Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Schoorsteen vervangen plaatsen verwijderen

Schoorsteen renovatie, repareren of verwijderen?

Schoorsteen renovatie nodig? Lees hier alles over de kosten om je schoonsteen te laten renoveren, repareren of verwijderen. Kom in contact met de beste schoorsteenspecialisten uit jouw regio. Vraag tot wel drie offertes aan en kies de beste optie!

Offerte schoorsteen renovatie

Schoorsteen renovatie kosten

De kosten voor het laten renoveren van een schoorsteen bedragen gemiddeld tussen de €1.000,- en €2.500,-. De prijs is afhankelijk van de situatie. De kosten zijn inclusief de volgende werkzaamheden:

- opmaak gratis offerte
- inspectie
- steiger opbouwen
- metselen schoorsteen
- voegen schoorsteen
- vervangen loodwerk
- aansluiten rookkanaal
- impregneren
- bevestigen nieuwe schoorsteenkap
- reinigen schoorsteen
- afbreken steiger
- financiële afwikkeling + advies
 

Schoorsteen metselen prijs

De kosten voor het laten metselen van een schoorsteen bedragen gemiddeld tussen de €600,- en €1.000,-. De prijs is afhankelijk van de situatie. De kosten zijn inclusief de volgende werkzaamheden:

- opmaak gratis offerte
- inspectie
- opbouwen steiger
- verwijderen oude schoorsteen
- afvoeren materiaal
- metselen nieuwe schoorsteen
- voegen schoorsteen
- aansluiten rookkanaal
- bevestigen schoorsteenkap
- reinigen schoorsteen
- afbreken steiger
- persoonlijk advies
- financiële afhandeling

Schoorsteen verwijderen kosten

De kosten voor het laten verwijderen van een schoorsteen bedragen gemiddeld tussen de €1.000,- en €1.500,-. De prijs is afhankelijk van de situatie. De kosten zijn inclusief de volgende werkzaamheden:

- opmaak gratis offerte
- inspectie
- opbouw steiger
- oude schoorsteen verwijderen
- afvoeren materiaal
- timmerwerk dak
- leggen dakpannen
- afbreken steiger
- financiële afhandeling

Schoorsteen vervangen kosten

De kosten voor het laten vervangen van een schoorsteen bedragen gemiddeld tussen de €1.400,- en €2.500,-. De prijs is afhankelijk van de situatie. De kosten zijn inclusief de volgende werkzaamheden:

- opmaak gratis offerte
- inspectie
- opbouw steiger
- verwijderen oude schoorsteen
- afvoeren materiaal
- metselen nieuwe schoorsteen
- voegen schoorsteen
- aansluiten rookkanaal
- impregneren
- bevestigen schoorsteenkap
- reinigen schoorsteen
- klantadvies
- afbreken steiger
- financiële afhandeling

Offerte dakbedekking

Afhankelijkheden kosten schoorsteen renoveren

De schoorsteen renovatie kosten zijn afhankelijk van het soort klus dat de vakman moet uitvoeren. Hieronder gaan we dieper in op wat welk soort klus inhoudt. 

Schoorsteen inspectie?

Voordat de vakman begint aan een klus, inspecteert hij vaak de schoorsteen eerst om te bepalen wat voor onderhoud of reparatie er nodig is. Tijdens de inspectie bepaald hij de staat van de voegen, het metselwerk zelf en de cementplaat op de schoorsteen. 

Wanneer er slijtage is kan hij dit repareren. Ziet de vakman dat de bakstenen aan vervanging toe zijn of dat er scheuren zichtbaar zijn in de schoorsteen, dan is het renoveren van de schoorsteen in de meeste gevallen nodig. Wanneer de schoorsteen echt in heel slechte staat is dan kan het soms het geval zijn dat de volledige schoorsteen vervangen moet worden. 

De schoorsteen inspectie kost geld, ondanks of er wel of geen reparatie of renovatie nodig blijkt te zijn. De vakman is namelijk tijd kwijt, maar hij moet ook bepaalde veiligheidsmaatregelingen treffen voordat hij het dak op kan. Voor de inspectie betaal je in de meeste gevallen een vaste prijs.

Schoorsteen repareren?

Onder een schoorsteen repareren kunnen verschillende zaken verstaan worden. Hieronder splitsen we deze onderdelen op. 

Loodslabben vervangen
Loodslabben zie je op de plek waar de schoorsteen en het dak met elkaar verbonden zijn. Deze zorgen ervoor dat er een waterdichte afsluiting is, zodat er geen water de woning in lekt. Ontstaat er scheuren of gaten in het lood, dan is het belangrijk om de loodslabben te vervangen. 

Wij raden aan om dit door een erkende vakman te laten doen, die de juiste kennis in huis heeft, zodat je garantie hebt dat de vakman goed werk levert.  

Cementplaat vervangen
Een mortellaag, of cementplaat, houdt aan de bovenkant van de schoorsteen de vier muren bij elkaar. Weersinvloeden kunnen ervoor zorgen dat de mortellaag poreus wordt. Hierdoor kan het gaan lekken. 

Wanneer de vakman een deel van de cementplaat moet vervangen, dan hakt hij alleen de delen die beschadigt zijn er voorzichtig uit. Dit repareert hij dan met specie. Is het zo dat de cementplaat in zo een slechte conditie is? Dan vervangt de vakman de gehele plaat.   

Metsel- en voegwerk repareren
De schoorsteen heeft veel te verduren als hoogste punt van je woning. De weersinvloeden hebben dan ook effect op het metsel- en voegwerk van de schoorsteen. Wanneer de voegen of bakstenen poreus worden dan kan het zijn dat je last krijgt van lekkages. Het is dus belangrijk dat je tijdig de voegen en het metselwerk laat repareren door de dakdekker.  

Wanneer het mogelijk is dan doet hij dit zonder breek- of hak werk. Zijn de voegen dusdanig versleten, dan vreest de vakman de voegen eruit. Vervolgens brengt hij dan nieuwe voegen aan. Moeten er een aantal losse bakstenen vervangen worden, dan metselt de vakman deze er direct opnieuw in. 

Is het geval dat repareren niet meer mogelijk is, dan kan het nodig zijn om (een deel) van de schoorsteen opnieuw te metselen. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van de schoorsteen verlengt wordt.

Schilderen Gevel En Schoorsteen

Wanneer schoorsteen renoveren?

Een schoorsteen renovatie is nodig wanneer repareren niet meer mogelijk is. Is het zo dat hij een groot deel opnieuw moet metselen, of zijn er meerdere reparatie klussen die aandacht vragen om de schoorsteen weer waterdicht en veilig te krijgen? Dan heb je het over een schoorsteen renovatie. 

In de meeste gevallen metselt de vakman de schoorsteen opnieuw. Wil je na de renovatie van de schoorsteen ook graag lekkages voorkomen, dan kan je ervoor kiezen om de schoorsteen te impregneren. Wanneer je hiervoor kiest, brengt de vakman impregneermiddel aan. Dit middel dringt het metselwerk binnen en beschermt zo extra tegen weersinvloeden en kan de schoorsteen er weer jaren tegenaan.

Schoorsteen onderhoud

Onderhoud van de schoorsteen is nodig voor een goede werking. Wanneer je de schoorsteen slecht onderhoudt dan brengt dat risico’s met zich mee, zoals kans op lekkages, brand of een koolmonoxidevergiftiging. Verder kan je onderhoud hebben aan de buitenkant van de schoorsteen of aan de binnenkant. 

Onderhoud aan de binnenzijde

Aan de binnenzijde is onderhoud nodig om te zorgen voor een goede werking van de afvoer van schadelijke lucht. Tijdens het verbranden van hout komen er roetdeeltjes in het rookkanaal die op den duur zorgen voor een vermindering van werking van de afvoer. 

Verder waaien er soms takken of bladeren van buiten de schoorsteen in, waardoor deze verstopt raakt. Ook vogels waarderen schoorstenen als nestplek. Is het hierdoor niet mogelijk dat de lucht naar buiten kan, dan blijven de schadelijke stoffen in je woning. Dit kan leiden tot een koolmonoxide vergiftiging. 

Daarom is het aan te raden om je schoorsteen regelmatig te laten vegen. Stook je veel, dan is het verstandig om dit twee keer per jaar te laten doen. 

Onderhoud aan de buitenzijde

Wanneer de vakman onderhoud pleegt aan de buitenzijde van de schoorsteen dan controleert hij de constructie en de staat van het voeg- en metselwerk. Mocht het nodig zijn dan repareert hij het ook gelijk.

Rookkanaal aanleggen kosten

Het aanleggen van een rookkanaal kost gemiddeld tussen de €750,- en €1.200,-. Voor wat plaatsen van het rookkanaal zijn de gemiddeld materiaalkosten zo'n €500,-. Voor het binnenrookkanaal ligt de prijs rond de €1.000,-. Voor het plaatsen van een kanaal via buiten betaal je rond de €750,-. Hieronder een overzicht voor het laten plaatsen van een schoorsteen inclusief de kosten per soort rookkanaal:

Soort rookkanaal (7 meter lengte) Gemiddelde prijs
Recht kanaal €1.000,-
Kanaal met versleping €1.200,-
Recht kanaal langs gevel €1.300,-
Recht kanaal door plat dak en langs gevel €1.250,-
Montagekosten €350 ,-
Gat boren in muur of plafond €150,-

Recht kanaal

Is het niet nodig om het rookkanaal in bochten aan te leggen en kan het recht door de woning? Dan ben je inclusief montage en het boren van twee gaten ongeveer €1.650 kwijt. Dit is dus de goedkoopste en makkelijkste optie, maar het is natuurlijk afhankelijk van de bouw van je woning.

Kanaal met versleping

Als het niet mogelijk is om het rookkanaal recht door je woning te laten lopen, door bijvoorbeeld obstakels, dan is versleping nodig. Het rookkanaal loopt dan vaak onder de dakrand langs. Dit kost je ongeveer €1.850.

Rookkanaal langs gevel kosten

De kosten voor het langs de gevel laten lopen van het rookkanaal bedraagt gemiddeld tussen de €1.800,- en €2.000,-. Moet het rookkanaal langs de gevel lopen, dan hoef je maar één gat te boren. Dit kan door een plat dak of door de buitenmuur gedaan worden.

Schoorsteen vervangen

Waarom schoorsteen renoveren?

De schoorsteen bevindt zich op het hoogste punt van de woning en deze wordt dan ook het meest blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Hierdoor kan het voegwerk aangetast worden, doordat er bijvoorbeeld alg en mos ontstaat en dit kan op zijn beurt weer voor lekkages zorgen. Door je schoorsteen te renoveren zorg je ervoor dat het weer in goede conditie verkeerd en het veilig is om te stoken.

Schoorsteen bekleden buiten

Het bekleden van een schoorsteen kan uit meerdere werkzaamheden bestaan. Hieronder een overzicht inclusief kosten van de verschillende klussen die onder het renoveren van een schoorsteen vallen:

Werkzaamheid Gemiddelde kosten
Gevel reinigen €6 per m2
Stenen vervangen €11 per steen
Voegwerk €9,50 per m2
Impregneren €6 per m2
Schoorsteen renoveren €600

Schoorsteenreiniging

Gevels en schoorstenen die sterk onderhevig zijn aan de verschillende weersomstandigheden, of die veel staan in uitlaatgassen van voertuigen, worden snel vies. Mos en algen trekken sneller in de stenen, wat funest is voor de kwaliteit van de stenen, de voegen en de isolatie. Daarom raden we aan om uit voorzorg minimaal een paar keer per jaar je gevel te laten reinigen. Zo voorkom je grotere problemen in de toekomst en dus eventuele hogere kosten.

Qua renovatie is het ook verstandig om je gevel en schoorsteen te reinigen. Zo kan je duidelijk zien in welke staat je gevel is en je voorkomt er ook kleurverschillen mee als het werk klaar is. 

Stenen vervangen

Vocht is de grootste oorzaak van kapotte stenen, naast slijtage. Op het moment dat vocht in je stenen trekt en dit in de winter bevriest, zet het water uit waardoor je stenen barsten. Daarnaast is zure regen slecht voor je stenen, omdat dat zich erin bijt. Slechte stenen zijn makkelijk individueel te vervangen. Daardoor kunnen je gevel en schoorsteen weer een aantal jaren mee.

Schoorsteen Deksteen

Voegwerk

Ouderdom kan de voegen slecht en poreus maken, waardoor de voegen kunnen scheuren en barsten. Brokkelende voegen is dan ook vaak een eerste teken dat de gevel of schoorsteen daar zwak is. Je kan voegen vervangen of herstellen. Wat dit kost, hangt af van welk soort voeg je wil. 

Impregneren

De gevel en schoorsteen impregneren is iets dat vaak aan het einde van de renovatie wordt gedaan. Met impregneren wordt er een laag over de gevel gespoten of gesmeerd. Deze laag houdt vocht, mosgroei en brand tegen en geeft extra isolatie. Impregneren doe je dus preventief om je gevel zo lang mogelijk mee te laten gaan. Ook geeft het extra waarde aan je huis.

Welke factoren bepalen de prijs van de klus?

Wanneer je graag een kachel of een openhaard wilt, maar je hebt nog geen schoorsteen, dan zal je een rookkanaal moeten laten aanleggen met een schoorsteen op het dak. De kosten verschillen per woning en situatie.

Er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de prijs hoger of lager wordt. Er zijn ook factoren waar je geen invloed op hebt en die er toch voor kunnen zorgen dat het je meer kost. De grootste kostenverhogers vind je hieronder.

Een recht kanaal of een kanaal met bochten

De aannemer zal weten waar het rookkanaal het beste langs zou kunnen lopen. Dit is geheel afhankelijk van de bouw van je woning. Als het een recht rookkanaal kan zijn, dan scheelt dit gemiddeld €200 op de totaalprijs. Helaas heb je hier zelf niet veel invloed op, maar je kan atlijd een second opinion overwegen.

De diameter van het kanaal

De diameter van het rookkanaal bepaalt wat jij erop aan wilt sluiten. Heb je een grote houtkachel? Dan heb je een breder kanaal nodig, in verband met de zuurstoftoevoer en de afzuiging. Een openhaard heeft ook een breder kanaal nodig, maar een simpele houtkachel weer niet.

Waar loopt het rookkanaal langs?

Is het mogelijk om het rookkanaal door het huis te laten lopen, of is het nodig om deze via de buitenmuur aan te leggen? De laatste optie kost je meer geld, maar er is wel minder schade aan de constructie van het huis. De plaatsing van je kachel bepaalt voornamelijk waarlangs het rookkanaal moet gaan lopen.

Kosten schoorsteen verwijderen per onderdeel

Hieronder een kostenoverzicht voor het laten verwijderen van een schoorsteen:

Werkzaamheden Kosten Duur
Verwijderen schoorsteen incl afwerken dak €1.400 - €2.000 2 - 2,5 dagen
Schouw verwijderen incl afwerking €1.700 - €3.000 4 - 5 dagen
Totaal verwijderen inclusief schoorsteen €3.000 - €5.000 6 - 8 dagen

Schoorsteen renoveren door erkende vakman

Onze vakmannen zijn allemaal in het bezit van het keurmerk Erkend Vakwerk.

Vergunning schoorsteen verwijderen

Heb je een vergunning nodig om een schoorsteen te verwijderen? In de meeste gevallen niet, maar in soms wel. 

Mocht je een vergunning nodig hebben, dan kan het om een van de volgende zaken gaan: 

  • Omgevingsvergunning: Per gemeente kan het verschillen of deze nodig is voordat je begint met slopen. Voordat je begint is het verstandig om zit na te vragen bij je gemeente. Mocht het nodig zijn, vraag het dan op tijd aan. 
  • Sloopvergunning: Komt er meer dan 10 kuub vrij bij het slopen van je schoorsteen of zit er asbest in? Dan heb je een sloopvergunning nodig. 
  • Bouwvergunning: Op het moment dat de sloop van de schoorsteen iets veranderd in de constructie van de woning, is het nodig om een bouwvergunning aan te vragen. Is dit het geval dan is heb je een bouwkundig adviseur nodig die de vervangende bouwconstructie berekent.

Naast een vergunning is het belangrijk om te bepalen hoe de constructie is van de schoorsteen voordat je begint met slopen. Zo kan de schoorsteen vastzitten aan het platte dak of juist los metselwerk zijn. 

Heb je een heel oude schoorsteen, dan is de kans groot dat deze doorloopt tot aan de fundering onder de woonkamer. De schoorsteen heeft dan ook een dragende functie in de woning. Wil je bijvoorbeeld op een verdieping een deel van de schoorsteen laten slopen, dan stort de schoorsteen in net als bij het verwijderen van een draagmuur

Wil je dus (een deel) van de schoorsteen slopen dan is het belangrijk om het deel dat boven het deel zit dat je wil slopen, gestut wordt met steunpalen.

Offerte schoorsteen renovatie

Recente aanvragen voor schoorsteen renovatie

vrijdag 22 september 2023

schoorsteen renovatie

Onze tussenwoning uit 1965 heeft een schoorsteen die vroeger was aangesloten op een houtkachel. Deze is verwijderd maar er komt water door de binnenkant van de schoorsteen naar binnen. De schoorsteen is eenvoudig bereikbaar via de zolderverdieping. De schoorsteen lekt dus vanuit binnen, niet via het dak. Dit moet verholpen worden. Wellicht is het loodwerk vervangen en opnieuw voegen voldoende. De schoorsteen mag helemaal dicht, hoeft niet functioneel te blijven voor een houtkachel of iets dergelijks. Hoofdprobleem is de lekkage.


Dakdekken en dakreparaties Ridderkerk
woensdag 06 september 2023

Schoorsteen renovatie

Schoorsteen brokkelt af


Gevel- en metselwerk Venlo
woensdag 30 augustus 2023

Renovatie van de schoorsteen

Na de zomerstorm van begin juli dit jaar is onze schoorsteen behoorlijk beschadigd en moet vervangen worden. Wij hebben diverse foto's en tekeningen die situatie duidelijk maken.


Dakdekken en dakreparaties Aerdenhout
donderdag 24 augustus 2023

Schoorsteen Renovatie

Voor een pand binnen ons beheer zijn we op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf dat schoorstenen verwijdert en metselt.


Gevel- en metselwerk Leiden
dinsdag 15 augustus 2023

Schoorsteen renoveren

Camera inspectie rookkanaal en open haard Stenen in open haard zitten los, hiervoor renovatie nodig Graag offerte hierover Hoeveel schoorstenen moeten geveegd worden?: 1 Naar welke dienst ben je op zoek?: Schoorsteen vegen, Schoorsteen renoveren


Dakdekken en dakreparaties Nieuwendijk
donderdag 03 augustus 2023

Schoorsteen renoveren

Wij hebben lekkage door onze schoorsteen, dit druppelt naar binnen en komt op de houten balken terecht. Ik gok dat een renovatie nodig is. Naar welke dienst ben je op zoek?: Schoorsteen renoveren


Dakdekken en dakreparaties Groningen

Schoorsteenspecialist nodig?

Offertes aanvragen