Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Pelletkachel

Pelletkachel

Pelletkachel

Wist je dat pellets de meest zuiverste en stabiele biobrandstof op dit moment is? Wil je een pelletkachel aanschaffen? Casius brengt je in contact met Erkende verwarming specialisten in jouw regio.

Wil je de gezelligheid hebben van een openhaard of een houtkachel en tegelijkertijd je water verwarmen? Misschien is een pelletkachel dan iets voor je. 

Bij het installeren van een pelletkachel komt een hoop kijken. De verwarmingsspecialisten via Casius staan voor je klaar om je hierbij te helpen. Wil je ook iets doen aan je koude voeten tijdens de winter? Dan is vloerverwarming misschien een optie of je vloer laten isoleren

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Weet je al zeker dat je een pelletkachel wil laten plaatsen? Wil je graag dat een verwarmingsspecialist bij je langs komt om alle vakkundige normen te bespreken? Vul dan het offerte formulier in!

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een houtkachel die brand op pellets. De pellets, ook wel houtpellets genoemd, worden gemaakt van houtzaagsel, dat machinaal in kleine staafjes geperst wordt. Pellets is de zuiverste en meest stabiele biobrandstof op dit moment. Uiteraard moeten ze wel aan de kwaliteitsnorm voldoen, waarmee het warmtevermogen gegarandeerd is.

Een pelletkachel kopen?

Pelletkachels zijn een milieuvriendelijk en gebruiksvriendelijk alternatief voor gewone houtkachels of een openhaard. Heb je een openhaard of een houtkachel voor het gezellige haardvuur? Met pelletkachels kun je hier nog steeds van genieten en je kunt tegelijkertijd ook je water voor de centrale verwarming ermee opwarmen, als je dit zou willen.
Er zijn verschillende soorten pelletkachels op de markt, met verschillende prijzen. 

Pelletkachel plaatsen

Bij het plaatsen van een pelletkachel komt er het een en ander bij kijken. Over de aansluiting van een pelletkachel is er wel eens wat onduidelijkheid, hierdoor kan het voorkomen dat de pelletkachel op een verkeerd rookkanaal aangesloten wordt. Een pelletkachel mag namelijk niet aangesloten worden op een geveldoorvoer, maar moet aangesloten worden op een rookkanaal dat tenminste boven de dakrand uitsteekt.

Erkende installateurs zijn op de hoogte van de juiste manier van aansluiten en kunnen je hier dan ook advies in geven. Bij Casius zijn alleen maar erkende installateurs aangesloten, zij helpen je hier dan ook graag mee verder.

Wat kost een pelletkachel?

Er zijn twee gangbare soorten pelletkachel, namelijk ingebouwde- en vrijstaande pellethachels. Vrijstaande pelletkachels worden door een pijp verbonden met je rookafvoerkanaal. Ingebouwde pelletkachels worden rechtstreeks in het al bestaande rookkanaal gezet. Deze tweede optie is goedkoper om te installeren, omdat er dan niet extra voor de afvoer van de rook hoeft worden gezorgd. De volgende tabel geeft je een idee van de gemiddelde prijzen voor de installatie en de kachel zelf, inclusief btw.

Let wel: de verwarmingsspecialisten via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Kostenpost Gemiddelde prijs
Pelletkachel zelf €1.500 - €6.000
Installatie ingebouwde pelletkachel €150 - €475
Installatie vrijstaande pelletkachel €550 - €950
Pellets €0,25 per kilo

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan een offerte aan.

Prijsvoorbeelden

Een gietijzeren ingebouwde pelletkachel

Pelletkachels van gietijzer in combinatie met plaatstaal zijn het goedkoopste. Heb je een bestaand rookkanaal, dan kost de installatie ook erg weinig. Voor een minimaal gemiddeld bedrag van €1650 ben je dan al klaar en kun je beginnen met het genieten van de warmte.

Een pelletkachel van vuurvaste klei

Kies je voor een pelletkachel die gemaakt is van vuurvaste klei, dan zal je hier meer voor moeten betalen. Deze klei houdt de warmte echter erg lang vast en geeft het langzaam af. Daarom kun je hiermee lager stoken en langer voordeel ondervinden van de warmte, ook als de kachel al uit is. Je kunt rekenen op kosten van gemiddeld €3500 inclusief installatie.

Een pelletkachel van klei en vermiculiet

Vermiculiet is een warmte reflecterend materiaal, wat in combinatie met klei dus de meeste warmte afgeeft en weerkaatst. Voor deze kachels betaal je aanzienlijk meer, maar kun je dus ook minder pellet gebruiken om dezelfde temperatuur te bereiken. Kies je voor een vrijstaande pelletkachel van dit materiaal, dan ben je inclusief installatie gemiddeld €5000 kwijt.

Wat bepaalt de prijs van de pelletkachel?

Is er een rookkanaal aanwezig?

Als je een rookkanaal hebt, kun je kiezen voor een ingebouwde pelletkachel. Deze zijn goedkoper te installeren dan vrijstaande pelletkachels. Heb je nog geen rookkanaal, dan zal deze moeten worden aangelegd. Hiervoor ben je makkelijk €1750 kwijt bovenop de al bestaande kosten.

Het materiaal van de kachel

De goedkoopste pelletkachels beginnen al bij een kostprijs van €1500, maar deze bestaan uit gietijzer met plaatstaal waardoor ze snel weer afkoelen. Kies je voor een pelletkachel die is gemaakt met vuurvaste klei, dan zal de warmte veel langer bewaard blijven. Deze kachels zijn echter wel duurder in de aanschaf.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen