Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Kozijn Hout

Kozijnen

Moet je de kozijnen vervangen, maar heb je geen idee wat de mogelijkheden en kosten zijn? Op deze pagina vind je meer informatie en kan je gratis en vrijblijvende offertes aanvragen.

Heb je nieuwe kozijnen nodig? Wil je kozijnen op maat? Of zou je graag een ander materiaal kozijnen willen hebben?

De timmermannen via Casius helpen je hier graag bij. Ze staan voor je klaar voor zowel grote als kleine klussen. Ze helpen je niet alleen bij het plaatsen van kozijnen, maar ook bij het plaatsen van deuren. Ze helpen je ook graag bij het timmeren van een tuinhuis of het plaatsen van een trap. Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Weet je al zeker dat je kozijnen wilt laten plaatsen? Wil je graag dat een timmerman bij je langs komt om alle vakkundige normen te bespreken? Vul dan het offerte formulier in!

Kozijnen vervangen kosten

Bij het plaatsen van een nieuw kozijn zijn er verschillende elementen die meespelen in het kostenplaatje. Hieronder geven we deze factoren weer. De exacte kosten verschillen per project, omdat er zoveel verschillende factoren mee spelen.

Let op: de timmermannen via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Materiaal Gemiddelde prijs per m² (inclusief plaatsing, btw en HR++ glas)
Kunststof €700 - €800
Hout €750 - €900
Aluminium €800 - €950

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

Materiaal

Je kunt in het geval van nieuwe raamkozijnen kiezen voor houten, aluminium en kunststof kozijnen. Elk hebben hun eigen voor- en nadelen. Ook hebben ze elk een eigen prijskaartje. We zetten de voor- en nadelen van elk materiaalsoort voor je op een rij:

 • Houten kozijnen: Wanneer je graag een authentiek gevoel meegeeft aan je woning, is de keuze voor hout logisch. Hout oogt natuurlijk en warm en dat kan een goede reden zijn om voor houten kozijnen te kiezen. Ze zijn wel iets duurder dan bijvoorbeeld kunststof kozijnen en daarnaast vereisen ze iets meer onderhoud. Daar staat dan weer tegenover dat je houten kozijnen heel makkelijk kunt schilderen in de kleur van je keuze en bovendien beschermen houten kozijnen beter tegen warmteverlies. Een duurzame keuze dus. Wil je alles lezen over de kosten voor houten kozijnen? Dan vind je op deze pagina meer informatie. 

 • Aluminium kozijnen: Aluminium is al snel een passende keuze wanneer je je woning graag een strakke en moderne uitstraling geeft. Aluminium kozijnen zijn licht en toch ook heel erg sterk én duurzaam. Aluminium kozijnen vragen weinig onderhoud, ze kunnen namelijk niet rotten of roesten. De isolatiewaarde van aluminium kozijnen is echter wel wat minder en bovendien zijn aluminium kozijnen de meest kostbare keuze. 

 • Kunststof kozijnen: Kunststof kozijnen zijn in veel verschillende soorten kleuren verkrijgbaar waardoor ze makkelijk aansluiten op je interieur. Daarnaast zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm en gaan ze lang mee, gemiddeld zo'n 50 jaar. De isolerende werking van kunststof ligt wel stukken lager dan bijvoorbeeld in het geval van hout. Ook kan je de kleur niet eenvoudig veranderen zoals bij hout. Heb je eenmaal een kleur gekozen voor je kunststof kozijnen, dan is deze niet heel eenvoudig meer aan te passen. 

Afmetingen

De hoeveelheid materiaal die je nodig hebt bepaalt de prijs van je raamkozijnen. Heb je dus meer strekkende meters nodig, dan stijgt de prijs.

Fabricage

De meeste kozijnen worden in de fabriek gemaakt. Maar kies je voor houten kozijnen en heb je specifieke wensen (zoals bijzondere maten of een sierlijke afwerking), dan kun je er ook voor kiezen om je kozijnen met de hand te laten vervaardigen. Hoewel je misschien zou verwachten dat de prijs in het geval van handwerk direct omhoog gaat, is dat niet altijd het geval. In de fabriek moeten de machines namelijk zeer nauwkeurig afgesteld worden. Hierbij is sprake van overheadkosten.

Uiterlijk

Het uiterlijk van je kozijn bepaalt gedeeltelijk de prijs ervan.

Soort profiel van het raamkozijn

Het profiel van het kozijn, betreft de manier waarop een kozijn in elkaar is gezet. We kunnen verschillende soorten profielen onderscheiden op het gebied van kozijnen:

 • Blokprofiel: Wanneer een kozijn een blokprofiel heeft, lijkt dit doorgaans op een klassiek houten kozijn. Het ziet eruit alsof er twee blokken op elkaar gelijmd zijn: een rechte, haakse verbinding.

 • Schuin profiel: Een schuin profiel loopt, de naam zegt het al, schuin af. De twee balken die elkaar ontmoeten, zijn schuin afgezaagd en passen op die manier weer in elkaar. Een schuin profiel oogt minder hoekig dan een blokprofiel.

 • Vlak profiel: Een vlak profiel wordt vooral getekend door simpele en strakke vormen. Een vlak profiel is doorgaans even breed als een raamkozijn met blokprofiel. Wel is een vlak profiel meestal minder diep.

 • Slank profiel: In moderne woningen zien we ze veel; raam- en deurkozijnen met een slank profiel. Kozijnen met een slank profiel zijn vaak even diep als een vlak profiel en daarnaast minder breed. Kozijnen met een slank profiel zorgen voor extra veel daglicht in huis.

Houtnerfstructuur

Wanneer je de voordelen van een kunststof kozijn erg prettig vindt, maar ondertussen de uiterlijkheden van een houten kozijn je meer trekken, is er de mogelijkheid om een houtnerfstructuur aan te brengen op kunststof kozijnen. Het volgende gebeurt in dit geval: Er wordt een filmlaag aangebracht op het kunststof. Dit maakt de kozijnen krasbestendig. Bovendien zijn de kozijnen door het aanbrengen van de filmlaag niet langer gevoelig voor verkleuring. Zo verkrijg je een authentieke houten uitstraling. Houd, wanneer je houtnerf wilt toepassen op kunststof kozijnen, rekening met een kostenplaatje van gemiddeld €10 per strekkende meter.

Kleur

Houten raamkozijnen kunnen geschilderd worden. Aluminium en kunststof kozijnen zijn standaard in een aantal kleuren leverbaar: Crème, wit, donkergroen en diverse grijstinten. Wanneer je in het geval van een aluminium of kunststof kozijn een andere kleur in je hoofd hebt, is dit vaak ook mogelijk. Hetzij voor een meerprijs. Wanneer je een andere kleur toepast op een kunststof kozijn, wordt de kleur als het ware met het profiel versmolten. Kunststof kozijnen zijn ook in houtnerfstructuur in diverse kleuren verkrijgbaar.

Glas

Het type glas dat je kiest, speelt een rol in de prijs. In de meeste woningen zien we tegenwoordig HR++ glas. Dit is een goed isolerende variant die uit twee lagen glas bestaat. Een variant die nog beter isoleert, is de HR+++ variant. Dit soort glas bestaat uit drie lagen. Hoe beter het glas isoleert, hoe hoger de aanschafprijs. Uiteindelijk bespaar je wel kosten op de energierekening.

Raamsoort

Er zijn diverse soorten ramen te onderscheiden. En ook deze ramen bepalen de prijs van het kozijn dat je laat plaatsen. Hieronder lees je meer over de drie meest gebruikte varianten:

 • Vast-raam: Een vast-raam is de meest eenvoudige en meest voordelige variant. Deze raamsoort kan niet open en wordt daarom vaak in inbraakgevoelige ruimtes of panden geplaatst.

 • Val-raam: Wanneer je op hoge plekken in ruimtes een raam ziet, is dit negen van de tien keer een val-raam. Deze raamsoort valt naar binnen open en wordt meestal met haak of ketting opgevangen. Dit soort ramen zie je vaak in badkamers of op het toilet. 

 • Draaikiep-raam: Een draaikiep-raam kan op twee manieren open: Horizontaal en verticaal. Dit betekent dat het raam een ingewikkelde constructie heeft en daar betaal je voor. 

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Hoe werkt Casius?

Casius is de kortste weg, naar de beste vakman. Ons doel is dan ook om jou zo snel mogelijk met een vakman in contact te brengen die het beste past bij jouw voorkeuren.

Na het indienen van je aanvraag wordt jouw opdracht gedeeld in ons netwerk van Erkende Badkamerspecialisten in jouw regio. Als we vragen over je aanvraag hebben, bellen we je eerst nog even. Je kunt zelf aangeven met hoeveel vakbedrijven je in contact wilt komen, maar wij hanteren een maximaal aantal van 3 vakbedrijven per aanvraag. Vervolgens ontvang je een e-mail met de gegevens van de geïnteresseerde en beschikbare vakbedrijven, samen met een introductie en beoordelingen van klanten die jou voorgingen. Zij adviseren je verder en maken graag een offerte voor je. Uiteraard vrijblijvend.

Keurmerk Erkend Vakwerk

Om de kwaliteit te waarborgen, moeten de door Casius voorgestelde bedrijven voldoen aan de eisen van Erkend Vakwerk. Elke vakman wordt bij toetreding beoordeeld op:

 • Vakbekwaamheid & ervaring;
 • Klanttevredenheid;
 • Financiële gezondheid.

Voor elke klus die uitgevoerd wordt door een vakman, kan de klant een beoordeling geven. Zodra we je in contact brengen met onze vakmannen, sturen we je meteen een overzicht van hun meest recente beoordelingen. Zodat jij je keuze mede kan baseren op beoordelingen en ervaringen van anderen. Dat is wel zo prettig.

Voor meer informatie kijk je op de pagina Wat is Erkend Vakwerk?

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen