Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Vloeregalisatie

Vloeregalisatie

Vloeregalisatie

Wist je dat je een vloer op meerdere manieren kan egaliseren? Lees voor de mogelijkheden snel door en vraag vrijblijvende offertes aan bij erkende vakmannen uit de buurt.

Voordat je een nieuwe vloerbedekking laat leggen, is het handig om eerst de ondervloer te egaliseren, zodat de uiteindelijke vloerbedekking die gelegd wordt, goed recht komt te liggen, zonder oneffenheden. Om de ondervloer te egaliseren kan er een egaliseermiddel aangebracht worden, zoals egaline. Tegenwoordig wordt dit materiaal ook wel eens als uiteindelijke vloerbedekking gebruikt, doordat egaline een soort betonlook heeft.

Wat kost het egaliseren van een vloer?

Wat zijn de kosten van het laten egaliseren van je vloer? Hieronder in de tabel een kostenoverzicht van de prijs per vierkante meter van het egaliseren van een beton- en houten vloer.

Soort vloer Prijs per m²
Beton €10 - €25
Hout €45 - €75

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Waar hangt de prijs van af?

Soort vloer egaliseren

Wanneer je een vloer laat egaliseren, gaat dit meestal om een betonnen (onder)vloer, of om een houten vloer. Om deze twee vloeren te egaliseren, gebruikt de vakman verschillende methodes. Vandaar dat de kosten voor het egaliseren van een betonnen vloer en een houten vloer verschillen.

Betonvloer egaliseren

Voordat de definitieve vloerbedekking gelegd wordt, moet eerst de ondervloer geëgaliseerd worden. Voor het egaliseren van een betonvloer, wordt egaline gebruikt. Hoeveel egaline gebruikt moet worden, is afhankelijk van de grootte en de oneffenheden in de vloer. De egaline maakt de vloer sterk en flexibel, waardoor er niet snel scheuren ontstaan. Na het waterpas aanbrengen en het drogen van het egaliseermiddel, is de vloer klaar voor de afwerking met de vloerbedekking naar keuze.

Houten vloer egaliseren

Een houten vloer kan kromtrekken als het in aanraking komt met water. Dit kan komen door bijvoorbeeld een lekkage. Intensief gebruik kan er ook voor zorgen er slijtageplekken ontstaan aan de houten vloer. Wanneer je de houten vloer weer netjes en glad wil hebben, kan je de vloer laten egaliseren. De vakman zal de vloer dan recht schuren met een fijne korrel, om de vloer niet te beschadigen. Wanneer er geen oneffenheden meer te zien zijn en de vloer weer waterpas is, wordt de vloer met een lak afgewerkt. Dan is de vloer voor de komende jaren weer goed beschermd.

Staat van de vloer

De prijs voor het egaliseren van je vloer hangt sterk samen met de staat van de vloer. Is de vloer bijvoorbeeld nooit goed onderhouden, zullen er vaak oneffenheden zijn ontstaan. Hoe meer oneffenheden de vloer vertoont, hoe langer de vakman bezig is met het egaliseren.

Etage van de vloer

Om de vloer goed te kunnen egaliseren is er vaak zware apparatuur nodig en een tank met vloeistof (egaline). Het kost dan ook meer tijd en moeite om deze apparatuur naar een hoger gelegen etage te verplaatsen, zeker als er geen lift aanwezig is, dan wanneer de vloer op de begane grond ligt. Ook blijken vloeren op een etage meestal minder egaal te zijn, dan op de begane grond. Daardoor is het egaliseren van een vloer op de begane grond meestal eenvoudiger, dan een vloer op een hoger gelegen etage. Als je dus niet op de begane grond woont, houd dan rekening met een hogere prijs.

Vorm van vloer

De vorm van de vloer heeft invloed op de uiteindelijke prijs van het egaliseren van de vloer. Wanneer je bijvoorbeeld een rechthoekige of vierkante vloer wil egaliseren, is dit vrij eenvoudig. Maar als de vloer bijvoorbeeld lastige hoeken of punten heeft, kan het egaliseren iets ingewikkelder zijn. In het laatste geval, kun je rekening houden met ongeveer een meerprijs van ongeveer €25 per m². Dit geldt voor het egaliseren van een beton- en houten vloer.

Hoe lang duurt de klus?

Hoe lang het duurt om een vloer te egaliseren hangt af van de voorbereidende werkzaamheden en het aanbrengen van het egaliseermiddel. De voorbereidende werkzaamheden zijn lastig te bepalen, want dit is afhankelijk van de vloer. Het aanbrengen van het egaliseermiddel duurt over het algemeen niet lang. Dit komt doordat het middel zichzelf uitvlakt. Echter is de droogtijd wel lang. Sommigen houden een richtlijn van twaalf uur aan, maar de meeste klusbedrijven adviseren om het egaliseermiddel minimaal vierentwintig uur te laten drogen. De wachttijd wordt door de dikte van de laag bepaalt. Een millimeter egaliseermiddel heeft ongeveer een droogtijd van twaalf uur. Voor een dikkere laag is dus een langere droogtijd nodig. Wel bestaat er sneldrogend egaliseermiddel, waarbij de droogtijd korter is.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen