Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Plafond schilderen binnen

Plafond schilderen kosten

Wil je het plafond later schilderen? Hier vind je nuttige tips, richtprijzen en vraag je eenvoudig offertes aan bij de beste schildersbedrijven bij jou uit de regio.

Vind een plafond schilder in jouw buurt

Plafond schilderen: prijs per m² 2022

Je plafond laten schilderen, wat is de prijs per m²? Gemiddeld ligt de prijs tussen de €10 en €15 per vierkante meter. Heb je een plafond van 60 m² dan betaal je gemiddeld in totaal €600 tot €900. Hierin zijn de materiaalkosten en de arbeidskosten bij inbegrepen. 

Een tip: wil je meerdere plafonds laten schilderen? Laat het dan in een keer doen. Vaak is het zo dat hoe groter het oppervlak is, hoe lager de prijs per vierkante meter. 

Wil je liever je plafond laten spuiten? Ook dat is mogelijk. Gemiddeld ligt de prijs per m² dan nog iets lager, namelijk €6 tot € 10 per vierkante meter. Wanneer we weer dezelfde rekensom als hierboven maken voor een plafond van 60 m² dan is de prijs ongeveer €360 tot €600.

Schildertechniek Prijs per m²
Sauswerk €10 - €15
Spuitwerk €6 - €10

Hou er wel rekening mee dat dit gemiddelde prijzen zijn en dat het dus per situatie en schilder iets kan afwijken.

Prijsopbouw plafond schilderen

Prijsopbouw 70/30

Prijsvoorbeeld schilderen plafond

Om je een idee te geven van de gemiddelde kosten voor je schilderproject, hebben wij hieronder een aantal prijsvoorbeelden voor het schilderen van je plafond opgesteld.

Weinig schilderwerk

Je hebt een knusse studio van gemiddeld 30 m² en je wil het plafond laten schilderen. Nu is het de vraag of het om een houten plafond gaat of een betonnen plafond. 

Heb je een houten plafond en wil je deze laten verven? Dan liggen de kosten gemiddeld tussen de €10 en de €15 per m². Voor een plafond van 30 m² kost het sauswerk ongeveer tussen de €300 en de €450. 

Spuitwerk is voor een houten plafond niet de geschiktste methode, omdat je hierbij vaak kieren en naden moet vullen met verf en dat met spuitwerk lastiger is. 

Een betonnen plafond schilderen is wel mogelijk met spuitwerk. Per vierkante meter kost dit ongeveer €6 tot €10. Totaal kost dat ongeveer €180 tot €300 voor je plafond van 30 m².   

Middelgroot schilderwerk

Je woont in een tussenwoning en vindt het tijd om het plafond te schilderen. Totaal gaat het om zo’n 50 m². Gemiddeld kost je dit rond de €750, inclusief verf en materiaal. 

Veel schilderwerk 

Je hebt net een twee-onder-één-kap woning gekocht en alle plafonds in de woning hebben wel een likje verf nodig. Geschat is de totale oppervlakte ongeveer 130 m². Gemiddeld kan je dan denken aan een prijs van €1.900 inclusief materiaal en verf.

Plafond laten schilderen: hoe bepaal je de kosten?

Hoe bepaal je de kosten om je plafond te laten schilderen? De prijs is afhankelijk van verschillende factoren. De meest voor de hand liggende zijn: het totale oppervlak dat geschilderd moet worden en het tarief van de schilder. Maar ook de werkwijze speelt mee, net als hoe goed het plafond te bereiken is. Hieronder leggen we per factor uit wat voor invloed het heeft op de prijs.

Keuze 1: Welke schilder kies je?

Iedere schilder bepaalt zijn eigen prijs en daarom kunnen de prijzen tussen schilders aardig wat verschillen. Een tip: vergelijk een aantal offertes van schilders met elkaar en kies de beste schilder uit.

Keuze 2: Laat je het sauzen of spuiten?

Wil je de muren sauzen of spuiten? Deze keuze heeft ook invloed op de kostprijs. Over het algemeen is spuitwerk het goedkoopst, omdat het minder arbeidsintensief is. Gemiddeld kost het dan ook € 6 tot € 10 per m². 

Het voordeel van sauzen is wel dat het een stuk nauwkeuriger is. Voor houten muren of gipsplaten is dit belangrijk, zodat kieren en naden minder zichtbaar zijn. De gemiddelde prijs voor sauzen is € 10 tot € 15 per m².

Keuze 3: Voor welke verf ga je?

Ook de keuze voor de verfsoort heeft invloed op de prijs. Plafondverf op waterbasis is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan verf op basis van latex die schimmelwerend is en waterafstotend. Toch is het voor sommige ruimtes wel verstandig om voor de tweede soort te kiezen, bijvoorbeeld voor het plafond in de badkamer.

Twijfel je over de verfsoort? De schilder kan je adviseren welke het geschiktst is voor jouw situatie.

Plafond laten witten tips

Wil je het plafond laten witten tegen een lage prijs? Dat is zeker mogelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om de prijs zo laag mogelijk te houden voor het schilderwerk. Hieronder hebben we een aantal tips opgesteld.  

Plafond schilderen tips:

 • Voer zelf de voorbereidende werkzaamheden uit, zoals ontvetten en schoonmaken van ondergronden;
 • Bedenk zelf de meubels en vloer, plak de muren af en haal lampen van het plafond;
 • Kies voor spuitwerk wanneer dit mogelijk is;
 • Laat meerdere schilderklussen tegelijk uitvoeren, dan wordt de prijs per vierkante meter lager;
 • Vergelijk het aanbod van een aantal schilders.

Kies voor een winterschilder: deze doet hetzelfde als een ”gewone” schilder, maar dan met een flinke korting om de wintermaanden te overbruggen (november tot en met maart) 

Heb je een woning dat ouder is dan 2 jaar en laat je het plafond schilderen als onderhoud? Dan betaal je maar 9% aan btw in plaats van 21%.

Plafond sauzen of spuiten?

Laat je het plafond sauzen of spuiten? Dit is afhankelijk van de situatie en jouw budget. Hieronder zetten we een aantal voor- en nadelen op een rij.

Binnen schilder

Plafond sauzen

Voordelen

 • De ruimte hoeft niet geheel ontruimt te worden, zoals bij het spuiten wel nodig is;
 • De kans op knoeien is ook een stuk lager wanneer je het plafond laat sauzen.

Nadelen

 • Een nadeel is dat wanneer je het traditioneel laat sauzen met de hand, het arbeidsintensiever is dan de verf te laten spuiten.

Plafond spuiten

Voordelen

 • Spuitwerk brengt de verf een stuk egaler aan op het plafond of muren dan een verfroller of kwast. De deuren, muren of de kozijnen kunnen ook gespoten worden;
 • De kosten van het plafond schilderen zijn lager, omdat deze techniek sneller is dan sauzen;
 • Het plafond schilderen zonder strepen is met deze techniek mogelijk.

Nadelen

 • Er kan spuitnevel ontstaan, daarom is het belangrijk dat alles goed afgeplakt is.

Plafond verven: stappenplan

Of je er voor kiest om het plafond zelf te schilderen, of dat je het een professionele schilder laat doen: in beide gevallen wil je een mooi egaal plafond als eindresultaat. Maar hoe zorg jij of de schilder ervoor dat het egaal is zonder spatten of strepen? Hieronder staan een aantal tips:  

Stap 1: Goede voorbereiding van het plafond

Voordat je de verfroller kan pakken en aan de slag kan gaan, is het belangrijk dat je eerst alles goed afdekt, zodat je meubels en de vloer schoon blijven. Die wil je immers niet van een nieuwe laag verf voorzien. Ontvet daarna het plafond en dicht eventuele scheuren en gaten. Is er ooit kalk aangebracht op het plafond? Haal dit er dan zo goed mogelijk af met een vochtige doek. 

Heb je dat allemaal gedaan? Strijk dan het plafond voor. Dit is bijvoorbeeld bij witkalk plafonds nodig, zodat de ondergrond goed hecht. Wanneer je een gestuct plafond hebt is voorstrijken ook van belang om vlekken te voorkomen. (Vers) stucwerk zuigd namelijk meer verf. 

Stap 2: De juiste temperatuur

In de kamer waar je gaat schilderen is het belangrijk dat de temperatuur niet te hoog is. De verf droogt namelijk sneller bij een hogere temperatuur en dat maakt het lastig om de verf aan te brengen zonder strepen. 

Stap 3: Wees niet te zuinig met de verf

Wanneer je te weinig verf gebruikt kunnen er strepen ontstaan. Om dit te voorkomen, zorg je ervoor dat de kwast (voor de randen) of de roller (voor de rest van je plafond) goed verzadigt is met verf, maar niet zo erg dat het druipt. 

Stap 4: De juiste druk op de verfroller

Schilderen is een kunst op zich: gebruik je teveel of te weinig druk op de verfroller of kwast dan kan je strepen gaan zien. Dit komt doordat de hoeveelheid verf niet egaal verdeeld wordt. Een professionele schilder heeft hier gelukkig geen last van: hij weet precies hoeveel druk er nodig is. 

Stap 5: Kijk goed naar het lichtinval

Probeer zoveel mogelijk het plafond mee te schilderen in de richting van het lichtinval. Wanneer je dit niet doet kunnen strepen of oneffenheden eerder opvallen. 

Wil je graag het schilderwerk uit handen geven en het laten uitvoeren door een professionele schilder? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan!

Plafond laten verven in jouw regio

Recente aanvragen voor een plafond schilderklus

zaterdag 09 september 2023

Slaapkamer behangen en een plafond witten

Een muur in de slaapkamer 3m x 2,4m behang er af halen kleine onteffeningen glad maken en muur opnieuw behangen en het plafond in de gang(6m2)moet gewit worden er zijn 2 lampen die gedemonteerd en na het witten weer gemonteerd moeten worden.


Behang- en schilderwerk Amsterdam
donderdag 07 september 2023

Badkamer plafond opnieuw schilderen

Badkamer plafond (160x190cm). Oude verf verwijderen & verven (+antischimmel).


Behang- en schilderwerk Zoetermeer
zondag 20 augustus 2023

kamertje ca. 5x3 mtr. plafond schilderen en muren behangen

Mijn computerkamertje zou ik graag opgeknapt willen hebben d.w.z. plafond witten en muren behangen. Afmeten kamertje is ca. 5 x 3 mtr.


Behang- en schilderwerk Diemen
zaterdag 19 augustus 2023

muren en plafond schilderen woonkamer en slaapkamer bij elkaar 40 m/2

kamer is 26 m/2 slaapkamer is 12 m/2 incl plafond is nieuwbouw oplevering ongeveer eind november 2023.


Behang- en schilderwerk Poortugaal
donderdag 17 augustus 2023

Trappenhuis: plafond en muren verven

Trappenhuis muren en plafond schilderen.


Behang- en schilderwerk Amsterdam
maandag 17 juli 2023

Plafonds + muren schilderen

het schilderen van aantal muren en plafonds in onze woning Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Binnenmuren / plafonds schilderen


Behang- en schilderwerk Amsterdam

Offertes aanvragen van schilders

Offertes aanvragen