Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Kozijn Hout

Kozijnen

Kozijnen

Moet je de kozijnen vervangen, maar heb je geen idee wat de mogelijkheden en kosten zijn? Op deze pagina vind je meer informatie en kan je gratis en vrijblijvende offertes aanvragen.

Bij het plaatsen van een nieuw kozijn zijn er verschillende elementen die meespelen in het kostenplaatje. Hieronder geven we deze factoren weer. De exacte kosten verschillen per project, omdat er zoveel verschillende factoren mee spelen.

Kosten van het plaatsen van een kozijn

Materiaal Gemiddelde prijs per m² (inclusief plaatsing, btw en HR++ glas)
Kunststof €700 - €800
Hout €750 - €900
Aluminium €800 - €950

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

Materiaal

Je kunt in het geval van nieuwe kozijnen kiezen voor houten, aluminium en kunststof kozijnen. Elk hebben hun eigen voor- en nadelen. Ook hebben ze elk een eigen prijskaartje. We zetten de voor- en nadelen van elke materiaalsoort voor je op een rij:

 • Hout: Wanneer je graag een authentiek gevoel meegeeft aan je woning, is de keuze voor hout logisch. Hout oogt natuurlijk en warm en dat kan een goede reden zijn om voor houten kozijnen te kiezen. Ze zijn wel iets duurder dan bijvoorbeeld kunststof kozijnen en daarnaast vereisen ze iets meer onderhoud. Daar staat dan weer tegenover dat je houten kozijnen heel makkelijk kunt schilderen in de kleur van je keuze en bovendien beschermen houten kozijnen beter tegen warmteverlies. Een duurzame keuze dus. Wil je alles lezen over de kosten voor houten kozijnen? Klik dan op de link.

 • Aluminium: Aluminium is al snel een passende keuze wanneer je je woning graag een strakke en moderne uitstraling geeft. Aluminium kozijnen zijn licht en toch ook heel erg sterk én duurzaam. Aluminium kozijnen vragen weinig onderhoud, ze kunnen namelijk niet rotten of roesten. De isolatiewaarde van aluminium kozijnen is echter wel wat minder en bovendien zijn aluminium kozijnen de meest kostbare keuze. Wil je alles lezen over de kosten voor aluminium kozijnen? Klik dan op de link.

 • Kunststof: Kunststof kozijnen zijn in veel verschillende soorten kleuren verkrijgbaar waardoor ze makkelijk aansluiten op je interieur. Daarnaast zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm en gaan ze lang mee, gemiddeld zo'n 50 jaar. De isolerende werking van kunststof ligt wel stukken lager dan bijvoorbeeld in het geval van hout en heb je eenmaal een kleur gekozen voor je kunststof kozijnen, dan is deze niet heel eenvoudig meer aan te passen. Wil je alles lezen over de kosten voor kunststof kozijnen? Klik dan op de link.

Afmetingen

De hoeveelheid materiaal die je nodig hebt, bepaalt de prijs van je raamkozijnen. Heb je dus meer strekkende meters nodig, dan stijgt de prijs.

Fabricage

De meeste kozijnen worden in de fabriek gemaakt. Maar kies je voor houten kozijnen en heb je specifieke wensen (zoals bijzondere maten of een sierlijke afwerking), dan kun je er ook voor kiezen om je kozijnen met de hand te laten vervaardigen. Hoewel je misschien zou verwachten dat de prijs in het geval van handwerk direct omhoog gaat, is dat niet altijd het geval. In de fabriek moeten de machines namelijk zeer nauwkeurig afgesteld worden. Hierbij is sprake van overheadkosten.
 

Uiterlijk

Het uiterlijk van je kozijn bepaalt gedeeltelijk de prijs ervan.

 

Soort profiel

Het profiel van het kozijn, betreft de manier waarop een kozijn in elkaar is gezet. We kunnen verschillende soorten profielen onderscheiden op het gebied van kozijnen:

 • Blokprofiel:
  Wanneer een kozijn een blokprofiel heeft, lijkt dit doorgaans op een klassiek houten kozijn. Het ziet eruit alsof er twee blokken op elkaar gelijmd zijn: een rechte, haakse verbinding.

 • Schuin profiel:
  Een schuin profiel loopt, de naam zegt het al, schuin af. De twee balken die elkaar ontmoeten, zijn schuin afgezaagd en passen op die manier weer in elkaar. Een schuin profiel oogt minder hoekig dan een blokprofiel.

 • Vlak profiel:
  Een vlak profiel wordt vooral getekend door simpele en strakke vormen. Een vlak profiel is doorgaans even breed als een raamkozijn met blokprofiel. Wel is een vlak profiel meestal minder diep.

 • Slank profiel:
  In moderne woningen zien we ze veel; raam- en deurkozijnen met een slank profiel. Kozijnen met een slank profiel zijn vaak even diep als een vlak profiel en daarnaast minder breed. Kozijnen met een slank profiel zorgen voor extra veel daglicht in huis.

Houtnerfstructuur

Wanneer je de voordelen van een kunststof kozijn erg prettig vind, maar ondertussen de uiterlijkheden van een houten kozijn je meer trekken, is er de mogelijkheid om een houtnerfstructuur aan te brengen op kunstof kozijnen. Het volgende gebeurt in dit geval: Er wordt een filmlaag aangebracht op het kunststof. Dit maakt de kozijnen krasbestendig. Bovendien zijn de kozijnen door het aanbrengen van de filmlaag niet langer gevoelig voor verkleuring. Zo verkrijg je een authentieke houten uitstraling. Houd, wanneer je houtnerf wilt toepassen op kunststof kozijnen, rekening met een kostenplaatje van gemiddeld € 10,- per strekkende meter.

Kleur

Houten raamkozijnen kunnen geschilderd worden. Aluminium en kunststof kozijnen zijn standaard in een aantal kleuren leverbaar: Crème, wit, donkergroen en diverse grijstinten. Wanneer je in het geval van een aluminium of kunststof kozijn een andere kleur in je hoofd hebt, is dit vaak ook mogelijk. Hetzij voor een meerprijs. Wanneer je een andere kleur toepast op een kunststof kozijn, wordt de kleur als het ware met het profiel versmolten. Kunststof kozijnen zijn ook in houtnerfstructuur in diverse kleuren verkrijgbaar.

 

Glas

Het type glas dat je kiest, speelt een rol in de prijs. In de meeste woningen zien we tegenwoordig HR++ glas. Dit is een goed isolerende variant die uit twee lagen glas bestaat. Een variant die nog beter isoleert, is de HR+++ variant. Dit soort glas bestaat uit drie lagen. Hoe beter het glas isoleert, hoe hoger de aanschafprijs. Uiteindelijk bespaar je wel kosten op de energierekening.

 

Raamsoort

Er zijn diverse soorten ramen te onderscheiden. En ook deze ramen bepalen de prijs van het kozijn dat je laat plaatsen. Hieronder lees je meer over de drie meest gebruikte varianten:

 • Vast-raam:
  Een vast-raam is de meest eenvoudige en meest voordelige variant. Deze raamsoort kan niet open en wordt daarom vaak in inbraakgevoelige ruimtes of panden geplaatst.

 • Val-raam:
  Wanneer je op hoge plekken in ruimtes een raam ziet, is dit negen van de tien keer een val-raam. Deze raamsoort valt naar binnen open en wordt meestal met haak of ketting opgevangen. Dit soort ramen zie je vaak in badkamers of op het toilet. 

 • Draaikiep-raam:
  Een draaikiep-raam kan op twee manieren open: Horizontaal en verticaal. Dit betekent dat het raam een ingewikkelde constructie heeft en daar betaal je voor. 

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen