Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Trappen Hout 1

Trappen

Trappen

Wil je een binnentrap laten plaatsen? Hier vind je de benodigde informatie en kan je tot wel 3 op maat gemaakte offertes aanvragen van vakmannen bij jou uit de regio.

Wil je een trap laten renoveren? Of wil je de trap laten vernieuwen? Misschien wil je wel een nieuwe trap plaatsen. 
Het plaatsen van een binnentrap is een specialistische klus en vereist meestal een aantal ingewikkelde constructieve ingrepen. Deze moeten secuur en met kennis van zaken gebeuren. Het is dus aan te raden dit door een gespecialiseerde vakman uit te laten voeren. 

Maar dat is geen probleem voor de trapspecialisten via Casius. Zij staan voor je klaar om je hierbij te helpen. Ook helpen ze je graag bij een (open) traprenovatie of helpen je bij het plaatsen van een vaste zoldertrapNatuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Weet je al zeker dat je trap wilt laten renoveren of plaatsen? Wil je graag dat een trappenspecialist bij je langs komt om alle vakkundige normen te bespreken? Vul dan het offerte formulier in

Trap renoveren kosten

De precieze kosten voor het laten plaatsen van een trap zijn niet zomaar te geven. Dit komt omdat iedere situatie verschilt. Wil je een trap laten plaatsen? Laat de vakman dan eerst langs komen om de situatie te bekijken. Op deze manier voorkom je dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.

Hieronder in de tabel zie je de gemiddelde prijs voor de verschillende kostenposten die bij het plaatsen van een vaste trap komen kijken.

Let wel: de trapspecialisten via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Kostenpost Gemiddelde prijs
Trap inmeten €50 - €75
Constructieberekening voor trapgat €300 - €400
Trapgat maken in houten vloer €400 - €500
Trapgat maken in betonnen vloer €1.300 - €1.500
Verleggen leidingen Verschilt sterk per woning
Monteren trap Verschilt sterk per woning
Vurenhouten traphek met leuning, inclusief montage €300 - €400
Muurleuning vuurhout, inclusief montage €200 - €250
Aftimmeren en kitwerk €100 - €200
Schilderwerk trap, traphek, muurleuning en aftimmering €1.100 - €1.250

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan een offerte aan.

Welke factoren bepalen de prijs van de klus?

Wat bepaald de prijs voor het laten plaatsen van een vaste trap? Dit hangt af van een aantal zaken, zoals:

  • Het inmeten van de trap;
  • De constructieberekening die voor het trapgat gemaakt moet worden;
  • Of het trapgat gemaakt moet worden in een houten vloer of een betonvloer;
  • Het verleggen van elektra-/water-/cv-leidingen en PVC-afvoerstukken; 
  • Het monteren van de trap;
  • Het monteren van het traphek;
  • Het monteren van trapleuningen;
  • De aftimmering en het kitwerk van het trapgat;
  • Schilderwerk.

Inmeten trap

Voordat een trap geplaatst kan worden, moet de trap eerst ingemeten worden. Hierbij is van belang de plafondhoogte, de op- en aantreden van de trap (ofwel het hoogteverschil van de tussen- en breedtemaat van de traptreden) en de afmetingen van het trapgat. De vakman bepaalt met deze informatie de definitieve trapmaat en vorm.
In de meeste gevallen is het inmeten inbegrepen in de kosten voor de trapmontage, maar soms niet. Dus check de offerte vooraf nauwkeurig of het inmeten inbegrepen is in de prijs. Dit geldt eigenlijk voor alle werkzaamheden.

Constructieberekening voor trapgat

Het is soms nodig om voor het maken van een trapgat een constructieberekening te maken. Bij monumentale panden is dit zelfs een voorwaarde. Zo’n constructieberekening heeft natuurlijk invloed op de hoogte van de uiteindelijke trapmontagekosten. De prijs voor het maken van deze berekening loopt sterk uiteen: van €300 tot €400.

Trapgat maken in vloer hout

Wanneer de nieuwe trap geplaatst moet worden op een locatie waar nog geen trap is, moet er eerst een trapgat gemaakt worden. Dat gaat het eenvoudigst in vloeren met houten balklagen. Het plafond wordt eerst gestript, de planken of platen worden aan de bovenkant verwijderd waarna de balken worden doorgezaagd.
Daarbij komt eventueel dat ook de aftimmering, kitwerk van aftimmernaden, het verleggen van leidingen of PVC-afvoerstukken moeten gebeuren. Net als het repareren van beschadigingen en het stucwerk van het plafond herstellen. 

Er is een belangrijk verschil in kosten voor trapmontage tussen monteren op een bestaande locatie en monteren op een nieuwe locatie. Immers: bij vervanging van een bestaande trap is het maken van een trapgat niet nodig. Dit scheelt tijd en bespaart je dus kosten voor het monteren van een trap. Ook aftimmeren, beschadigingen repareren van plafondstucwerk, kitwerk van aftimmernaden en het verleggen van leidingen of PVC-afvoerstukken hoeven dan niet te gebeuren.

Trapgat maken in vloer beton

Het maken van een trapgat in een betonvloer is complexer dan in een houten vloer. Een timmerman beschikt niet over het gespecialiseerde gereedschap voor het betonzaagwerk, ook niet de benodigde vakkennis. Hiervoor zal hij een dus een specialistisch bedrijf inschakelen. 

In sommige gevallen (nieuwbouw) is de vloer niet van gewoon beton, maar is het opgebouwd uit betonnen kanaalplaten. Ook hierbij is het ten zeerste aan te raden het zaagwerk van het trapgat over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf. Bij kanaalplaatvloeren zijn namelijk stalen ravelingen (verbindingsstukken) noodzakelijk. De vakman kan deze zelf aanbrengen. 

Het maken van een trapgat in een betonvloer is een ingrijpende klus. Dit kan dan ook sterk van invloed zijn op de kosten van de trapmontage. Bij de klus komt veel stof en puin vrij, dat opgeruimd en afgevoerd met een puincontainer zal moeten worden. In de meeste gevallen zitten de kosten van de het huren van de container in de totaalprijs inbegrepen, maar soms is dit niet het geval. Check dus de offerte goed om zo onprettige verrassingen te voorkomen.  

Verleggen elektra-/water-/cv-leidingen en PVC-afvoerstukken

Het verleggen van elektra-/water-/cv-leidingen en PVC-afvoerstukken bij een houten vloer gaat anders dan bij een betonvloer. Hieronder lees je er meer over. 

Houten vloer

Het kan dat op de plaats waar het toekomstige trapgat komt, leidingen en PVC-afvoerstukken zitten. Bij een houten verdiepingsvloer lopen deze boven het (gips)plafond. Deze zijn dus uit het zicht, maar moeten wel worden verlegd door de vakman. 

De kosten voor het omleggen van de leidingen of PVC-afvoerstukken verschilt per situatie. Water- en elektraleidingen zijn relatief eenvoudig om te leggen, daarvoor hoeft alleen het stroom of het water eraf. Het omleggen van een cv-leiding kost veel meer tijd. Dit komt doordat de cv-installatie eerst geleegd moet worden. 

Betonvloer

In een betonvloer bevinden de leidingen zich niet in de vloerconstructie zelf, maar in de zandcement afwerkvloer erbovenop. Van belang is dat de vakman het leidingwerk vooraf duidelijk in kaart brengt. De vakman gebruikt hiervoor een speciaal opsporingsapparaat. 

Monteren trap

Aanschaf

Houten trappen zijn er in verschillende vormen en houtsoorten. De voordeligste houten trappen zijn rechte steektrappen van vurenhout. De kosten hiervan liggen rond de €1000 en €1200. Wil je een trap met een kwart draai? Deze zijn vaak €100 tot €150 duurder. De prijs van een trap met een halve draai is nog iets hoger. 

Vaak kiest men voor een hardhouten trap. Hardhout is duurzamer dan een vurenhout (minder kans op beschadiging en gaat langer mee) en kraakt ook minder. Daarnaast heeft een hardhouten trap (vooral wanneer deze blank gelakt is) een veel chiquere uitstraling. Net als bij een vurenhouten trap, verschillen de prijzen voor een rechte hardhouten trap, een met een kwart-, of halve draai niet veel. De prijzen zijn ongeveer €500 à €600 hoger dan trappen van vurenhout.

