Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Elektricien die een laadpaal plaatst

Laadpaal installeren: kosten laten plaatsen installateurs

Hier vind je elektriciens die altijd klaarstaan om je te helpen met het installeren van je laadpaal. Ook vind je op deze pagina een overzicht van de kosten. De vakmannen via Casius helpen je bij het monteren, het plaatsen en het installeren van de laadpaal.

Laadpaal laten plaatsen in jouw buurt

Kosten laadpaal thuis installeren

Het is uiteraard handig om van tevoren te weten hoeveel een laadpaal kopen en installeren zal kosten. Het laten installeren van een laadpaal is op lange termijn goedkoper. Bij een openbaar oplaadpunt moet je namelijk betalen voor de elektriciteit, maar daarbovenop komt een extra tarief dat je moet betalen aan de aanbieder van het oplaadpunt. De laadpaal thuis installeren prijs moet je zien als een soort investering, want uiteindelijk zal het je minder kosten. Zoals altijd het geval is bij elektra aanleggen, is ook het uurtarief van de vakman een bepalende factor.

Wat kost het nou om een laadpaal aan te schaffen? De kosten zijn afhankelijk van een aantal zaken:

 • De aanschaf prijs van een laadpaal;
 • De montage- of installatiekosten;
 • De kosten van elektriciteit.

Ook kan de prijs per merk soms verschillen. Een aantal bekende merken van laadpalen zijn: EVBoxAlfen I ICUBlackBoxxNEWmotion en RED-box. Bijna alle merken leveren voor zowel thuis als zakelijk.

De prijzen in de onderstaande tabel zijn exclusief BTW.

Product Gemiddelde kosten
Aanschaf laadpaal €500 - €1.500
Montage €350
Kabel 4-kwadraats €3,50 per meter
Kabel 6-kwadraats €6 per meter

Wat bepaalt de prijs?

Wat je betaalt voor de aanschaf van een laadpaal kan behoorlijk verschillen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en de €1.500. De prijsopbouw hangt af van de volgende factoren:

 • Welk soort laadpaal je kiest;
 • Welke uitvoering je wil;
 • De (extra) montagekosten.

Het soort laadpaal

Er zijn twee soorten laadpalen: een 1-fase laadpaal en een 3-fase laadpaal. De 1-fase aansluiting zit meestal standaard in elke meterkast. Een 3-fase meestal niet. Een laadpaal of laadstation heeft een 3-fase aansluiting nodig.

Een 3-fase laadpaal of laadstation heeft een aansluiting van 3 x 230V, oftewel krachtstroom. Het vermogen is ongeveer 3 keer zoveel als bij een 1-fase aansluiting. Deze aansluiting zit vaak niet standaard in elke meterkast, maar kan je in de meeste gevallen wel laten uitbreiden. Dit doe je bij je netbeheerder. De kosten hiervoor verschillen per netbeheerder. Gemiddeld gaat het om €200 tot €300 exclusief btw.

Hoe zit het dan met de kosten voor elektriciteit? De prijs voor de elektriciteit is hetzelfde, maar een apparaat dat werkt op krachtstroom gebruikt meer energie. Dat zorgt ervoor dat de maandelijkse kosten omhooggaan.

Waarschuwing: Krachtstroom mag je niet gebruiken voor standaard huishoudelijke apparaten, omdat deze hier niet geschikt voor zijn. Sluit je het toch aan dan kan je kortsluiting of erger krijgen.

Soort uitvoering van de laadpaal 

Verder hangen de kosten af van het soort uitvoering van de laatpaal. Wil je bijvoorbeeld een losse of een vast stekker? Heb je liever een pasje of een sleutel? Verder is een belangrijke optie de load balancing. Wanneer de laadpaal voorzien is daarvan, onderscheidt het stroom voor het huis en stroom voor het laadpunt. Dit zorgt ervoor dat er geen overbelasting komt. Hoe meer opties je wil, hoe hoger de kosten.

Kosten voor de montage

De montage voor een laadpaal kost gemiddeld €350 exclusief btw. De voorrijkosten en klein materiaal zit hier wel bij inbegrepen. Meestal geldt: hoe lastiger de klus, hoe meer het kost. Heb je bijvoorbeeld weinig ruimte over in je meterkast? Of moet de vakman in de kruipruimte zijn voor de klus? Dan duurt het langer om te monteren en zijn de kosten dus ook hoger. 

Verder kunnen eventuele obstakels invloed hebben, net als de afstand. Moet er een straat opengebroken worden? Moet een kabel langs boomwortels komen? Dit zijn allemaal zaken die de prijs beïnvloeden. Omdat al deze factoren per situatie variabel zijn, kan de vakman geen exacte prijs noemen. Om dit wel te kunnen moet hij eerst de situatie ter plaatsen gezien hebben.

Prijsopbouw laadpaal

25/75 prijsopbouw

De prijs van een laadpaal is opgebouwd uit verschillende factoren, namelijk:

Laadvermogen

De eerste factor is het laadvermogen van de wagen. Dit vermogen bepaalt hoe lang het duurt voordat je auto opgeladen is. Als je laadpaal weinig vermogen heeft, zal de auto trager opladen. Let er wel op dat je het vermogen van je laadpunt moet afstemmen op het laadvermogen van je auto. Het maximum vermogen wordt bepaald door de auto.

Slimme lader

De tweede factor is een slimme lader. Deze lader zorgt ervoor dat je energieverbruik afgestemd is op de hoeveelheid energie die de laadpaal levert. De slimme lader zal dus meer stroom aan de laadpaal afgeven wanneer je energieverbruik lager is. Dit is voornamelijk ‘s nachts het geval, waardoor je energierekening lager zal zijn. De slimme lader zorgt er ook voor dat je een beter inzicht krijgt in je energieverbruik.

Benodigde kabellengte

Je hebt uiteraard ook een kabel nodig die de laadpaal en de auto verbindt. Dit is de derde factor. 

Je kunt een 4 kwadraats kabel gebruiken als de kabel niet langer hoeft te zijn dan 25 meter. Indien je een langere kabel nodig hebt, heb je een 6 kwadraats kabel nodig. Hoe langer de kabel, hoe meer het je zal kosten. Zo kost een 6 kwadraats kabel €6,50 per meter en een 4 kwadraats €3,50 per meter.

Extra stroomgroep

De laatste factor is de extra stroomgroep. Je moet de laadpaal namelijk aansluiten op een aparte stroomgroep van minstens 16 Ampère. Als er geen vrije groepen meer zijn in je groepenkast, moet je een nieuwe groep laten aanleggen. Dit kost ongeveer €100 inclusief BTW, montage en materiaal.

Prijs verschillen soorten laadpalen

Soort laadpaal Vermogen Laadtijd Prijs
Stopcontact 2,3 kW (220V / 10A) > 15 uur €400 - €700
Kleine laadpaal 3,7 kW (230V / 16A) 5 - 8 uur €500 - €800
Middelgrote laadpaal 11 kW (230V / 16A) 2 - 5 uur €630 - €930
Grote laadpaal 22 kW (230V / 32A) 1,5 - 5 uur €650 - €950

De prijs voor het laten installeren van je laadpaal hangt af van het soort laadpunt.

1-fase laadpaal: Er zijn twee verschillende soorten laadpalen. Zo is er de 1-fase laadpaal, met een vermogen van 16A. Deze laadpaal is aangesloten op een aansluiting van 230 Volt. Met een 1-fase laadpaal kun je maximaal 3,7 kW opladen

3-fase laadpaal: Daarnaast heb je de 3-fase laadpaal. Deze maakt gebruik van een vermogen van 3 x 230 Volt. Dit wordt ook wel krachtstroom genoemd. Je kunt met deze laadpaal drie keer 25 Ampère gebruiken en tot 11 kW opladen. Dit is een goede keuze voor mensen die op inductie koken en gebruik maken van andere huishoudapparaten die veel stroom nodig hebben. Je moet hiervoor een 3-fase aansluiting laten aanleggen in je groepenkast. Deze uitbreiding kost je €200 tot €300 zonder BTW en moet je aanvragen bij de netbeheerder, maar neemt ook een ander voordeel met zich mee. Deze aansluiting is vaak noodzakelijk voor het laten installeren van zonnepanelen of een elektrische verwarming.

laadpaal installeren

Vraag offerte voor laadpaal installatie aan

Kosten laadpaal

Laadpaal Prijsindicatie
Aanschaf €500 - €1.200
Installatie €300 - €1.900
Kabel 4-kwadraats €3,50 per meter
Kabel 6-kwadraats €6,50 per meter

De volgende tips helpen je kosten besparen voor het installeren van je laadpaal:

 • Vergelijk de prijzen en de verschillende laadpalen die geschikt zijn voor jouw auto. Hierdoor bespaar je op de aankoopprijs van de laadpaal.
 • Laat zonnepanelen installeren. Hiermee kun je zelf je energie opwekken, waardoor je energiekosten bespaart.
 • Deel je laadpaal met andere mensen en vraag hen een vergoeding.
 • Schaf een slimme meter aan.
 • Contacteer je gemeente om na te vragen of je recht hebt op een subsidie. 
 • Zoek een elektricien in je buurt. Zo bespaar je mogelijks op de voorrijkosten.
 • Kies voor een andere energieleverancier indien je huidige energieleverancier duurder is.

Bespaartips laadpaal laten plaatsen

De volgende tips helpen je kosten besparen voor het installeren van je laadpaal:

 • Vergelijk de prijzen en de verschillende laadpalen die geschikt zijn voor jouw auto. Hierdoor bespaar je op de aankoopprijs van de laadpaal.
 • Laat zonnepanelen installeren. Hiermee kun je zelf je energie opwekken, waardoor je energiekosten bespaart.
 • Deel je laadpaal met andere mensen en vraag hen een vergoeding.
 • Schaf een slimme meter aan.
 • Contacteer je gemeente om na te vragen of je recht hebt op een subsidie. 
 • Zoek een elektricien in je buurt. Zo bespaar je mogelijks op de voorrijkosten.
 • Kies voor een andere energieleverancier indien je huidige energieleverancier duurder is.

Is subsidie mogelijk op laadpalen?

Een subsidie is vaak voor bedrijven beschikbaar, voor particulieren is dit per gemeente verschillend. Landelijk zijn er geen regels over subsidiemogelijkheden voor particulieren. Mocht het zo zijn dat je geen subsidie krijgt van jouw gemeente, dan kan je wel soms een laadpaal op een openbare plek aanvragen. Slim is dan om een laadpaal dicht bij je woning aan te vragen. Voor de mogelijkheden adviseren we je contact op te nemen met je gemeente. 

Tip: Soms zijn er wel regionale subsidies mogelijk. Informeer ook hiervoor bij je provincie of bij de gemeente. 

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Laadpaal laten installeren in jouw regio

Recente aanvragen voor een laadpaal plaatsen

vrijdag 22 september 2023

Laadpaal installeren

Heb je ook interesse in zonnepanelen?: Nee Ligt er al een voedingskabel naar de plaats van de laadpaal?: Nee, nog te plaatsen Wat is het gewenste vermogen van je laadpaal?: 11 tot 22 kW Welk type netaansluiting heb je?: 3-fase netaansluiting Welke type en merk auto wil je opladen?: Volvo XC40 Waar wil je een laadpaal laten plaatsen?: Bij mijn woning


Elektra en groepenkast Hengelo
vrijdag 22 september 2023

Laadpaal installeren of vervangen

Van meterkast naar laadpaal is ongeveer 25 m1 Heb je ook interesse in zonnepanelen?: Nee Ligt er al een voedingskabel naar de plaats van de laadpaal?: Nee, nog te plaatsen Wat is het gewenste vermogen van je laadpaal?: Ik wil graag advies Welk type netaansluiting heb je?: 1-fase netaansluiting (standaard) Welke type en merk auto wil je opladen?: Id4 Waar wil je een laadpaal laten plaatsen?: Bij mijn woning


Elektra en groepenkast Enschede
woensdag 20 september 2023

Laadpaal installeren of vervangen

De kabel gaat in de kruipruimte. Er is al 2 gaten gemaakt naar mijn meterkast Heb je ook interesse in zonnepanelen?: Nee Ligt er al een voedingskabel naar de plaats van de laadpaal?: Ja, die is aanwezig Wat is het gewenste vermogen van je laadpaal?: 11 tot 22 kW Welk type netaansluiting heb je?: 3-fase netaansluiting Welke type en merk auto wil je opladen?: Kia ev, electrisch Waar wil je een laadpaal laten plaatsen?: Bij mijn woning


Elektra en groepenkast Sexbierum
woensdag 20 september 2023

Installeren 3 fasen, plaatsen van laadpaal & maken van stopcontact in voortuin

3 fasen installeren en keuken voorbereiden voor inductie. Laadpaal plaatsen aan woning. Stopcontact in voortuin maken.


Elektra en groepenkast Vleuten
woensdag 20 september 2023

Laadpaal installeren of vervangen

Heb je ook interesse in zonnepanelen?: Nee Ligt er al een voedingskabel naar de plaats van de laadpaal?: Nee, nog te plaatsen Wat is het gewenste vermogen van je laadpaal?: 11 tot 22 kW Welk type netaansluiting heb je?: 1-fase netaansluiting (standaard) Welke type en merk auto wil je opladen?: Peugeot 3008 Waar wil je een laadpaal laten plaatsen?: Bij mijn woning


Elektra en groepenkast Oude Pekela
dinsdag 19 september 2023

Laadpaal installeren of vervangen

Heb je ook interesse in zonnepanelen?: Nee Ligt er al een voedingskabel naar de plaats van de laadpaal?: Nee, nog te plaatsen Wat is het gewenste vermogen van je laadpaal?: 6 tot 10 kW Welk type netaansluiting heb je?: 3-fase netaansluiting Welke type en merk auto wil je opladen?: Kona Waar wil je een laadpaal laten plaatsen?: Bij mijn woning


Elektra en groepenkast 's-Heerenberg

Vraag offerte aanvragen voor installatie laadpaal

Offertes aanvragen