Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Dakkapel plaatsen

Dakkapel plaatsen? Kosten en dakkapel offertes

Wil je een dakkapel laten plaatsen? Wist je dat je dan gebruik kan maken van een subsidie? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt: van handige tips tot prijzen.

Dakkapel plaatsen bij jou in de buurt

Dakkapel kosten

Voor je een dakkapel laat plaatsen wil je natuurlijk eerst een goed zicht hebben op de kostprijs van een dakkapel. Hieronder in de tabel zetten wij de gemiddelde kosten voor je op een rij.

Let op: de dakkapel specialisten via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Materiaal Prefab Maatwerk
Hout €3.300 €4.100
Kunststof €3.800 €4.800
Polyester €4.800 -

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien, is er maar een klein prijsverschil. Dit is het geval bij het soort materiaal, maar ook bij de constructie soorten. Zo is een prefab constructie, die eerst in de fabriek wordt geproduceerd, altijd financieel gezien interessanter, dan een dakkapel van maatwerk. Dit is iets om in het achterhoofd te houden als je de dakkapel prijzen zoveel mogelijk wil drukken. 

Ditzelfde geldt voor het soort dak van de dakkapel. Standaard zit een plat dak inbegrepen bij het laten plaatsen van je dakkapel. Wil je een schuin dak, bijvoorbeeld van leien of dakpannen? Dan vallen de kosten hoger uit.

Kosten dakkapel plaatsen per meter

Hieronder in de tabel zetten we de gemiddelde kosten uiteen van dakkapellen per meter en per soort. De prijzen zijn voor een prefab dakkapel en zijn inclusief BTW en plaatsing.

Let op: de dakkapel specialisten via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Afmeting Kunststof dakkapel Houten dakkapel Soort kozijnen
1,5 meter €3.000 €3.200 1 vast + 1 draaikiepraam
2 meter €3.200 €3.600 1 vast raam + 1 draaikiepraam
3 meter €4.000 €4.250 1 vast raam + 1 draaikiepraam
4 meter €4.900 €5.150 2 vaste ramen + 2 draaikiepramen
4 meter €5.000 €5.250 2 vaste ramen + 3 draaikiepramen
5 meter €5.400 €5.750 2 vaste ramen + 2 draaikiepramen
5 meter €5.750 €6.000 2 ramen + 3 draaikiepramen
6 meter €6.400 €7.000 2 ramen + 3 draaikiepramen
7 meter €7.500 €8.250 2 ramen + 3 draaikiepramen
8 meter €8.750 €9.500 2 ramen + 3 draaikiepramen

Kosten dakkapel 2 meter

Zoals je ziet in bovenstaande tabel, wordt er bij een dakkapel van 2 meter 1 draaikiepraam en 1 vast raam geplaatst. Dit kan een houten raamkozijn, of een kunststof kozijn zijn. 

Kosten dakkapel 3 meter

Een dakkapel van 3 meter krijgt, net als een dakkapel van 2 meter, 1 draaikiepraam en 1 vast raam. Ook deze kan van hout, of van kunststof zijn. 

Kosten dakkapel 4 meter

Laat je een dakkapel van 4 meter plaatsen? Dan worden er 2 vaste ramen geplaatst en 3 draaikiepramen. Het materiaal van de kozijnen kan kunststof of hout zijn.  

Kosten dakkapel 5 meter

Wil je een dakkapel van 5 meter? Dan worden er, net zoals bij een dakkapel van 4 meter, 2 vaste ramen geplaatst en 3 draaikiepramen. Ook hierbij het je keuze uit houten of kunststof kozijnen.

Opbouw dakkapel prijzen

De opbouw van dakkapel prijzen zijn als volgt opgebouwd:

Prijsopbouw Dakkapel Plaatsen

Bekijk je de prijsopbouw van een dakkapel in detail, dan valt het op dat dit bestaat uit vier factoren. Met 43 procent hebben de materiaalkosten het meeste invloed op de prijs.
De arbeidskosten volgen (29 procent), daarna de kosten voor het kozijn (22 procent) en als laatste de afvoerkosten (6 procent).

Zo zie je dat je met de keuze voor het soort materiaal van de dakkapel veel invloed kan hebben op de prijs.

Dakkapel kosten berekenen

We hebben je door bovenstaande kosten(overzichten) je een redelijk concreet gegeven van het standaard kostenplaatje. Maar er is meer. Er zijn verschillende keuzes die direct invloed hebben op de totale prijs. Deze zetten wij hieronder voor je op een rij.

Type dakkapel

Zoals eerder aangegeven is, zijn er twee soorten constructies: prefab en maatwerkPrefab is vaak interessant, omdat ze qua kostprijs een heel stuk voordeliger uitvallen. Aan de andere kant is lastig om de dakkapel te personaliseren. 

Heb je dus specifieke eisen? Dan is het altijd aan te raden om voor maatwerk te gaan. 

Let op: doordat maatwerk meer tijd vraagt om te maken, valt de prijs een stuk hoger uit.  

Soort materiaal dakkapel

Als tweede sta je voor de keuze van welk materiaal je de dakkapel wil hebben. Je hebt keuze uit hout, kunststof en polyester. In het algemeen is hout het meest populaire materiaal en met goede reden: hout is een stukje voordeliger in vergelijking met de andere twee opties. Daarbij geeft hout de dakkapel een natuurlijke uitstraling wat veel mensen aanspreekt. 

Kunststof dakkapellen zijn echter ook steeds populairder in Nederland. Dit komt doordat kunststof goed betaalbaar is en dat het in vergelijking met hout, vrijwel geen onderhoud nodig heeft. 

De laatste optie: polyester, is niet hetzelfde als kunststof. Er zit tussen deze twee materialen een wezenlijk verschil: een kunststof dakkapel heeft namelijk een houten basisconstructie. Dakkapellen van polyester bestaan uit één stuk kunststof. Een dakkapel van polyester is dus naadloos. Wel hangt hier een prijskaartje aan: polyester is het kostbaarste materiaal voor een prefab dakkapel. 

Plat dak of schuin dak op de dakkapel?

Als derde sta je voor de keuze: kies je voor een plat dak of een schuin dak voor de dakkapel? In financieel oogpunt is een plat dak voor een dakkapel altijd het meest interessantst. Vaak wordt hierbij gekozen voor EPDM dakbedekking. Dit vanwege de lange levensduur van 40 tot 50 jaar.

Gaat je voorkeur uit naar een schuine dakconstructie? Houd dan rekening met een gemiddelde meerprijs van tussen de €1.000 en €1.250.   

Op het moment dat je een dakkapel op je huis laat maken, is het verstandig rekening te houden dat de prijzen kunnen verschillen, afhankelijk van het type dakkapel dat je wenst. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een standaard type, of een uitgebreid type. Ook kan je nog uit extra opties kiezen, zoals horren en rolluiken.
Kies je voor dit soort extra opties? Houd dan rekening met een hogere totale prijs. 

Extra opties

De extra opties waarvoor je kiest, bepalen natuurlijk ook voor een groot deel de uiteindelijke prijs. Hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde kosten per extra optie.

Extra optie Gemiddelde prijs
Ventilatierooster €70 - €130 per meter
Insectenhor €75 - €120
Draaikiepraam €125 - €250
Rolluik €400 - €1.250
Kwalitatief hang- en sluitwerk €60 - €200
Knieschotten €35 - €50

Goedkope dakkapel prijzen

Dé tip om de dakkapel prijzen te drukken is om dakwerkzaamheden te combineren. Denk aan het renoveren van je dak, het laten plaatsen van dakramen zoals een dakraam, of het laten aanbrengen van dakisolatie. Is je dak toe aan een reinigingsbeurt? Moet je dakgoot vervangen worden? Of heeft je schoorsteen onderhoud nodig? De dakkapel specialisten via Casius staan voor je klaar om je te helpen. Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Dakkapel laten plaatsen bij jou in de regio

Subsidie dakkapel vervangen

Laat je een dakkapel plaatsen? Dan hebben we goed nieuws: er bestaan subsidies waarvan je gebruik kan maken! Deze zijn er niet voor de constructie zelf, maar wel er zijn wel andere soorten subsidies. De meeste subsidies hebben te maken met het energiezuiniger maken van je woning, zo ook de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Als je voor je dakkapel twee energiezuinige maatregelen neemt, vergoed deze subsidie gemiddeld 20 procent van de totale kosten. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen als dubbel glas/ HR glas laten plaatsen en dakisolatie.

Regionale subsidies

Informeer altijd de gemeente of er regionale subsidies beschikbaar zijn. Ook hier valt de plaatsing van de dakkapel zelf niet onder, maar andere maatregelen die de dakkapel energiebesparender maken wel. Denk bijvoorbeeld aan het laten plaatsen van een groendak, het aanschaffen van zonnepanelen, of een zonneboiler. Vraag dus altijd bij je gemeente na of er lokale subsidies zijn. 

Verlaagd btw-tarief

Naast de twee genoemde subsidies is er ook de mogelijkheid van een verlaagd btw-tarief. Hier vallen bijvoorbeeld de  arbeidskosten voor het isoleren onder, maar ook schilderwerk, behangen, stucen en schoonmaakwerk. Het kan dus betekenen dat je gebruik kan maken van het verlaagde btw-tarief, als je deze werkzaamheden laat uitvoeren als afwerking van je dakkapel. Je betaalt dan 6 procent btw, in plaats van 21 procent. Je bespaart dan dus wel 13 procent. Een voorwaarde is wel dat je een woning moet hebben die ouder is dan 2 jaar. 

Dakkapelvergunning regelen

Is een vergunning noodzakelijk voor het laten plaatsen van een dakkapel vergunning? Om dit zeker te weten doe je het beste een vergunningcheck. 

De kosten voor een dakkapel vergunning verschillen per gemeente. Gemiddeld liggen de kosten rond de €400.

Vergunning nodig of niet?

Voor je een dakkapel laat plaatsen moet je controleren of je dit vergunningsvrij kan laten doen. Of een vergunning nodig is voor het laten plaatsen van een dakkapel hangt af van een aantal zaken. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de plaats en de afmetingen van de dakkapel. De toegestane maten van een dakkapel zijn:

 • Een hoogte van maximaal 1,75 m
 • De onderkant moet tussen de 0,5 en 1 m boven de dakvoet zitten
 • De bovenkant moet minimaal 0,5 m onder de daknok te zitten
 • De zijkanten moeten geplaatst worden op 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak
 • Heb je een rijtjeswoning? Dan geldt dat er tussen de zijkanten van je dakkapel en je dak 0,5 m moet zitten.

Kan je je dakkapel vergunningsvrij laten bouwen? Dan bespaar je ongeveer €650.

Stappenplan dakkapel laten plaatsen

Wanneer je een dakkapel laat plaatsen, doorloop je een aantal stappen: 

 1. Vraag via Casius offertes aan. Vergelijk deze en kies het beste aanbod uit
 2. De gekozen dakkapelspecialist neemt contact met je op en neemt de bouwplannen met je door
 3. De dakkapelspecialist komt bij je langs om de dakkapel in te meten en je te adviseren waar nodig
 4. De prefab dakkapel wordt in de fabriek/ werkplaats gebouwd
 5. De datum om de dakkapel te plaatsen wordt met je overlegd (bij goed weer)
 6. De dakkapel wordt geplaatst. 
  1. Eerst wordt in jouw dak een gat gemaakt
  2. Een hijskraan plaatst de prefab dakkapel op het dak
  3. Als laatste wordt de dakkapel waterdicht gemaakt om zo lekkages te voorkomen.

 

Gewoonlijk duurt de plaatsing van een prefab dakkapel een dag.

Dakkapel kopen tips

Voor je besluit een dakkapel aan te schaffen hebben wij nog een paar gouden tips voor jou: 

 • Meet alles goed op. Voor het opmaken van een goede offerte, moet het bedrijf weten met welke maten ze moeten rekenen. Handig is om diagonaal, verticaal, de hoogte etc. op te meten
 • Houd rekening met garantie. Ga na welke garanties de specialist biedt. Een handtekening op een contract dat garantie biedt, werkt natuurlijk altijd in jouw voordeel. Bewaar het contract dus goed!
 • Overweeg de aankoop goed. Het is natuurlijk een best grote investering die je doet. Verstandig is dus om er een nachtje over te slapen om te voorkomen dat je spijt krijgt van je aankoop.
 • Bouw niet zomaar zelf een dakkapel. Ook niet als je redelijk handig bent. Het is namelijk een uitdaging om de dakkapel wind en waterdicht te maken, en daarnaast de kwaliteit van de dakkapel te waarborgen. Alleen echte specialisten zijn hiervoor opgeleid en kunnen dit. Zij hebben immers ook de middelen en de ervaring om de dakkapel goed te maken. Laat dit dan ook door hun doen.

Dakkapel plat dak of schuin dak?

Of je een plat- of schuin dak wil op je dakkapel, speelt een grote rol in het kostenplaatje van je uiteindelijke dakkapel. Een dakkapel met een plat dak is financieel gezien altijd voordeliger. Bij een plat dak wordt er vaak gekozen voor EPDM als dakbedekking, omdat dit over een lange levensduur beschikt van 40 jaar. 

Wanneer je voorkeur uitgaat naar een schuine dakconstructie van je dakkapel, hou dan rekening met een gemiddelde meerprijs van tussen de €1.000 en €1.250.

Velux dakkapel kosten

Het merk Velux biedt verschillende soorten dakkapellen aan, van prefab constructies tot maatwerk. Een paar modellen op een rijtje: 

De dakkapel basis heeft de volgende kenmerken:

 • Het is een voordelig alternatief voor de traditionele dakkapel;
 • Je kan meerdere dakramen naast elkaar koppelen voor een brede dakkapel;
 • Het is binnen 1 werkdag te monteren;
 • Dakhelling: 10-75°.

De dakkapel serre heeft de volgende kenmerken: 

 • Hiermee heb je tot wel drie keer meer daglicht;
 • Het is onderhoudsvrij en gebruiksvriendelijk door de aluminium buitenzijde;
 • Deze dakkapel is volledig op locatie op te bouwen zonder kraan; 
 • Dakhelling: 35-70°.

Of een dakkapel op maat maken:

Deze soort dakkapel bouwt de aannemer groot en deels zelf, met uitzondering van de Velux dakramen die bij dit type dakkapel standaard gebruikt worden. Hierdoor heb je een enorme vrijheid in het soort constructie. Een aantal voordelen zijn: 

 • Het zorgt voor meer ruimte;
 • Het zorgt voor een mooie lichtinval, uitzicht en goede ventilatiemogelijkheden;
 • Het wordt voorbereid op mogelijke montage van raamdecoratie en zonwering in de toekomst. Dit is later dus gemakkelijk te monteren, omdat hier al rekening mee gehouden wordt;
 • Het is flexibel in maatvoeringen en wordt op maat gemaakt.

Keurmerken dakkapellenspecialist

Er zijn twee soorten keurmerken voor dakkapel specialisten, deze zijn:

 • KOMO keurmerk. KOMO klinkt als keurmerk bekend in de oren in de Nederlandse bouw. Het keurmerk garandeert de kwaliteit van verschillende producten die geleverd worden in de bouw. KOMO voldoet aan de door het Bouwbesluit opgestelde kwaliteitseisen.
 • BouwGarant. In de bouw is dit het grootste keurmerk. De bedrijven die aangesloten zijn bij dit keurmerk, worden regelmatig getoetst op hun vakmanschap, kwaliteit, betrouwbaarheid en service. De specialisten die het BouwGarant keurmerk hebben zijn verplicht een vakdiploma te hebben. Ook zijn de aangesloten bedrijven en/ of specialisten altijd aangesloten bij een geschillencommissie.

Dakkapel laten plaatsen bij jou in de regio

Recente aanvragen voor een dakkapel plaatsen

maandag 25 september 2023

Kunststof dakkapel plaatsen of vervangen

In welk materiaal ben je geïnteresseerd?: Kunststof dakkapel (aanbevolen)


Dakkapelbouw Barger Compascuum
maandag 25 september 2023

Kunststof dakkapel plaatsen of vervangen

In welk materiaal ben je geïnteresseerd?: Kunststof dakkapel (aanbevolen)


Dakkapelbouw Middelburg
maandag 04 september 2023

Kunststof dakkapel plaatsen of vervangen

De bestaande houten dakkapel van ongeveer 2 mtr moet vervangen worden. Hopelijks 3 mtr breed mogelijk maar minimaal 2,5 mtr breed. Ook graag offerte voor 3 mtr breed. 2 draai/kiepramen erin. Graag een model met brede overstek voor ramen. In welk materiaal ben je geïnteresseerd?: Kunststof dakkapel (aanbevolen) Gewenste breedte (in meters): 3 Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


Dakkapelbouw Goes
maandag 04 september 2023

Kunststof dakkapel plaatsen of vervangen

In welk materiaal ben je geïnteresseerd?: Kunststof dakkapel (aanbevolen)


Dakkapelbouw Kerkrade
maandag 04 september 2023

Kunststof dakkapel plaatsen of vervangen

In welk materiaal ben je geïnteresseerd?: Kunststof dakkapel (aanbevolen)


Dakkapelbouw Winschoten
maandag 04 september 2023

Kunststof dakkapel plaatsen of vervangen

In welk materiaal ben je geïnteresseerd?: Kunststof dakkapel (aanbevolen)


Dakkapelbouw Groningen

Offertes aanvragen van dakkapelspecialisten

Offertes aanvragen