Trappen zijn verkrijgbaar in een open en gesloten uitvoering. Een gesloten trap heeft stootborden (verticaal aangebrachte 'schotjes' multiplex van 12 of 15 mm, die de ruimte tussen de treden afsluiten). Door een open trap kijk je heen, maar kan gevaarlijk zijn voor kleine kinderen en huisdieren. 

De prijs voor een gesloten trap is hoger, dan voor een open trap. Voor een vurenhouten trap verschilt de prijs van €120 tot €150, voor een hardhouten trap van €300 tot €400.

Montage

Het monteren van de trap gaat het gemakkelijkst met een hulp erbij, dit komt door de forse omvang van de trap. De hulp kan de vakman regelen, maar je kunt ook zelf helpen. Dat scheelt in de kosten voor de trapmontage. 

De trapmontage is meestal binnen een dag gebeurd, tenzij het een complexe situatie betreft, bijvoorbeeld wanneer het verwijderen van de oude trap problemen oplevert. Het monteren van een trap is niet iets dat iedereen zomaar kan uitvoeren. Het vergt veel precisie en het is natuurlijk belangrijk dat je veilig je trap op en af kan lopen.

Traphek

Een traphek langs de trap en rond het trapgat zorgt voor veiligheid. In nieuwbouwwoningen is het zelfs verplicht. Het is dus aan te raden om altijd een traphek te laten monteren, ook al neemt dit wat meer ruimte in. Volgens Bouwbesluit bedraagt de minimale traphekhoogte 85 cm. 

Traphekken zijn in verschillende houtsoorten te koop. De meest gebruikte traphekken zijn van vurenhout en hardhout (meranti). Een vurentraphek, inclusief plaatsing, kost in een standaarduitvoering tussen de €300 en €400. Hardhout is prijziger, de kosten, inclusief plaatsing, zullen verschillen van €450 tot €550.

Trapleuningen plaatsen

Trapleuningen, net als traphekken, zorgen voor veiligheid, als deze deugdelijk zijn. De prijs van een vurenhouten leuning, inclusief montage, ligt tussen de €200 en €250. De prijs voor een hardhouten trapleuning ligt wat hoger.

Aftimmeringen en kitwerk

De prijzen voor de aftimmering van de trap verschillen per situatie. Wanneer de trap in een open ruimte staat hoeft alleen het trapgat afgetimmerd te worden. De vakman gebruikt hier meestal MDF-stroken voor, die hij tegen de balken plaatst. De plafondranden worden afgedekt met vurenhouten latten. De kosten variëren van €100 tot € 150.

Wanneer de trap aan de wanden grenst wordt de muuraansluiting afgetimmerd. Hiervoor bedragen de kosten tot maximaal €50. 

Bij iedere aftimmering ontstaan naden. Voordat de trap geschilderd wordt, moeten deze eerst worden afgestreken. Een goede vakman doet dit zelf met overschilderbare acrylkit.

Schilderwerk

Voordat de trap wordt geschilderd moeten alle onderdelen goed worden bewerkt met grondverf. Het is aan te bevelen dit fabrieksmatig te laten doen (meerprijs circa €200). Een fabrieksmatig aangebrachte grondlaag is meestal van hogere kwaliteit. Daarnaast is achteraf schilderen met de hand een stuk duurder. De nieuw aangebrachte aftimmeringen, leuningen en traphekken moeten (bij voorkeur) twee keer zijn gegrond. 

Uit kostenoverwegingen kiezen veel mensen ervoor om het binnenschilderwerk zelf uit te voeren. Bovendien denken veel mensen dat een trap schilderen eenvoudig is, maar dat is het niet. Een trap heeft veel verschillende onderdelen waardoor het een precieze klus is. Daarbij moet je de juiste verf gebruiken voor de juiste houtsoort. Ook krijgt een trap krijgt het zwaar te verduren. Zwaarder dan een deur of raam. Wil je op de langere termijn kosten besparen en langer genieten van je trap? Dan is het ten zeerste aan te raden het trap schilderwerk door een professionele schilder uit te laten voeren.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen