Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Brandmeldinstallatie

Brandalarm: beste beveiliging installateurs + kosten

Hieronder vind je alle kosten en overige informatie die je nodig hebt wanneer je een brandalarm wilt laten installeren.

Vind een beveiligingsinstallateur in jouw buurt

Brandmeldinstallatie kosten

De kosten voor het installeren van een brandalarm varieert, maar over het algemeen zijn de prijzen niet hoog. Hieronder vind je een overzicht van de prijzen, inclusief btw, voor verschillende soorten brandalarm.

Let op: de elektriciens via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort brandalarm Gemiddelde prijs
Rookmelder €20
Warmtemelder €25
Koolmonoxidemelder €25

Kosten pakket brandmeldinstallatie

Pakket Gemiddelde kosten Opmerking
Alfasmall €3.450 Een basic pakket voor een klein pand, waarin niet-automatische bewaking vereist is
Alfamedium €4.950 Het pakket dat bij veel gebouwen past
Alfalarge €9.095 Een uitgebreid pakket voor totaalbeveiliging van een middelgroot pand

Prijsopbouw brandmeldinstallatie aanleggen

Wil je een brandmeldinstallatie aanleggen? Dan moet je onthouden dat de prijs hiervan bepaald wordt door negen verschillende factoren. 

Projectietekeningen

Zo zijn er allereerst de projectietekeningen. Deze laten zien waar je de brandmelders moet plaatsen. Voordat deze tekeningen gemaakt kunnen worden, moet je beveiligingsbedrijf samenwerken met een projecteringsdeskundige. De tekeningen worden uiteindelijk gebruikt door beveiligingsmonteurs op jouw locatie.

Het Programma van Eisen

Vervolgens is er ook het Programma van Eisen. In dit programma wordt beschreven welke maatregelen je allemaal moet nemen en de maatregelen op elkaar afgestemd zijn. Dit programma is dus de basis van je brandveiligheid, hierin vind je ook aan welke eisen je brandmeldinstallatie moet voldoen. Deze eisen worden door de wet bepaald.

Afstemming op de locatie

Daarna wordt het advies op je locatie afgestemd. De tekening zegt veel, maar uiteraard kun je alles beter inschatten wanneer je je op de locatie bevindt. Daarna wordt een voorstel opgemaakt op basis van je type woning en je gebruiksfunctie.

De veiligheidsscan

Na het afstemmen van het advies, zal de adviseur een veiligheidsscan uitvoeren op jouw locatie. Op basis van deze veiligheidsscan worden de technische maatregelen onderzocht, alsook de organisatorische en bouwkundige maatregelen of afstemming met overige domotica systemen.

Rookmelders

De vijfde factor zijn de rookmelders. Op basis van de grootte van je pand en hoe complex het is, zal er bepaald worden hoeveel rookmelders geplaatst moeten worden. Dit wordt gebaseerd op de kenmerken die in de projectietekeningen opgenomen zijn.

Slow-Whoops

Naast de rookmelders zijn er ook de ‘slow-whoops’. Dit zijn sirenes en deze moeten in alle ruimtes 65 decibel produceren. Dankzij deze sirenes kun je de brand snel opmerken.

De zones

Daarna zijn er de zones. Dit zijn gedeeltes in je gebouw waar meerdere brandmelders geïnstalleerd zijn. Deze zones worden niet bouwkundig bepaald. Aangezien er enkele zones ingesteld zijn bij elke brandmeldinstallatie, kan de brandweer sneller zien waar de brand zich bevindt. 

De flitser

Het voorlaatste aspect is de flitser. Naast de sirene gaat ook de flitser af tijdens een brandalarm. De flitser hangt op de gevel van het gebouw boven de brandweeringang. Op deze manier kan de brandweer meteen in de hal waar de brandmeldinstallatie zich bevindt.

Het opleverrapport

De laatste factor is het opleverrapport. In dit rapport worden alle bedrijfsgegevens en persoonsgegevens opgenomen. Ook vind je in dit rapport de bevindingen en het oordeel waarin staat of de installatie conform is aan de eisen. Dit rapport is verplicht en moet je bijhouden voor eventuele inspectie.

Offerte aanvragen beveiligingsinstallateur

Besparen op de prijs

Zoals iedere aanleg van elektra, kun je ook het installeren van een brandmelder combineren met andere klussen om te besparen op de prijs. Denk hierbij aan het vervangen van verlichting, intercom systemen of het uitbreiden van je groepenkast. Dat laatste is vaak nodig wanneer je zonnepanelen of een laadpaal plaatst voor een elektrische auto. Een totaalprijs is omgerekend vaak goedkoper dan dat je alle klussen los van elkaar laat uitvoeren.

Wanneer is een brandmeldinstallatie verplicht?

Een BMI is verplicht bij de volgende gebouwen:

 • In een gebouw met een bijeenkomstfunctie;
 • Gezondheidszorg zoals in ziekenkamers en verpleegkamers;
 • In gebouwen met een celfunctie;
 • Industriegebouwen;
 • Kantoorgebouwen;
 • In gebouwen met een logiesfunctie;
 • Onderwijs zoals schoolgebouwen;
 • In winkels.

Bepalende factoren

Het aantal BMI’s dat geïnstalleerd moeten worden en de plaatsen waar ze geïnstalleerd moeten worden, is afhankelijk van de grootte van het gebouw en de gebruiksoppervlakte van de gebouwen. 

Daarnaast zijn de functie en de kenmerken van het gebouw ook bepalende factoren.

Wat is een brandmeldinstallatie?

Een brandmeldinstallatie is een soort alarmsysteem dat ervoor zorgt dat je een brand in je gebouw of je woning zo snel mogelijk kan ontdekken. Het wordt ook afgekort als BMI en bestaat uit enkele onderdelen, zoals rookmelders en handmelders. Dankzij deze onderdelen kunnen de nodige maatregelen op tijd genomen worden. 

Zo wordt een ontruimingsalarm geactiveerd voor de evacuatie van mensen in het gebouw en worden er blussystemen geactiveerd, bijvoorbeeld.

Dankzij een automatische BMI kunnen de mensen in een gebouw gewaarschuwd worden dat het gebouw geëvacueerd moet worden, en dit  via akoestische en optische signalen. De installatie van een BMI kan er ook voor zorgen dat er een alarm afgaat bij de brandweer of een andere externe ontvanger. Zo kan de verspreiding van de rook en het vuur beperkt of voorkomen worden.

Soorten brandmelders

Hieronder vind je verschillende soorten brandmelders:

 • Optische rookmelders: worden het vaakst gebruikt, reageren wanneer de luchtdichtheid toeneemt;
 • Lineaire rookmelders: dezelfde werking als optische rookmelders, maar voor grotere afstanden;
 • Ionisatie rookmelders: bevatten radioactief materiaal dus deze worden nog amper geïnstalleerd;
 • Thermische rookmelders: deze rookmelders slaan alarm wanneer de temperatuur in de lucht verandert;
 • Vlammenmelders: wanneer deze brandmelder ziet dat er vuur is in de woning, gaat het alarm af. Deze brandmelder wordt voornamelijk in de industrie gebruikt;
 • Handbreuk Melders: deze melders slaan alarm wanneer je met je hand een kunststof of glazen ruitje induwt.

Er worden ook andere brandmelders toegepast in buitenlocaties, in lange tunnels en in een theater waar rook zou ontstaan door brand.

Beveiligingsinstallateur in jouw regio

Recente aanvragen voor een brandalarm installeren

woensdag 06 april 2022

Plaatsen van rookmelders

Het plaatsen van rookmelders beneden, overloop en evt. de slaapkamers als dit nodig is. Aanschaf van de rookmelders wil ik laten doen door de vakman.


Elektra en groepenkast Hellevoetsluis
zaterdag 07 augustus 2021

Vervangen (dim)lichtschakelaar (2x) en rookmelders (2x)

In onze woonkamer hebben wij twee punten om drie LED-spotjes (1x1 en 1x2 schakelaars) mee te bedienen. Graag zouden wij deze vervangen voor een variant die compitabel is met Philips LED dimlichten. Momenteel blijft een van de lichten branden, ondanks dat de schakelaar uit is. Een andere schakelaar is gewoon kapot. Verder is er nog een lamp op zolder die wij willen ophangen. Het aansluitpunt is echter in de nok van de zolder (2,5 meter hoog), waar wij niet bij kunnen. Daarnaast wil ik ook graag twee rookmelders (een op netwerkaansluiting, een op batterijen) vervangen. Kunnen jullie ons hierbij helpen? Zo ja, kunnen jullie hiervoor een prijsindicatie afgeven?


Elektra en groepenkast Boskoop
dinsdag 08 januari 2019

rookmelder melder en beveiligingscamera, deurbel/camera aanschafen en laten instaleren

Ik wil graag 5 rookmelder, 2 beveiligingscamera en 1 deurbel met camerabewaking laten plaatsen. Graag wil ik hier een prijs voor.


Installatie- en leidingwerk Den Haag
dinsdag 11 december 2018

Vensterbanken + rookmelder + kastplank monteren

Ik wil graag het volgende laten monteren: - 3 vensterbanken - 1 rookmelder - enkele kastroedes verplaatsen - kastplank monteren Ik beschik zelf over genoemd materiaal. Deze senior zoekt een betrouwbare klusser die mij aub hiermee helpen. Het is mij niet gelukt om iemand hiervoor te vinden. Heel hartelijk dank alvast!


Klussen Drachten
woensdag 21 november 2018

Doorgekoppelde rookmelders installeren

Ons huis is voorzien van gekoppelde rookmelders. Een van de drie rookmelders is defect. Helaas is dit model rookmelder niet meer leverbaar. Graag wil ik een offerte voor het plaatsen en leveren van drie doorgeschakelde rookmelders. Daarnaast zouden we ook graag de mogelijkheden bespreken om een koolmonoxide melder te plaatsen.


Elektra en groepenkast Rossum
vrijdag 12 oktober 2018

3 rookmelders installeren

Er dienen 3 rookmelders op 230V geïnstalleerd te worden. Deze rookmelders moeten draadloos gekoppeld worden. Het betreft de FITO Fit-230RFL. Deze zijn al in mijn bezit. In de offerte graag rekening houden met kosten voor bekabeling. De rookmelders dienen in de hal op de begane grond, overloop 1e verdieping en overloop 2e verdieping geplaatst te worden. Installatiedatum is 31 oktober a.s. Handleiding is bijgevoegd.


Elektra en groepenkast Zwolle

Offertes aanvragen voor een beveiligingsinstallateur

Offertes aanvragen