Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Nokvorsten op pannendak

Nokvorsten plaatsen

Lekken je nokvorsten en moeten deze vervangen worden? Hieronder lees je meer over de mogelijkheden en de gemiddelde kosten.

Nokvorsten, misschien zegt het je niet direct iets. Echter, nokvorsten zijn een belangrijk onderdeel bij het waterdicht houden van je dak. Nokvorsten zijn de halfronde pannen, bovenop de rand van het dak. Zijn jouw nokvorsten toe aan vervanging? De dakspecialisten via Casius staan voor je klaar. 

Moet naast de nokvorsten je hele dak gerenoveerd worden? Of wil je een dakraam of een dakkapel laten plaatsen? Geen probleem, onze dakspecialisten helpen je er graag mee.

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Vind een dakdekker in jouw buurt

Nokvorsten plaatsen kosten

Weet je zeker dat het tijd is om je nokvorsten te laten vervangen? Of moet je nieuwe nokvorsten laten plaatsen op je nieuwbouwwoning? Dan wil je natuurlijk weten wat dit jou gaat kosten. Om je hiervan een overzicht te geven hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de gemiddelde kosten voor het laten vervangen van nokvorsten. 

Let op: de dakspecialisten via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort klus Gemiddelde prijs
Inspectie van het dak €50 - €150
Nokvorsten vastzetten €50 - €60 per m²
Nokvorsten vastzetten in kunststof mortel €70 - €80 per strekkende meter
Nieuwe nokvorst €10 per stuk

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Dakpannen dakdekker

Kunnen we je helpen?

Casius brengt je gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen.

Offertes aanvragen

Wat bepaalt de prijs van nokvorsten plaatsen?

De prijs voor het plaatsen van nokvorsten is afhankelijk van een aantal zaken:

  • De bevestigingsmethode van de nokvorsten;
  • De staat van de rest van het dak.

De bevestigingsmethode van de nokvorsten

Heb je een ouder huis? Dan is de kans groot dat de nokvorsten zijn bevestigd met cement. Na enige tientallen jaren wordt die laag brokkelig en poreus of ontstaat er korrelvorming. Daardoor kan het cement vocht opnemen. Tijdens vorstperiodes kan dit vervolgens opvriezen. Het gevolg? Scheurvorming in de cementlaag. Daardoor komen de nokvorsten los te liggen op het dak, waardoor er lekkages kunnen ontstaan.

Om lekkages te voorkomen laat je je nokvorsten (opnieuw) bevestigen. De dakspecialist kan hierbij gebruik maken van twee soorten verschillende bevestigingsmaterialen:

  • Cement: De dakspecialist kan de nokvorsten met cement vastzetten. Dit is een bevestigingsmateriaal dat vroeger veel werd gebruikt. Echter, cement is niet flexibel en is daarom een minder duurzaam materiaal dan dakpasta of kunststof mortel.
  • Dakpasta of kunststof mortel: Het alternatief voor cement is dakpasta of kunststof mortel. Een dakpasta of kunststof mortel is flexibel, waardoor het beter bestand is tegen wind en regen. Daarbij zorgt het voor een betere hechting tussen de dakpannen en nokvorsten, dan cement. De verbinding blijft dus langer intact.

Staat van de rest van het dak

Wanneer er nokvorsten los liggen, kan het zijn dat er meer schade is aan je dak dan dat je op het eerste oog ziet. Het is raadzaam om de dakspecialist direct naar de staat van de rest van je dak te laten kijken. Een dakspecialist kijkt dan naar: 

  • Of er stalen spijkers roesten
    Bij een dak dat ouder is dan veertig jaar, is voor de bevestiging van daklatten in de meeste gevallen gebruik gemaakt van gewone stalen spijkers. Op het moment dat de nokvorsten los liggen en er water via de nok naar binnen lekt, kunnen deze spijkers gaan roesten. Hierdoor kunnen de latten los komen te liggen met het gevolg dat de pannen scheef gaan liggen. Dit heeft vervelende (lekkage)gevolgen. Daarom is een (vroegtijdige) dakinspectie door een dakspecialist zeer aan te raden om grote problemen te voorkomen. 
  • Of latten en/of dakpannen in slechte staat zijn
    Mocht het voorkomen dat de latten of dakpannen toch niet meer goed zijn, dan moet dit probleem verholpen worden. Stel je dit te lang uit? Dan zijn verdere lekkages onvermijdelijk. 

Na inspectie van jouw dak kan de dakspecialist je precies vertellen wat er moet gebeuren om jouw dak weer waterdicht te maken. Daarbij kan de specialist je een advies geven op welk termijn je dat het beste kan doen. Blijkt je dak in een slechte conditie te zijn? Dan is het zeker niet onverstandig om het hele dak te vervangen. Aan een dakrenovatie hangt alleen wel een prijskaartje. Heb je een rijtjeshuis en moet je hele dak gerenoveerd worden? Hou dan rekening met een bedrag van tussen de €3.000 en € 5.000.

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan een offerte aan.

Vind een dakdekker in jouw buurt

Recente aanvragen voor nokvorsten

vrijdag 22 april 2022

Hellend dak leggen of vervangen

Vrijstaande woning, 1 etage. Ongeveer 120m2 dak. Het plaatsen van een steiger. Het verwijderen van de oude pannen en nokvorsten. Het verwijderen van het asbest incl tengels en panlatten wordt gedaan door derden. Het aanbrengen van 10 cm pir isolatie tussen de bestaande balken. Het aanbrengen van een hardboard dakbeschot. Het aanbrengen van een dampopen folie over de houten dakbeschot. Het aanbrengen van houten tengels. Het aanbrengen van houten panlatten op de maat van de nieuwe ovh pannen, Het aanbrengen van nieuwe ovh pannen blauw gesmoord. Het aanbrengen van een ovh gevelpan blauw gesmoord links en rechts van de woning. Het aanbrengen van een ruiterrol t.b.v. nokvorsten half rond blauw gesmoord. Het aanbrengen van nieuwe vorstpannen half rond blauw gesmoord. Wat is de huidige situatie?: bestaand dak met asbest


Dakdekken en dakreparaties Loenen
donderdag 24 maart 2022

Dak compleet renoveren ~47m2

Dak geheel voorzien van nieuwe dakpannen + isolatie + dampremmende/ dampdoorlatende Folie+ tengels en panlatten circa 6 x 5,5 33m2 + zijgevelpannen( globaal gemeten ) aan de voorzijde. Aan de achterzijde hetzelfde alleen om de nieuwe dakkapel heen ongeveer 14 m2 inclusief nokvorsten en zijgevelpannen. Wat is de huidige situatie?: bestaand dak zonder asbest Welke bedekking(en) overweeg je voor het hellend dak?: dakpannen Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


Dakdekken en dakreparaties Spijkenisse
vrijdag 18 maart 2022

Betonnen pannen en loodlappen vervangen

Er is 1 nokvorst kapot , het gaat om betonnen dakpannen van een woning uit begin jaren 80 , eigenlijk zouden alle nokvorsten vastgezet moeten worden (met een soort betonlijm). Daarnaast ook controleren en eventueel vervangen van de loodlappen schoorsteen. Betreft dus algemene dakwerken.


Dakdekken en dakreparaties Koog aan de Zaan
woensdag 16 maart 2022

Garage opbouwen (~24m2), dak repareren en isolatie verbeteren

We willen aantal zaken aanpakken: - Het repareren van het dak. Dit gaat om het vervangen van de nokvorsten en het controleren van de tengels. - Garage opbouwen en de isolatie van binnenuit verbeteren. Grond opp. 24m2. Metselwerk en casco opgeleverd. - Ook isolatie verbeteren van aanbouw, van binnenuit.


Verbouwing Baambrugge
vrijdag 11 maart 2022

Nokvorsten vastzetten Flexim

Ik zou graag een gangbare inschatting van de kosten weten voor het vastzetten van 17 meter nokvorsten en gevelpannen met Flexim om de nota van een dakdekker te verrifieren


Dakdekken en dakreparaties Diemen
donderdag 03 maart 2022

Dakpannen en vorsten vernieuwen

Ik ben op zoek naar een vakman/dakdekker, die mijn dakpannen goed kan leggen of vervangen als dat nodig is. Incl. de nokvorsten.


Dakdekken en dakreparaties Tiel
Offertes aanvragen