Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Warmtepomp installateur

Warmtepomp installateur

Voor het vinden van een warmtepomp installateur zit je hier goed! Het plaatsen van een nieuwe warmtepomp heeft vele voordelen. Lees hier alles over de kosten en kom in contact met de beste warmtepomp installateurs.

Offerte warmtepomp installeren

Wat kost een warmtepomp installeren?

Afhankelijk van wat voor warmtepomp je wenst, houd je het beste rekening met een prijs vanaf €5.000,-. Dit is inclusief montage. Afhankelijk van het soort warmtepomp kunnen de kosten hoger of lager uitvallen. Hieronder zetten we de verschillende warmtepompen uiteen: 

Grond-water warmtepomp

De kosten voor een grond-water warmtepomp zijn voornamelijk afhankelijk van het type buizennetwerk. Is er een horizontaal buizennetwerk, dat is de beginprijs gemiddeld vanaf €10.000,-. Is er een verticaal buizennetwerk, dan ligt de gemiddelde beginprijs rond de €15.000,-

Voor een grond-water warmtepomp moeten er altijd grondboringen worden gedaan en deze zijn behoorlijk prijzig. De kosten voor een boring zijn gemiddeld €6.000,- voor een eengezinswoning. De arbeidskosten liggen rond de €1.800,-

Daarnaast zijn er kosten voor het installeren van het materiaal dat om de warmtepomp heen komt, zoals vul/ spoelunits, buisisolatie expansie, elektra, afsluiters, et cetera. Dit kost gemiddeld tussen de €800,- en €1.000,-. Daarnaast komen er nog ontwerpkosten van de installatie, bij. Uiteindelijk komen de kosten uit op een bedrag van tussen de €10.000,- en de €25.000,-.

Water-water warmtepomp

Een andere optie is een water-water warmtepomp. De kostprijs begint voor een water-water warmtepomp vanaf €15.000,-. Dit komt onder andere doordat er diepe putten gegraven moeten worden, wat een intensieve klus is. 

Wat wel gezegd moet worden is dat het rendement van dit soort warmtepomp aanzienlijk is. Dit houdt in dat je op middellange tot lange termijn flink bespaart op de energiekosten. 

Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp is een stuk voordeliger dan bovenstaande opties. De prijs voor de lucht-lucht warmtepomp is sterk afhankelijk van de omvang van de installatie. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €4.000,- en de €7.000,-. De installatiekosten zijn hierbij inbegrepen. 

Het grote voordeel van de lucht-lucht warmtepomp is dat er geen grote en ingrijpende veranderingen aan of rond de woning moeten worden uitgevoerd. Bij het geothermische systeem is dit echter wel het geval. 

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp is de laatste optie en kost gemiddeld tussen de €4.500,- en de €7.500,-, inclusief installatie. 

De lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. De taak om de buitenlucht verder op te warmen nemen een compressor, een verdamper en een condensor op zich. Vervolgens is het mogelijk deze warmte te gebruiken om het water dat in de verwarmingsleidingen zit, te verwarmen. 

De lucht-water warmtepomp is een relatief voordelige warmtepomp, waarmee je een aantrekkelijk rendement realiseert.

Hybride warmtepomp kopen en installeren

De kosten voor een hybride warmtepomp liggen tussen de €4.000,- en €7.000,-, exclusief cv-ketel. Echter zijn de exacte kosten sterk afhankelijk van de arbeidskosten voor de installateur en de kosten voor het type warmtepomp dat je wenst.  

Een hybride warmtepomp werkt met een cv-ketel samen. De meeste tijd regelt de warmtepomp dat het huis verwarmt wordt en wanneer het heel koud is springt de cv-ketel bij. De cv-ketel zorgt daarnaast ook voor warm water in de keuken en badkamer. 

Wil je een tussenoplossing naar duurzaam wonen? Dan is een hybride warmtepomp een goede oplossing.

Prijs warmtepomp

Gemiddeld betaal je voor een warmtepomp tussen de €4.000,- en €7.000,-. Dit is de prijs per type warmtepomp:

Type warmtepomp Gemiddelde prijs
Grond-water €10.000 - €25.000
Lucht-lucht €4.000 - €7.000
Lucht-water €4.000 - €7.000
Hybride €5.000 - €7.000
Water-water €15.000

Wanneer heb je welke warmtepomp nodig? Hieronder beschrijven we welke warmtepomp geschikt is voor welke situatie.

Grond-water warmtepomp

Heb je een goed geïsoleerde woning met tuin en wil je een zo hoog mogelijk rendement behalen met de warmtepomp? Dan is de grond-water warmtepomp de juiste optie. 

De aanschafkosten liggen echter wel hoger, doordat er een buizennetwerk aangelegd moet worden, wat een intensieve klus is. Echter haal je deze kosten er gemakkelijk uit doordat het rendement aanzienlijk is. Daarnaast verkoel je in de zomer bijna gratis je woning. 

Water-water warmtepomp

Heb je een lage energiewoning, zijn er meerdere woningen die verwarmd moeten worden met een warmtepomp of moet een utiliteitsgebouw verwarmd worden? Dan is de water-water warmtepomp de juiste keuze. 

Dit systeem is namelijk zeer prijzig, doordat het noodzakelijk is om diepe gaten te graven voor de collectoren, wat een arbeidsintensieve klus is. Echter behaal je wel het hoogste rendement met dit type warmtepomp, ook bij extreme vrieskou. 

Lucht-lucht warmtepomp

Heb je verwarming nodig voor kleinere ruimtes waarin nog geen verwarmingssysteem aanwezig is? Dan is een lucht-lucht warmtepomp de beste keuze.
Het is relatief voordelig in de aanschaf en voornamelijk geschikt als bijverwarming.

De werking van een lucht-lucht warmtepomp is te vergelijken met de werking van een airconditioner, alleen wordt de lucht niet gekoeld maar verwarmd. Een lucht-lucht warmtepomp verwarmt dus het huis, maar is niet geschikt voor het verwarmen van het CV-water of sanitaire water.  

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp is een goede oplossing wanneer een niet al te groot budget beschikbaar is voor de aanschaf van een warmtepomp. De lucht-water warmtepomp verwarmd de woning en/of het sanitaire water.

Het is een relatief goedkope oplossing, omdat er geen kostbare grondboringen moeten worden gedaan. Het rendement ligt alleen wel lager, omdat de buitenlucht temperatuur continu varieert. Hoe kouder de lucht buiten is, hoe lager het rendement is. Vaak wordt het verhoogde rendement opgevangen met opgewekte energie uit zonnepanelen. 

Een hybride warmtepomp

Er bestaat ook een hybride warmtepomp. Deze combineert een warmtepomp met een cv-ketel. Het voordeel van deze soort warmtepomp is dat je woning minder goed geïsoleerd hoeft te zijn om comfortabel te verwarmen. 

Heb je een hybride warmtepomp, dan bespaar je ongeveer 60% van je jaarlijkse gasverbruik. Daarnaast is dit soort warmtepomp een stuk voordeliger qua aanschaf dan bovenstaande warmtepompen. De terugverdientijd kan daardoor ook interessanter zijn. Gemiddeld verdien je de kosten voor een hybride warmtepomp binnen 5 tot 6 jaar al terug.

Soorten warmtepompen

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt energie uit grondwater. Hiervoor worden twee putten geslagen, waaruit het grondwater omhoog gepompt wordt. De warmte uit dat grondwater wordt gewonnen en het afgekoelde grondwater wordt terug de grond ingepompt. De zo gewonnen energie gebruik je om je huis en het tapwater te verwarmen.

Een groot deel van de warmtepomp zit onder de grond. Om de aardbodem niet te verstoren is het belangrijk dat de warmte- en koud vraag in balans is. Koelen in de zomer is dus een noodzaak om de bron op te laden. Dit type bron heet een openbron, of wordt een warmte en koude opslag (WKO) genoemd. 

Omdat dit systeem duur is wordt het alleen uitgevoerd met een grote capaciteit en gebruikt voor meerdere woningen, of voor een groter utiliteitsgebouw.

Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de bodem. Door het hele jaar heen blijft de bodemtemperatuur vrijwel constant. De verschillende seizoenen hebben dus weinig tot geen invloed op je rendement. In vergelijking met warmtepompen die warmte uit de buitenlucht onttrekken, ligt je rendement veel hoger met dit systeem. 

De warmtebron van dit type is een buizensysteem dat in de grond is geboord. Het staat daarom ook wel bekend als een grondgebonden warmtepomp. Het buizensysteem kan horizontaal in de ondiepe ondergrond geplaatst worden, maar meestal wordt een verticale bron toegepast. Dit type bron noemen we een gesloten bron of een gesloten lus. Door het systeem circuleert een vloeistof met antivries (glycol/brine) of kraanwater (gedemineraliseerd), dat warmte uit de grond haalt. 

Deze warmte uit de grond wordt verder verwarmd zodat je huis en tapwater de juiste hoeveelheid warmte krijgen. Dit type waterpomp wordt bij nieuwbouwwoningen veel toegepast, maar ook bij bestaande woningen is het zeker mogelijk, mits er een tuin aanwezig is.
Een voordeel van dit type warmtepomp is dat je bijna gratis je woning kunt verkoelen. 

