Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Dakrenovatie en dakreparatie

Dakrenovatie en dakreparatie

Dakrenovatie of dakreparatie nodig? Vind hier tips, prijzen en kom in contact met de beste vakmannen voor het renoveren van je dak.

Dakrenovatie bij jou in de buurt

Dakrenovatie kosten

Hieronder een overzicht van alle dakrenovatie kosten:

Werkzaamheid Prijs per m²
Dakbedekking vervangen Vanaf €50
Dakbedekking vervangen en langs buiten isoleren Vanaf €75
Dakbedekking vervangen en onderdak plaatsen Vanaf €100
Volledig nieuw dak Vanaf €175

Onder een dakrenovatie valt niet alleen het vervangen van de dakbedekking: misschien is het ook nodig om het dakbeschot, ook wel dakbebording genoemd, te vervangen. Het kan ook zijn dat de dakconstructie niet meer veilig is. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het dak te laten isoleren of een onderdak te laten plaatsen. De kosten van de renovatie zijn onder andere afhankelijk van de grootte van het dak en de uit te voeren werkzaamheid. Hieronder zie je een prijsindicatie zodat je weet wat je kunt verwachten.

Dakreparatie kosten

Dit zijn de kosten voor een dakreparatie:

Soort reparatie Gemiddelde prijs per m2
Reparatie hellend dak
Dakreparatie met dakpannen €130 - €210
Dakreparatie met leien €320 - €420
Overzetdak €50 - €60
Reparatie plat dak
Dakreparatie met bitumen €260 - €285
Dakreparatie met EPDM €255 - €280

Hoe duur jouw dakreparatie is, hangt van meerdere factoren af: onder andere van het soort dakbedekking, zoals bitumen, EPDM dakbedekking, of een groendak. Maar ook de grootte van het dak en de moeilijkheid van het plaatsen van de dakbedekking spelen mee. 

Om je een indicatie te geven met welke kosten je rekening moet houden voor verscheidene dakreparaties, geven we jou hieronder een paar prijsvoorbeelden. 

Nieuwe leien:

Heb je leien op jouw dak en is dit aan vervanging toe? Dan liggen de gemiddelde kosten tussen de €3.200 en €4.200. Bij deze berekening gaan we uit van een reparatie van 10 m2. 

Beschadigd bitumen:

Bitumen dakbedekking heeft een lange levensduur, maar heeft ook wel eens een reparatie nodig. Wil je bitumen laten repareren voor een oppervlakte van 7 m2, dan liggen de gemiddelde kosten hiervoor tussen de €1.800 en de €2.000. 

Is een dakreparatie echt niet mogelijk? Laat dan je platte dak vervangen of je hellende dak vervangen.

Dakrenovatie en dakreparatie

Kosten per type dakbedekking

Hieronder de kosten per type dakbedekking:

Type dak Gemiddelde kosten
Renovatie plat dak €1.800
- Nieuwe bitumenlaag €900
- Vervangen bitumen €1.800
- Nieuwe EPDM laag €2.600
Renovatie schuin dak €5.000
- Vervangen dakpannen en pannenlatten €4.500
- Vervangen dakpannen €5.500

Hoeveel je dakrenovatie kost, hangt af van het soort dak dat je hebt en met welk materiaal je jouw dak wil laten bedekken. 

Laat je jouw platte dak vervangen en wil je nieuw bitumen? Dan kost dit gemiddeld rond de €900. Echter is het vervangen van je bitumen prijziger, dit kost namelijk €1.800. 

Wil je liever nieuwe EPDM? Dan kost dit gemiddeld rond de €2.600. Goed om te weten is dat EPDM een veel langere levensduur heeft dan bitumen en verdient zich dus gemakkelijk terug.  

Wil je jouw hellende dak laten renoveren door nieuwe dakpannen te laten leggen? Dan ben je voor het plaatselijk vervangen van dakpannen en panlatten rond de €4.500 kwijt. Het alleen plaatselijk vervangen van dakpannen kost gemiddeld rond de €5.500.

Prijsopbouw dakrenovatie en dakreparatie

De prijs voor een dakrenovatie of dakreparatie is opgebouwd uit de volgende kosten:

Prijsopbouw dakdekker

Factoren die de prijs beïnvloeden

De kosten voor het renoveren van een dak is afhankelijk van de volgende factoren:

1. Materiaalkosten dakrenovatie

De prijs van een dakrenovatie hangt af van het materiaal dat gebruikt wordt. Hieronder een overzicht van de verschillende mogelijkheden:

Materiaal Gemiddelde prijs per m2
Bitumen €46
EPDM €66
PVC €80
Riet €85
Dakpannen €85

2. Dakrenovatie of dakreparatie?

Het is zonde om je dak geheel te renoveren wanneer een kleine dakreparatie voldoende is, omdat je misschien verschoven dakpannen hebt of dat er kleine scheurtjes in de dakbekleding van je platte dak zitten. Is de rest van de dakbedekking nog in prima staat? Dan is het aan te raden om een dakreparatie uit te voeren. Voor een dakreparatie van een plat dak liggen de kosten rond de €275 per m². Voor een hellend dak liggen de reparatiekosten tussen de €150 en €350 per m²

Begint het dak te lekken doordat een deel of je hele dakbedekking het einde van zijn levensduur heeft bereikt? Dan is een dakreparatie waarschijnlijk niet genoeg. Een dakrenovatie is vaak voordeliger dan ieder jaar je dak laten repareren, totdat de dakrenovatie niet meer uitgesteld kan worden. Een dakrenovatie expert kan je adviseren wat de beste oplossing is. Bij Casius zijn alleen maar professionele dakdekkers aangesloten die je hierbij kunnen helpen.

3. Extra opties:

Aan je dakrenovatie kun je enkele opties toevoegen die de prijs beïnvloeden. Hieronder de kosten per extra keuze:

Optie Gemiddelde prijs Voordelen
Dakisolatie €60 per m2 Energiebesparing, wooncomfort
Zonnepanelen €560 per stuk Eigen energie opwekken
Dakreiniging €10 per m2 Schoon aanzicht, betere levensduur van dak

Wil je naast je dakrenovatie jouw dak isoleren voor energiebesparing en het bevorderen van je wooncomfort? Hou dan rekening met een m2 prijs van €60. 

Wil je eigen duurzame energie opwekken door zonnepanelen te laten plaatsen op je dak? Dan kost dit gemiddeld rond de €560 per zonnepaneel. 

Is jouw dak nodig toe aan een dakreiniging? Dan kost dit gemiddeld €10 per m2, maar dan is je dak ook weer brandschoon wat de levensduur van je dakbedekking ten goede komt. En daarbij geeft het jouw huis een frisse uitstraling, alsof hij nieuw is.

Wanneer je dak renoveren?

Dakrenovatie is nodig wanneer de dakbedekking niet meer voldoet, of de isolatie vervangen moet worden of opnieuw aangebracht. Dakbedekking voor een hellend dak gaat gemiddeld 30 tot maximaal 100 jaar mee. Voor een plat dak moet je rekening houden met een gemiddelde levensduur van 20 tot 55 jaar. Een plat dak renoveren is dus gemiddeld eerder nodig.

Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het renoveren van je dak. Een dak is vrij kwetsbaar en de dakconstructie kan door een slechte dakbedekking worden aangetast. Dat brengt veel extra kosten met zich mee. 

De dakdekkers via Casius staan voor je klaar om je hiermee te helpen. Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Wij voorzien je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Vergunning nodig?

Voor het vervangen van de dakbedekking heb je geen vergunning nodig. Als je kiest voor een complete wijziging van het dak, zoals isolatie laten aanbrengen of een complete dakrenovatie, dan is het verstandig om bij de gemeente te informeren of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Als je twijfelt of het nodig is, dan kan de dakdekker je informeren. Daarnaast is het niet onverstandig om bij twijfel de gemeente te informeren. 

Aanleidingen voor een eventuele vergunningsaanvraag kunnen zijn:

  • Wordt de draagconstructie aangepast van het dak?
  • Wordt het dak verhoogd of verbreed?

Als het gaat om een monumentaal pand, dan heb je zeker een vergunning nodig. Houd er wel rekening mee dat een vergunningsaanvraag enkele weken in beslag kan nemen.

Dakrenovatie bij jou in de buurt

Recente aanvragen dakrenovatie en dakreparatie

vrijdag 28 april 2023

Waterschade herstellen na dakrenovatie

Met dak renovatie waterschade aan gipsplaten plafond en muren, schilderwerk, laminaat vloer/plinten.


Vochtproblemen Veenendaal
maandag 27 februari 2023

Volledige pannen dakrenovatie (incl. dakkapel)

WIj willen na het plaatsen van een dakkapel het overige dak vervangen met nieuwe dakpannen en laten isoleren. Het gaat om +/- 42 m2 (dit is exclusief het dakkapel). De nieuw dakpannen wil ik via de vakman laten aanschaffen. We zouden ook interesse hebben om onze dakkapel te laten vervangen door de vakman die dit gaat uitvoeren. Betreft een kunststof dakkapel van 4 meter breed.


Dakdekken en dakreparaties Kerkrade
maandag 20 februari 2023

85 m2 dakrenovatie

Wij willen ons dak laten renoveren. We zijn nu nog aan het kijken naar de mogelijkheden en willen hier hulp bij van de vakman. Momenteel heb ik bitumen leien liggen op het dak en het gaat om 85 m2.


Dakdekken en dakreparaties Gaanderen
maandag 06 februari 2023

Volledige dakrenovatie

Ik wil mijn dak laten renoveren. Betreft een dak van 60m2. Oude dakbeschot verwijderen en nieuwe plaatsen.


Dakdekken en dakreparaties Bergen
maandag 06 februari 2023

dakrenovatie incl. zonnepanelen

renovatie (vernieuwen dakpannen) van mansardedak. (152 m2)tevens willen wij zonnepanelen laten plaatsen.


Dakdekken en dakreparaties Zeist
maandag 30 januari 2023

Dakrenovatie

Ik wil mijn dak laten renoveren. Betreft een pannendak met riet. Dakvlak uitlijnen met cls balken, folie aanbrengen, dakpanplaten monteren, 60 meter kunststof dakgoot plaatsen met smetplank.


Dakdekken en dakreparaties Makkum

Dakrenovatie bij jou in de buurt

Offertes aanvragen