Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Nokvorsten

Nokvorsten plaatsen

Nokvorsten plaatsen

Lekken je nokvorsten en moeten deze vervangen worden? Hieronder lees je meer over de mogelijkheden en de gemiddelde kosten.

Nokvorsten, misschien zegt het je niet direct iets. Echter, nokvorsten zijn een belangrijk onderdeel bij het waterdicht houden van je dak. Nokvorsten zijn de halfronde pannen, bovenop de rand van het dak. Zijn jouw nokvorsten toe aan vervanging? De dakspecialisten via Casius staan voor je klaar. 

Moet naast de nokvorsten je hele dak gerenoveerd worden? Of wil je een dakraam of een dakkapel laten plaatsen? Geen probleem, onze dakspecialisten helpen je er graag mee.

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Nokvorsten plaatsen kosten

Weet je zeker dat het tijd is om je nokvorsten te laten vervangen? Of moet je nieuwe nokvorsten laten plaatsen op je nieuwbouwwoning? Dan wil je natuurlijk weten wat dit jou gaat kosten. Om je hiervan een overzicht te geven hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de gemiddelde kosten voor het laten vervangen van nokvorsten. 

Let op: de dakspecialisten via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort klus Gemiddelde prijs
Inspectie van het dak €50 - €150
Nokvorsten vastzetten €50 - €60 per m²
Nokvorsten vastzetten in kunststof mortel €70 - €80 per strekkende meter
Nieuwe nokvorst €10 per stuk

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Dakpan Leggen

Kunnen we je helpen?

Casius brengt je gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen.

Offertes aanvragen

Wat bepaalt de prijs van nokvorsten plaatsen?

De prijs voor het plaatsen van nokvorsten is afhankelijk van een aantal zaken:

 • De bevestigingsmethode van de nokvorsten;
 • De staat van de rest van het dak.

De bevestigingsmethode van de nokvorsten

Heb je een ouder huis? Dan is de kans groot dat de nokvorsten zijn bevestigd met cement. Na enige tientallen jaren wordt die laag brokkelig en poreus of ontstaat er korrelvorming. Daardoor kan het cement vocht opnemen. Tijdens vorstperiodes kan dit vervolgens opvriezen. Het gevolg? Scheurvorming in de cementlaag. Daardoor komen de nokvorsten los te liggen op het dak, waardoor er lekkages kunnen ontstaan.

Om lekkages te voorkomen laat je je nokvorsten (opnieuw) bevestigen. De dakspecialist kan hierbij gebruik maken van twee soorten verschillende bevestigingsmaterialen:

 • Cement: De dakspecialist kan de nokvorsten met cement vastzetten. Dit is een bevestigingsmateriaal dat vroeger veel werd gebruikt. Echter, cement is niet flexibel en is daarom een minder duurzaam materiaal dan dakpasta of kunststof mortel.
 • Dakpasta of kunststof mortel: Het alternatief voor cement is dakpasta of kunststof mortel. Een dakpasta of kunststof mortel is flexibel, waardoor het beter bestand is tegen wind en regen. Daarbij zorgt het voor een betere hechting tussen de dakpannen en nokvorsten, dan cement. De verbinding blijft dus langer intact.

Staat van de rest van het dak

Wanneer er nokvorsten los liggen, kan het zijn dat er meer schade is aan je dak dan die je op het eerste oog minder goed ziet. Het is dan raadzaam om de dakspecialist direct naar de staat van de rest van je dak te laten kijken. Een dakspecialist kijkt dan naar: 

 • Of er stalen spijkers roesten
  Bij een dak dat ouder is dan veertig jaar, is voor de bevestiging van daklatten in de meeste gevallen gebruik gemaakt van gewone stalen spijkers. Op het moment dat de nokvorsten los liggen en er water via de nok naar binnen lekt, kunnen deze spijkers gaan roesten. Hierdoor kunnen de latten los komen te liggen met het gevolg dat de pannen scheef gaan liggen. Dit heeft vervelende (lekkage)gevolgen. Daarom is een (vroegtijdige) dakinspectie door een dakspecialist zeer aan te raden om grote problemen te voorkomen. 
 • Of latten en/of dakpannen in slechte staat zijn
  Mocht het voorkomen dat de latten of dakpannen toch niet meer goed zijn, dan moet dit probleem verholpen worden. Stel je dit te lang uit? Dan zijn verdere lekkages onvermijdelijk. 

Na inspectie van jouw dak kan de dakspecialist je precies vertellen wat er moet gebeuren om jouw dak weer waterdicht te maken. Daarbij kan de specialist je een advies geven op welk termijn je dat het beste kan doen. Blijkt je dak in een slechte conditie te zijn? Dan is het zeker niet onverstandig om het hele dak te vervangen. Aan een dakrenovatie hangt alleen wel een prijskaartje. Heb je een rijtjeshuis en moet je hele dak gerenoveerd worden? Hou dan rekening met een bedrag van tussen de €3.000 en € 5.000.


Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan een offerte aan.

Hoe werkt Casius?

Casius is de kortste weg, naar de beste vakman. Ons doel is dan ook om jou zo snel mogelijk met een vakman in contact te brengen die het beste past bij jouw voorkeuren.

Na het indienen van je aanvraag wordt jouw opdracht gedeeld in ons netwerk van Erkende Badkamerspecialisten in jouw regio. Als we vragen over je aanvraag hebben, bellen we je eerst nog even. Je kunt zelf aangeven met hoeveel vakbedrijven je in contact wilt komen, maar wij hanteren een maximaal aantal van 3 vakbedrijven per aanvraag. Vervolgens ontvang je een e-mail met de gegevens van de geïnteresseerde en beschikbare vakbedrijven, samen met een introductie en beoordelingen van klanten die jou voorgingen. Zij adviseren je verder en maken graag een offerte voor je. Uiteraard vrijblijvend.

Keurmerk Erkend Vakwerk

Om de kwaliteit te waarborgen, moeten de door Casius voorgestelde bedrijven voldoen aan de eisen van Erkend Vakwerk. Elke vakman wordt bij toetreding beoordeeld op:

 • Vakbekwaamheid & ervaring;
 • Klanttevredenheid;
 • Financiële gezondheid.

Voor elke klus die uitgevoerd wordt door een vakman, kan de klant een beoordeling geven. Zodra we je in contact brengen met onze vakmannen, sturen we je meteen een overzicht van hun meest recente beoordelingen. Zodat jij je keuze mede kan baseren op beoordelingen en ervaringen van anderen. Dat is wel zo prettig.

Voor meer informatie kijk je op de pagina Wat is Erkend Vakwerk?

Recente aanvragen voor nokvorsten

zondag 10 oktober 2021

Daklekkage en reparaties/onderhoud dak

Dak van een oude woning heeft onderhoud nodig. Werkzaamheden aan dak (in volgorder van spoed): - daklekkage (aansluiting dakkapel op schuin pannendak en dakleer bovenop de dakkapel) - Velux dakramen lekkage (loodwerk niet goed aangelegd) - nokvorsten aansmeren/ vervangen kapotte dakpan(nen) - vochtvorming onder eerder hersteld platdak van dakkapel - schoorsteen (renovatie?)


Dakdekken en dakreparaties Roosendaal
vrijdag 01 oktober 2021

Dak renovatie (~100m2)

6.6. Dakafwerking en schoorstenen De (schuine) dakschilden zijn voorzien van keramische dakpannen (zie Algemene mededelingen). Deze dakpannen zijn sterk verouderd. Er is geconstateerd dat diverse dakpannen scheef gezakt zijn en 'uit het lood liggen'. Ook is craquelé en breuk in hoge mate aangetroffen. Tevens is geconstateerd dat de specie onder de nokvorsten afgebrokkeld is. Daar de geconstateerde gebreken (onder invloed van bijvoorbeeld slagregen) tot lekkages zullen gaan leiden en indirect tot houtrot in c.q. aan het dakbeschot en/of de kapconstructie is het gewenst om op korte termijn de gehele dakafwerking na te laten lopen en (waar nodig) herstellen c.q. (deels) te vervangen. Tezamen met de benodigde werkzaamheden dienen eveneens de sterk verouderde lood- en zinkdetailleringen (alsmede de dakbedekking op het dakkapel) nagelopen c.q. vervangen te worden. In het metselwerk van de schoorstenen is uitgespoeld, ontbrekend en verzand voegwerk geconstateerd. Tevens is waargenomen dat een schoorsteen scheef staat. Daar de geconstateerde gebreken aan de schoorstenen tot (vocht)doorslag zijn gaan leiden is het opknappen van de schoorstenen op korte termijn gewenst. Tezamen met de benodigde herstelwerkzaamheden, dienen de loodslabben nagelopen, hersteld c.q. (deel)vervangen te worden. Er is zink toegepast als dakafwerking uitbouw. Gesteld dient te worden dat de algehele conditie c.q. staat van onderhoud goed te noemen is. Een periodieke inspectie is van toepassing waarbij onder meer aandacht besteed dient te worden aan scheurvorming in de soldeernaden. 6.7. Dakbeschot c.q. kapconstructie Er is houtrot waargenomen op enkele plaatsen in het dakbeschot wat veroorzaakt is door gebreken vanuit de dak elementen exterieur. Eén en ander aan


Dakdekken en dakreparaties Voorburg
vrijdag 17 september 2021

Nokvorst herstellen + dakpannen van de schuur vervangen (~15m2)

Aan de achterkant zit er nokvorst, dit moet hersteld worden. Ook het dak van de schuur moeten de pannen vervangen worden. Oppervlakte is ongeveer 15m2. Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


Dakdekken en dakreparaties Zuidwolde
vrijdag 06 augustus 2021

Dak schuur verwijderen en een nieuw trapezium dak aanbrengen 23m2

We willen de oude schuur in de tuin voorzien van een nieuw dak. Huidig dak bestaat uit oude pannen op houten onderconstructie. Geheel verwijderen en daarna aanbrengen nieuwe golfplaat metaal trapezium (PRECIT antraciet of vergelijkbaar). Inclusief nokvorst, randhoek, onderdakfolie en dakgoten. Het dakoppervlak is ca. 23m2.


Dakdekken en dakreparaties Hilversum
donderdag 29 juli 2021

Dak isolatie/renovatie ~72m2

We zijn net eigenaar geworden van een huisje in Meeden Groningen. We zijn op zoek naar een dakdekker die het dak voor ons kan isoleren/ verstevigen/ vernieuwen. De werkzaamheden zullen bestaan uit: Het repareren van de nokvorst van de paardenstal, hier missen een aantal "nokvorstpannen" en eindpan? Woning: Het eraf halen van de bestaande pannen. Folie + isolatie aanbrengen Nieuwe dakpannen leggen.


Dakdekken en dakreparaties Meeden
maandag 05 juli 2021

Reparatie aan het dak en afwatering

Wij hebben een lekkage aan ons pannendak. Wij willen dit graag laten repareren. Heb enkele foto’s toegevoegd. Nokvorstreparatie 6m, 4 nieuwe roosters bovenop schoorsteen, aansmeren van schoorsteen plateau, lood rondom schoorsteen, 2 m lood langs dakkapel en cv pijp.


Dakdekken en dakreparaties Eindhoven
zondag 20 juni 2021

Dakpannen vervangen

Het gaat om verwijderen en afvoeren oude pannen, panlatten en tengels. Aanbrengen dampfolie, tengels, panlatten en nieuwe pannen/vorsten. Totaal zo'n 1400 pannen en 26 nokvorsten. Dakhelling 45 °. Overdracht van de woning is op 2 augustus. In bijlage foto's en tekening van de woning en huidige dakpan. De schoorsteen en de aanbouw aan achterzijde van de woning worden afgebroken en dakbeschot door ons hersteld. Dakvlak voor en achter is gelijk ongeveer B x H 8.40 x 5.70 m. In november wordt een dakkapel geplaatst aan de achterzijde, mogelijk kunnen de pannen aansluitend vervangen worden?


Dakdekken en dakreparaties Driebergen-Rijsenburg
zaterdag 15 mei 2021

Dakrenovatie (rijks) monumentaal pannendak

Oude pannen van het onbeschoten dak eraf, momenteel aangesmeerd maar kleine lekkages. Op linkerzijde zit een grote dakkapel, aan de voorzijde ook een kleine kajuit, aan de rechterzijkant twee (standaard) velux dakramen (m04, 78 x 98 cm). Er zullen fors veel pannen vervangen moeten worden (oud holle rood & oud holle zwart verglaasd). Nieuw (spano platen?) beschieten, vervangende pannen terug. Nieuwe loketten in de schoorsteen etc, andere nokvorsten etc. Totale dakoppervlak bedraagt 77 m2. Ik zou graag zoals jullie mooie website adverteert in ieder geval een offerte richtlijn ontvangen (of maximale m2 prijs bijvoorbeeld.) Het liefste zou het klaar moeten zijn voor de komende winter ivm huidige kleine lekkages.


Dakdekken en dakreparaties Harlingen
maandag 10 mei 2021

Nokvorsten vervangen

Nokvorsten deels vervangen, deels repareren. Wevershuisje, 9,5 meter diep


Dakdekken en dakreparaties Leiden
Offertes aanvragen