Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Dak Opmeten

Dakrenovatie

Dakrenovatie

Als de levensduur van je dakbedekking ten einde loopt, zal een renovatie nodig zijn. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Wanneer het dak laten vervangen?

Dakrenovatie is nodig wanneer de dakbedekking niet meer voldoet, of de isolatie vervangen moet worden of aangebracht. Dakbedekking voor een hellend dak gaat gemiddeld 30 tot maximaal 100 jaar mee en voor een plat dak moet je rekening houden met een gemiddelde levensduur van 20 tot 55 jaar. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het renoveren van je dak. Een dak is vrij kwetsbaar en de dakconstructie kan door een slechte dakbedekking worden aangetast. Dat brengt veel extra kosten met zich mee. Hieronder kun je hier meer lezen over de kosten, mogelijkheden en bespaartips.

Wat kost een dakrenovatie?

Onder een dakrenovatie valt niet alleen het vervangen van de dakbedekking: misschien is het ook nodig om het dakbeschot, ook wel dakbebording genoemd, te vervangen. Het kan ook zijn dat de dakconstructie niet meer veilig is. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het dak te laten isoleren of een onderdak te laten plaatsen. De kosten van de renovatie zijn onder andere afhankelijk van de grootte van het dak en de uit te voeren werkzaamheid. Hieronder zie je een prijsindicatie zodat je weet wat je kunt verwachten.

Werkzaamheid Prijs per m²
Dakbedekking vervangen Vanaf €50
Dakbedekking vervangen en langs buiten isoleren Vanaf €75
Dakbedekking vervangen en onderdak plaatsen Vanaf €100
Volledig nieuw dak Vanaf €175

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Dakreparatie of -renovatie

Het is zonde om je dak geheel te renoveren wanneer een kleine dakreparatie voldoende is, omdat je misschien verschoven dakpannen hebt of er kleine scheurtjes in de dakbekleding van je platte dak zitten. Is de rest van de dakbedekking nog in prima staat? Dan is het aan te raden om een dakreparatie uit te voeren. Voor een dakreparatie van een plat dak liggen de kosten rond de €275 per m². Voor een hellend dak liggen de reparatiekosten tussen de €150 en €350 per m². 

Begint het dak te lekken doordat een deel of je hele dakbedekking het einde van zijn levensduur heeft bereikt, dan zal een dakreparatie waarschijnlijk niet genoeg zijn. Een dakrenovatie is vaak voordeliger dan ieder jaar je dak laten repareren, totdat de dakrenovatie niet meer uitgesteld kan worden.

Een dakdekker kan je adviseren wat de beste oplossing is.

Vergunning: nodig of niet?

Voor het vervangen van de dakbedekking heb je geen vergunning nodig. Als je kiest voor een complete wijziging van het dak, zoals isolatie laten aanbrengen of een complete dakrenovatie, dan is het verstandig om bij de gemeente te informeren of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Als je twijfelt of het nodig is, dan kan de dakdekker je informeren en bij twijfel is het altijd goed om bij de gemeente te informeren. 

Aanleidingen voor een eventuele vergunningsaanvraag kunnen zijn:

  • Wordt de draagconstructie aangepast van het dak?
  • Wordt het dak verhoogt of verbreed?

Als het gaat om een monumentaal pand, dan heb je zeker een vergunning nodig. Houd er wel rekening mee dat een vergunningsaanvraag enkele weken in beslag kan nemen

Besparingstips

  • Isoleer je dak. De kosten van de renovatie liggen dan weliswaar hoger, maar die kosten verdien je binnen enkele jaren terug door te besparen op je energierekening. Bovendien kun je in aanmerking komen voor een subsidie.
  • Hergebruik oude dakpannen. Slechte dakpannen dienen vervangen te worden, maar soms kunnen dakpannen na een kleine reiniging gewoon weer gebruikt worden voor het nieuwe dak.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen