Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Kozijnen schilderen

Kozijnen schilderen

Ben je op zoek naar een schilder voor je kozijnen? Vind hier prijsinformatie en meer. Je vraagt gemakkelijk gratis offertes aan en wij brengen je in contact met erkende kozijn schilders in jouw regio.

Vind kozijnen schilder in jouw buurt

Schilder kozijnen

Je kijkt er misschien niet zo vaak naar en ontdekt opeens dat je kozijnen al een tijdje niet zijn bijgewerkt. Dan weet je dat het tijd is om de kozijnen te laten schilderen. Hiervoor kun je het beste een echte vakman inschakelen. 

Bij het vinden van een schilder komen allerlei zaken kijken zoals de grote van het oppervlak dat gedaan moet worden of het soort verf dat je wilt gebruiken. Lees hier een aantal handige tips die je op weg helpen bij het kiezen van de juiste schilder!

Kosten schilder kozijnen

Wanneer het binnenschilderwerk van je kozijnen aan vervanging toe is, kun je het beste een binnenschilder inschakelen. Deze vernieuwt de verf op de kozijnen professioneel en op maat, waardoor jij weer kunt genieten van mooi geschilderde kozijnen. 

Maar wat zijn de kosten en waar zijn deze op gebaseerd? Dit hangt af van diverse factoren, zoals de hoeveelheid die geschilderd dient te worden en of je alleen binnen of ook buiten geverfd wilt hebben. Met de volgende kosten per uur kun je rekening houden:

Activiteit Gemiddelde kosten
Kozijn binnen schilderen €35 - €75 per kozijn
Buiten kozijn schilderen €50 - €100 per kozijn
Loon schilder €35 - €50 per uur
Volledig project kozijnen schilderen €500 - €1.800

Prijsopbouw kozijnen schilderen

De prijs van het laten schilderen van je kozijnen door een vakman is opgebouwd uit twee onderdelen.

Prijsopbouw 70/30

1. Arbeid

De arbeidskosten bestaan uit de volgende werkzaamheden:

  • Kozijnen ontvetten;
  • Kozijnen schuren;
  • Deuren en muren afplakken;
  • In de grondverf zetten;
  • Aanbrengen uiteindelijke laag;
  • Schoonmaken.

Het eerste component van de prijs is de hoeveelheid arbeid om de kozijnen naar jouw smaak te verven. Immers moet een schilder voorbereidend werk verrichten, zoals het gebruik van een primer en het afplakken van de kozijnen en plafonds. Vervolgens moet de verflaag aangebracht worden. De duur van deze fase hangt af van de hoeveelheid kozijnen die geverfd moeten worden. Tot slot moet er nog opgeruimd worden.

2. Materiaal

Wat ook bijdraagt aan de prijs van een verfbeurt is het materiaal dat gebruikt wordt. Niet alleen omvat dit de gereedschappen om de kozijnen te verven, maar ook de verfsoort en de hoeveelheid verf om het beoogde eindresultaat te behalen. Daarnaast is het ook van belang welke ondergrond geverfd moet worden, omdat bij sommige ondergronden meer verflagen vereist zijn.

Gemiddelde kosten per woningtype

Hieronder vind je de gemiddelde kosten per woningtype voor het schilderen van kozijnen.

Woningtype Gemiddelde kosten (binnenkozijnen) Gemiddelde kosten (buitenkozijnen)
Appartement €360 €700
Tussenwoning €650 €1.200
2-onder-1 kap €850 €1.500
Vrijstaande woning €1.200 €2.000

De prijs van een schilder hangt dus af van veel factoren, waaronder het type woning dat onder handen genomen wordt. Immers betaal je meer wanneer je ook meer kozijnen laat schilderen. Doordat schildersbedrijven hun prijzen zelf kunnen bepalen, wijken de kosten weleens af van het gemiddelde. Echter, de volgende prijzen per type woning zijn een goede indicatie.

Vind een kozijnen schilder in jouw buurt

Prijsvoorbeelden schilderen kozijnen

Om je een idee te geven van de prijs van het laten schilderen van kozijnen volgen hier wat voorbeelden.

Grootte schilderklus Gemiddelde kosten (inclusief arbeid, materiaal en btw) Opmerking
Klein €550 Dit omvat het schilderen van twee tot drie kozijnen
Gemiddeld €700 Dit zijn klussen zoals het schilderen van vijf raamkozijnen, twee deuren en de deurposten
Groot €1.100 Hierbij worden alle kozijnen van je woning aan zowel de binnen- als de buitenkant geschilderd

Tip om kosten te besparen: combineer het schilderen van de kozijnen met overige binnen werkzaamheden als de trap of gevel.

Kosten bepalen voor kozijnen schilderen

Volgens een aantal stappen kun jij eenvoudig bepalen hoe duur het laten schilderen van je kozijnen is.

1. De staat van de kozijnen

Allereerst is het belangrijk om te bepalen in welke staat de te schilderen kozijnen verkeren. Ze moeten bijvoorbeeld wel op regelmatige basis onderhouden zijn en niet rotten. Immers zorgt een slechtere staat direct voor hogere kosten bij het inhuren van een schilder. Soms is het voordeliger om kozijnen te vervangen dan te herstellen. 

De prijs die je hiervoor betaalt, hangt van allerlei factoren af, zoals het gebruikte materiaal en de afmetingen. Het kost gemiddeld 2000 tot 4000 euro om kozijnen te laten vernieuwen.

2. Het aantal kozijnen

Het is voordeliger om meerdere kozijnen tegelijkertijd te laten schilderen. Per kozijn vallen de kosten dan lager uit. Vraag bijvoorbeeld aan je buren of hun kozijnen ook een likje verf kunnen gebruiken of laat samen met je kozijnen ook je deuren en deurposten verven.

3. Het soort kozijn

Het oppervlak dat geschilderd wordt, heeft een invloed op de hoeveelheid verf en arbeid die nodig zijn en zodoende op de prijs. Een kozijn met veel reliëf zorgt bijvoorbeeld voor een langer durende klus dan een relatief vlak kozijn. Veelal gaat het hierbij om houten kozijnen, omdat verf een grote invloed heeft op de levensduur van hout. 

Echter, er zijn ook kozijnen van andere materialen, zoals aluminium en kunststof. Deze kunnen niet zomaar geschilderd worden, omdat verf hier niet goed op aanhecht. In dit geval moeten er extra maatregelen genomen worden.

4. Het soort verf

Tenslotte moet een dekkende verf gebruikt worden. Wanneer een aluminium of kunststof ondergrond geverfd wordt, zal er eerst grondverf aangebracht moeten worden. Ook wordt er soms gebruikgemaakt van primers om voor extra hechting en dekking te zorgen. Dit zie je uiteraard ook terug in de kosten.

Kosten verfsoorten 2022

Verschillende verfsoorten brengen verschillende kosten met zich mee. De volgende veel voorkomende verfsoorten hebben een specifieke prijs per liter en voor het aantal vierkante meters per liter:

Verfsoort Kosten per liter Opmerking
Grondverf €20 - €40 Kan gebruikt worden voor 8 tot 12 vierkante meter per liter. Het vormt een beschermingslaag.
Beits en lak €20 - €55 Kan gebruikt worden voor 10 tot 16 vierkante meter per liter. Het vormt een beschermingslaag.
Dekkende verf €20 - €50 Kan gebruikt worden voor 3 tot 16 vierkante meter per liter. Het vormt een verfsoort voor zowel binnen- als buitenkozijnen.

Kozijnen verven: hoe doe je dat?

Hieronder de stappen voor het verven van je kozijnen.

1. Binnenkozijnen ontvetten en repareren

Binnenkozijn repareren

Dit betekent dat je de kozijnen controleert op rot, wat allemaal met een beitel verwijderd en opgevuld moet worden met houtrotvuller. Daarna moeten de kozijnen ontvet en schoongespoeld worden met water.

2. Verfbladders verwijderen

Loszittende verfbladders kunnen met een krabber verwijderd worden.

3. Beschadigde delen opschuren

Dit kan door middel van grof schuurpapier met korrel 80 of maak gebruik van een schuurmachine. 

4. Binnenkozijn plamuren

De volgende stap is het gladmaken van oneffenheden op het kozijn door te plamuren met een breed en smal plamuurmes. Dit mes moet recht op de ondergrond staan en met een soepele beweging over de beschadiging gehaald worden.

5. Kozijn schuren

Opschuren houten kozijn

Doe dit opnieuw met schuurpapier met korrel 320 of 120 bij onbehandeld hout.

6. Stof verwijderen en afplakken

Met een zachte borstel en een natte doek verwijder je het stof, waarna de kozijnen moeten worden afgeplakt.

7. Grondverf aanbrengen

Met een ronde kwast zet je het kozijn in de grondverf. Dit moet goed drogen, waarna het met fijn schuurpapier en water bewerkt kan worden. Vervolgens ontvet je het en spoel je het met water schoon.

8. Kitten

De kieren en naden moeten weggewerkt worden met acrylaatkit. Deze zet je schuin op een ondergrond en je brengt de kit gelijkmatig aan.

9. De eerste verflaag

Na het drogen van de kit kun je het gaan lakken, waarbij je de kwast elke keer langs de rand van het blik strijkt zodat het niet verzadigd raakt. Begin met de hoeken en randen en vervolg daarna bij de lange delen van het kozijn.

10. Narollen

Maak het verven af met een smalle verfroller en controleer op "druipers". Breng ten minste twee lagen aan en laat het tussendoor goed drogen.

11. Schoonmaken

Na het verven moet je de rollers en kwasten in aluminiumfolie wikkelen en in een potje water zetten. Alle resten moet bij het KCA-depot.

Bespaartips laten schilderen kozijnen

De volgende tips kunnen jou kosten laten besparen bij het laten schilderen van je kozijnen:

Tip 1: Controleer de offerte goed en vraag de schilder of en wat voor onverwachte kosten kunnen voorkomen.

Tip 2: Vergelijk de prijzen van verf met elkaar en check of de schilder een gangbare prijs aanhoudt.

Tip 3: Combineer schilderwerk om kosten te besparen.

Tip 4: Ga na of je kozijnen aan vervanging toe zijn om onnodige kosten te vermijden.

Vind een kozijnen schilder in jouw buurt

Recente aanvragen kozijnen schilderen

zondag 19 maart 2023

Buitenschilderwerk 5 kozijnen en 1 deur

Ik wil graag de buitenzijde van mijn kozijnen laten schilderen. Het gaat om houten kozijnen, ik denk ongeveer 5 ramen en een 1 deur.


Behang- en schilderwerk Cuijk
woensdag 15 maart 2023

Montage door met kozijn, insulation muur.

bouw een deur met een frame. en één muur onder de trap moet worden geïsoleerd, zodat het gazon niet onder de trap vandaan waait.


Behang- en schilderwerk Tilburg
vrijdag 10 maart 2023

65m2 wanden schilderen + 10 kozijnen schilderen

Ik wil graag binnen laten schilderen. Het gaat om ongeveer 65m2. Daarnaast ook de kozijnen (10 stuks) en de plinten. Plattegrond heb ik toegevoegd als bestand.


Behang- en schilderwerk Amsterdam
zaterdag 04 maart 2023

Schilderen buiten kozijnen

Buiten kozijnen schilderen


Behang- en schilderwerk Diemen
donderdag 02 maart 2023

Verven 2 middelgrote raamkozijnen buiten

Ik ben op zoek naar een schilder die 2 raamkozijnen kan behandelen en schilderen van ieder ongeveer 332cm x 90cm op de eerste en tweede verdieping van het huis. Vermoedelijk in kozijnen op meerdere plekken hourot, maar dit moet geinspecteerd worden.


Behang- en schilderwerk Spijkenisse
dinsdag 28 februari 2023

3 buitendeuren, 8 binnendeuren en 6 raamkozijnen schilderen

Ik wil graag laten schilderen. Het gaat om ongeveer 3 buitendeuren, 8 binnendeuren en 6 raamkozijnen. Het zijn houten kozijnen, behalve die van de binnendeuren.


Behang- en schilderwerk Delft

Offertes aanvragen van schilders

Offertes aanvragen