Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Schilderwerk trap

Kosten trap schilderen & schilders in jouw regio

Is je trap toe aan een opknapbeurt? Casius brengt je in contact met erkende schilders in jouw regio.

Trap laten schilderen in jouw buurt

Trap laten schilderen: kosten

Je trap krijgt op een dag veel te verduren. Per dag loop je minstens 10 keer de trap op en af. De ene keer op sokken, de andere keer op schoenen. Door deze belasting heeft de trap eerder last van slijtage plekken, dan bijvoorbeeld je kozijnen, of andere delen in je (nieuwbouw)woning.

De gemiddelde kosten van een schilder voor je trap lees je hieronder in de tabel.

Let op: de schildersbedrijven via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw trap verven afwijken van de prijzen in de tabel.

Verfsoort Prijs per liter Extra
Grondverf €18 tot €38 Dit is de hechtende onderlaag
Dekkende verf €18 tot €45 Dit is de lak/trapverf
Beits & lak €18 tot €50 Dit is een beschermende onderlaag

Voor het schilderen van een dichte of open trap ben je gemiddelde €400 - €1.000 kwijt. Het blijft lastig om vooraf de exacte prijs in te schatten voor het schilderen van de trap. Vaak hangen de kosten samen met de wensen die je hebt en of de trap open treden of dichte trap treden heeft.

Trap schuren en schilderen kosten

Een trap schilderen is niet overnacht gebeurd. Er gaat veel tijd in zitten voor een schilder, meestal gaat dit om meerdere dagen. Omdat de tijdspanne voor het schilderen van je trap nogal kan verschillen, worden de kosten vaak per uur berekend. 

Aan welke kosten moet je denken als je je trap wil laten schilderen? De gemiddelde prijs van schilders ligt hiervoor tussen de €400 en €1.000. Dit is inclusief manuren en materiaal. 

Het schilderwerk van de trap kost gemiddeld €45 per uur, inclusief verf. Gemiddeld liggen de kosten voor de trap schilderen €650.

Natuurlijk kunnen de uiteindelijke kosten hoger of lager uitvallen. Dit is onder andere afhankelijk van het type trap dat geschilderd moet worden en welke wensen je hebt.

Hieronder in de tabel zie je de gemiddelde kosten voor een schilder per uur en de gemiddelde kosten voor het schilderen van de trap.

Let op: de schildersbedrijven via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw trap verven afwijken van de prijzen in de tabel.

All-in uurloon schilder Gemiddelde all-in prijs trap schilderen
€40 - €50 €400 - €1.000

Prijsopbouw trap schilderen

Prijsopbouw spackspuiten

De kosten voor een schilder om een trap te schilderen zijn gemiddeld opgebouwd uit 80% arbeidskosten van de totale prijs en de overige 20% is voor de materiaalkosten.
Zoals je ziet zijn de arbeidskosten voor je trap schilderen het hoogst. Dit komt doordat het tijd kost om de trap kwalitatief goed te schilderen. 

Iedere schilder hanteer zijn eigen prijzen. Is het een ervaren schilder? Of iemand die nog niet zoveel ervaring heeft? Ook dit speelt mee in de uiteindelijke prijs. 

Het verschil in prijzen tussen schilders gaat vaak samen met de materiaalkosten. Schilders verdienen er vrijwel niets op, maar het gaat dan om de verborgen kosten op de offerte. Ook is het afhankelijk van de kwaliteit van de verf. Kwaliteitsverf is vaak hoger in prijs, maar het hoeft niet te betekenen dat materiaalkosten duur zijn. 

Overleg met de schilder welk materiaal, waaronder het soort verf, het meest geschikt is voor jouw situatie om het beste resultaat te garanderen.

Houten trap schilderen

Trap tapijt verwijderen en schilderen kosten

Tapijt verwijderen trap schilderen

Heb je nu tapijt op je trap en wil je dit niet meer? Een schilder voor je trap verwijdert het huidige tapijt van de trap. Wil je op de kosten besparen? Doe het dan zelf! Vloerbedekking verwijderen van je trap is een makkelijke klus om te doen, tenzij het verlijmd is. Is het tapijt vastgelijmd? Laat het verwijderen dan beter over aan de vakman.

De lijmresten moeten eerst weggehaald worden, voordat je aan de gang kan met het opnieuw bekleden of schilderen van je trap.

De kosten voor het verwijderen van het tapijt op je trap, hangen af van hoeveel werk het is. 

Heb je lijmresten op waterbasis? Dan is dit sneller weg te halen dan wanneer het op basis is van wasbenzine. De kosten voor het verwijderen van lijmresten op basis van wasbenzine zijn dus hoger. Wil je de trap opnieuw laten bekleden? Dan vallen de kosten ook hoger uit. Onze specialist informeert je verder over de kosten hiervan.

Prijsvoorbeeld schilderen trap

Bij Trap laten schilderen: kosten staat een prijzenoverzicht met de gemiddelde kosten van een schilder van je trap. Bij Casius begrijpen dat je een nog specifieker beeld wil hebben van de kosten voor het laten verven van je trap. Daarom hebben wij drie prijsvoorbeelden voor je gemaakt. 

Klein schilderwerk

Is jouw trap kortgeleden al geschilderd en nog in een prima staat, maar wel toe aan een frisse laag verf? Gemiddeld kost het laten schilderen van een trap €600. Dit is inclusief verf en materiaal. 

Gemiddeld schilderwerk

Wil je naast je trap naar de eerste verdieping, ook de trap naar de zolder onder handen laten nemen? Gemiddeld beginnen de kosten voor het laten schilderen van twee trappen bij €1.000. 

Groot schilderwerk

Heeft je trap wat meer aandacht nodig? Bijvoorbeeld omdat je de huidige trapbekleding wil laten verwijderen en je trap daarna alleen wil laten verven? Of zitten er scheurtjes in de treden? De kosten voor het laten verwijderen van trapbekleding, schoonmaken en 3 lagen laat schilderen van 1 trap, liggen gemiddeld rond de €800.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Wat bepaalt de prijs van het schilderen van je trap? Dit hangt voornamelijk van twee zaken: van de schilder die je inhuurt en hoeveel werk er verricht moet worden om jouw trap weer in topconditie te krijgen. Daarnaast zijn extra opties die invloed hebben op de prijs van het laten verven van je trap.

Invloed 1: Soort trap

Het eerste dat invloed heeft op de prijs van het schilderwerk is het soort trap dat je wil laten schilderen. Heb je een open trap? Deze moet aan de boven- en onderkant geschilderd worden. Dit hoeft niet bij een trap met gesloten treden, waardoor voor dit soort trappen de kosten lager zullen uitvallen. 

Daarnaast speelt de staat van de trap een rol in de uiteindelijke. Heb je een trap dat in goede conditie is? Dan zijn het waarschijnlijk alleen herstelwerkzaamheden die uitgevoerd hoeven te worden. Het gevolg: een lagere totaalprijs.
Zit er trapbekleding op de trap dat weggehaald moet worden? Dit is een extra handeling waardoor de vakman langer bezig is. De arbeidskosten stijgen hierdoor.

Invloed 2: De schilder

Wanneer je jouw trap laat schilderen bestaan de schilder kosten meestal uit een totaalprijs. Deze is vaak gebaseerd op een uurprijs, omdat de klus uit gedetailleerd schilderwerk bestaat: trappen hebben veel hoekjes die nauwkeurig geschilderd moeten worden.

Het uurtarief ligt gemiddeld tussen de €40 en €50. Het grote voordeel van het inhuren van een professionele schilder is dat hij snel en secuur werkt, waardoor je in een oogwenk weer een fris geschilderde trap hebt.

Invloed 3: De verf

Belangrijk bij het schilderen van je trap is dat een goede trapverf wordt gebruikt. Het is een compleet andere soort verf dan bijvoorbeeld de verf die voor het schilderen van je muren wordt gebruikt. 

Een veelgebruikte verftype is een goede watergedragen acrylverf. Dit type verf is bestand tegen slijtage en is krasvast. Daarnaast is het ook te verkrijgen als een antislip traplak en verf, waardoor je zonder zorgen op je sokken de trap op en af kan lopen. 

Invloed 4: Extra opties

Er zijn veel opties om je trap in de stijl te maken die je wenst. Deze opties hebben alleen wel invloed op de totale kosten. Denk bij deze opties aan het verven van je trap in verschillende kleuren en een motief of schildering maken op de trap. Daarnaast kan je trapmatten of anti-slip strips op je trap laten aanbrengen. Wil je echt uitpakken? Dan kan je verlichting laten aanbrengen. 

Bekijk de prijs van deze verschillende extra opties hieronder in de tabel. 

Let op: de vakmannen via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw trap opknappen afwijken van de prijzen in de tabel.

Extra opties Prijs incl. btw, excl. montage Toelichting
Anti-slip strips €3 per meter Voorkomen uitglijden op trap
Trapmatten €3 - €15 per mat Zowel accessoire als grip
Verlichting €10 - €40 per spotje of LED-strip Modern accessoires voor de trap

Kosten besparen trap verven

Dé tip om kosten te besparen voor je trap verven is om meerdere schilderwerkzaamheden met elkaar te combineren. Op deze manier ben je uiteindelijk veel voordeliger uit, dan wanneer je verschillende projecten een voor een op laat pakken. Daarnaast heb je zelf maar één keer last van het werk in huis. 

Welke schilderklussen kan je combineren? Om maar een paar voorbeelden te noemen: je plafond, je kozijnen en/of deur, je gevel en je dakkapel.

Hieronder in de tabel zie je de gemiddelde kosten van het schilderwerk per onderdeel.

Let op: de vakbedrijven via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort oppervlak Gemiddelde kosten incl. btw Toelichting
Dakkapel schilderen €400 - €1.500 Kosten zijn van alleen zijpaneel en zijbalk tot de volledige dakkapel
Kozijnen schilderen €500 - €1.800 7 m² exclusief verf, tot alle buitenkozijnen van 1 woning
Deuren schilderen €300 - €2.000 2 tot 20 deuren incl. deurposten
Plafond schilderen €500 - €1.500 Kosten zijn berekend van 30 m² tot 100 m²

Hoe bepaal je de kosten voor trap schilderen?

De uiteindelijke kosten die door een schilder in rekening worden gebracht hangen af van een aantal zaken. De omvang van de trap, de staat van de trap, of er huidige trapbekleding aanwezig is en eventuele speciale wensen, spelen een rol in de bepaling van de prijs. 

Invloed 1: Het soort trap

Het spreekt voor zich, maar hoe meer traptredes een trap heeft, hoe langer een schilder bezig is. Daarnaast heeft het type trap invloed op de kosten; de treden van een open trap moeten aan beide zijden worden geschilderd en dit hoeft niet bij een dichte trap, waardoor de schilder bij de laatste sneller klaar is. De kosten vallen daardoor lager uit. 

De vorm van de trap heeft ook invloed op de totaalprijs, doordat de trap bijvoorbeeld een moeilijke vorm heeft. Draait de trap bijvoorbeeld rond? Dan is de schilder waarschijnlijk langer bezig. 

Invloed 2: Staat van je trap

De staat van de trap heeft een grote invloed op de prijs. Is je trap in slechte conditie? Dan is de schilder vaak langer bezig om de trap weer op te knappen. Het kan voorkomen dat er extra verflagen aangebracht moeten worden, of dat de trap eerst grondig geschuurd moet worden voordat de verf aangebracht kan worden. Allemaal handelingen die extra tijd en dus geld kosten. 

Invloed 3: Huidige trapbekleding

Wil je je trap laten schilderen, maar zit er momenteel nog vloerbedekking op? Dan kan dat een grote invloed hebben op de prijs. Soms komt het voor dat vloerbedekking amateuristisch met veel spijkers is bevestigd. Het kost veel tijd om de bekleding eraf te halen, zodat de trap geschuurd kan worden.

Daarnaast loop je het risico dat het materiaal onder de vloerbedekking van slechte kwaliteit is. Dit is lastig te beoordelen zonder eerst de bekleding te verwijderen.

Daarom adviseren wij om zelf de trapbekleding te verwijderen, voordat de schilder aan de gang gaat. Op deze manier is het makkelijker voor de schilder om in te schatten hoeveel werk erin gaat zitten. Daarbij is de vakman geen tijd kwijt aan het verwijderen van de vloerbedekking.  

Invloed 4: Extra opties

Wens je een speciaal type verf? Of wil je naast het laten schilderen van je trap, eerst de trap laten repareren? Houd dan in je achterhoofd dat het totaalbedrag van de klus hoger zal uitvallen, omdat deze opties niet zijn inbegrepen in de prijs.

Kosten verf trap schilderen

De kosten voor de verf voor de trap lopen sterk uiteen, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de verf. We hebben een overzicht gemaakt van de verfsoorten die wij aanraden om een trap mee te schilderen. Daarin zie je de kosten per verfsoort en hoeveel liter je nodig hebt van dat soort verf. 

Laat je de klus over aan de vakman? Mocht je specifieke wensen hebben voor hoe jij je trap graag ziet, is het mogelijk om zelf de verf uit te kiezen in plaats van dit aan de vakman over te laten. Overleg wel altijd vooraf met de schilder, zodat je zeker bent dat de schilder de verf kan gebruiken.  

Let op: de schildersbedrijven via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw trap verven afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort verf Prijs per liter incl. btw Aantal m² per liter
Grondverf (onderlaag) €20 - €70 8 - 12
Dekkende trapverf/lak (trapverf) €25 - €75 8 - 16

Trap verven tips

Durf je het zelf aan om je trap te schilderen? Wij zetten een paar handige tips voor je op een rij:  

 1. Ontvet goed de bestaande verflagen van de trap met Universol
 2. Schuur daarna de trap met schuurpapier. Dit kan handschuurpapier of schuurpapier voor de machine zijn
 3. Repareer beschadigingen en gaatjes met sterk houtvulmiddel
 4. Breng een goede primer aan
 5. Heb je kaal hout? Breng dan 2 lagen primer aan. Over de bestaande verflagen hoeft maar 1 laag primer aangebracht te worden
 6. Schuur iedere nieuwe laag verf licht op. Maak daarna de ondergrond stofvrij
 7. Gebruik de juiste aflak voor de trap
 8. Breng altijd twee lagen lak aan voor optimale bescherming
 9. Om goed de trap op en af te kunnen lopen, zonder de verf te beschadigen, schilder je de treden om en om. Verdeel dit over 2 dagen. Op dag 1 schilder je de even traptreden, op dag 2 de oneven traptreden
 10. Loop de eerste 2 tot 3 weken op sokken naar boven. Dit omdat de verf zo goed uithardt. Je trap blijft zo dus het mooist! 
 11. De laatste gouden tip: Let op dat je rekening houd met een antislip laag! Die zorgt dat je niet uitglijdt op je nieuw geverfde trap.

 

Moet je trap gerenoveerd worden? Bij Casius zijn erkende trapspecialisten aangesloten die je helpen bij het realiseren van je nieuwe trap.

Offerte aanvragen trap verven in jouw regio

Recente aanvragen voor trappen schilderen

maandag 28 augustus 2023

2 trappen schilderen nieuwbouw huis.

Ik zoek een schilder voor onze 2 trappen thuis. Nieuwbouw huis, standaard trappen.


Behang- en schilderwerk Arnhem
donderdag 17 augustus 2023

Trappenhuis: plafond en muren verven

Trappenhuis muren en plafond schilderen.


Behang- en schilderwerk Amsterdam
maandag 29 mei 2023

Trap schilderen

Ik zou graag de trap in mijn apartement (van de derde naar de vierde verdieping) laten schilderen. Ik ga dit apartement verkopen en wil de trap er graag weer netjes uit laten zien.


Behang- en schilderwerk Amsterdam
dinsdag 04 april 2023

Een pand in Amsterdam schilderen (voor- en achtergevel) en het trappenhuis

Onze VVE Kijkduinstraat 29 wil graag op de korte termijn ons pand laten schilderen. Het is een pand uit de jaren dertig en goed onderhouden. We willen dit jaar ons pand laten schilderen. Het gaat om vier woonlagen, waarvan drie met een balkon en een met een dakterras. Graag nodigen wij een schilder uit voor een offerte. He


Behang- en schilderwerk Amsterdam
zaterdag 01 april 2023

2 Trappen schilderen

Wij hebben 2 nieuwe trappen laten plaatsen van hout die gegrond zijn. Graag zouden wij ze willen laten verven, eventueel de bovenkant van de treden of juist de schotten in een kleur.


Behang- en schilderwerk Amsterdam
maandag 20 maart 2023

Twee trappen schilderen en evt houten plafondbalken schilderen

Wij krijgen volgende week vrijdag (31 maart) de sleutel van onze nieuwe woning. Wij zouden graag zowel de trap naar de eerste als naar de tweede verdieping laten schilderen en vragen ons af wat de kosten hiervoor zouden zijn. Het gaat om dichte trappen. Eventueel zouden wij ook de houten balken in de woonkamer willen laten schilderen, maar bij dit alles zijn wij eerst benieuwd naar de prijsopgaaf.


Behang- en schilderwerk Koog aan de Zaan

Offertes aanvragen van trap schilders

Offertes aanvragen