Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Hovenier

Hovenier gezocht? Vind een hovenier

Een hovenier gezocht voor het onderhoud van je tuin? Vind hier de kosten per uur voor een hovenier en kom in contact met de beste vakmannen uit jouw regio.

Offerte hovenier in de buurt

Wat kost een hovenier per uur?

Het gemiddelde uurloon van een hovenier is rond de €35,- en €55,- per uur. Dit uurtarief van de hovenier kan verschillen per hovenier. Als je tuinonderhoud wil laten uitvoeren door een expert dan vraag je waarschijnlijk af: wat verdient een hovenier? Het gemiddelde uurtarief van een hovenier is afhankelijk van het soort project dat uitgevoerd moet worden. 

Tarievenlijst 2022

We hebben een tarievenlijst voor je gemaakt voor het soort klus van de hovenier:

Product Gemiddelde prijs
Uurloon hovenier €35 - €55
Gazon maaien €25 - €30 per 100 m2
Verticuteren €100 - €150 per 100 m2
Boom kappen €400 - €800
Tuin ontwerpen €350 - €400 voor 100 m2 tuin
Tuin aanleggen €70 - €250 per m2
Tuin renoveren €40 - €90 per m2

Het kappen van een boom brengt kosten voor de hovenier met zich mee van rond de €400 tot €800. Voor het aanleggen van een tuin liggen de kosten voor een tuinman rond de €70 tot €245. Wil je een tuin renoveren? Houd dan rekening met prijzen van de hovenier van €40-90 per m2.

Hovenier

BTW hovenier 2022

In 2022 betaalt een hovenier 21% BTW over zijn werkzaamheden als de aanleg en onderhoud van tuinen, parken en groendaken. Over meegeleverde sierteelt mag een hovenier 9% BTW berekenen. Hieronder vallen onder andere bloemen, struiken, knollen, bomen en planten. Geverfde bloemen en gedroogde plantaardige producten vallen daarentegen weer onder het 21%-BTW tarief. Kijk voor meer informatie over de hoveniers tarieven op de site van de belastingdienst.

Kosten opbouw hovenier inhuren

De kosten die je maakt voor het inhuren van een hovenier zijn uit de volgende onderdelen opgebouwd:

55/45 Prijsopbouw

Kosten tuinaanleg

Dit zijn de kosten voor het aanleggen van een tuin:

Product Gemiddelde prijs
Uurloon hovenier €35 - €55
Tuinontwerp €360 - €900
Gras aanleg €5 - €10 per m2
Beplanting €10 - €30 per m2
Bestrating €50 - €150 per m2
Schutting €60 - €200 per m2
Houten terras €70 - €200 per m2
Prieel €1.000 - €6.000
Pergola €800 - €5.000
Vijver €1.000 - €40.000
Tuinverlichting €80 - €100
Tuinhuis €200 - €10.000

Is jouw tuin toe aan een flinke onderhoudsbeurt en wil je een nieuwe tuin aanleggen? Wil je het goed aanpakken en voor het maken van een tuinontwerp een expert inschakelen? Dan kun je denken aan gemiddelde kosten van tussen de €360 tot €900. Per tuinarchitect zal de prijs verschillen, deze bepalen zij namelijk zelf. 

Bij het aanleggen van een nieuwe tuin kun je een nieuwe schutting laten plaatsen. Opties zijn bijvoorbeeld een houten schutting, een kunststof schutting en een natuurlijke schutting, zoals klimplanten, gevlochten wilgentakken of bijvoorbeeld bamboe. De gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een schutting ligt tussen de €60 en €200 per meter.  

Wil je de bestrating vervangen voor bijvoorbeeld een onderhoudsvrije tuin? Of wil je de oprit bestraten? Gemiddeld ben je dan voor straatwerk tussen de €50 en €150 per m2 kwijt. 

Misschien heb je meer ruimte nodig en wil je een tuinhuis laten plaatsen, eventueel met verlichting. Gemiddeld kost het laten plaatsen van een tuinhuis tussen de €200 en de €10.000.

Een terras aanleggen maakt het geheel compleet en geeft jou een mooi plekje om rustig van je nieuwe tuin te genieten. Wil je dit beschut in de schaduw doen? Een terrasoverkapping laten plaatsen biedt je vele mogelijkheden. 

Een houten terras laten plaatsen kost gemiddeld €70 tot €200 per m2. Voor een terrasoverkapping liggen de gemiddelde kosten rond de €950 en €16.000, afhankelijk van je wensen. 

Zoek je voor gewoon tuinonderhoud, zoals het kappen van bomen, terug snoeien van struiken en het goed onderhouden van je gazon, een hovenier? Per uur kost een deze gemiddeld rond de €35 tot €55 per uur.

Kosten tuinontwerp

Een tuinontwerp laten maken tot 100 m2 kost ongeveer tussen de €200,- en €500,-. Dit is per ontwerp en inclusief btw en arbeidskosten. Voor een ontwerp van 100 tot 200 m2 ligt de prijs rond de €500,- en €600,-. Een tuinontwerpt van 200 tot 400 m2 kost rond de €650,- en €750,-. 

Is de tuinontwerp voor een tuin van kleiner dan 100 m2, dan liggen de kosten ook tussen de €200,- en €500,-. Tuinontwerp laten maken? Dit zijn de kosten voor het ontwerpen van je tuin:

Product Gemiddelde all-in prijs
Tuintontwerp tot 100 m2 €200 - €500
Tuinontwerp 100 - 200 m2 €500 - €600
Tuinontwerp 200 - 400 m2 €650 - €750
Tuinontwerp 400 - 800 m2 €800 - €900
Beplantingsplan +50% van de ontwerpkosten

Erkend hovenier nodig?

p zoek naar een erkend hovenier voor het aanleggen van je tuin maar hoe vind je een goede hovenier? Onze hoveniersbedrijven zijn allemaal in het bezit van het keurmerk Erkend Vakwerk. Zo vind jij gemakkelijk en snel een goede hovenier.

Salaris hovenier

Het salaris van een hovenier bedraagt tussen de €2.000,- en de €2.650,- bruto per maand. Wat een hovenier verdient is afhankelijk van zijn leeftijd, ervaring en het bedrijf waar hij werkt. 

Wat verdient een hovenier?

Wanneer een hovenier zelfstandig werkt, kan deze op basis van een 40-urige werkweek tussen de €6.000,- en €7.000,- bruto per maand verdienen. Dit is op basis van een uurloon tussen de €35,- en €40,-.

Wat is een hovenier?

Een hovenier is iemand die zich beroepsmatig bezighoudt met de onderhoud en aanleg van tuinen en andere diverse groenvoorzieningen. Denk bij het laatste aan bijvoorbeeld parken, groenstroken, sport parken, plantsoenen en ander openbaar groen. 

Sommige hoveniers kiezen ervoor om als zelfstandige aan de slag te gaan. Deze zijn vaak veelzijdige specialisten, omdat ze veel soorten klussen uitvoeren. Daarnaast werken ze vaak met andere hoveniers en vakspecialisten samen, zoals stratenmakers, timmermannen of metselaars. Zijn ze niet gespecialiseerd in een bepaald gebied? Dan hebben ze contacten met de juiste vakman.

Andere hoveniers gaan in dienstverband. Deze specialiseren zich veelal in een bepaald gebied van het vak, zoals tuinonderhoud, bestrating of ze richten zich meer op het groen in de tuin, zoals struiken, bomen en het gazon.

Wat doet een hovenier?

Een hovenier doet in de regel het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een tuin.

  • Ontwerpen: de meeste hoveniers kunnen een ontwerp voor je maken voor een nieuwe tuin. Dit kan verschillen van een simpele schets tot een volledig uitgewerkt tuinontwerp
  • Tuinaanleg: van grondwerk, zoals het afgraven of egaliseren van je tuin, tot het aanleggen van tuinverlichting of het installeren van een automatische beregening, de hovenier kan dit voor jou. Denk ook aan bestrating aanleggen, beplanting aanbrengen, een gazon of kunstgras aanleggen, erfafscheiding plaatsen en het plaatsen van een veranda, pergola, overkapping of schuurtje. Ook kan een hovenier een vijver aanleggen. 
  • Onderhoud: het reinigen van je bestrating in de tuin; het trimmen en snoeien van struiken, hagen en bomen; het tijdig identificeren en elimineren van eventuele plantenziektes en onkruid; het rollen, luchten en maaien van aangelegde grasmatten; de verzorging en controleren van de gezondheid van de planten en/ of bomen; struiken, hagen, bloemen en bomen planten; planten bescherming en plantensteunen plaatsen en het reinigen van de tuin door het verwijderen van afval en onkruid. Dit zijn allemaal werkzaamheden die de hovenier bij tuinonderhoud uitvoert.
Hovenier

Waarom zou je een hovenier inschakelen?

Het inschakelen van een hovenier heeft drie belangrijke voordelen:

  • Waardevolle adviezen: Een hovenier geeft je waardevolle adviezen om je tuin zo goed mogelijk in te richten. Heb je een paar ideeën in je hoofd, maar weet je niet hoe je die moet realiseren? Een hovenier helpt je met het omzetten van je ideeën in een tuinontwerp naar wens.
  • Kennis van flora en fauna: Je wilt groen in je tuin, maar er zijn zoveel plantensoorten en eisen waaraan je moet voldoen. Je weet niet goed wat je moet kiezen. Deze plant moet half in de schaduw, de ander moet juist in de zon. De een moet juist veel water en de ander juist niet. Welke planten moet je nou kiezen? Een hovenier kan je hier alles over vertellen en kiest de beste combinatie planten voor jouw tuin. Maar hoe moet je ze dan onderhouden? Geen probleem, daar adviseert hij je ook over, zodat je jarenlang kan genieten van je droomtuin.
  • Snelheid: Een hovenier weet precies wat hij moet doen en wat het beste werkt. Daardoor kan hij sneller beslissen en werken dan jij, als je weinig ervaring hebt. Als je zelf een tuinontwerp moet maken en alles zelf gaat aanleggen kost je dat veel meer tijd. De bestrating in je tuin ziet er niet alleen keurig uit, het is ook snel aangelegd. Voor een hovenier is het dagelijkse kost.

Hovenier inhuren bij jou in de buurt

Hovenier nodig?

Offertes aanvragen