Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Elektrische vloerverwarming

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming

Je woning elektrisch verwarmen is een milieuvriendelijk alternatief. Zeker als je het combineert met eigen zonnepanelen. Hieronder lees je meer over de verschillende installaties en de gemiddelde prijs.

Denk je erover na om over te stappen naar een milieuvriendelijkere manier voor een verwarmingssysteem? Wil je weten wat mogelijk is voor jouw woning? 

De elektriciens via Casius staan voor je klaar om je hierbij te helpen. Zo word je niet alleen geholpen bij het installeren van elektrische verwarming, maar ook bij het aanleggen van elektra in je woning en het aansluiten van een brandalarm. Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt. 

Weet je al zeker dat je elektrische verwarming wilt laten installeren? Wil je graag dat een erkende elektricien bij je langskomt om alle vakkundige normen te bespreken? Vul dan het offerte formulier in en ontvang tot 3 gratis en vrijblijvende offertes!

Waarom elektrisch verwarmen?

Elektrisch verwarmen wordt steeds populairder, voornamelijk vanwege het milieu. Momenteel hebben veel huizen nog gasverwarming, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat alle huizen worden verwarmd zonder gas.

Bij het verbranden van gas komt CO₂ vrij, dat zorgt voor de opwarming van de aarde. Elektriciteit kunnen we milieuvriendelijk opwekken met zonnepanelen of windmolens. Daarom wordt verwarmen op elektriciteit aangemoedigd door de overheid.

Er zijn premies en subsidies beschikbaar als je overstapt naar een elektrische verwarmingsinstallatie. Gemeentes willen ook subsidies aanbieden bovenop de subsidie van de landelijke overheid.

Er zijn vele vormen en maten van elektrische verwarming. Hieronder benoemen we er een aantal.

Kosten elektrische verwarming

Hieronder in de tabel geven wij een prijsindicatie van de verschillende prijzen.

Let op: de elektriciens via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort verwarming Minimumprijs per toestel Geschikt als hoofdverwarming
Accumulator €600 Ja
Elektrische radiator €450 Ja
Elektrische vloerverwarming €50 per m² Semi
Infraroodverwarming €100 Semi
Lucht-lucht warmtepomp €1800 Ja
Elektrische convectoren €25 Nee
Elektrische kachel €25 Nee

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Overzicht van soorten

Accumulator

Een accumulator is een soort opslagsysteem van warmte. Een accumulator werkt op vuurvaste stenen die ’s nachts opgewarmd worden, tegen het goedkopere nachttarief. Overdag geven de stenen de tijdelijk opgeslagen warmte geleidelijk af aan de ruimte. Is de voorraad op, dan wordt er overgeschakeld naar het duurdere dagtarief. Ze kunnen goed gebruikt worden als elektrische hoofdverwarming.

Accumulatieverwarming is voornamelijk interessant als je goed geïsoleerde ruimtes hebt, die voor een langere tijd verwarmt moeten worden.
Het is belangrijk dat een gespecialiseerde installateur correct berekent wat er nodig is om je huis zo goedkoop en rendabel mogelijk te verwarmen.

Elektrische radiator

Elektrische radiatoren zijn een soort warmtewisselaars. Door de radiator stroomt warmwater. De radiator staat de warmte af aan de koude lucht eromheen. Je kan radiatoren als hoofdverwarming en als bijverwarming gebruiken. Een klassieke of een design paneelradiator zijn een mogelijkheid, maar ook een elektrische handdoekradiator kan handig zijn.

Als hoofdverwarming

Als je de elektrische radiator aangesloten op de centrale verwarming wil gebruiken, is het zeer eenvoudig te installeren.

Je hoeft geen buizen in te werken in de muren of de vloer en een rookafvoer of stookruimte is niet nodig. Centrale verwarming met een elektrische radiator kan net zoals traditionele systemen aangestuurd worden met een thermostaat. Deze kan je ook bedienen met je smartphone of tablet.

Als je de radiatoren dagelijks wil gebruiken kun je het beste kiezen voor een model met accumulatie technologie. Deze radiatoren bestaan nog niet zo lang, maar zijn energiezuiniger, compacter dan accumulatoren en werken efficiënter.

Als bijverwarming

Als je een kleinere ruimte af en toe wilt verwarmen, kan je het beste voor bijverwarming kiezen met een hoog vermogen. Het verbruik ligt een stuk hoger, maar je kan de ruimte wel snel opwarmen met zo’n bijverwarming.

Omdat een elektrische radiator op zichzelf staat, is het een goede oplossing als je geen aansluiting voor de centrale verwarming hebt. Bijvoorbeeld op een zolderkamer waar je niet de juiste leidingen hebt of een kamer waar de bestaande verwarming niet voldoende verwarmt, is een elektrische radiator een goede oplossing.

Elektrische vloerverwarming

Als je ’s winters in huis vaak koude voeten hebt, dan kan vloerverwarming een goede oplossing bieden. Elektrische vloerverwarming is een soort vloerverwarming. Als hoofdverwarming is elektrische vloerverwarming niet zo geschikt, omdat de verbruikskosten dan al snel oplopen. Voor kleinere ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden, zoals de badkamer of het toilet, is dit soort verwarming juist wel aan te raden.                                                                                                                                                                                  
Elektrische vloerverwarming kan niet onder elk soort vloerbedekking aangelegd worden. Je hebt een vloerbedekking nodig die de warmte goed geleidt, zoals keramische tegels. Hout en zeil zijn minder geschikt.

De elektrische vloerverwarming kan op drie verschillende manieren aangelegd worden. Het kan met een folie met ingewerkte verwarmingsbanen, met een mattensysteem of met elektrische kabels in een lussenpatroon aangelegd worden.

Infrarood verwarming

Bij infrarood verwarming wordt de kamer verwarmt door stralingswarmte en wordt de lucht dus niet verwarmt. Dit geeft de kamer een stabiele temperatuur en het verwarmt de kamer snel. Infrarood verwarming is verkrijgbaar in de vorm van kachels, verwarmingspanelen of vloerverwarming

Het is een snelle verwarmingsmethode en wordt vaak gebruikt in de badkamer met infraroodpanelen. Deze panelen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden door het strakke design. Een verwarmingspaneel is doorgaans een stuk esthetischer dan accumulatoren of radiatoren. 

Net zoals elektrische vloerverwarming is infraroodverwarming een twijfelgeval bij toepassing als hoofdverwarming: het verbruik zal dan namelijk redelijk hoog uitvallen.

Lucht/lucht warmtepomp

Met een warmtepomp kan je je woning en/of het sanitair water verwarmen op een milieuvriendelijke manier. De investeringskosten zijn redelijk laag in vergelijking met andere soorten warmtepompen. Met een binnenunit en een buitenunit zuigt de warmtepomp de buitenlucht naar binnen, verwarmt het en verspreidt de warme lucht door de woning.

Als je meerdere binnenunits laat plaatsen, dan is een lucht-lucht warmtepomp mogelijk als hoofdverwarming. Alleen als het echt koud is, kan bijverwarming nodig zijn.
Lucht-lucht warmtepompen kunnen ook in de zomer gebruikt worden, maar dan om ruimtes te koelen.
Met dit systeem is de temperatuur dus het hele jaar door te regelen.

Elektrische convectoren

Convectoren zijn een soort warmtewisselaars. Het verwarmingselement trekt koude lucht aan en warmt dat vervolgens op, waarna de warme lucht omhoogstijgt. Zo treedt er warme luchtcirculatie op. De lucht koelt af en zakt weer naar beneden, om vervolgens weer verwarmt te worden.

Door dit circulerende systeem warmt de omgeving gelijkmatiger op.
Er bestaan verschillende modellen: je hebt wandmodellen en mobiele toestellen. Elektrische convectoren hebben als voordeel dat ze de ruimte snel opwarmen en ze eenvoudig te installeren zijn. Covectoren zijn geschikt als bijverwarming.

Elektrische kachel

Elektrische kachels worden geplaatst als bijverwarming. Vaak werkt de verwarming op een keramisch verwarmingselement.
Een elektrische kachel is laag in aanschafkosten, maar hoog in verbruikskosten. Om geen stroomrekeningen te krijgen waarvan je schrikt, is het aan te raden een elektrische kachel sporadisch te gebruiken en alleen als je een kleine ruimte snel en kort wilt bijverwarmen.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Subsidie

Een warmtepomp is de enige vorm van elektrische verwarming waar je subsidie voor krijgt en is daarom ook de enige echt duurzame vorm van elektrisch verwarmen. De varianten die in aanmerking komen voor subsidie zijn de lucht/water warmtepomp voor particulieren en klein zakelijk gebruik en de lucht/lucht warmtepomp voor grotere zakelijke toepassingen zoals grote kantoorpanden.
Informeer voor de zekerheid bij je gemeente naar alle mogelijkheden.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen