Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
48 Bouwkundig Advies Architect1

Bouwvergunning

Bouwvergunning

Bouwvergunning nodig? Lees gauw verder voor de kosten.

Voordat de bouw gestart kan worden, bijvoorbeeld van een aanbouw, is het zeer belangrijk om rekening te houden met het feit dat in de meeste gevallen een vergunning nodig is. Dit gaat om een bouwvergunning of een omgevingsvergunning en moet bij de gemeente worden aangevraagd en goed worden voorbereid. Het voorbereiden is noodzakelijk omdat je anders het risico hebt dat een weigering de bouw vertraagt. Wil je weten wat een vergunning gaat kosten? Lees dan gauw verder.

Wat kost een bouwvergunning?

Wanneer de gemeente een vergunningaanvraag in behandeling neemt, berekenen zij hier kosten voor (ook als de vergunning uiteindelijk niet verleend wordt). Deze kosten heten leges omgevingsvergunning. Op het moment dat er niet binnen 10 jaar na vaststelling van het bestemmingsplan een verlengingsbesluit is genomen, ben je geen leges omgevingsvergunning verschuldigd. Dit geldt ook voor wanneer een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld, of wanneer er een verlengingsbesluit is genomen. Per gemeente verschillen de bedragen die je moet betalen en staan in de gemeentelijke legesverordening. Hierin en in het daarbij behorende tarievenblad van jouw gemeente staan de legeskosten omgevingsvergunning.

Hieronder in de tabel kun je een aantal voorbeelden vinden van de kosten van de omgevingsvergunning. Die kunnen aardig oplopen en verschillen per gemeente en aanvraag.

Te bouwen constructie Gemiddelde prijs van vergunning
Dakterras €500 - €1.000
Draagmuur verwijderen €600 - €1.200
Dakopbouw €750 - €2.000
Balkon €400 - €1.000
Aan- of uitbouw €750 - €1.500
Dakkapel €450 - €1.000
Nieuwbouw woning €5.000 - €15.000

Wil je weten wat de precieze kosten zijn van een bouwvergunning? Vraag dan vrijblijvend bij ons een op maat gemaakte offerte aan.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen