Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Buitenkraan laten plaatsen

Buitenkraan laten plaatsen?

Ben je van plan een buitenkraan te laten plaatsen? Hier vind je alle kosten voor het aanleggen en kom je in contact met de beste installateurs.

Buitenkraan aanleggen kosten

De kosten voor het aanleggen van een buitenkraan variëren tussen de €140,- en de €350,- Deze kosten zijn inclusief het isoleren van de waterleiding en het boren van een gat in de fundering en of spouwmuur. De prijs is afhankelijk van de dikte van de fundering van het huis waar de buitenkraan geplaatst moet worden.

Scenario Gemiddelde all-in prijs
Buitenkraan aan buitenmuur €150 - €300
Buitenkraan +/- 2 meter van buitenmmur €200 - €350
Buitenkraan +/- 4 meter van buitenmuur €250 - €400

Offerte buitenkraan laten plaatsen

Wat bepaalt de prijs van de aanleg van de buitenkraan?

De belangrijkste factoren die de uiteindelijke prijs van de buitenkraan bepalen zijn de plek van de bestaande waterleiding en de afstand tot de buitenkraan. Dit laatste is belangrijk, omdat: hoe langer de leiding moet worden, hoe hoger de kosten worden. 

Daarnaast maakt het uit of je voor het aanleggen van de buitenkraan kiest voor een muurplaat of een gevelkom. Waarom nou een gevelkom? Een gevelkom beschermt je buitenkraan beter dan een muurplaat en over het algemeen ziet het er netter uit. Hiervoor betaal je over het algemeen alleen wel meer dan voor een muurplaat. 

Als laatste heeft het materiaal van de kraan dat gebruikt wordt ook een invloed op de prijs. Je hebt keuze uit: 

Kosten koperen buitenkraan

Een goedkope koperen kraan heb je al vanaf €20,- per kraan. Een koperen buitenkraan wordt beschouwd als steviger en netter dan een kunststof buitenkraan. Wil je voor de beste kwaliteit gaan? Dan kan het lonen om een iets prijzigere koperen kraan aan te schaffen, omdat de kwaliteit dan beter is. Wil je een bijzondere design kraan? Dan lopen de kosten op tot gemiddeld €200,- per kraan. 

Kosten kunststof tyleen buitenkraan

Een kunststof tyleen buitenkraan heb je vanaf €10,-. Maar net als bij een koperen kraan, verschillen de prijzen van een kunststof kraan. Over het algemeen is een kunststof buitenkraan goedkoper dan een koperen kraan. Wil je een kwalitatief goede kraan? Dan ligt de prijs al gauw rond de €40,- of de €50,-. Het voordeel van kunststof is dat het lichter van gewicht is dan koper en het is makkelijker aan te leggen.

Buitenkraan installateur inschakelen?

De installateurs via Casius staan voor je klaar voor zowel kleine als grote klussen. Zo helpen ze je niet alleen bij het plaatsen van een buitenkraan, maar ook bij het vervangen van je cv-ketel, ventilatiesystemen, warmtepompen en meterkasten. Heb je dus meer klussen die moeten gebeuren? Geen zorgen, onze installateurs helpen graag!

Offerte buitenkraan aanleggen

Buitenkraan vervangen

De grootste reden om een buitenkraan te vervangen is wanneer deze defecten vertoont. Ondanks dat je de buitenkraan niet intensief gebruikt, kan het toch zo zijn dat de kraan niet meer goed sluit na een aantal jaar of de muurplaat los gaat zitten. Misschien is er iets mis met de leidingwerk en komt er geen water meer uit de kraan. 

Nog een reden zou kunnen zijn dat je een tuinslang wil kunnen aansluiten op de buitenkraan. Dan kan de installateur voor dit soort installatiewerk de kraan vervangen.

Buitenkraan aanleggen via kruipruimte

Een buitenkraan aanleggen via de kruipruimte is een optie wanneer er geen waterleiding aanwezig is. Wanneer de buitenkraan gemonteerd wordt is het belangrijk dat deze minimaal 50 cm boven de grond wordt gemonteerd en dat deze dan hoger bevestigd is dan het punt waar de kraan op de waterleiding is aangesloten.  

Is het nodig om de waterleiding aan te leggen via de kruipruimte dan brengt dit extra kosten met zich mee. Zo voeren altijd minimaal 2 man deze klus uit voor de veiligheid en vallen de materiaalkosten hoger uit. Daarnaast is de toegankelijkheid een belangrijke kostenpost. Is er graafwerk nodig of moet er door fundering geboord worden? Moet er rekening gehouden worden met leidingwerk van bijvoorbeeld de douchekraan of de verwarming? Kortom: deze punten maken het dat de prijs kan variëren per klus.

Buitenkraan aanleggen met flexibele leiding?

Het aanleggen van een buitenkraan met een flexibele leiding doe je met een tyleen slang. Dit is de leiding met de minste koppelingen. Je verkleint hiermee de kans dat de leiding gaat lekken. 

Voordelen buitenkraan met flexibele leiding

Het voordeel van een flexibele leiding is dat het toepasbaar is in elke kamer van het huis. Dus ook voor een buitenkraan. Is het voor een boiler of voor een cv-ketel of een buitenkraan, door de flexibiliteit kan je de leidingen overal leggen.

Voordelen flexibele leidingen in vergelijk met koperen leidingen:

  • Doordat de flexibele kunststof waterleidingen zo flexibel zijn, is de aanleg in muren en werken met bochten heel eenvoudig;
  • Metaal en kopen zijn een stuk duurder dan kunststof flexibele buizen;
  • Kunststof buizen roesten niet, zoals de conventionele buizen wel doen.

Buitenkraan aanleggen vanuit meterkast?

Leg je een buitenkraan aan vanuit de meterkast, dan is het belangrijk dat je eerst bepaalt waar de buitenkraan komt. Hiervoor kijkt de loodgieter of er al een waterleiding aanwezig is en of hij de waterkraan hier eenvoudig op kan aansluiten. Is dit niet aanwezig dan legt de loodgieter deze dus aan via de kruipruimte of via de spouwmuur. 

Wanneer de leiding aangelegd wordt kijkt de loodgieter of deze vorstvrij aangelegd kan worden. Is het mogelijk om het vorstvrij aan te leggen dan gebruikt de loodgieter een waterleiding van tyleen, kunststof of koper. Mocht er een strenge winter zijn, bevriezen de leidingen in ieder geval niet.

Extra buitenkraan aanleggen?

Welke buitenkraan aanleggen?

Het is belangrijk om te weten welke buitenkraan je laat aanleggen en wat de voordelen zijn van iedere optie. Hieronder beschrijven per type kraan waar je op moet letten bij het plaatsen ervan:

Vorstvrije buitenkraan aanleggen

Laat je een vorstvrije buitenkraan aanleggen dan weet je zeker dat de leidingen in de winter niet springen. Bij het aanleggen van de vorstvrije buitenkraan kijkt de loodgieter op welke de vorstvrije buitenkraan geplaatst kan worden. Ook kijkt hij of hij de kraan op een bestaande waterleiding kan aansluiten. Als dit niet zo is dan is er een optie om een waterleiding aan te leggen via de kruipruimte. 

Wanneer de loodgieter de vorstvrije waterleiding aanlegt is het belangrijk dat deze minimaal 50 cm boven de grond gemonteerd wordt en in ieder geval hoger geplaatst is dan waar de kraan aangesloten is op de waterleiding. 

Kosten aanleg vorstvrije buitenkraan 

Een schatting van de kosten voor een vorstvrije buitenkraan is lastig te geven. Hiervoor is eerst informatie nodig over waar de huidige waterleiding ligt en wat voor soort vorstvrije buitenkraan je wilt laten installeren. Daarnaast speelt mee of je kiest voor een gevelkom of een muurplaat bij de installatie van de kraan. Op basis hiervan kan de loodgieter een inschatting geven. 

Voordelen vorstvrije buitenkraan 

• Afsluiten van vorstvrije buitenkraan is niet nodig. het water wordt namelijk aan de binnenzijde van de gevel afgesloten waardoor kans op bevriezing minimaal is. 

Nadelen vorstvrije buitenkraan 

• Een vorstvrije buitenkraan kan niet via de kruipruimte worden aangelegd. 

• Niet alle woningen zijn geschikt voor een vorstvrije buitenkraan. Een vorstvrije buitenkraan wordt met een rechte leiding door de muur aangesloten. Hierdoor is de aansluiting direct binnenin de woning en kan het niet weggewerkt worden. Voor esthetische redenen is dit niet altijd de beste optie. 

Buitenkraan laten plaatsen

Standaard buitenkraan aanleggen

Laat je een standaard buitenkraan aanleggen dan kan je kiezen uit meerdere uitvoeringen. Zo kan je kiezen uit een uitvoering met een spindel, krukbediening of een bediening met een sleutel. Een buitenkraan met een spindel heb je in verschillende uitvoeringen. 

Wil je een buitenkraan in de voortuin dan is een kraan met sleutel een veilige optie. Om de kraan te gebruiken heb je namelijk een sleutel nodig. Deze kan je na gebruik van de kraan weer verwijderen zodat niemand anders zonder sleutel de kraan kan gebruiken. 

Laat je een standaard buitenkraan plaatsen dan is het verstandig om deze in de winter af te sluiten door de stopkraan dicht te draaien. Deze kraan zit vaak dichtbij de buitenkraan. Ook is het belangrijk dat er geen water meer in de kraan zit, want dit kan in de winter bevriezen en de leidingen laten springen.  

Dubbele buitenkraan

Een dubbele buitenkraan is een buitenkraan met twee kranen. Er is geen verschil met een gewone buitenkraan hoe deze bevestigd wordt. Alleen het uiteinde, dus de kraan zelf is anders.  

Loop je vaak tegen het probleem aan dat de kraan bezet is, dan is een dubbele buitenkraan een goede optie. Zo kan je de planten water geven en het zwembad vullen voor de kinderen. Dit is dan ook het grote voordeel van een dubbele kraan. Daarnaast is een voordeel dat je op een van de twee kranen standaard een accessoire kan laten zitten en deze niet steeds hoeft te verwisselen. 

Een nadeel is dat de investering voor deze kraan hoger ligt. Het verschil is niet schrikbarend, maar het is wel merkbaar. Ook heb je meer ruimte in de muur nodig. Dit hoeft geen groot probleem te zijn, tenzij de kraan in de hoek moet hangen. Dan is er kans dat de kraan niet helemaal past op de plek die jij wil. Als laatste zijn er heel weinig vorstvrije dubbele kranen op de markt. Wil je dus heel graag een vorstvrije buitenkraan, dan is een dubbele buitenkraan niet de geschiktste optie. 

Koperen of kunststof buitenkraan aanleggen?

Het verschil tussen een koperen en een kunststof buitenkraan is de prijs en de kwaliteit. Een voordeel van een koperen buitenkraan is de kwaliteit. Het nadeel is dan gelijk ook de hogere prijs. Voor een kunststof buitenkraan is het andersom: een voordeel is de lagere prijs, maar een nadeel is dat de kwaliteit minder goed is dan een koperen kraan. 

Buitenkraan aanleggen met tyleenslang

Laat je een buitenkraan aanleggen met een tyleenslang, dan is het voordeel dat deze makkelijk te leggen is door de flexibiliteit van het materiaal en het bij vorst minder snel scheurt dan bijvoorbeeld PVC. Een nadeel is dat de leidingen duurder zijn. Dit geldt ook voor de hulpstukken.

Offerte buitenkraan installeren

Recente aanvragen buitenkraan aanleggen

zaterdag 09 september 2023

Buitenkraan aanleggen

Buitenkraan achterzijde woning. Er moet daarvoor ook leidingwerk van binnen (toilet) ongeveer vijf meter naar de buitenmuur worden aangelegd, en dan door de buitenmuur heen naar buiten. Buitenmuur is van beton/baksteen.


Installatie- en leidingwerk Amsterdam
vrijdag 25 augustus 2023

Offerte buitenkraan aanleggen.

Buitenkraan aanleggen op terras van appartement 3e etage. Waterleiding is binnen 2 meter van buitenmuur.


Installatie- en leidingwerk Amstelveen
vrijdag 25 augustus 2023

Buitenkraan

Loodgieter, die Buitenkraan kan aanleggen


Installatie- en leidingwerk Ommen
vrijdag 25 augustus 2023

Offerte buitenkraan aanleggen

Ik zou graag een buitenkraan aan willen laten liggen in mijn nieuwbouw woning. Het huis moet nog gebouwd worden, ik zal de adres gegevens van mijn huidige woning doorgeven. deze ligt 5 minuten van het toekomstige huis vandaan


Installatie- en leidingwerk Oosterhout
woensdag 09 augustus 2023

Buitenkraan aanleggen

Wij zoeken een monteur om bij ons een buitenkraan te plaatsen in ons nieuwbouw huis


Installatie- en leidingwerk Nunspeet
donderdag 03 augustus 2023

Aanleg buitenkraan aan buitenmuur

aanleggen buitenkraan (aan de buityenmuur)


Installatie- en leidingwerk Beuningen

Offerte buitenkraan aanleggen

Offertes aanvragen