Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Dakisolatie kurk

Dakisolatie aanbrengen

Dakisolatie aanbrengen

Wist je dat een niet goed geïsoleerd dak een van de grootste verliesposten is van de warmte van een huis? Laat daarom je dak goed isoleren. Hier vind je informatie, prijzen en offertes op maat.

Merk je dat er veel warmte snel je huis uit verdwijnt? Het laten plaatsen van dakisolatie is de oplossing. 

Door het laten isoleren van je dak behoud je namelijk veel warmte in je huis. Dat komt omdat warmte stijgt en via het dak het huis of pand verlaat. Zo kan er wel 30% van de warmte in je huis verloren gaan als het dak niet is geïsoleerd. Daarom is dakisolatie één van de meest rendabele investeringen van alle energiebesparende maatregelen. Voor het beste resultaat schakel je een erkende isolatiespecialist in.

Bij Casius vind je de gespecialiseerde en erkende vakman die je hiermee kan helpen. Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt. 

Weet je al zeker dat je je dak wil laten isoleren? Wil je graag dat een isolatiespecialist bij je langs komt om alle vakkundige normen van het plaatsen van isolatie te bespreken? Vul dan het offerte formulier in! 

Dakisolatie kosten

Om je een idee te geven van wat ongeveer de kosten bedragen voor het isoleren van je dak, hebben wij een overzicht voor je gemaakt van de gemiddelde kosten van dakisolatie.

Let op: de isolatiespecialisten via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van je klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Wat isoleren? Plaatsing van isolatie Prijs per m²
Hellend dak Via binnen €20 - €50
Hellend dak Via buiten €40 - €60
Plat dak Via binnen €30 - €40
Plat dak Via buiten €70 - €115
Zoldervloer PUR op massieve zoldervloer €25 - €35

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

253 Dakisolatie

Kunnen we je helpen?

Casius brengt je gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen.

Offertes aanvragen

Hoe wordt een dak geïsoleerd?

Schuin dak isolatie

Een schuin dak isoleren kan vanuit binnen of van buitenaf. Van binnenuit isolatie aanbrengen wordt met de 'koud dak'-methode gedaan en van buitenaf isoleren met de 'warm dak'-methode. Isoleren kan onder andere gedaan worden met de volgende soorten materialen: PIR dakisolatieplaten, XPS isolatie, EPS isolatie, glaswol isolatie of rockwol isolatie. 

Als een schuin dak van binnenuit wordt geïsoleerd wordt het isolatiemateriaal aangebracht tussen de keper- of spantenstructuur van je dak. Dit zijn houten balken die de dakconstructie ondersteunen. Als isolatiemateriaal wordt er vaak gekozen voor glaswol. Dit komt doordat het materiaal makkelijk op maat gesneden kan worden. Dan past het isolatiemateriaal precies tussen de kepers. 
Het kan nodig zijn om een extra houten raamwerk te plaatsen. Dit om het isolatiemateriaal op zijn plek te houden en om de afwerkingslaag te kunnen bevestigen.  

Een schuin dak wordt meestal via de binnenzijde geïsoleerd. Maar isolatie aan de buitenzijde aanbrengen is ook een goede optie. Het isolatiemateriaal wordt dan op de kepers gelegd, dus aan de bovenzijde van de draagconstructie. Een van buiten geïsoleerd dak noemen we ook wel 'sarkingdak'.

Dit is een moderne manier van werken en heeft een aantal voordelen tegenover het van binnenuit isoleren:

  • De dakconstructie is beter beschermd tegen vocht en weersinvloeden (vorst, uitzetten en krimpen), doordat het isolatiemateriaal op het schuine dak ligt;
  • Het isoleren aan de buitenkant van je schuine dak kan sneller gerealiseerd worden;
  • De binnenzijde van je dak blijft onaangetast, zodat je er binnen niets van ziet en merkt;
  • Er is binnen geen ruimteverlies.


Een sarkingdak heeft ook een aantal nadelen: 

  • Voor het plaatsen van dakisolatie bij een schuin dak via de buitenzijde, is er speciale expertise nodig. Een goede luchtdichtheid realiseren kan soms lastig zijn en vergt de juiste kennis en ervaring;
  • Meestal worden dakisolatieplaten gebruikt. Dit materiaal is minder geluidswerend dan de standaard isolatiematerialen, zoals rotswol en glaswol.

Plat dak isolatie

Om een plat dak te isoleren kan er, net als bij een schuin dak, isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenzijde van de dakconstructie worden geplaatst. Ook hier heet het van binnenuit isoleren de 'koud dak'-methode en van buitenaf isoleren de 'warm dak'-methode.  

Wanneer je platte dak aan de binnenzijde geïsoleerd wordt, plaatst de isolatiespecialist het isolatiemateriaal tussen de balken. Het isolatiemateriaal komt dan onder de dakconstructie en de dakbedekking te liggen. Ook hier kan een houten raster worden aangebracht om de isolatie- en afwerkingslaag op hun plek te houden. 

Als de dakisolatie van je platte dak aan de buitenzijde wordt geplaatst, wordt dit langs de buitenzijde van de draagconstructie van het dak aangebracht. Het constructiemateriaal dat gebruikt wordt, wordt dan ingepakt door het isolatiemateriaal.

Als de dakisolatie geplaatst is, wordt er bovenop de aangebrachte isolatielaag een nieuwe laag dakbedekking (bitumen of EPDM) aangebracht.

Zolder isoleren

Niet alleen het dak kan geïsoleerd worden, maar ook de zoldervloer. Wanneer je de zoldervloer laat isoleren, hoeft de zolder niet meer apart verwarmd te worden en blijft de warmte beter in de rest van het huis. Dat bespaart ongetwijfeld stookkosten.

Soorten isolatie

Er zijn meerdere soorten isolatiemateriaal die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van je dak. Hieronder bespreken we er een paar.

PIR dakisolatieplaten

PIR isolatie is een isolatiemateriaal van kunststof. Het was een tijdje minder populair, maar er is een verbeterde versie van dit isolatiemateriaal dat beter isoleert dan PUR en XPS isolatie. PIR is dus weer helemaal terug en dat is ook niet zo gek: het is een van de best isolerende materialen voor je dak die je momenteel kan kopen. 

PIR is een isolatiemateriaal dat in plaatvorm te krijgen is. De platen zijn vrij hard en hebben een hoge dichtheid. Doordat ze een hoge dichtheid hebben, is het mogelijk om ze toe te passen als vloerisolatie, voor platte daken en zelfs hellende daken. Ook kan PIR verwerkt worden als spouw, of op de (buiten)muren geplaatst worden. 

Wil je een plat dak of hellend dak isoleren en heb je een maximum aan ruimte en warmte winst? Dan is PIR-dakisolatie echt iets voor jou. PIR platen zijn makkelijk te plaatsen, hebben een goede isolatiewaarde en maken een dampscherm bij appartementen vaak overbodig. 

EPS isolatie

EPS isolatie is een soort hardschuim. Het wordt gebruikt om schuine daken of de vloeren van woningen te isoleren. Wordt EPS gebruikt als spouwmuurisolatie? Dan wordt het in kleine piepschuimbolletjes in de spouwmuur geblazen. 

Wil je een goedkoop dakisolatiemateriaal dat ook nog eens schoon en milieuvriendelijk is? Dan is EPS isolatie iets voor jou. Maar dat zijn niet de enige voordelen: EPS isolatie is een makkelijk aan te brengen isolatiemateriaal dat een goede isolatiewaarde heeft en ook nog eens geluidswerend is. Daarbij is het dampopen en heeft het een stootvaste toplaag en een mooie afwerking. Ook zorgt EPS dakisolatie voor een goede luchtafdichting. 

Glaswol isolatie

Glaswol isolatie wordt voornamelijk gebruikt als thermische- en akoestische isolatie in huis. Het meest wordt het gebruikt bij het isoleren van hellende daken, onder houten vloeren en in de binnenmuren. Het is niet aan te raden glaswol isolatie buiten te gebruiken, omdat het zijn isolatiewaarde snel verliest als het met vocht in contact komt. 

Glaswol isolatie is heel makkelijk te plaatsen en te verwerken. Daarbij is het een brandveilig materiaal. Ook is het geschikt om oneffen oppervlakten te sluiten en is het materiaal recyclebaar. Daarbij is de prijs/kwaliteitsverhouding zeer goed.  
Nadeel is dat het materiaal irriterend is voor je ogen en huid. Daarom raden wij aan om bij het plaatsen van het isolatiemateriaal handschoenen, mondmasker en veiligheidsbril te dragen. Of schakel een specialist in. 

Rockwol isolatie

Rockwol isolatie wordt ook wel steenwol genoemd en is goed als thermische- en geluidsisolatie. Het wordt veel gebruikt om vloeren, daken en wanden te isoleren. 
Grote voordelen van rockwol isolatie zijn dat het materiaal brandwerend is, dampopen, budgetvriendelijk en daarnaast heeft een lange levensduur: rockwol kan wel 75 jaar mee gaan, zonder zijn goede isolatiewaarde te verliezen. 

Nadelen zijn dat het materiaal dikker is dan bijvoorbeeld kunststof isolatie. Daarbij is het materiaal irriterend voor je huid en ogen. Daarom raden wij aan om bij het plaatsen van het isolatiemateriaal handschoenen, mondmasker en veiligheidsbril te dragen. Of schakel een specialist in.

Bij het uitbesteden van isolatie kunt u gebruikmaken van een speciale regeling. Deze regeling houdt in dat je geen 21% maar 9% btw betaalt over de arbeidskosten van het plaatsen van dakisolatie. Dit geldt overigens alleen voor woningen ouder dan 2 jaar.

Hoe werkt Casius?

Casius is de kortste weg, naar de beste vakman. Ons doel is dan ook om jou zo snel mogelijk met een vakman in contact te brengen die het beste past bij jouw voorkeuren.

Na het indienen van je aanvraag wordt jouw opdracht gedeeld in ons netwerk van Erkende Badkamerspecialisten in jouw regio. Als we vragen over je aanvraag hebben, bellen we je eerst nog even. Je kunt zelf aangeven met hoeveel vakbedrijven je in contact wilt komen, maar wij hanteren een maximaal aantal van 3 vakbedrijven per aanvraag. Vervolgens ontvang je een e-mail met de gegevens van de geïnteresseerde en beschikbare vakbedrijven, samen met een introductie en beoordelingen van klanten die jou voorgingen. Zij adviseren je verder en maken graag een offerte voor je. Uiteraard vrijblijvend.

Keurmerk Erkend Vakwerk

Om de kwaliteit te waarborgen, moeten de door Casius voorgestelde bedrijven voldoen aan de eisen van Erkend Vakwerk. Elke vakman wordt bij toetreding beoordeeld op:

  • Vakbekwaamheid & ervaring;
  • Klanttevredenheid;
  • Financiële gezondheid.

Voor elke klus die uitgevoerd wordt door een vakman, kan de klant een beoordeling geven. Zodra we je in contact brengen met onze vakmannen, sturen we je meteen een overzicht van hun meest recente beoordelingen. Zodat jij je keuze mede kan baseren op beoordelingen en ervaringen van anderen. Dat is wel zo prettig.

Voor meer informatie kijk je op de pagina Wat is Erkend Vakwerk?

Recente dakisolatie aanvragen

vrijdag 22 oktober 2021

Dak isoleren van buitenaf 100m2 en spouwmuurisolatie

Dakisolatie door middel van renovatieplaten aan de buitenkant van de woning. Het gaat om een dak van ongeveer 100m2. Er moet van buitenaf geïsoleerd worden. Daarnaast wil ik ook spouwmuur isolatie. Dit is ongeveer


Isolatie Sprang-Capelle
dinsdag 12 oktober 2021

58 m² dakisolatie

Dakisolatie: Het huis heeft een plat dak (z.g. lessenaardak). Er is 15 a 20 jaar geleden een 2e laag bitumen over gelegd (dak was toen lek). Afmetingen dak 6.63m x 8,75m = 58,0 m². Graag opgave voor warm (buiten) en voor koud (binnen) isoleren. Voor warm isoleren ook graag opgave voor 2 maal zo groot (dan vraag ik buurman of hij meedoet).


Dakdekken en dakreparaties Terborg
zondag 10 oktober 2021

Hellend dak isoleren (~90m2) + evt. voegen herstellen

Ik zoek een vakman die voor mij dakisolatie, het gaat om ongeveer 90m2 maar dit kan veel meer of veel minder zijn. Ik heb geen idee. Misschien moeten de pannen vervangen worden, maar ik denk dat ze wel hergebruikt kunnen worden. Ook moeten er voegen hersteld worden aan de voorgevel. De oppervlakte hiervoor is niet echt te bepalen, dat zou even onderzocht moeten worden.


Dakdekken en dakreparaties Apeldoorn
woensdag 06 oktober 2021

Dakisolatie vervangen 110m2

Ik wil mijn huidige dak isolatie van 6 cm PE vervangen door 14 cm PIR isolatie platen. Hier toe moeten de huidige pannen er af, het oude isolatie verwijderd worden en nieuwe isolatie aangelegd. En de latten en de pannen er weer terug op. Het is ongeveer 110m2 dak.


Dakdekken en dakreparaties Nunspeet
dinsdag 05 oktober 2021

Dakisolatie buitenkant

Isolatie van een plat dak aan de buitenzijde. Het gaat om een 2-onder-1-kapwoning. Na de isolatie moeten er zonnepanelen op kunnen worden geplaatst. Schatting is dat tussen de 30 - 50 m2 is. Er zit namelijk ook een dakterras bij, later bepalen of het nodig is om ook te isoleren of niet.


Dakdekken en dakreparaties Amsterdam
maandag 27 september 2021

Dakisolatie met folie aanbrengen en nieuwe panlatten 74m2

Het hellende pannendak van 74m2 moet voorzien worden van een zo goed mogelijke isolatie-laag onder de pannen. Aangezien de woning een Gemeentelijk monument is, mogen de dakranden niet zichtbaar verhoogd worden. Door de vrij hoog geplaatste boeiboorden met liggende planken aan de panzijde, is er wel enige ruimte om ongeveer 3cm dikke isolatie te verwerken onder de pannen, als aan de randen, bij de dak-overstekken, wat ' verlagend' naar de rand toegewerkt wordt.


Dakdekken en dakreparaties Zeist
dinsdag 07 september 2021

Renovatie woonhuis

De oude woning van mij moeder moet gerenoveerd worden tot huurwoning. Daarvoor moet er heel veel gebeuren. Er is geen cv, er zitten loden leidingen in en de elektra moet nieuw. Een tussen muur naar de keuken mag weg. Een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken nieuw, nieuwe dakkapel, dakisolatie, toilet enzovoort. Graag 1 partij die alles kan uitvoeren.


Stucwerk en spackspuiten Alkmaar
zaterdag 28 augustus 2021

Zadeldak van buitenaf isoleren

Vrijstaande woning met pannen zadeldak graag isoleren van buitenaf. Grove schatting zal het om zo'n 120 m2 gaan. Hoe wil je je dak laten isoleren?: Vanaf de buitenkant Wil je ook offertes ontvangen voor dakisolatie?: Ja Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


Dakdekken en dakreparaties Sneek
donderdag 26 augustus 2021

2 daken van buiten isoleren

Plat dak (ongeveer 12m2, nu bedekt met bitumen en grind en een hellend dak (ongeveer 13 m2), nu bedekt met bitumen van buitenaf laten isoleren (warm dakisolatie). Plat dak met EPDM, hellend dak in overleg.


Dakdekken en dakreparaties Den Haag
Offertes aanvragen