Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Pelletkachel

Pelletkachel

Pelletkachel

Pelletkachels vormen een milieuvriendelijk en gebruikersvriendelijk alternatief voor een pelletkachel of open haard. Met een pelletkachel kun je 's winters genieten van een gezellig haardvuur, van de warmte van de kachel en je kunt eventueel overwegen hier ook je water voor de centrale verwarming mee op te warmen. Er zijn verschillende soorten pelletkachels en deze hebben verschillende prijzen. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt omtrent de werking en de kosten van pelletkachels.

Wat kost een pelletkachel?

Er zijn twee gangbare soorten pelletkachel, namelijk ingebouwde- en vrijstaande pellethachels. Vrijstaande pelletkachels worden door een pijp verbonden met je rookafvoerkanaal. Ingebouwde pelletkachels worden rechtstreeks in het al bestaande rookkanaal gezet. Deze tweede optie is goedkoper om te installeren, omdat er dan niet extra voor de afvoer van de rook hoeft worden gezorgd. De volgende tabel geeft je een idee van de gemiddelde prijzen voor de installatie en de kachel zelf, inclusief btw.

Kostenpost Gemiddelde prijs
Pelletkachel zelf €1.500 - €6.000
Installatie ingebouwde pelletkachel €150 - €475
Installatie vrijstaande pelletkachel €550 - €950
Pellets €0,25 per kilo

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Prijsvoorbeelden

Een gietijzeren ingebouwde pelletkachel

Pelletkachels van gietijzer in combinatie met plaatstaal zijn het goedkoopste. Heb je een bestaand rookkanaal, dan kost de installatie ook erg weinig. Voor een minimaal gemiddeld bedrag van €1650 ben je dan al klaar en kun je beginnen met het genieten van de warmte.

Een pelletkachel van vuurvaste klei

Kies je voor een pelletkachel die gemaakt is van vuurvaste klei, dan zal je hier meer voor moeten betalen. Deze klei houdt de warmte echter erg lang vast en geeft het langzaam af. Daarom kun je hiermee lager stoken en langer voordeel ondervinden van de warmte, ook als de kachel al uit is. Je kunt rekenen op kosten van gemiddeld €3500 inclusief installatie.

Een pelletkachel van klei en vermiculiet

Vermiculiet is een warmte reflecterend materiaal, wat in combinatie met klei dus de meeste warmte afgeeft en weerkaatst. Voor deze kachels betaal je aanzienlijk meer, maar kun je dus ook minder pellet gebruiken om dezelfde temperatuur te bereiken. Kies je voor een vrijstaande pelletkachel van dit materiaal, dan ben je inclusief installatie gemiddeld €5000 kwijt.

Wat bepaalt de prijs van de pelletkachel?

Is er een rookkanaal aanwezig?

Als je een rookkanaal hebt, kun je kiezen voor een ingebouwde pelletkachel. Deze zijn goedkoper te installeren dan vrijstaande pelletkachels. Heb je nog geen rookkanaal, dan zal deze moeten worden aangelegd. Hiervoor ben je makkelijk €1750 kwijt bovenop de al bestaande kosten.

Het materiaal van de kachel

De goedkoopste pelletkachels beginnen al bij een kostprijs van €1500, maar deze bestaan uit gietijzer met plaatstaal waardoor ze snel weer afkoelen. Kies je voor een pelletkachel die is gemaakt met vuurvaste klei, dan zal de warmte veel langer bewaard blijven. Deze kachels zijn echter wel duurder in de aanschaf.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen