Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Vloeregalisatie

Vloeregalisatie

Vloeregalisatie

Wist je dat je een vloer op meerdere manieren kan egaliseren? Lees voor de mogelijkheden snel door en vraag vrijblijvende offertes aan bij erkende vakmannen uit de buurt.

Is je oude vloer aan vervanging toe? Of heb je een nieuwe vloer nodig voor in je nieuwbouw woning? Moet daarvoor eerst de ondervloer geëgaliseerd worden? De vloerspecialisten via Casius staan voor je klaar voor zowel kleine als grote klussen. 

Wil je na het egaliseren van de ondervloer direct je nieuwe vloer laten leggen? Heb je een kamer waar je nieuw laminaat in wil laten leggen? Of wil je de badkamer of woonkamer betegelen? Ook dat is geen enkel probleem voor onze vloerspecialisten. 

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van nuttige informatie: van handige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Vloeregalisatie

Voordat je een nieuwe vloerbedekking laat leggen, is het handig om eerst de ondervloer te laten egaliseren. Zo zorg je dat de uiteindelijke vloerbedekking die gelegd wordt, goed recht komt te liggen en zonder oneffenheden. Dat is wel zo mooi, toch? Maar ook kunnen keramische tegels zelfs barsten door puntbelasting. Dit voorkom je door de vloer door een erkende vakman te laten egaliseren. 

De vloer egaliseren kan door een egaliseermiddel aan te brengen, zoals egaline. Tegenwoordig zie je ook veel egaline vloeren, doordat egaline een soort betonlook heeft.

Vloer egaliseren kosten

De kosten voor vloeregalisatie hangen af van een aantal zaken. Zo speelt het soort vloer dat geëgaliseerd moet worden mee; heb je een betonvloer? Een houtenvloer? Of wil je een tegelvloer egaliseren? Daarnaast spelen de staat van de vloer, de etage van de vloer en de vorm van de vloer mee in de prijs. 

Hieronder in de tabel geven wij een kostenoverzicht van de prijs per vierkante meter van een betonvloer egaliseren en een houten vloer egaliseren.

Let op: de vloerspecialisten via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort vloer Prijs per m²
Beton €10 - €25
Hout €45 - €75

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Waar hangt de prijs van af?

Soort vloer egaliseren

Wanneer je een vloer laat egaliseren, gaat dit meestal om een betonnen (onder)vloer, of om een houten vloer. Soms komt het voor dat je een tegelvloer wil laten egaliseren. Ook dat is mogelijk. Om deze drie vloeren te egaliseren, gebruikt de vakman verschillende methodes. 

Betonvloer

Voor het egaliseren van een betonvloer, wordt egaline gebruikt. Hoeveel egaline gebruikt moet worden, is afhankelijk van de grootte en de oneffenheden in de vloer. De egaline maakt de vloer sterk en flexibel, waardoor er niet snel scheuren ontstaan. Na het waterpas aanbrengen en het drogen van het egaliseermiddel, is de vloer klaar voor de afwerking met de vloerbedekking naar keuze.

Houten vloer

Een houten vloer kan kromtrekken als het in aanraking komt met water. Dit kan komen door bijvoorbeeld een lekkage. Intensief gebruik kan er ook voor zorgen dat er slijtageplekken ontstaan aan de houten vloer. Wanneer je de houten vloer weer netjes en glad wil hebben, kan je de vloer laten egaliseren.

De vakman zal de vloer dan recht schuren met een fijne korrel, om de vloer niet te beschadigen. Wanneer er geen oneffenheden meer te zien zijn en de vloer weer waterpas is, wordt de vloer met een lak afgewerkt. Dan is de vloer voor de komende jaren weer goed beschermd.

Tegelvloer

Wanneer je een oude tegelvloer in je woonkamer of keuken hebt liggen en deze niet wil laten verwijderen of slopen, dan kan je de tegelvloer met een cementgebonden egaline uit laten vlakken. Wat hierbij belangrijk is, is dat er een goede hechting gecreëerd wordt door de nieuwe egaline laag, zeker bij een oude tegelvloer. 

Wij raden aan om voor het egaliseren van een tegelvloer een erkende vloerenspecialist in te schakelen, die ervaring heeft met het egaliseren van een tegelvloer.

Wil je op de kosten besparen? Begin dan alvast met de tegels goed te ontvetten met een speciaal ontvettingsmiddel. 

Staat van de vloer

De prijs voor het egaliseren van je vloer hangt sterk samen met de staat van de vloer. Is de vloer bijvoorbeeld nooit goed onderhouden? Dan zullen er oneffenheden zijn ontstaan. Hoe meer oneffenheden de vloer heeft, hoe langer de vakman bezig is met het egaliseren ervan.

Etage van de vloer

Om de vloer goed te kunnen egaliseren is er vaak zware apparatuur nodig en een tank met vloeistof (egaline). Het kost meer tijd en moeite om deze apparatuur naar een hogere etage te verplaatsen – zeker als er geen lift aanwezig is – dan wanneer de vloer op de begane grond ligt.

Ook blijken vloeren op een etage meestal minder egaal te zijn, dan op de begane grond. Daardoor is het egaliseren van een vloer op de begane grond meestal eenvoudiger, dan een vloer op een hogere etage. Als je dus niet op de begane grond woont, hou dan rekening met een hogere prijs.

Vorm van de vloer

De vorm van de vloer heeft invloed op de uiteindelijke prijs van het egaliseren van de vloer. Wanneer je bijvoorbeeld een rechthoekige of vierkante vloer wil egaliseren, is dit vrij eenvoudig. Maar als de vloer bijvoorbeeld lastige hoeken of punten heeft, kan het egaliseren iets ingewikkelder zijn. In het laatste geval, kun je rekening houden met een meerprijs van ongeveer €25 per m². Dit geldt voor het egaliseren van een betonvloer, een houten vloer en een tegelvloer.

Hoe lang duurt vloeregalisatie?

Hoe lang het duurt om een vloer te egaliseren hangt af van de voorbereidende werkzaamheden en het aanbrengen van het egaliseermiddel.

De voorbereidende werkzaamheden zijn lastig te bepalen, want dit is afhankelijk van de vloer.

Het aanbrengen van het egaliseermiddel duurt over het algemeen niet lang. Dit komt doordat het middel zichzelf uitvlakt. Echter is de droogtijd wel lang. Sommigen houden een richtlijn van twaalf uur aan, maar de meeste klusbedrijven adviseren om het egaliseermiddel minimaal vierentwintig uur te laten drogen. De wachttijd wordt door de dikte van de laag bepaalt. Een millimeter egaliseermiddel heeft ongeveer een droogtijd van twaalf uur. Voor een dikkere laag is dus een langere droogtijd nodig. Wel bestaat er sneldrogend egaliseermiddel, waarbij de droogtijd korter is.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen