Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Airco installeren

Airco laten plaatsen

Ben je van plan een airco te laten plaatsen? Hier vind je alle installatiekosten en kom je in contact met de beste installateurs.

Offerte airco laten plaatsen

Kosten airco installeren

Gemiddeld kost het aanschaffen en installeren van een Split Airco €1.600,- tot €3.250,-. De installatie en aanschaf van een Multi-split airco kost gemiddeld rond de €3.000,- tot €5.550,-

Deze kosten kunnen verschillen, afhankelijk van de specialist en je eigen wensen.

Airco kosten per type Prijs
Mobiele airco €300 - €650
Monoblock airco €1.300 - €2.150
Split airco €1.600 - €3.250
Multi-split airco €3.000 - €5.500

Aircosystemen die geen buitenunit hebben zijn gewoonlijk voordeliger, zoals de monoblock airco en de mobiele airco. Echter is een multi-split airco, een airco met buitenunit, zuiniger waardoor je op de energiekosten bespaart. De aanschafkosten van een airco kunnen dus gecompenseerd worden met de lage energiekosten.

Wat bepaalt de prijs?

De prijs voor het aanschaffen en het laten installeren van een airco is afhankelijk van de grootte van de ruimte waarin deze geïnstalleerd moet worden, het merk airco dat je uitkiest, en of je nog extra wensen hebt. 

Hoe groot de ruimte is

De prijs voor het laten installeren van een airco is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de ruimte. Op basis hiervan moet namelijk het vermogen bepaald worden dat nodig is, pas dan is het mogelijk het juiste toestel te kiezen. Een simpel model kost minder dan een krachtig model. Laat een vermogensberekening maken om te voorkomen dat je meer geld uitgeeft dan nodig.

Het merk dat je kiest

Een airco van een beter merk, zoals LG en Daikin, kosten meer dan minder goede merken. Belangrijk om te weten is dat voor de betere merken de garantie meestal beter is en dat er makkelijker onderdelen voor te verkrijgen zijn. Daarbij heeft een airco van goede kwaliteit een langere levensduur. 

Wat is dan het verschil qua prijs? Een goedkopere airco van Eurom, Maxicool of Gree kost gemiddeld tussen de €950,- en €1.800,-. Een gelijkwaardige airco van de betere merken zoals Panasonic, LG, Daikin of Mitsubishi kost gemiddeld tussen de €1.100,- en €2.450,-.

Extra opties

Er zijn airconditioners met extra opties. Uiteraard kosten deze meer. Wil je bijvoorbeeld graag een airconditioner via een app kunnen besturen, dan komt er gemiddeld genomen €90,- tot €190,- bij. 

Wil je een extra buitenunit om meerdere ruimtes te kunnen verwarmen, dan kost dit tussen de €600,- en €810,- per stuk. Mocht je gelijk een onderhoudscontract willen afsluiten, dan betaal je hiervoor gemiddeld €120,- per jaar

De airco installatie kan worden gecombineerd met andere installaties, wat scheelt in de kosten, omdat de installateur al op locatie is en geen extra reiskosten kwijt is. Combineer bijvoorbeeld je airco installatie met het installeren van domotica, een buitenkraan aanleggen/een kraan vervangen of het laten plaatsen van een cv-ketel of boiler.

Airco installeren in bestaande woning?

Wanneer een installateur een airco installeert, moet eerst de plek worden bepaald waar de airco moet komen. Daarna worden binnen- en buitenunits geplaatst, waarna leidingen en kabels worden gelegd en de installatie wordt afgesloten met een laatste check. 

Plaatsbepaling  

De airco moet natuurlijk strategisch gezien goed geplaatst worden; koude lucht die in je gezicht blaas wanneer je rustig op de bank zit, dat wil je natuurlijk niet. En de buitenunit wil je natuurlijk niet in het midden van je terras hebben. Maar ook moet de wand of het plafond waar de binnen- of buitenunit bevestigd moet worden, stevig genoeg zijn. De plaatsbepaling moet dus nauwkeurig en goed doordacht gebeuren. Samen met de expert zoek je naar de voor jou beste locatie voor je airconditioner. 

Installatie van de buiten- en binnenunit(s) 

Voordat de binnen- en buitenunit op de juiste plek geïnstalleerd kan worden, boort de installateur gaten voor het frame en voor de leidingen en kabels die nodig zijn. De binnenunit wordt dan aan het frame opgehangen. De buitenunit wordt geplaatst op het dak, aan de gevel of op de grond. 

Leidingen en kabels leggen

De volgende stap is het verbinden van de binnen- en buitenunit. Om dit te doen gebruikt de installateur koperen leidingen waardoor een koelvloeistof stroomt. Om de leidingen te verbinden moet meestal in de buitenmuur van een bestaande woning gaten worden geboord. Daarna worden stroomkabels aangesloten en wordt de airco op het elektriciteitsnet aangesloten. 

De laatste check 

Als laatste voert de installateur een grondige testronde uit van de installatie. Hij checkt met droge stikstof of de installatie lekkages heeft of zou kunnen krijgen. Vervolgens wordt het aircocircuit vacuüm getrokken en wordt de lucht-luchtwarmtepomp eventueel met koelmiddel gevuld. Op die manier ben je verzekerd dat je installatie perfect werkt en dat je het komende jaar het maximale eruit haalt.

Kenmerken airco in bestaande woning

Elke airco voor een bestaande woning heeft bepaalde kenmerken. Je hebt keuze uit een airco met een buitenunit (split-airco) en een airco zonder buitenunit (monoblock). Hieronder in de tabel zie je de verschillen tussen beide soorten airco’s.

Airco met buitenunit (split) Airco zonder buitenunit (monoblock)
Lawaaierig buiten Lawaai binnen
Duurder dan airco Goedkoper dan airco met buitenunit
Ruimte nodig voor buitenunit Buiten alleen roosters
Flexibiliteit (multi-split) Meestal één toestel
Complexe installatie Vrij eenvoudige installatie

Welke airco systeem installeren?

Er zijn verschillende aircosystemen die je kan installeren:

Split airco installeren

Gemiddeld kost een Split airco tussen de €1.500,- en €3.500,- voor 1 binnenunit en 1 buitenunit.

Per bijkomende binnenunit komt er gemiddeld €800,- tot €1.000,- bij. 

Een split airco heeft een binnen- en een buitentoestel. Het binnentoestel heeft de taak koude lucht te blazen, voor het buitentoestel geldt dat het de lucht koelt. 

Misschien wel het beste aan de split airco is dat hij stil is in de ruimte zelf, wat het dus een geschikte airco maakt voor in stille ruimtes, zoals de slaapkamer of een kantoor. Daarnaast is er de mogelijkheid om meerdere binnentoestellen te koppelen aan 1 buitenunit. De gemiddelde kostprijs, zakt daardoor snel mocht het zo zijn dat er verschillende kamers gekoeld moeten worden.

Voordelen van een split airco

 • Energiezuinig;
 • Produceert weinig geluid;
 • Perfect voor koelen van meerdere of grotere ruimtes;
 • Heeft een hoge koelcapaciteit;
 • Het beschikt over koel- en verwarmingsfunctie.

Nadelen van een split airco

 • Duurder in aanschaf;
 • Er is ruimte nodig voor een buitenunit;
 • Er zijn extra airco installatie kosten.

Multi-split airco installeren

Gemiddeld kost een multi-split airco tussen de €1.500,- en €2.800,-, exclusief installatiekosten. Per soort multi-split airco verschillen de prijzen. 

Een multi-split airco lijkt op een split-airco, alleen heeft de multi-split airco maar één condensor. Het heeft maar één buitenunit en meerdere binnenunits. Het is dus zeer geschikt voor een kleine woning of voor wanneer je meer ruimte wil creëren in huis. 

De multi-split airco is te installeren bij verschillende type woningen. Het is voornamelijk zeer geschikt voor een gemiddeld huis, zoals een rijwoning, een twee-onder-een-kapper of een vrijstaande woning. 

Hieronder een tabel met drie type multi-split airco’s, de gemiddelde prijs en de installatiekosten. De prijzen zijn inclusief 21% btw.

Type airco Prijs van airco Installatiekosten
Duo split-airco €1.600 €800
Triple split-airco €2.200 €1.000
Quattro split-airco €3.000 €1.250

Voordelen van een multi-split airco

 • Er kunnen meerdere binnenunits op één buitenunit geplaatst worden;
 • Er is minder plek nodig voor een buitenunit.

Nadelen van een multi-split airco

 • De multi-split airco is prijziger

Monoblock airco

Gemiddeld kost een monoblock airco tussen de €1.200,- en €3.000,-.

Een monoblock airco wordt rechtstreeks op een buitenmuur geplaatst. Een afzonderlijke buitenunit is niet nodig. Daarnaast zijn er voor de aan- en afvoer van lucht maar twee roosters nodig. Hierdoor is de installatie makkelijker, wat de uiteindelijke montagekosten lager maakt. 

Een nadeel kan zijn dat, zonder een buitenunit, je wel meer last hebt van geluid. Dit vanwege dat de compressor in de ruimte zelf zit. Het is daardoor niet aan te bevelen om dit type airconditioning in een stille kamer te plaatsen, zoals een slaapkamer of een kantoor.

Voordelen van een monoblock airco

 • Er is geen ruimte nodig voor een buitenunit;
 • Het is goedkoper dan een split-airconditioner;
 • Het is stiller dan een mobiele airconditioner.

Nadelen van een monoblock airco

 • De buitenunit maakt voornamelijk geluid;
 • Minder effectief voor grote ruimtes;
 • Moet geplaatst worden op een buitenmuur.

Mobiele airco

De prijs voor een mobiele airco is gemiddeld vanaf €200,-

Zoek je een airco die je af en toe wil gebruiken en die je kan verplaatsen? Een mobiele airco is dan de juiste keuze. Deze is goedkoper in aanschaf dan de andere airconditioners, maar verbruikt wel meer.

Er zijn mobiele airco’s die geen buitenunit hebben, maar ook zijn er mobiele airco’s die wel een buitenunit hebben. De monoblock variant is de meest gebruikte. Deze heeft wel het nadeel dat de warme lucht afgevoerd moet worden met een afvoerbuis. Een deur of raam moet hiervoor worden geopend. De efficiëntie wordt hierdoor verminderd, omdat er weer warme buitenlucht naar binnen komt.

Voordelen van een mobiele airco

 • Makkelijk verplaatsbaar;
 • Heeft geen buitenunit;
 • Goedkoper;
 • Er is geen installatie nodig.

Nadelen van een mobiele airco

 • Warmte kan naar binnenkomen door open raam;
 • Verbruikt meer energie;
 • Heeft een lagere koelcapaciteit;
 • Produceert meer geluid.

Airco kopen en laten installeren?

Een airco kiezen is niet binnen een uur gebeurd. Je moet met veel zaken rekening houden:

Capaciteit van de airco: Je kan een airco krijgen van verschillende vermogens. Aan de hand van de inhoud van de ruimte, de kubieke meters, kan je berekenen wat het juiste vermogen is die de airco moet hebben

Functionaliteit van de airco: Er zijn airco’s die zowel kunnen koelen als verwarmen. Dit zijn vaste airco’s. Daarbij gebruik je een airco ook voor het ventileren, ontvochtigen en zuiveren van je woning of kamer. 

Aantal kamers: Als je een airco gaat aanschaffen heb je de keuze uit een single-split airco of een multi split-airco. Welke airco je nodig hebt, hangt af van het aantal kamers dat gekoeld moeten worden. De airco installatie bestaat uit een binnen- en buitendeel. Met een multi-split airco zijn meerdere kamers tegelijkertijd te koelen of verwarmen, door de meerdere binnendelen en één buitendeel. 

Afhankelijk van je keuzes, schaf je de best passende airconditioner aan.

Voordelen airco

 • Lagere energiekosten: Een airco verwarmt op elektriciteit en gebruikt dus geen gas. Je hebt dus minder last van de stijgende gasprijzen;
 • Lucht in huis is gezond: De lucht in huis wordt gefilterd door de airco. Je hebt daardoor altijd gezonde en schone lucht in huis;
 • Koelen én verwarmen: Een airco kan zowel verwarmen als koelen. Deze combinatie is een groot voordeel ten opzichte van een reguliere warmtepomp of cv-ketel;
 • Wooncomfort is hoger: Doordat een airco kan koelen én verwarmen, heb je het hele jaar door een prettig klimaat in huis.

Airco zelf installeren is niet toegestaan

Een airco mag je eigenhandig plaatsen, alleen het aansluiten en inbedrijfstellen mag je niet zelf doen, een erkende monteur moet dit voor jou doen. Het is namelijk zo dat de koelmiddelen die bij airconditioners gebruikt wordt, schadelijke effecten kan hebben op het milieu (broeikaseffect). Het is daarom noodzakelijk dat de installatie van een airconditioner door een erkende monteur (STEK of NVKL) op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Dit is verplicht

Wat je wel zelf kunt doen is een aantal voorbereidende werkzaamheden voor de airco-installatie, zoals het bepalen van de plaats van de airco.

Boete zelf airco installeren

Volgens de Nederlandse wet en de verzekeringsmaatschappijen is het ten strengste verboden om zelf een airconditioner te installeren en er staan zelfs hoge boetes op. Enkel een F-gassen gecertificeerde airco installatiebedrijf mag dit doen met bijvoorbeeld het STEK certificaat voor een airco.

STEK certificaat airco

Als een airco monteur STEK erkend wil zijn moet deze een F-gassen opleiding behalen. Een STEK-certificaat airco laat zien dat het airco bedrijf voldoet aan de wettelijke eisen op de vlakken: kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid bij de aanleg van iedere koeltechnische werkzaamheid. Iedere 2 jaar worden door onafhankelijke certificeringsinstanties deze bedrijven geauditeerd. Dit geeft de garantie dat een STEK-gecertificeerde airco installateur een goede airco installateur is die de  de koelinstallaties optimaal, veilig en duurzaam voor je plaatst.

Erkende airco installateur

Al onze airco installateurs zijn in het bezit van het keurmerk: Erkend Vakwerk. Dit houdt in dat elke erkende airco installateur beoordeeld wordt door onze klanten met een gemiddelde van minimaal een 7. Daarnaast hebben de monteur bedrijven ruime beroepservaring en zijn ze financieel gezond. Daardoor weet je zeker dat je met een goede monteur in zee gaat.

Airconditioning installeren?

Recente aanvragen airco installeren

zondag 24 september 2023

Airconditioning installeren of vervangen (particulier)

Montage van wandmodel airco in 3 ruimtes. Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 3 of meer ruimtes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco met buitenunit (split-airco)


CV en verwarming Almere
zondag 24 september 2023

Airconditioning installeren of vervangen (particulier)

In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 3 of meer ruimtes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco met buitenunit (split-airco) Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Bloemendaal
zondag 24 september 2023

Airconditioning installeren of vervangen (particulier)

Bovenverdieping koelen en verwarmen met airco ipv radioatoren Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 3 of meer ruimtes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco met buitenunit (split-airco)


CV en verwarming Soest
zondag 24 september 2023

Airconditioning installeren of vervangen (particulier)

Eengezinswoning met 3 woonlagen. In 2 slaapkamers (onder elkaar) willen we een airco met spilt (verwarmen en koelen) laten plaatsen. Beide slaapkamers ongeveer 50m3. We willen een prijs incl. plaatsing. Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 2 ruimtes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco met buitenunit (split-airco)


CV en verwarming Barendrecht
zondag 24 september 2023

Airconditioning installeren of vervangen (particulier)

In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 1 ruimte Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco met buitenunit (split-airco) Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Utrecht
zondag 24 september 2023

Airconditioning installeren of vervangen (particulier)

In hoeveel ruimtes wil je airconditioning laten installeren?: 2 ruimtes Welk type airconditioning wil je laten installeren?: Vaste airco met buitenunit (split-airco) Waar moet de airco worden geïnstalleerd?: In een woning / appartement (particulier) Naar welke airco dienst ben je op zoek?: Airco plaatsen Ben je eigenaar van de woning?: Ja, ik ben eigenaar


CV en verwarming Tiel

Offerte airco installeren

Offertes aanvragen