Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Vochtbestrijding 3

Vochtbehandeling

Vochtbehandeling

Last van vochtige muren? Handel dan snel! Casius geeft je de benodigde informatie, van handige tips & tricks tot opmaat gemaakte offertes.

Het komt veel voor dat vocht in de muren zit. Vaak is slecht voegwerk of een poreuze steen de oorzaak. Laat het beste zo snel mogelijk vochtplekken of schimmel op de binnenmuren behandelen. Het is niet alleen gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan ook zorgen voor structurele schade en een hoger energieverbruik. Schakel daarom direct een specialist in die het vakkundig bestrijdt. Lees hieronder wat hiervan de kosten zijn en wat de prijs bepaalt.

Kosten vochtbehandeling

De kosten van vochtbestrijding hangen af van het soort vocht dat uit de muur moet worden gehaald. De twee meest voorkomende soorten vocht zijn: optrekkend vocht en doorslaand vocht. Doorslaand vocht ontstaat door natte buitenmuren en optrekkend vocht kruipt vanuit de grond omhoog de muur in. Voor beide gevallen bestaat een goede behandeling met verschillende technieken. Hieronder zie je in de tabel de prijzen ervan.

Soort vochtbestrijding Klus Gemiddelde prijs
Optrekkend (techniek: injecteren) Buitenmuur injecteren (8 strekkende meters) €800
Binnen- en buitenspouwmuur injecteren (8 strekkende meters) €1.500
Repareren en injecteren van een muur (8 strekkende meters) €2.200
Doorslaand (techniek: impregneren) Buitenmuur impregneren (100 m²) €900
Reinigen en impregneren van een gevel (100 m²) €1.700
Voegen, reinigen en impregneren van een gevel (100 m²) €3.000

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Prijsbepalende factoren

Wat bepaalt de prijs van vochtbestrijding? Deze is afhankelijk van een aantal zaken, namelijk:

  • Of er geïmpregneerd of geïnjecteerd moet worden;
  • Of er ook schimmelvorming is;
  • Of het voegwerk vervangen moet worden;
  • Of de muur afgewerkt moet worden.

Impregneren of injecteren

Of je impregneert of injecteert ligt aan het soort vochtprobleem waarmee je te maken hebt. Als je last hebt van doorslaand vocht, is impregneren de oplossing. Bij optrekkend vocht is injecteren de oplossing. 

Het verschil tussen impregneren en injecteren is dat bij impregneren op de buitenkant van de muur een vochtwerende laag wordt aangebracht, terwijl bij injecteren een vochtwerende substantie in de muur wordt gespoten. 

Impregneren: Bij een impregnatie wordt er op de muur een beschermende laag aangebracht, dat binnen de stenen richels opvult en zorgt dat de muur waterafstotend wordt. Voor het impregneren van je muur vraagt een specialist gemiddeld €10 per m².

Injecteren: Er wordt door middel van boorgaten een vochtbestrijdingsmiddel in de muur geïnjecteerd, dat de wand beschermt voor het optrekkende vocht. Gemiddeld vraag een specialist voor het injecteren van je muur €100 per meter.

Schimmel

Is je muur zodanig aangetast door het vocht dat er schimmelvorming is ontstaan? Dan is het aan te raden om door de specialist eerst de schimmel te laten verwijderen. Schimmel in je woning is niet alleen schadelijk voor je muren, maar ook voor je gezondheid. De kosten voor het verwijderen van schimmel is afhankelijk aan de situatie en het soort schimmel, maar gemiddeld kost het rond de €50 per m².

Voegwerk vervangen

Als je voegwerk niet in orde is, is het belangrijk dat dit vakkundig hersteld wordt. Het voegwerk beschermt de gevel tegen weersinvloeden en als er barsten of scheuren in het voegwerk zijn ontstaan heb je grote kans op vocht in je muren. Daarnaast ziet je huist er weer netjes uit na het vervangen van je voegen. Het laten voegen van je muren kost gemiddeld €18 tot €23 per m².

Afwerking

Na het injecteren van je binnenmuur kan pas na het drogen begonnen worden met de afwerking. De droogtijd is afhankelijk van de hoeveelheid vocht, de steensoort, de porositeit en de dikte van de muren. Gemiddeld is de droogtijd tussen de 6 tot 12 maanden. Wil je dat deze droogtijd versnelt? Zorg dan voor genoeg verluchting. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om zout en een vochtwerend membraan te laten aanbrengen op de behandelde muur. Daar overheen kan de afwerking aangebracht worden.

De prijs van het laten aanbrengen van het zout en het vochtwerende membraan ligt ongeveer rond de €20 per m². Wil je de muren daarna direct laten afwerken? Kijk dan op de pagina’s schilderen, behangen of stucen voor meer informatie over het afwerken van je muren.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen