Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Nokvorst plaatsen

Nokvorst vervangen, plaatsen en reparatie

Van plan nokvorsten te vervangen of zoek je een dakspecialist voor een nokvorst reparatie? Vind hier tips, prijzen en de beste vakmannen. Wij brengen je in contact met een erkende vakman voor het plaatsen van je nokvorst.

Nokvorst vervangen bij jou in de buurt

Kosten nokvorsten reparatie en vervangen

Dit zijn de kosten voor het plaatsen, vervangen of repareren van nokvorsten:

Soort klus Gemiddelde prijs
Inspectie van het dak €50 - €150
Nokvorsten vastzetten €50 - €60 per m²
Nokvorsten vastzetten in kunststof mortel €70 - €80 per meter
Nieuwe nokvorst €10 per stuk
Nokvorst vervangen €75 - €80 per meter

Vaak berekenen dakdekkers de prijzen per strekkende meter. Daarentegen kun je ook een bedrag per uur of totaalprijs afspreken. De kosten lopen erg uiteen bij de verschillende vakmannen. Wil je de kosten zo laag mogelijk houden? Vraag dan meerdere offertes aan. Je kunt geld besparen door deze met elkaar te vergelijken en de beste uit te kiezen.

Let op: de dakspecialisten via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Wat bepaalt de prijs van nokvorsten plaatsen?

De prijs voor het plaatsen van nokvorsten is afhankelijk van een aantal zaken:

  • De bevestigingsmethode van de nokvorsten;
  • De staat van de rest van het dak.

De bevestigingsmethode van de nokvorsten

Heb je een ouder huis? Dan is de kans groot dat de nokvorsten zijn bevestigd met cement. Na enige tientallen jaren wordt die laag brokkelig en poreus of ontstaat er korrelvorming. Daardoor kan het cement vocht opnemen. Tijdens vorstperiodes kan dit vervolgens opvriezen. Het gevolg? Scheurvorming in de cementlaag. Daardoor komen de nokvorsten los te liggen op het dak, waardoor er lekkages kunnen ontstaan.

Om lekkages te voorkomen laat je je nokvorsten (opnieuw) bevestigen. De dakspecialist kan hierbij gebruik maken van twee soorten verschillende bevestigingsmaterialen:

  • Cement: De dakspecialist kan de nokvorsten met cement vastzetten. Dit is een bevestigingsmateriaal dat vroeger veel werd gebruikt. Echter, cement is niet flexibel en is daarom een minder duurzaam materiaal dan dakpasta of kunststof mortel.
  • Dakpasta of kunststof mortel: Een dakpasta of kunststof mortel is flexibel, waardoor het beter bestand is tegen wind en regen. Daarbij zorgt het voor een betere hechting tussen de dakpannen en nokvorsten, dan cement.

Staat van de rest van het dak

Wanneer er nokvorsten los liggen, kan het zijn dat er meer schade is aan je dak dan dat je op het eerste oog ziet. Het is raadzaam om de dakspecialist direct naar de staat van de rest van je dak te laten kijken. Een dakspecialist kijkt dan naar: 

  • Of er stalen spijkers roesten
    Op het moment dat de nokvorsten los liggen en er water via de nok naar binnen lekt, kunnen deze spijkers gaan roesten. Hierdoor kunnen de latten los komen te liggen met het gevolg dat de pannen scheef gaan liggen. Dit heeft vervelende (lekkage)gevolgen.
  • Of latten en/of dakpannen in slechte staat zijn
    Mocht het voorkomen dat de latten of dakpannen toch niet meer goed zijn, dan moet dit probleem verholpen worden. Stel je dit te lang uit? Dan zijn verdere lekkages onvermijdelijk. 

Na inspectie van jouw dak kan de dakspecialist je precies vertellen wat er moet gebeuren om jouw dak weer waterdicht te maken. Aan een dakrenovatie hangt alleen wel een prijskaartje. Heb je een rijtjeshuis en moet je hele dak gerenoveerd worden? Hou dan rekening met een bedrag van tussen de €3.000 en €5.000.

Nokvorst plaatsen

Mogelijkheden nokvorst renovatie of reparatie

Dit zijn de drie mogelijkheden voor het repareren of renoveren van je nokvorst:

1. Reparatie door vastleggen bestaande nokvorsten

Bij oudere woningen liggen de nokvorsten vaak in cement of specie. In dit geval wordt er bij een reparatie gebruik gemaakt van kunststof dakmortel. De eerste stap is het verwijderen van het cement en of specie. Vervolgens worden de dak schoongemaakt van bijvoorbeeld mos en algen. Als laatste worden de nokvorsten opnieuw vastgezet met een kunststof dakmortel. Hierdoor zijn ze weer helemaal bestand zijn tegen storm en regen.

2. Nokvorsten vernieuwen

Heeft je nokvorst  scheuren? Dan wordt er vaak gekozen voor een renovatie met een ondervorst en nokbeugels. In dit geval wordt als eerste de oude nokvorsten verwijderd. Als de oude nokvorst in cement ligt, wordt de bovenste rij dakpannen ook weggehaald en verwisseld voor nieuwe. Dan wordt er een kunststof ondervorst gemonteerd om de bescherming te bieden tegen regen of andere weersomstandigheden. Als laatste stap worden de nieuwe nokvorsten gemonteerd.

3. Renovatie met dakpasta of cement

In dit geval wordt er met het huidige dak gezorgd voor een betere hechting tussen de nokvorsten en de dakpannen. Allereerst wordt de bovenste rij pannen verwijderen, schoon gespoten en opnieuw terug geplaatst. Daarna wordt de dakpast aangebracht en de pannen in gedrukt. De dakpannen en de nokvorsten sluiten hierdoor perfect op elkaar aan zonder speling. Hierdoor is je dak beter geïsoleerd en beschermd tegen alle weersomstandigheden. 

 

Wat zijn nokvorsten?

Nokvorsten, misschien zegt het je niet direct iets. Echter, nokvorsten zijn een belangrijk onderdeel bij het waterdicht houden van je dak. Nokvorsten zijn de halfronde pannen, bovenop de rand van het dak. Zijn jouw nokvorsten toe aan vervanging? De dakspecialisten via Casius staan voor je klaar. 

Moet naast de nokvorsten je hele dak gerenoveerd worden? Of wil je een dakraam of een dakkapel laten plaatsen? Geen probleem, onze dakspecialisten helpen je er graag mee.

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Nokvorst vervangen bij jou in de buurt

Recente aanvragen voor nokvorsten vervangen

woensdag 29 maart 2023

Nokvorsten vastzetten/vervangen

De nokvorsten zijn in delen van het dak af gekomen. Sommige zitten nog vast. Dient in orde gemaakt te worden


Dakdekken en dakreparaties Haarlem
woensdag 15 maart 2023

Vervangen daklatten en nokvorsten

Het achterdak van ons jaren 30-huis heeft rotte panlatten doordat de nokvorsten lange tijd niet goed hebben gelegen. Die moeten beide dus vervangen worden en er moet folie geplaatst worden onder de pannen.


Dakdekken en dakreparaties Utrecht
zaterdag 04 maart 2023

Nokvorsten vastzetten

Nokvorsten zijn tijdens bouw met cement vastgezet en is los nu. Graag vast laten zetten in flexibel materiaal. Betreft een tussenwoning breedte 5,5 m.


Dakdekken en dakreparaties Hendrik Ido Ambacht
zaterdag 21 januari 2023

Nokvorsten vastzetten

De nokvorsten moeten pnieuw worden vastgezet, op korte termijn vanwege lekkage. De breedte van het huis is ca. 5,5 m, het gaat ok ongeveer 15 nokvorsten.


Dakdekken en dakreparaties Heerhugowaard
donderdag 12 januari 2023

Lekkage dak verhelpen: Lood vervangen en nokvorst opnieuw bevestigen

Het dak lekt bij de schoorsteen. Er is al iemand geweest voor een eerste inspectie, uitkomst: Het lood moet worden vervangen en de nokvorst moet opnieuw bevestigd worden met mortel. Deze ligt nu nog in cement


Dakdekken en dakreparaties Krimpen aan den IJssel
donderdag 08 december 2022

Nokvorsten repareren of vervangen

Goedemiddag, ik wil graag weten wat het kost om voor 6 meter nokvorsten de mortel te vervangen en graag ook een opgave van de kosten om de nokvorsten te vervangen.


Dakdekken en dakreparaties Oudorp

Nokvorsten vervangen bij jou in de buurt

Offertes aanvragen