Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Uitbouw

Uitbouw

Wil je jouw woonruimte vergroten met een uitbouw? Kijk dan snel verder voor de mogelijkheden en ontvang vrijblijvende offertes van vakmannen uit jouw regio.

Meer ruimte nodig in je woning? Een uitbouw is dé oplossing!
Een uitbouw is een grote investering waar je goed moet over nadenken. Als je beslist om een uitbouw te laten realiseren wil je natuurlijk wel dat er kwaliteitswerk wordt geleverd. Daarom is het aan te raden om de klus door een erkende vakman te laten uitvoeren. 

De erkende aannemers via Casius staan voor je klaar om je te helpen bij het realiseren van meer ruimte in je woning. De aannemers bouwen niet alleen de uitbouw, ze kunnen je ook helpen bij het aanvragen van een bouwvergunning, mocht dit nodig zijn.

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn voor je uitbouw en wat de kosten van het project zijn. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Vind een aannemer in jouw buurt

Uitbouw kosten

Een uitbouw is een grote investering waar je goed moet over nadenken. Voordat je een uitbouw laat bouwen wil je natuurlijk eerst weten welk kostenplaatje hier aan hangt. Hieronder geven wij een prijsindicatie van uitbouwen van verschillende formaten.

Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw uitbouw afwijken van de prijzen in de tabel.

Aanbouw breedte x lengte Gemiddelde kosten
2x2 meter €8.900
3x2 meter €12.500
4x2 meter €17.900
5x2 meter €19.600
6x2 meter €21.000

Zoals je in de tabel kan zien lopen de prijzen van een uitbouw heel erg uiteen. Hoe groter de uitbouw, hoe prijziger

De exacte kosten van een uitbouw hangen ook af van de volgende vragen:

 • Hoeveel meter kan er in jouw situatie uitgebouwd worden?
 • Wil je alleen begane grond, of ook een verdieping erop? 
 • Hoeveel ramen en deuren wil je in de uitbouw?
 • Welk type dak wens je voor jouw uitbouw?
 • Wil je de afwerking zelf doen, of wil je dat de aannemer dit voor je doet? 

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Bouwtekening

Kunnen we je helpen?

Casius brengt je gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen.

Offertes aanvragen

Uitbouw kosten per vierkante meter

Een uitbouw is niet goedkoop. Het is een groot en arbeidsintensief project waar veel materialen en arbeidsuren voor nodig zijn. Maar waar wordt de prijs door bepaald? Zaken als afmetingen, het materiaal, het soort uitvoering, de fundering en het aantal kozijnen, hebben invloed op de prijs. Ook of een vergunning noodzakelijk is en of je extra opties wil, zoals vloerverwarming of lichtpunten, spelen een rol bij het bepalen van de uiteindelijke prijs

In het overzicht hieronder geven wij de gemiddelde prijzen van een uitbouw per vierkante meter. Alle bedragen zijn inclusief btw, arbeidskosten en materialen.
Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw uitbouw afwijken van de prijzen in de tabel.

Afmeting uitbouw Gemiddelde prijs
6 vierkante meter €2250 - €2500 per vierkante mete
12 vierkante meter €1750 - €2250 per vierkante meter
15 vierkante meter €1250 - €1750 per vierkante meter

Zoals je in de tabel ziet worden de prijzen per m² lager naarmate je voor meer vierkante meters kiest. Dit komt doordat de aannemers met een soort ‘starttarief’ werken, alles wat daarboven ligt, kost niet heel veel extra. 

Uitbouw metselwerk kosten per m²

De kosten van een uitbouw van metselwerk liggen rond de €110 per m². De prijs is onder andere wel afhankelijk van: 

 • Het type steen;
 • Het soort fundament;
 • Of je een spouw binnenwand laat plaatsen;
 • Spouw isolatie maatregelen;
 • Of je gevelplaten wil;
 • Het aantal ramen;
 • De grootte van de ramen;
 • Of je dubbelglas of HR+++ ramen wil.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Casco of prefab uitbouw?

Misschien heb je wel eens gehoord van de termen: casco en prefab. Maar wat betekenen deze? 

Een casco uitbouw houdt in dat deze nog niet helemaal af is bij oplevering, er moet nog veel aangedaan worden, zoals bijvoorbeeld het stucwerk. Een casco uitbouw kan zo groot gemaakt worden als je zelf wenst. 

Een prefab uitbouw houdt in dat de onderdelen van de uitbouw in de werkplek van de aannemer in elkaar worden gezet. Hierdoor kan de prefab uitbouw bijna kant en klaar bij jou thuis in elkaar worden gezet. Dit scheelt qua bouwtijd waardoor je sneller je woning terug hebt. Daarnaast kan een prefab uitbouw zo groot gemaakt worden als je zelf wil. 

De meest voorkomende maten van een uitbouw aan de achterkant van een woning zijn:  

 • 10 tot 12 m²;
 • 20 tot 25 m²;
 • 30 tot 40 m².

De uitbouw krijgt een ander formaat als je de uitbouw aan de zijkant of voorkant van je huis wil hebben, de vloeroppervlakte zal dan kleiner zijn. Een uitbouw aan de zijkant of voorkant van je woning kan in de vorm zijn van een erker. Wat de plek van de uitbouw ook wordt, je hebt altijd meer ruimte dan eerst. 

Heb je een niet al te groot budget dat beschikbaar is? Dan is het laten plaatsen van een casco uitbouw een goede optie. De aannemer zorgt dan voor het metselwerk, de fundering en het platte dak. De ramen en deuren inclusief het glas plaatst de aannemer ook. De afwerking, zoals de binnenkant schilderen, moet je zelf doen. 

Bij een prefab uitbouw is er vaak ook sprake van een casco oplevering. Wil je een prijsindicatie voor de houtskeletbouw en de afwerking van de binnenzijde en buitenzijde? Dan kan je dit natuurlijk met de aannemer bespreken.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Dubbele uitbouw

Heb je een uitbouw en merk je dat je nog steeds ruimte te kort komt? Of laat je een uitbouw bouwen, maar wil je net nog een paar extra vierkante meters meenemen, alleen is daar geen plek voor op jouw terrein? In beide gevallen kan je een dubbele uitbouw laten maken, of te wel een dakopbouw.

Als je een dubbele uitbouw wil hebben, is het heel belangrijk dat de fundering met heipalen wordt verzwaard om verzakking te voorkomen. 

De meeste dubbele uitbouwen worden geplaatst bij de volgende onderdelen: 

 • Badkamer;
 • Achterzijde woning;
 • Op het platte dak;
 • Garage.

Dit is zowel voor nieuwbouw, als voor een bestaande woning.

Een uitbouw op de garage is tegenwoordig één van de meest gekozen dakopbouwen. Wanneer een dakopbouw op jouw garage wordt gemaakt, heb je vrij weinig last van de verbouwing. 

De meest voorkomende maten van een dubbele uitbouw zijn: 3 bij 5 m, of 3 bij 6 m. Dit ligt dus binnen een vloeroppervlakte van 15 m² en 18 m². 

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Uitbouwen met welk materiaal?

Wat een belangrijke rol speelt bij de vraag: "wat kost een uitbouw?" is het materiaal dat je wenst voor je uitbouw. 

Een standaard uitbouw wordt veel al gemetseld. Daarnaast kan je ook kiezen voor een houten uitbouw of een serre, de laatste is een glazen uitbouw. Glas kan ook als sier erker gebruikt worden aan de voorkant van je woning. Heb je een niet al te groot budget? Dan is een houtskelet uitbouw een goede keuze. Dit is minder prijzig dan een gemetselde uitbouw. 

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Dak van de uitbouw

Het soort dak van je uitbouw heeft ook invloed op de uiteindelijke prijs. Je kan kiezen voor een plat dak met dakbedekking, zoals bijvoorbeeld bitumen of EPDM, of je kan kiezen voor een hellend dak met dakpannen. Dakpannen verzwaren het dak van de uitbouw. Voor de juiste fundering moet daar rekening mee worden gehouden. Daarnaast is het bij een hellend dak lastiger om later een extra verdieping op de uitbouw te laten plaatsen. 

Een plat dak heeft minder gewicht doordat de dakbedekkingen minder zwaar zijn dan dakpannen. Daarbij is het met een plat dak mogelijk om later makkelijker een extra verdieping op je uitbouw te laten plaatsen, mocht je dit wensen.

Prijsbepalende factoren uitbouw

Het uiteindelijke bedrag van jouw uitbouw wordt dus bepaald door de eisen die je stelt aan jouw uitbouw. In principe heb je heb je invloed op de eindprijs. Hoe? Dat doe je door de volgende zaken goed in overweging te nemen:

 • Vergunning: wil je een uitbouw aan de voor- of zijkant van je woning? Dan heb je een grote kans dat je een vergunning nodig hebt. Als het straatbeeld door jouw uitbouw verandert, dan heb je een vergunning nodig. Aan de achterzijde van je woning kan je vaak vergunningsvrij uitbouwen. Hoeveel een bouwvergunning kost, verschilt per gemeente. Het bedraagt wel ca. 2% van de bouwkosten
 • Maatwerk of prefab: een prefab uitbouw is veel goedkoper dan een op maat gemaakte uitbouw. Waarom is dit zo? Een prefab uitbouw wordt vooraf in een fabriek samengesteld. Hierdoor wordt een prefab uitbouw sneller geplaatst, dan een op maat gemaakte uitbouw.
  Een nadeel van prefab is dat je bij sommige bedrijven niet veel keuze hebt qua ontwerp. Een op maat gemaakte uitbouw kan je precies zo laten maken als dat je zelf graag wil. Daar betaal je dan wel meer voor. 
 • De oplevering: je kan kiezen om de uitbouw casco te laten opleveren. Dat houdt in dat de uitbouw kaal wordt geplaatst en niet wordt afgewerkt. De vloer zal je dus onder andere nog moeten leggen, net als het aanleggen van de verwarming en het plaatsen van de isolatie. Dit geeft jou meer werk, maar tegelijkertijd geeft het je de mogelijkheid om jouw eigen stempel op de uitbouw te drukken. Met een casco oplevering kan je ongeveer 20% van de totaalprijs besparen.  
 • De aannemer: voor grote bouwprojecten schakelen veel mensen een aannemer in want niet vreemd is. De aannemer zorgt er namelijk voor dat jouw project van begin tot eind goed verloopt. In principe hoef jij je dan nergens zorgen over te maken. Echter, een aannemer is wel prijzig. Je kan enigszins besparen door niet alles uit te besteden en bijvoorbeeld zelf het materiaal te bestellen, of de vergunning aan te vragen.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Bouwtekening architect

Interesse?

Benieuwd naar wat Casius voor jou kan betekenen? Vraag geheel gratis en vrijblijvend offertes op en ontdek hoe onze vakmannen jou kunnen helpen!

Offertes aanvragen

Vind een aannemer in jouw buurt

Recente aanvragen voor een uitbouw

donderdag 21 september 2023

Realiseren van een aanbouw

We willen graag een uitbouw van de woonkamer richting de achtertuin van ongeveer 5,2 bij 3 meter, met afgewerkte muren en de vloer zo dat er daarna vloerverwarming in kan (goede dekvloer om in te frezen). Het liefst met aluminium harmonica deuren (antraciet), maar ik hoor graag wat de mogelijkheden zijn. Ook zijn we benieuwd wanneer de werkzaamheden ongeveer zouden kunnen beginnen.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Delft
woensdag 20 september 2023

Realiseren van een uitbouw

Ik wil een uitbouw laten realiseren van 12 m² aan de achterzijde van de woning. Ik wil de buitenzijde traditioneel gemetseld afgewerkt hebben en de oplevering aan de binnenzijde graag sausklaar.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Tilburg
woensdag 20 september 2023

Realiseren van een aanbouw

Wij willen een uitbouw aan onze onze bestaande huizen (2 rijtjes huizen) middelste twee van 6 huizen. De uitbouw komt in de achtertuin en wordt maximaal 10 meter breed en 2,5 meter diep (buitenmaten) en 2,6 meter hoog (hoogte binnenmaat). Onder deze uitbouw willen we eerst een tuinkelder(s) (bij voorkeur prefab) van ca 10 meter breed en 5 meter diep. Aan de uitbouw komt dan bovenop de kelder(s) 10*2,5 meter overkapping. De kelders dienen benaderbaar te zijn vanuit de uitbouwen aan beide zijde en een ook vanuit de tuin.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Zoetermeer
woensdag 20 september 2023

Realiseren van een uitbouw

Ik wil een uitbouw laten realiseren van 3,50 breed en 2,10 diep aan de achterzijde van de woning. De binnenzijde laat ik uitvoeren door een ander partij, maar de buitenzijde wil ik graag traditioneel gemetseld afgewerkt hebben. Op de uitbouw moet nog een lichtkoepel gerealiseerd worden.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Amersfoort
woensdag 20 september 2023

Realiseren van een kelder en een serre

Voor de kelder in de tuin zou ik graag een kelder van 5 meter bij 5 meter willen hebben voor extra woonruimte. Ik ben niet erg kieskeurig wat betreft de kelder en sta open voor verschillende opties. Wat betreft de serre, deze is iets complexer omdat er een opbergruimte in de tuin is die ik graag wil opnemen in de extra oppervlakte van de serre. De berging heeft afmetingen van 1,78 meter bij 3,37 meter, en ik zou de serre graag uitbreiden naar 3,4 meter bij 3,37 meter. Met de serre en de berging zou de totale uitbouw 5,18 meter bij 3,37 meter zijn.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Capelle aan den IJssel
woensdag 20 september 2023

Realiseren van een uitbouw

Ik wil een uitbouw realiseren van 15 m² aan de achterzijde van de woning. De binnenzijde wil ik casco opgeleverd krijgen. De rest van de uitbouw wil ik zelf laten afwerken en inrichten.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Amersfoort
Offertes aanvragen