Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Schoorsteen vervangen plaatsen verwijderen

Schoorsteen renovatie, plaatsen of verwijderen?

Schoorsteen laten renoveren, plaatsen of verwijderen? Lees hier alle kosten en kom in contact met de beste schoorsteen specialisten

Vind schoorsteen specialist bij jou in de buurt

De toevoeging van een schoorsteen met een kachel of openhaard kan waarde toevoegen aan je woning en jij kunt heerlijk genieten van een gezellig vuur en de warmte. Of misschien wil je een schoorsteenrenovatie. 

De schoorsteenspecialisten via Casius staan voor je klaar om je te helpen. Zo word je niet alleen geholpen bij het metselen van een schoorsteen, het aanpassen ervan, of met een schorsteen verwijderen, maar ook bij het plaatsen van een dakkapel of het isoleren van je dak. Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt. 

Kosten schoorsteen plaatsen

De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van meerdere factoren. De diameter van het rookkanaal en de lengte zijn er twee van. Moet het rookkanaal een bocht hebben of niet? Is er een mogelijkheid om het langs de buitenkant van je woning te laten lopen of moeten er gaten geboord worden door het plafond? Heb je al een bestaand rookkanaal en is het alleen nog nodig om een nieuw kanaal erop aan te sluiten? Dan ben je aanzienlijk minder kwijt.

Hieronder in het tabel staan de kosten voor het materiaal en de montage voor een dubbelwandig rookkanaal met een diameter van 150 mm en een schoorsteen.

Let op: de schoorsteenspecialisten via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort rookkanaal (7 meter lengte) Gemiddelde prijs
Recht kanaal €1.000
Kanaal met versleping €1.200
Recht kanaal langs gevel €1.300
Recht kanaal door plat dak en langs gevel €1.250
Montagekosten €350 - €550
Gat boren in muur of plafond €150

Prijsvoorbeelden

Als je nog geen rookkanaal hebt, dan is een rookkanaal aanleggen nodig. Hieronder staan voorbeelden van verschillende soorten mogelijkheden om een rookkanaal aan te leggen. 

Recht kanaal

Is het niet nodig om het rookkanaal in bochten aan te leggen en kan het recht door de woning? Dan ben je inclusief montage en het boren van twee gaten ongeveer €1.650 kwijt. Dit is dus de goedkoopste en makkelijkste optie, maar het is natuurlijk afhankelijk van de bouw van je woning.

Kanaal met versleping

Als het niet mogelijk is om het rookkanaal recht door je woning te laten lopen, door bijvoorbeeld obstakels, dan is versleping nodig. Het rookkanaal loopt dan vaak onder de dakrand langs. Dit kost je ongeveer €1.850.

Kanaal langs de gevel

Moet het rookkanaal langs de gevel lopen, dan hoef je maar één gat te boren. Dit kan door een plat dak of door de buitenmuur gedaan worden. In beide situaties ben je gemiddeld tussen de €1.800 tot €1.850 kwijt. 

Welke factoren bepalen de prijs van de klus?

Wanneer je graag een kachel of een openhaard wilt, maar je hebt nog geen schoorsteen, dan zal je een rookkanaal moeten laten aanleggen met een schoorsteen op het dak. De kosten verschillen per woning en situatie.

Er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de prijs hoger of lager wordt. Er zijn ook factoren waar je geen invloed op hebt en die er toch voor kunnen zorgen dat het je meer kost. De grootste kostenverhogers vind je hieronder.

Een recht kanaal of een kanaal met bochten

De aannemer zal weten waar het rookkanaal het beste langs zou kunnen lopen. Dit is geheel afhankelijk van de bouw van je woning. Als het een recht rookkanaal kan zijn, dan scheelt dit gemiddeld €200 op de totaalprijs. Helaas heb je hier zelf niet veel invloed op, maar je kan atlijd een second opinion overwegen.

De diameter van het kanaal

De diameter van het rookkanaal bepaalt wat jij erop aan wilt sluiten. Heb je een grote houtkachel? Dan heb je een breder kanaal nodig, in verband met de zuurstoftoevoer en de afzuiging. Een openhaard heeft ook een breder kanaal nodig, maar een simpele houtkachel weer niet.

Waar loopt het rookkanaal langs?

Is het mogelijk om het rookkanaal door het huis te laten lopen, of is het nodig om deze via de buitenmuur aan te leggen? De laatste optie kost je meer geld, maar er is wel minder schade aan de constructie van het huis. De plaatsing van je kachel bepaalt voornamelijk waarlangs het rookkanaal moet gaan lopen.

Vind schoorsteen specialist bij jou in de buurt

Recente aanvragen voor een schoorsteen plaatsen of vervangen

woensdag 25 mei 2022

Rookkanaal maken in bestaande schoorsteen

Flexibele buis plaatsen in bestaande schoorsteen, dak doorvoer maken en aansluiten op een houtkachel (160mm) de nokhoogte is ca 10-11 meter. Via de hooizolder is de schoorsteen bereikbaar.


Installatie- en leidingwerk Enschede
donderdag 26 augustus 2021

Verwijderen onderste gedeelte schoorsteen

Ik wil het onderste gedeelte (1 verdieping hoog) van een gemetselde schoorsteen verwijderen. Het betreft een benedenhuis, en ik kan niet de gehele bovengelegen schacht weghalen. In de vloer tussen de verdiepingen zal het bovenste resterende gedeelte gestut moeten worden met een balkenconstructie. Het betreft hier een vloer met houten balken waar aan de onderzijde (bij ons) een stucplafond met sierwerk in zit. Om de herstelwerkzaamheden aan het plafond zo klein mogelijk te houden moet het stutten netjes en door middel van minimale sloop gebeuren. Werkzaamheden bestaan uit sloop van schouw en rookkanaal op 1 verdieping. Afvoer sloopmateriaal. Stutten overgebleven bovenste rookkanaal. Afwerking plafond en muur willen wij zelf doen.


Verbouwing Utrecht
woensdag 23 december 2020

Flexiebele rookkanaal in/via oude schoorsteenkanaal + Rookkap op het dak

Ik wil graag een houtkachel in mijn huis hebben. De enige mogelijkheid om dit te realiseren is een flexiebele rookkanaal te plaatsen in oude ventilatie / schoorsteen kanaal. Bestaande schoorsteenkanaal heeft een breedte van 15 cm en de lengte hiervan is t/m het dak ong. 6 meter (flexiebele kanaal + halve meter dubbelwandig rookkanaal). Daarnaast moet er waarschijnlijk een rookkap geplaatst te worden op het dak / schoorsteen. 2 Opties mogelijk: 1- ik koop alle materialen en u komt alleen het werk te verrichten. Ik betaal u arbeidskosten 2- u doet dit volledig zelf incl. materiaal. Ik wil graag mensen die met oplossingen komen en niet meteen te beginnen met onmogelijkheden. Indien mogelijk graag eerst via email te reageren aangezien ik niet altijd telefonisch te bereiken ben. Zo nodig bel ik u ook terug.


Installatie- en leidingwerk Tilburg
woensdag 18 november 2020

Dragende muur + schoorsteen verwijderen

Het gaat om de volgende twee zaken: 1. Het slopen van een dragend tussenmuur (11 cm breed). Lengte ongeveer 2,3 m (muur is in totaal 2.89 breed, daar kan dus 60 cm van blijven), hoogte ongeveer 2.4 m (het betreft een onlangs gekocht huis, dus exacte maten moeten nog blijken). 2. Daarnaast apart vermelden het verwijderen van een schoorsteen en rookkanaal over de hele woning. Graag in beide gevallen ook een constructieberekening opnemen. Tekeningen van de woning aanwezig. Puin ruimen we zelf op.


Verbouwing Twello
donderdag 27 augustus 2020

Flexibel RVS rookkanaal in de schoorsteen plaatsen

In een bestaande en momenteel in gebruik zijnde schoorsteen (houtkachel op aangesloten) moet een mantelbuis geplaatst worden. De Lengte van deze schoorsteen is ongeveer 12 meter. Graag een offerte voor het plaatsen van deze mantelbuis inclusief materialen.


Installatie- en leidingwerk Urmond
zondag 03 mei 2020

Vergroten van schoorsteen rookkanaal

Wij willen een nieuwe vrijstaande hout kachel. Hiervoor hebben we een rookkanaal van 150mm nodig. Ons huidige rookanaal is 135mm en bestaat uit beton elementen. Graag zouden wij een flexibele dubbelwandig rookkanaal in ons huidige schoorsteen willen. Vanaf de begaande grond, 1e verdieping zolder tot door de schoorsteen op de nok van het dak. Dit past helaas niet door de bestaande rookkanaal, hiervoor zullen we de schoorsteen van beneden tot boven moeten open breken ruimte maken en het plaatsen van het nieuwe rookkanaal. alles weer dicht maken en het weer netjes afwerken. Graag zou ik een offerte krijgen van de geschatte kosten. Komen kijken voor het maken van een offerte is mogelijk. de totale hoogte van de schoorsteen is 8.80m. Graag hoor ik van u. Al vast bedankt!


Installatie- en leidingwerk Ede

Vind schoorsteen specialist bij jou in de buurt

Offertes aanvragen