Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Warmtepomp boiler zwembad verwarmen

Warmtepomp

Warmtepomp

Wil je van het gas af en zoek je een milieuvriendelijke vervanging voor je gasketel? Een warmtepomp is een mooi alternatief. Meer informatie vind je hieronder.

Warmtepomp laten plaatsen

Wil je graag je een milieuvriendelijk verwarmingssysteem installeren in huis? Dan is een warmtepomp een optie. Een warmtepomp heeft een aantal voordelen: Je energierekening blijft relatief laag, het stoot weinig CO₂ uit en je kan met een warmtepomp zowel koelen als verwarmen.

Een warmtepomp laten plaatsen doe je niet zomaar zelf, voor bepaalde soorten warmtepompen is bijvoorbeeld boorwerk in de grond nodig. De verwarming specialisten aangesloten bij Casius hebben hier ruime ervaring mee en kunnen voor jou een professioneel een warmtepomp aansluiten. Wil je naast een warmtepompboiler ook vloerverwarming installeren? Of zonnepanelen? Ook daar helpen de verwarming specialisten via Casius je graag bij. 

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Weet je al zeker dat je een warmtepomp wilt installeren? Wil je graag dat een verwarmingsspecialist bij je langs komt om alle vakkundige normen te bespreken? Vul dan het offerte formulier in!

Warmtepomp kosten

Hieronder in de tabel geven wij een prijsindicatie van de verschillende prijzen.

Let op: de verwarmingsspecialisten via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort warmtepomp Gemiddelde prijs
Grond-grond €10.000 - €25.000
Water-water €15.000
Lucht-lucht €4.000 - €7.000
Lucht-water €4.000 - €7.000
Hybride €5.000 - €7.000

Wil je graag advies over welk systeem het beste bij jouw situatie past? Vraag een offerte aan om advies op maat en een kostenoverzicht gericht op jouw situatie te ontvangen.

Toelichting van de verschillende soorten warmtepompen

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt energie uit grondwater. Hiervoor worden twee putten geslagen, waaruit het grondwater omhoog gepompt wordt. De warmte uit dat grondwater wordt gewonnen en het afgekoelde grondwater wordt terug de grond ingepompt. De zo gewonnen energie gebruik je om je huis en het tapwater te verwarmen. Om de aardbodem niet te verstoren is het belangrijk dat de warmte- en koud vraag in balans is. Koelen in de zomer is dus een noodzaak om de bron op te laden. Een groot deel van de warmtepomp zit dus onder de grond. Dit type bron heet een openbron, of wordt een warmte en koude opslag (WKO) genoemd. 

Omdat dit systeem duur is wordt het alleen uitgevoerd met een grote capaciteit en gebruikt voor meerdere woningen, of voor een groter utiliteitsgebouw.

Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de bodem. Door het hele jaar heen blijft de bodemtemperatuur vrijwel constant. De verschillende seizoenen hebben dus weinig tot geen invloed op je rendement. In vergelijking met warmtepompen die warmte uit de buitenlucht onttrekken, ligt je rendement veel hoger met dit systeem. 

De warmtebron van dit type is een buizensysteem dat in de grond is geboord. Het staat daarom ook wel bekend als een grondgebonden warmtepomp. Het buizensysteem kan horizontaal in de ondiepe ondergrond geplaatst worden, maar meestal wordt een verticale bron toegepast. Dit type bron noemen we een gesloten bron of een gesloten lus. Door het systeem circuleert een vloeistof met antivries (glycol/brine) of kraanwater (gedemineraliseerd), dat warmte uit de grond haalt. 

Deze warmte uit de grond wordt verder verwarmd zodat je huis en tapwater de juiste hoeveelheid warmte krijgen. Dit type waterpomp wordt bij nieuwbouwwoningen veel toegepast, maar ook bij bestaande woningen is het zeker mogelijk, mits er een tuin aanwezig is.
Een voordeel van dit type warmtepomp is dat je bijna gratis je woning kunt verkoelen. 

Het aanleggen van een grondwater warmtepomp is een intensieve klus, afhankelijk van welke bodemwarmtewisselaar je kiest. Een verticale bodemwarmtewisselaar (VBWW) moet geboord worden met een speciale boorwagen. Door de intensiviteit van het realiseren van de bodemwisselaar is de investering een stuk hoger, dan bij andere warmtepompen. Daar staat tegenover dat je met een bodem-waterpomp het hoogste rendement kan halen. 

Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen. Het systeem lijkt een beetje op een airco-installatie. De buitenunit wint warmte uit de buitenlucht en draagt dit over aan het zogenoemde koudemiddel. De binnenunit neemt de warmte van het koudemiddel op en geeft dit af aan de lucht in je woning. Plafond- en wandunits zorgen ervoor dat de warmte wordt verspreid, geen radiatoren.

Dit type beschikt altijd over energie uit de buitenlucht, ook in de winter waar de temperaturen lager zijn. Dat heeft te maken door het principe dat er bij 0°C nog steeds energie aanwezig is. Wij vinden 0 °C misschien koud, maar op de absolute temperatuurschaal is het 273 Kelvin. Er zit dus nog voldoende energie in de lucht om met de warmtepomp je huis te verwarmen. 

Deze warmtepomp kan ook goed als airco ingezet worden om te koelen. Daarom passen ze de lucht-lucht warmtepomp veel toe in warme landen. In Nederland gebruiken we dit type veel in hotels. Ruimtes hoeven daar niet constant verwarmd te worden, alleen als iemand er gebruik van maakt. 

Het andere voordeel van een lucht-lucht warmtepomp is de eenvoud van het installeren. Complicaties zoals bij een bodem-water warmtepomp zijn er niet. Het nadeel is dat deze vorm van verwarmen minder comfortabel kan zijn. Dit heeft te maken met de constante luchtstroom die voor een tocht gevoel kan zorgen. Bij zeer lage temperaturen kan het nodig zijn om bij te verwarmen.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt de energie ook uit de lucht. Dit systeem haalt warmte uit omgevingslucht, buitenlucht of ventilatielucht en draagt dit dan over aan het koudemiddel. In de binnenunit wordt warmte van het koudemiddel overgedragen aan (bestaande) radiatoren, vloerverwarming en/of het sanitair water.

De lucht-water warmtepomp kan net als de lucht-lucht warmtepompen ook in de winter energie uit de lucht halen.
Dit type kan zowel gebruikmaken van buitenlucht als van ventilatielucht. 

Op buitenlucht

Een buitenluchtwarmtepomp haalt energie uit de buitenlucht met een buitenunit. Deze unit lijkt op een airco met een buitenunit. 

Op ventilatielucht (warmtepompboiler) 

Dit systeem is vooral interessant voor woningen waar al mechanische ventilatie aanwezig is. Met mechanische ventilatie wordt de warme binnenlucht naar buiten geblazen, terwijl tegelijkertijd frisse lucht de woning wordt ingetrokken via ventilatieroosters. Voor het binnenklimaat is dit goed, maar het is wel zonde van de warmte die nu gewoon weg geblazen wordt. Als je de huidige ventilatiebox vervangt door een ventilatielucht warmtepomp, wordt die warmte wel gebruikt en win je een deel van de warmte terug. De ventilatieluchtwarmtepomp kan de ruimte verwarmen of sanitair water. Gebruik je het voor het verwarmen van sanitair water? Dan wordt er vaak gesproken over een warmtepompboiler

De voordelen van een lucht-water warmtepomp zijn onder andere de eenvoudigheid van het installeren, hierdoor blijven de installatiekosten laag. Verder is het een energiezuinig systeem en het is milieuvriendelijk.
Een nadeel is dat het rendement afhankelijk is van de buitentemperatuur.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp of hybride ketel werkt op stroom. De warmtepomp kan je aansluiten op je huidige cv/hr-ketel of op een nieuwe. Vaak wordt een lucht-water warmtepomp toegepast als hybride variant, omdat dit makkelijk toepasbaar is. De warmtepomp die de lucht (ventilatie- of buitenlucht) als warmtebron gebruikt, zorgt het grootste deel van het jaar voor warmte in het huis. Tijdens extreem koude dagen neemt de hr-ketel het over. In sommige gevallen verwarmt dit type ook een deel van het sanitaire water.

Een groot voordeel van een hybride warmtepomp is dat je het systeem kan aansluiten op een bestaande cv-ketel en kan het bij bijna elke woning worden toegepast. Als je het wilt aansluiten op vloerverwarming of radiatoren dan is dat geen probleem. Een nadeel is dat gas noodzakelijk blijft. Wil je volledig van het gas af? Dan is een hybride warmtepomp niet de beste oplossing.

Krijg ik subsidie op een warmtepomp?

In sommige gevallen kom je in aanmerking voor subsidie als je een warmtepomp aanschaft. Wanneer komt een warmtepomp in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie?


Je komt in aanmerking als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp, water-waterwarmtepomp, hybride waterwarmtepomp of warmtepompboiler. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
  • Het verwarmingstoestel heeft een nominaal vermogen van ten hoogste 70 kW.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.

Lees dan de volledige regeling rondom subsidie voor warmtepompen.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen