Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Elektrische vloerverwarming

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming

Je woning elektrisch verwarmen is een milieuvriendelijk alternatief. Zeker als je het combineert met eigen zonnepanelen. Hieronder lees je meer over de verschillende installaties en de gemiddelde prijs.

Vanwege de klimaatverandering wordt elektrisch verwarmen steeds populairder. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle huizen worden verwarmt zonder gas. Zoals we allemaal weten komt er bij het verbranden van gas CO₂ vrij dat zorgt voor de opwarming van de aarde. Elektriciteit kunnen we milieuvriendelijk opwekken met zonnepanelen of windmolens. Daarom wordt verwarmen op elektriciteit aangemoedigd door de overheid. Er zijn premies en subsidies beschikbaar als je overstapt naar een elektrische verwarmingsinstallatie. Gemeentes willen ook subsidies aanbieden bovenop de subsidie van de landelijke overheid.

Er zijn vele vormen en maten van elektrisch verwarmen. Hieronder benoemen we er een aantal.

Kosten elektrische verwarming

Soort verwarming Minimumprijs per toestel Geschikt als hoofdverwarming
Accumulator €600 Ja
Elektrische radiator €450 Ja
Elektrische vloerverwarming €50 per m² Semi
Infraroodverwarming €100 Semi
Lucht-lucht warmtepomp €1800 Ja
Elektrische convectoren €25 Nee
Elektrische kachel €25 Nee

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Overzicht van soorten

Accumulator

Accumulatoren kunnen goed toegepast worden als elektrische hoofdverwarming.

Een accumulator werkt op vuurvaste stenen die 's nachts opgewarmd worden tegen het goedkopere nachttarief. Overdag geven de stenen de tijdelijk opgeslagen warmte geleidelijk af aan de ruimte. Is de voorraad op, dan wordt er overgeschakeld naar het duurdere dagtarief. Accumulatieverwarming is voornamelijk interessant als je goed geïsoleerde ruimtes hebt, die voor een langere tijd verwarmt moeten worden.

Het is belangrijk dat er correct berekend wordt wat er nodig is, door een gespecialiseerde installateur om je huis zo goedkoop en rendabel mogelijk te verwarmen.

 

Elektrische radiator

Elektrische radiatoren kan je als hoofdverwarming en als bijverwarming gebruiken. Een klassieke of een design paneelradiator zijn een mogelijkheid, maar ook een elektrische handdoekradiator kan handig zijn.

Als hoofdverwarming

Als je de elektrische radiator aan de hand van centrale verwarming wil gebruiken, is het zeer eenvoudig te installeren.

Buizen hoeven niet ingewerkt te worden in de muren of de vloer en een rookafvoer of stookruimte is niet nodig. Centrale verwarming met een elektrische radiator kan net zoals traditionele systemen aangestuurd worden met een thermostaat. Deze kan je ook bedienen met je smartphone of tablet.

Als je de radiatoren dagelijks wilt gebruiken kun je het beste kiezen voor een model met accumulatie technologie. Deze radiatoren bestaan nog niet zo lang, maar zijn energiezuiniger, compacter dan accumulatoren en werken efficiënter.

Als bijverwarming

Als je schaars wilt verwarmen, kan je het beste voor bijverwarming kiezen met een hoog vermogen. Het verbruik ligt een stuk hoger, maar de ruimte kan je wel snel opwarmen.

Omdat een elektrische radiator op zichzelf staat, is het een goede oplossing als je een aansluiting voor de centrale verwarming hebt. Bijvoorbeeld op een zolderkamer waar je niet de juiste leidingen hebt of een kamer waar de bestaande verwarming niet voldoende verwarmt, is een elektrische radiator een goede oplossing.

 

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming kan aangelegd worden op 3 verschillende manieren: met een mattensysteem, met elektrische kabels in een lussenpatroon of een folie met ingewerkte verwarmingsbanen. Deze vorm van verwarming is voornamelijk aan te raden voor ruimtes die niet constant moeten verwarmd worden, zoals de badkamer. De verbruikskosten zullen namelijk al snel te hoog oplopen als je de elektrische verwarming als hoofdverwarming gebruikt.

Om het energieverbruik van elektrische vloerverwarming zo laag mogelijk te houden is het mogelijk om de weerstanden 's nachts op te laden. Deze houden de warmte vast en geven ze overdag op een geleidelijke manier af.

 

Infrarood verwarming

Bij infrarood verwarming wordt niet de lucht verwarmd maar wel de omliggende massa. Infrarood verwarming is verkrijgbaar in de vorm van kachels, verwarmingspanelen of vloerverwarming. Het is een erg snelle verwarmingsmethode en wordt vaak toegepast in de badkamer door middel van infraroodpanelen. Deze laatste zijn de laatste jaren bijzonder populair door hun strak design. Een verwarmingspaneel is doorgaans een stuk esthetischer dan accumulatoren of radiatoren.

Net zoals elektrische vloerverwarming is infraroodverwarming een twijfelgeval bij toepassing als hoofdverwarming: het verbruik zal dan namelijk redelijk hoog uitvallen.

 

Lucht/lucht warmtepomp

Warmtepompen zijn milieuvriendelijke toestellen waarmee je de woning en/of het sanitair water mee kan verwarmen. Een lucht/lucht warmtepomp gebruikt de warmte van de buitenlucht om de lucht in een woning te verwarmen. Door meerdere binnenunits te plaatsen kan het systeem dienst doen als hoofdverwarming, alleen bij erg koud weer kan het nodig zijn om een bijverwarmingstoestel te voorzien.

Lucht/lucht warmtepompen kunnen overigens ook gebruikt worden voor het koelen van ruimtes. Zo kan je met één toestel makkelijk de temperatuur in een ruimte regelen.

 

Elektrische convectoren

Convectoren zijn een typisch voorbeeld van bijverwarming. Ze verwarmen ruimtes via convectiewarmte, zoals je al uit hun naam kan afleiden. Er bestaan zowel wandmodellen als mobiele toestellen. Het voordeel van elektrische convectoren is dat ze snel een ruimte opwarmen en dat ze eenvoudig te installeren zijn.

 

Elektrische kachel

Elektrische kachels worden geplaatst als bijverwarming. Vaak gebeurt de verwarming door middel van een keramisch verwarmingselement. Met elektrische kachels kan je een ruimte snel opwarmen indien deze niet te groot is. Gezien hun energieverslindend karakter gebruik je dit type verwarming best sporadisch.

Subsidie

Een warmtepomp is de enige vorm van elektrische verwarming waar u subsidie op krijgt en is daarom ook de enige echt duurzame vorm van elektrisch verwarmen. De varianten die in aanmerking komen voor subsidie zijn de lucht/water warmtepomp voor particulieren en klein zakelijk gebruik en de lucht/lucht warmtepomp voor grotere zakelijke toepassingen zoals grote kantoorpanden.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen