Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Poutrel Hout

Draagmuur verwijderen

Op zoek naar een specialist voor een draagmuur verwijderen? Op deze pagina vind je de informatie die je nodig hebt: van nuttige info tot op maat gemaakte offertes van vakmensen bij jou uit de buurt.

Ben je bezig met een verbouwing en moet je een draagmuur verwijderen? De aannemers via Casius staan voor je klaar. 

Een draagmuur kan je niet zomaar verwijderen. Als het niet deskundig wordt aangepakt kan je gevaarlijke situaties krijgen. Laat deze klus daarom aan de echte vakman over. Dat voorkomt ongelukken en veel hogere kosten.

Voor het verwijderen van een draagmuur heb je meestal een vergunning nodig. Wil je hulp bij de vergunningsaanvraag? De vakman helpt je er graag mee. 

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Draagmuur verwijderen kosten

Een dragende muur verwijderen, wat kost dat nou? Je hebt te maken met een aantal kostenposten waarmee je rekening moet houden. Voordat je een dragende muur mag laten verwijderen moet je in veel gevallen een omgevingsvergunning aanvragen. Daarbij moet er een constructieberekening en eventueel een bouwtekening gemaakt worden. De steunbalk die geplaatst moet worden, is helaas niet gratis. Als laatste spelen de arbeidskosten ook een rol in de uiteindelijke prijs. 

Om je een schatting te geven van wat het jou gaat kosten om een draagmuur te verwijderen, hebben wij hieronder een aantal overzichtjes gemaakt, opgedeeld per categorie. 

Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Document Gemiddelde prijs
Constructieberekening €150 - €250
Bouwtekening €450 - €500
Legeskosten omgevingsvergunning €350
Soort draagbalk Gemiddelde prijs
HEA 100 - 300 cm €120
HEA 160 - 300 cm €210
IPE 160 - 300 cm verzinkt €110
IPE 450 - 370 cm in menie €365
Arbeid Gemiddelde prijs
1 persoon 2 dagen €720 - €850
2 personen 2 dagen €1.400 - €1.650

Voor afvoer van het puin huren de meesten een afvalcontainer. De totale kosten voor afvoer van het puin bedragen gemiddeld €250 tot €400.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Muurdoorbraak

Kunnen we je helpen?

Casius brengt je gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen.

Offertes aanvragen

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Constructieberekening

Voordat je een draagmuur veilig kan verwijderen moet er eerst een dragende constructie komen. De vakman maakt eerst een constructieberekening. Daaruit blijkt wat voor dragende constructie het moet zijn. Vaak is hiervoor ook een bouwtekening voor nodig. Op grond van de berekeningen plaatst de vakman een geschikte dragende constructie. Die bestaat uit één of meer balken en soms een aantal staanders. Pas hierna kan de draagmuur veilig worden verwijderd.

Voordat de deskundige een constructieberekening maakt, kijkt hij eerst naar onderstaande zaken:

 • Is de muur een draagmuur of een steunmuur?
 • Loopt de muur door in de volgende verdieping?
 • Lopen er elektriciteitsdraden of leidingen door de draagmuur?

Deze eerste stap is zeer belangrijk, want is het geen draagmuur, dan is er geen vergunning nodig om de muur te verwijderen. Een dragende constructie en de bijbehorende constructieberekening kunnen dan ook achterwege blijven. Dat scheelt fors in tijd en de kosten. Weet je niet zeker dat het een draagmuur is, raadpleeg dan altijd een deskundige. Daarmee voorkom je mogelijke heel nare gevolgen.

Tip: Heb je inderdaad een omgevingsvergunning nodig en wil je deze meteen aanvragen? Kijk op de website omgevingsloket.nl wat de regels en mogelijkheden in jouw geval zijn.

De exacte prijs van de constructieberekening hangt af van de volgende onderdelen:

 • Hoe complex is de constructie?
 • Hoeveel berekeningen zijn er nodig?

Ingewikkelde constructies kosten meer tijd om uit te rekenen, waardoor de kosten stijgen. Het aantal berekeningen hangt af van de situatie en van de eisen in het bouwbesluit. Dit kan gaan om allerlei eisen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid daglicht, de ventilatie van de ruimte, milieu-aspecten en zaken die te maken hebben met de energieprestatie. Daarvoor zijn allemaal aparte berekeningen nodig, die meer tijd en dus meer geld kosten. Maar daardoor weet je wel vooraf of het verwijderen van de draagmuur inderdaad voldoet aan alle wetgeving en regelgeving.

Een constructieberekening en een bouwtekening zijn natuurlijk ook bij nieuwe constructies zeer nuttig. Zo voorkom je veel gedoe en kan de bouw in een keer goed gebeuren. Ga je bouwen zonder bouwtekening en zonder constructieberekening, dan is het risico op bouwfouten veel groter.

Kosten draagbalk

De vakman rekent uit hoeveel balken nodig zijn in de constructieberekening. Verder berekent hij hoe groot de balken moeten zijn en welk soort balk je het beste kan gebruiken. Daardoor zijn de kosten vooraf meteen duidelijk en kan de vakman de draagmuur veilig verwijderen.
Met de informatie uit zijn berekening maakt hij een geschikte dragende constructie, zodat de boel niet instort bij het verwijderen van de draagmuur.

Soms volstaat een enkele horizontale balk om het verwijderen van een draagmuur veilig op te vangen. Meestal moet de vakman toch ook een verticale steunstructuur plaatsen in de vorm van één of meer staanders of kolommen. Uit de constructieberekening blijkt of dat ook nodig is en welke afmetingen de staanders moeten hebben. Zijn er staanders nodig, dan kunnen de kosten twee keer zo hoog uitvallen.

In het algemeen geldt het volgende:

 • Lengte korter dan 2,5 meter: in 75% van de gevallen voldoet een stalen steunbalk;
 • Lengte tussen 2,5 en 3,5 meter: in 75% van de gevallen zijn een stalen balk en steunbalken nodig;
 • Lengte groter dan 3,5 meter: in 50% van de gevallen zijn speciale voorzieningen nodig.

Soms blijkt dat een draagmuur helemaal niet weg kan. Of misschien zijn er meer steunbalken nodig om de draagmuur veilig te verwijderen. Een ding is in ieder geval duidelijk: begin nooit met een draagmuur verwijderen zonder deugdelijke constructieberekening.

Soorten draagbalken

Voor een draagconstructie zijn verschillende soorten draagbalken mogelijk. Draagbalken zijn vrijwel altijd van staal. Ze zijn er in allerlei lengtes, van 1 meter tot meer dan 4 meter. De vorm kan verschillen. Draagbalken zijn meestal HEA-balken of IPE-balken.

Een HEA-balk is een vierkante balk met een H-vorm. HEA-balken gebruik je voornamelijk als horizontale draagbalken binnen constructies.  

Een IPE-balk is hoger dan breed. Het profiel heeft de vorm van de hoofdletter I. Ook IPE-balken gebruik je voornamelijk als draagbalken. 

Arbeidsloon

Een sloopbedrijf is gemiddeld 2 dagen bezig met het verwijderen van een draagmuur. Dit gaat om het verwijderen van een dragende constructie en de draagmuur. De kosten hangt ook af van het aantal vakmensen. Help je zelf mee? Dan is vaak maar één vakman nodig. Help je zelf niet mee, dan stuurt het sloopbedrijf meestal twee mensen om de draagmuur te verwijderen. Daardoor verdubbelen de arbeidskosten.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Hoe werkt Casius?

Casius is de kortste weg, naar de beste vakman. Ons doel is dan ook om jou zo snel mogelijk met een vakman in contact te brengen die het beste past bij jouw voorkeuren.

Na het indienen van je aanvraag wordt jouw opdracht gedeeld in ons netwerk van Erkende Badkamerspecialisten in jouw regio. Als we vragen over je aanvraag hebben, bellen we je eerst nog even. Je kunt zelf aangeven met hoeveel vakbedrijven je in contact wilt komen, maar wij hanteren een maximaal aantal van 3 vakbedrijven per aanvraag. Vervolgens ontvang je een e-mail met de gegevens van de geïnteresseerde en beschikbare vakbedrijven, samen met een introductie en beoordelingen van klanten die jou voorgingen. Zij adviseren je verder en maken graag een offerte voor je. Uiteraard vrijblijvend.

Keurmerk Erkend Vakwerk

Om de kwaliteit te waarborgen, moeten de door Casius voorgestelde bedrijven voldoen aan de eisen van Erkend Vakwerk. Elke vakman wordt bij toetreding beoordeeld op:

 • Vakbekwaamheid & ervaring
 • Klanttevredenheid
 • Financiële gezondheid

Voor elke klus die uitgevoerd wordt door een vakman, kan de klant een beoordeling geven. Zodra we je in contact brengen met onze vakmannen, sturen we je meteen een overzicht van hun meest recente beoordelingen. Zodat jij je keuze mede kan baseren op beoordelingen en ervaringen van anderen. Dat is wel zo prettig.

Voor meer informatie kijk je op de pagina Wat is Erkend Vakwerk?

Recente aanvragen voor een draagmuur doorbreken

donderdag 21 september 2023

Verwijderen van een draagmuur

Ik wil graag mijn draagmuur in de keuken laten verwijderen. Ik ben nog niet in het bezit van de afmetingen.


Bouwtekening en ontwerp Eindhoven
woensdag 20 september 2023

Draagmuur verwijderen (2.93 meter)

Ik zoek een partij die een draagmuur kan verwijderen van 2.93 meter breed en 3.19 meter hoog, een staalconstructie kan plaatsen en het puin kan ruimen.


Verbouwing Rotterdam
maandag 18 september 2023

Realiseren van een aanbouw

Aanbouw. 5,60 meter breed, 3,00 meter diep. Draagmuur van 3 meter vervangen door een stalen constructie. De gehele breedte een kozijn met openslaande deuren. 1 zijkant muur en de andere zijkant ook geheel kozijn. Afwerken stuc, elektra en leidingen aanleggen voor keuken (deels verplaatsen).


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Bennebroek
dinsdag 12 september 2023

Doorbreken van een draagmuur

Mijn wens is om de draagmuur tussen de keuken en de woonkamer te verwijderen en een HEA 100 stalen ligger te plaatsen als vervangende ondersteuning. De breedte van de doorbraak bedraagt ongeveer 2.5 meter met uitsparingen aan beide kanten van minimaal 300 mm. De muur is zo'n 2,5 meter hoog en het huis komt uit 1935 dus het is geen betonnen muur.


Verbouwing Groningen
maandag 11 september 2023

Draagmuur van ong. 275 cm verwijderen.

We willen een open keuken creëren, dus zijn we benieuwd wat het kost en wat het voor werk met zich mee brengt om de draagmuur tussen de keuken en woonkamer open te breken en een draagbalk te zetten.


Verbouwing Breda
donderdag 07 september 2023

Muur slopen (niet draagmuur)

Om de koelkast hebben de vorige bewoners een muur gezet die willen graag laten verwijderen. Vermoedelijk geen draagmuur. Kleine muur van 120 lang ongeveer


Verbouwing Utrecht
maandag 04 september 2023

Renovatiesloop

-Verwijderen van een tussenmuur (draagmuur) tussen de keuken en de woonkamer, Hiervoor moet eerst een berekening gedaan worden voor de vergunning aanvraag. -Toilet ruimte uitbreiden met een stuk van de kelder, leiding/afvoer hiervoor voorbereiden. (afwerking (tegelen aansluiten toilet) word gedaan) -Vloer verwarming leggen op de begane grond (betonnen grond). - voorbereidings werk leiding/afvoer/stroom voor de nieuwe keuken (keuken word geplaats). - electra werk vernieuwen/ stopcontacten invrezen/ nieuwe schakelaars voor de verlichting plaatsen. (meterkast is al vernieuwd met groepen vrij). -Stuken woonkamer/hal/toilet/keuken.


Klussen Beverwijk
zaterdag 02 september 2023

Muurkozijn/ rechte toog maken

Ik zoek een vakman die een muurkozijn / rechte toog kan maken. Het is geen draagmuur. Gaat om uitbreiden van een slaapkamer. Voorbeelden van mijn naaste buren heb ik bijgevoegd.