Het aanleggen van een grondwater warmtepomp is een intensieve klus, afhankelijk van welke bodemwarmtewisselaar je kiest. Een verticale bodemwarmtewisselaar (VBWW) moet geboord worden met een speciale boorwagen. Door de intensiviteit van het realiseren van de bodemwisselaar is de investering een stuk hoger, dan bij andere warmtepompen. Daar staat tegenover dat je met een bodem-waterpomp het hoogste rendement kan halen. 

Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen. Het systeem lijkt een beetje op een airco-installatie. De buitenunit wint warmte uit de buitenlucht en draagt dit over aan het zogenoemde koudemiddel. De binnenunit neemt de warmte van het koudemiddel op en geeft dit af aan de lucht in je woning. Plafond- en wandunits zorgen ervoor dat de warmte wordt verspreid, geen radiatoren.

Dit type beschikt altijd over energie uit de buitenlucht, ook in de winter waar de temperaturen lager zijn. Dat heeft te maken met het principe dat er bij 0°C nog steeds energie aanwezig is. Wij vinden 0 °C misschien koud, maar op de absolute temperatuurschaal is het 273 Kelvin. Er zit dus nog voldoende energie in de lucht om met de warmtepomp je huis te verwarmen. 

Deze warmtepomp kan ook goed als airco ingezet worden om te koelen. Daarom passen ze de lucht-lucht warmtepomp veel toe in warme landen. In Nederland gebruiken we dit type veel in hotels. Ruimtes hoeven daar niet constant verwarmd te worden, alleen als iemand er gebruik van maakt. 

Het andere voordeel van een lucht-lucht warmtepomp is de eenvoud van het installeren. Complicaties zoals bij een bodem-water warmtepomp zijn er niet. Het nadeel is dat deze vorm van verwarmen minder comfortabel kan zijn. Dit heeft te maken met de constante luchtstroom die voor een tocht gevoel kan zorgen. Bij zeer lage temperaturen kan het nodig zijn om bij te verwarmen.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt ook de energie uit de lucht. Dit systeem haalt warmte uit omgevingslucht, buitenlucht of ventilatielucht en draagt dit dan over aan het koudemiddel. In de binnenunit wordt warmte van het koudemiddel overgedragen aan (bestaande) radiatoren, vloerverwarming en/of het sanitair water.

De lucht-water warmtepomp kan net als de lucht-lucht warmtepompen ook in de winter energie uit de lucht halen.
Dit type kan zowel gebruikmaken van buitenlucht als van ventilatielucht. 

Op buitenlucht

Een buitenluchtwarmtepomp haalt energie uit de buitenlucht met een buitenunit. Deze unit lijkt op een airco met een buitenunit. 

Op ventilatielucht (warmtepompboiler) 

Dit systeem is vooral interessant voor woningen waar al mechanische ventilatie aanwezig is. Met mechanische ventilatie wordt de warme binnenlucht naar buiten geblazen, terwijl tegelijkertijd frisse lucht de woning wordt ingetrokken via ventilatieroosters. Voor het binnenklimaat is dit goed, maar het is wel zonde van de warmte die nu gewoon weg geblazen wordt. Als je de huidige ventilatiebox vervangt door een ventilatielucht warmtepomp, wordt die warmte wel gebruikt en win je een deel van de warmte terug. De ventilatieluchtwarmtepomp kan de ruimte verwarmen of sanitair water. Gebruik je het voor het verwarmen van sanitair water? Dan wordt er vaak gesproken over een warmtepompboiler

De voordelen van een lucht-water warmtepomp zijn onder andere de eenvoudigheid van het installeren, hierdoor blijven de installatiekosten laag. Verder is het een energiezuinig systeem en het is milieuvriendelijk.
Een nadeel is dat het rendement afhankelijk is van de buitentemperatuur.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp of hybride ketel werkt op stroom. De warmtepomp kan je aansluiten op je huidige cv/hr-ketel of op een nieuwe. Vaak wordt een lucht-water warmtepomp toegepast als hybride variant, omdat dit makkelijk toepasbaar is. De warmtepomp die de lucht (ventilatie- of buitenlucht) als warmtebron gebruikt, zorgt het grootste deel van het jaar voor warmte in het huis. Tijdens extreem koude dagen neemt de hr-ketel het over. In sommige gevallen verwarmt dit type ook een deel van het sanitaire water.

Een groot voordeel van een hybride warmtepomp is dat je het systeem kan aansluiten op een bestaande cv-ketel en kan het bij bijna elke woning worden toegepast. Als je het wilt aansluiten op vloerverwarming of radiatoren dan is dat geen probleem. Een nadeel is dat gas noodzakelijk blijft. Wil je volledig van het gas af? Dan is een hybride warmtepomp niet de beste oplossing.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Subsidie warmtepomp 2022

Voor de aankoop van een warmtepomp is subsidie te krijgen, mits deze onderdeel is van een verwarmingstoestel. Afhankelijk van het soort apparaat en van het vermogen, ligt het subsidiebedrag tussen de €500,- en €2.500,-.

Warmtepomp monteur inhuren?

Waarom warmtepomp installeren?

Een warmtepomp zelf stoot geen CO2 uit, omdat er geen verbranding aan te pas van fossiele brandstoffen, zoals mazout of gas. 

De energie voor verwarming wordt voor 75% door de warmtepomp uit de lucht of bodem. De overige 25% is warmte opgewekt met elektrische energie. Er wordt dus door een warmtepomp driekwart minder energie gebruikt dan een stookketel.  

Als je dus groene stroom inkoopt, of zelf stroom opwekt, is je huis dus energie neutraal.

Warmtepomp aansluiten op CV

Een hybride warmtepomp is aan te sluiten op een cv, dit is juist waarvoor de warmtepomp is ontworpen. Een volledig elektrische warmtepomp niet. Echter moet er met een aantal zaken rekening gehouden worden voordat een hybride warmtepomp geïnstalleerd kan worden. 

  • De isolatie van de woning moet goed zijn. Heb je nog geen dakisolatie of spouwmuurisolatie, of nog geen dubbel glas? Dan moet dit eerst gebeuren
  • Er is ruimte om de warmtepomp te plaatsen naast je cv-ketel
  • Er is ruimte voor een buitenunit. 

Warmtepomp zelf installeren

Enkel een gecertificeerde installateur mag een warmtepomp installeren. Een hybride warmtepomp zelf installeren mag dus niet. Dit is ook een vereiste voor het ontvangen van subsidies. Schakel dus een erkend installatiebedrijf in voor het installeren van je warmtepomp. 

Het is wel mogelijk om zelf de laatste werkzaamheden uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan ruimte maken in de ketelruimte voor de warmtepomp. Of als de warmtepomp op de begane grond komt, dan moet daar ruimte gemaakt worden voor de installatie. 
Ook het isoleren van je huis is iets dat je zelf kunt regelen.

Erkende warmtepomp installateur

Bij Casius zijn alleen erkende warmtepomp installateurs aangesloten. Ze zijn gegarandeerd in het bezit van het keurmerk Erkend Vakwerk. Dit betekent dat iedere erkende warmtepomp installateur is beoordeeld door onze klanten met een gemiddelde van minimaal een 7. Daarbij hebben de installateurs ruimte beroepservaring en zijn ze gegarandeerd van financiële gezondheid. Op deze manier weet je zeker dat je in zee gaat met een goede monteur.

Installateur warmtepomp nodig?

Recente aanvragen voor een warmtepomp plaatsen

donderdag 07 september 2023

Hybride warmtepomp

Ik zoek iemand die een hybride warmtepomp bij mij kan plaatsen en leveren. Ik weet nog niet welke precies past bij mijn woning, maar mijn budget is ongeveer 6000 euro.


CV en verwarming Deventer
maandag 07 augustus 2023

Extra groep plaatsen voor warmtepomp

Extra groep plaatsen voor warmtepomp


Elektra en groepenkast Den Hoorn
vrijdag 16 juni 2023

Warmtepompboiler op zolder plaatsen

Ik zou graag een warmtepompboiler plaatsen, maar die moet naar de zolder. Ik zoek een partij die de warmtepompboiler naar de tweede verdieping kan brengen, zonder het trapgat te beschadigen.


Verbouwing Deventer
woensdag 10 mei 2023

Warmtepomp all-electric en vloerverwarming 70m2

Ik zoek een vakman die een all-electric warmtepomp kan plaatsen (Aux split) met daarbij buffervat en boiler. Daarnaast moet er vloerverwarming worden gelegd die op de bestaande zandcement dekvloer moet komen, infrezen kan niet ivm waterleiding in de vloer. Dus noppenplaat of draadmat, inclusief eindafwerking met egaline. Opp ca 70m2. Het gaat om 4 ruimtes, ca. 8 groepen, kunststof verdeler.


CV en verwarming Den Haag
zaterdag 11 maart 2023

Plaatsen van warmtepompboiler

Ik wil graag een warmtepompboiler laten plaatsen (incl. aanschaf). Het gaat om een twee onder een kap uit 2007 met een oppervlakte van 260 m2. De woning is goed geisoleerd.


CV en verwarming Deventer
zondag 05 februari 2023

extra groep ivm warmtepomp

extra groep in meterkast en leiding/draad door kruipruimte naar andere kant van het huis. Gat door vloer (beton) naar boven en plaatsen dubbel geaard contact.


Elektra en groepenkast Raalte

Offerte warmtepomp installeren

Offertes aanvragen