Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Bitumen branden

Plat dak

Plat dak

Begint je huidige dakbedekking gebreken te vertonen en ben je dus opzoek naar een dakdekker? Lees gauw verder en vraag tot wel 3 gratis en vrijblijvende offertes aan.

Een dakbedekking of dakbekleding gaat ongeveer 20 tot maximaal 55 jaar mee. Om lekkages te voorkomen, zul je dus rond het einde van de levensduur van je dak de dakbedekking moeten vernieuwen. Daarbij heb je keuze uit verschillende soorten dakbedekkingen, met elk hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. Welke dakbedekking je het beste kunt kiezen, hangt van af die kenmerken, maar ook van de prijs. Hieronder lees je er meer over.

Wat kost dakbedekking?

De kosten voor het bedekken van je dak hangen vooral af van: het aantal vierkante meters dat bedekt moet worden, het soort dakbedekking, de moeilijkheid van het te bedekken dakoppervlak en de ervaring van de dakdekker. In de onderstaande tabel zie je de gemiddelde kosten van de verschillende soorten dakbedekkingen en hun gemiddelde levensduur.

Soort dakbedekking Prijs per m² (inclusief materiaal, arbeid en btw) Gemiddelde levensduur
Bitumen €45 30 jaar
PVC €50 25 jaar
EPDM €50 40 jaar
Groendak €55 50 jaar

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Soorten dakbedekking

Bitumen

In Nederland worden de meeste platte daken bekleed met bitumen dakbedekking, ook bekend als roofing of dakleer. Het wordt ook gebruikt voor platte daken van aanbouwen, dakkapellen, veranda’s of schuren. Dit materiaal wordt meestal met een brander aangebracht waardoor het een goede waterdichtheid krijgt. Bitumen is daarnaast ook ijzersterk, bestand tegen chemische stoffen en heeft een grote kleefkracht op diverse materialen.

Maar, zoals alle dakbedekkingen, heeft bitumen ook een paar nadelen. Zo kan dit materiaal niet goed tegen UV en heeft het een slechte zuurstofbestendigheid. Het is niet elastisch, maar wordt hard bij vrieskou en zacht bij hitte en de levensduur is relatief kort.

 

PVC

Net als bitumen is PVC een dakbekleding dat gebruikt kan worden voor het bedekken van platte daken. PVC is gemaakt van kunststof en wordt op het dak gelijmd met behulp van warme lucht.

Een voordeel is dat PVC-dakbedekkingsmateriaal relatief goedkoop is. Per vierkante meter kost dit rond de €7. Daarnaast is PVC totaal recyclebaar, wat het milieuvriendelijker maakt dan bijvoorbeeld bitumen. Verder is PVC in talloze kleuren verkrijgbaar.

PVC dakbedekking kan meer dan 20 jaar meegaan, maar om dat te behalen moet de bekleding regelmatig onderhouden worden. Het is aan te raden om de bekleding 2 maal per jaar te reinigen.

Het leggen van PVC is een arbeidsintensieve klus wat het echter prijzig maakt. Daarnaast zijn de weekmakers, die de flexibiliteit van het materiaal verbetert, schadelijk voor de gezondheid. Daarom is dit materiaal niet altijd de beste keuze.

 

EPDM

EPDM dakbedekking is een veel gebruikte dakbekleding voor voornamelijk platte daken. Door zijn lange levensduur en zijn elastische eigenschappen is het een populair materiaal. Door de elasticiteit scheurt het materiaal niet snel en blijft het dak beloopbaar. Mochten er toch eventuele beschadigingen ontstaan, dan zijn deze gemakkelijk te herstellen. Daarnaast vraagt EPDM nauwelijks onderhoud. De bedekking kan tot wel 50 jaar meegaan, wat het erg milieuvriendelijk maakt. Het is zelfs één van de meest milieuvriendelijkste materialen die er is om je dak mee te bekleden.

Het is mogelijk om een groendak te nemen als je EPDM als bekleding hebt. EPDM is namelijk wortelbestendig.

Een nadeel is echter dat EPDM geen chloor kan verdragen. De dakbedekking kan dus niet beruikt worden in de buurt van een zwembad. Daarbij is EPDM vrij prijzig, maar door de lange levensduur compenseert dit het geheel.


Het voordeel van bitumen in vergelijking met bijvoorbeeld EPDM, is dat roofing goedkoper is. EPDM heeft echter veel minder risico op beschadigingen dan roofing. Hierdoor krijgt EPDM tegenwoordig vaak de voorkeur op bitumen.

 

Groendak

Een groendak is een dak dat begroeid is met beplanting. Het dak wordt bekleed met een onderlaag, zoals EPDM dakbedekking, waarop de vegetatielaag wordt aangebracht. Denk hierbij aan planten, kruiden, grassen en andere vegetatie. Vaak kies je voor een groendak mede omdat het bijdraagt aan het milieu. Een groendak maakt jouw buurt dus groener en het geeft ook nog eens een mooie look. De vegetatielaag biedt daarnaast een extra bescherming tegen de weersomstandigheden, waardoor het dak langer mee kan. De planten op het dak nemen veel water op, wat de kans op waterschade verkleint. Daarbij wordt het riool er ook minder door belast. Mocht er echter een lekkage ontstaan is deze wel minder gemakkelijk vast te stellen. Een groendak moet echter wel worden voorzien van een onderlaag, zoals EPDM dakbedekking. 
Een groene dakbedekking is vrij zwaar voor je dak. Het is dus belangrijk dat de dakconstructie voldoende stevig is om het gewicht van het groene dak te kunnen dragen. Wil je meer informatie over een groendak? Klik dan hier.

Offertes aanvragen