een overzicht gemaakt. De kosten kunnen aardig oplopen en verschillen per gemeente en aanvraag van de bouwvergunning.

Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw aanbouw afwijken van de prijzen in de tabel.

Te bouwen constructie Gemiddelde prijs van vergunning
Dakterras €500 - €1.000
Draagmuur verwijderen €600 - €1.200
Dakopbouw €750 - €2.000
Balkon €400 - €1.000
Aanbouw of uitbouw €750 - €1.500
Dakkapel €450 - €1.000
Nieuwbouwwoning €5.000 - €15.000

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Architect bouwtekening

Kunnen we je helpen?

Casius brengt je gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen.

Offertes aanvragen

Heb je een omgevingsvergunning nodig?

Je hebt een bouwvergunning nodig op het moment dat er constructieve wijzigingen worden doorgevoerd aan jouw woning. Denk aan het verwijderen van een draagmuur bij het bouwen van een aanbouw die dieper is dan 4,0 m, of van een dakterras

De vergunning vraag je aan via het Omgevingsloket. Je krijgt binnen dit loket jouw eigen aanvraagpagina, waar je alle benodigde gegevens upload. Op het moment dat je dit hebt gedaan is het mogelijk om je vergunningsaanvraag in te dienen. Doorgaans ontvang je dan na 8 weken antwoord van de gemeente. 

Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?

  • Wanneer je het milieu belast;
  • Als je bomen gaat kappen;
  • Je een inrit of uitrit laat aanleggen;
  • Je een monument gaat verbouwen of slopen;
  • Je wijzigingen van de voorgevel maakt;
  • Je de constructie van je woning of van een (bedrijfs)pand verandert;
  • Je jouw woning vergroot (tenzij het gaat om een vergunningsvrije vergroting zoals een dakkapel of een kleine aanbouw);
  • Je een aantal woningen toevoegt of samenvoegt;
  • Als je afwijkt van het bestemmingsplan (voorbeeld: je maakt van je garage een winkel);
  • Je brandcompartimenten verandert.

Wil je zeker weten of je een omgevingsvergunning nodig hebt? Bij het Omgevingsloket kan je een online vergunningscheck doen. 

Bouwtekening architect

Interesse?

Benieuwd naar wat Casius voor jou kan betekenen? Vraag geheel gratis en vrijblijvend offertes op en ontdek hoe onze vakmannen jou kunnen helpen!

Offertes aanvragen

Vind een aannemer in jouw buurt

Recente aanvragen voor het aanvragen van een bouwvergunning

zaterdag 09 september 2023

Tekeningen gevel optrekken + een 2e klus binnenruimte

Het betreft het optrekken van de achtergevel (nu een schuin dak). Het betreft een.lemgte van ongeveer 5 meter, maar betreft niet de gehele.lengte. Een deel van de gevel staat wat verder naar achteren. We willen tekeningen laten maken en de bouwvergunning laten aanvragen. Het gaat om beschermd stadsgezicht.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Utrecht
maandag 03 oktober 2022

Bouwtekening tbv bouwvergunning

Ik heb een bouwtekening nodig van begane grond van mijn woning, in het bijzonder de te wijzigen en suite muur/draagconstructie t.b.v. het aanvragen van een bouwvergunning. De ensuite is deels verwijderd door vorige bewoners (hier zijn geen bouwtekeningen van). De huidige constructie is nu niet goed, plafondplaten zaken door, dus moet de draagbalk verlengd worden en dan ook meteen een stuk van de resterende en suite muur verwijderd. Verbouwing start 28 november.


Bouwtekening en ontwerp Hilversum
vrijdag 06 augustus 2021

Bouwtekening maken

Ik moet een bouwtekening hebben voor het aanvragen voor een bouwvergunning gaat om een nieuwe voorgevel metselen aan de voorkant van de woning


Klussen Veendam
maandag 12 juli 2021

Bouwtekeningen en constructie berekening voor Tiny house

Ik wil een houten skelet laten maken voor mijn (grote) tiny house. Heel de gevel is bij elkaar 110 m2 en de footprint is 50 m2. We gaan het zelf verder afbouwen Wij mogen gaan bouwen en hebben nu zelf een schets en begroting gemaakt. Het proces waar we nu in zitten is dat we een bouwvergunning moeten aanvragen en daar hoort een constructie berekening bij. Ik vroeg me af of u daar wel iemand voor kunt vinden. Iemand die bouwtekeningen en constructie berekening kan maken volgens het bouwbesluit. Het is een relatief simpel huis volgens hout skelet bouw, dus misschien is het leuk voor een nieuw iemand die nog ervaring op wil doen.


Bouwtekening en ontwerp Eindhoven
vrijdag 05 juli 2019

Draagmuur verwijderen + diverse afwerk werkzaamheden

Graag ontvang ik alvast een passende offerte voor de onderstaande werkzaamheden die ik wil laten uitvoeren in een woning in Ridderkerk waar ik een bod op uit heb gebracht, en hopelijk binnenkort eigenaar van zal worden. - Het (gedeeltelijk) verwijderen van een draagmuur (tussen de keuken en woonkamer) en het terugplaatsen van een draagbalk. - In de woonkamer moeten de muren gestuct en verfklaar gemaakt worden (en de aansluiting met de draagbalk netjes afgewerkt worden) -Het bestaande houten schrootjes plafond moet wit geschilderd worden (misschien het makkelijkst om te spuiten?). - Tevens moeten alle 4 de muren van de slaapkamer gestuct en verfklaar gemaakt worden. Als laatste wil ik om uw advies vragen, moet ik een bouwvergunning aanvragen voor het verwijderen van de draagmuur, en zo ja, wat zijn dan de bijbehorende werkzaamheden (en kosten)? Bouwtekening / constructietekening of iets dergelijks. Afmetingen draagmuur: circa 250 x 260 cm Afmetingen te stucen muren woonkamer: muur 1: 300 x 260 cm muur 2: 713 x 260 cm muur 3+4 zijn voorzien van grote raampartijen, dus dit betreft kleine stukjes onder de ramen. ±356 cm lang Oppervlakte plafond Woonkamer: ±25 m² Afmetingen te stucen muren slaapkamer: Muur 1+2 386 x260 cm Muur 3 359 x 260 cm Muur 4 359 cm lang, tevens met een grote raampartij, dus kleiner oppervlak muur


Verbouwing Ridderkerk
woensdag 17 oktober 2018

Woonlaag opbouwen

Bij onze 2-laagse nieuwbouwwoning willen we een 3de woonlaag laten plaatsen met de volgende wensen: - Afmetingen 725 cm X 700 cm (buitenmaten) - Een volledige trap, doorlopen aan de huidige - Verplaatsing aansluitingen van zonnepanelen/warmtepomp naar het bovenste dak - Aansluiting elektra, water af en aanvoer - Plaatsen ramen en balkon deur - Montage steenstrips buitenzijde of bakstenen gelijk soort aan huidige steen - Bouwtechnische tekeningen/voorbereidingen (benodigdheden) voor het aanvragen van de bouwvergunning. De dakopbouw mag houtskeletbouw zijn. Binnen hoeft geen afwerking.


Verbouwing Almere
Offertes aanvragen