Kozijnen, deuren en dakramen Heerhugowaard
vrijdag 01 september 2023

Aanbouw plaatsen

Wij zoeken een uitbouw aan de zijkant van onze woning. Dit zal gaan om een uitbouw van 5 meter binnenmaat en 2 meter diepte. voor de uitbouw moet een zijmuur uitgebroken en opgevangen worden. Verder willen we dan aan de voor en achterkant een raam (dus niet naar de buren) Daarnaast zoeken we iemand die kan helpen bij het verwijderen van een draagmuur (over een lengte van 2.91 meter) en willen we aan de achterzijde van de woning de kozijnen vervangen voor ramen en openslaande deuren (lengte van 6.02m)


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Oegstgeest
donderdag 31 augustus 2023

Draagmuur tussen woonkamer en keuken verwijderen

Draagmuur tussen woonkamer en keuken verwijderen


Klussen Maastricht
donderdag 31 augustus 2023

Tekeningen voor draagmuur, aanpassing gevel/kozijnen en constructie aanpassen voor opbouw

Ik zoek een architect in de regio om plannen uit te tekenen voor een verbouwing van een woonhuis uit 1963.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Nijmegen
dinsdag 29 augustus 2023

Draagmuur verwijderen

We willen graag een draagmuur verwijderen om op deze manier een open keuken te hebben. We hebben de constructieberekeningen al binnen ( zie toegevoegd). Daarbij willen we deur van de keuken naar de hal dicht maken ( een muur van maken) en de deur die van de hal naar de woonkamer gaat een meter naar links verplaatsen.


Verbouwing Soest
dinsdag 29 augustus 2023

Aanbouw plaatsen

Ik wil een aanbouw laten plaatsen van 3,5 bij 6 meter. Er is geen vergunning nodig. Ik wil dat de buitenzijde gemetseld wordt. De binnenzijde wil ik klaar hebben om gestuct te worden. Ik wil de kozijnen van kunststof hebben. De gevel moet doorgebroken worden, dat is een draagmuur.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Purmerend
zondag 27 augustus 2023

Dragen verwijderen en afwerken

Draagmuur tussen keuken en woonkamer doorbreken inclusief vergunning, berekening en afwerking in Haarlem. Breedte is ca. 241cm, hoogte ca. 267cm. Per 2 november 2023.


Dakdekken en dakreparaties Haarlem
dinsdag 22 augustus 2023

Draagmuur verwijderen

Muur tussen woonkamer en keuken moet eruit, 2,80 lang. Op de eerste etage staat geen muur op deze plek, maar het plafond steunt wel op deze muur. Woning is uit 1910


Verbouwing Hoorn
maandag 21 augustus 2023

Muur doorbeken op de beganegrond inclusief constructieberekening

2 muur doorbraken op de begane grond, het betreft een draagmuur en ook dient er een constructieberekening gedaan te worden. De doorbraken zijn 1.8m en om en nabij 3m lang. Op verzoek kan ik wat tekeningen sturen, de originele bouwtekening van de woning is niet meer te achterhalen, maar er is een grote verbouwing geweest in 1986 en daar heb ik de tekeningen van. Graag zouden we dit laten doen begin november.


Verbouwing Sprang-Capelle
maandag 21 augustus 2023

Draagmuur verwijderen HSB

Het project betreft het verwijderen van een draagmuur van 4m in een houtskeletbouw woning. De vloer is van beton. De huidige offerte die wij ontvangen hebben heeft een berekening met houten balken van 100x200x4200 en als alternatief een HEA120 4000mm balk en 2 UNP120 staanders van 2600mm. Er is (nog) geen constructie berekening en er is geen funderingsplan aanwezig.


Verbouwing Lelystad
maandag 21 augustus 2023

huisrenovatie

Draagmuur doorbreken, stucen, nieuwe vloer leggen. muur verzetten, badkamer plaatsen


Verbouwing Rotterdam
zondag 20 augustus 2023

Stukje draagmuur verwijderen

Moet een stukje draagmuur weg en de oude bint ook en nieuwe bint terug plaatsen


Verbouwing Wateringen
donderdag 17 augustus 2023

Verwijderen draagmuur en plaatsen van steunbalk

Verwijderen van draagmuur en het plaatsen van een stalen steunbalk. Constructietekening is al gemaakt. De lengte van de muur is ongeveer 180 cm breed en 220 com hoog, gaat dus om een kleine muur.


Verbouwing Amsterdam
dinsdag 15 augustus 2023

Draagmuur verwijderen bij de keuken.

HEA140, kolommen 80x80x5, scharnier verbinding


Klussen Groningen
dinsdag 15 augustus 2023

Draagmuur van ongeveer 5 meter verwijderen

Er moet een draagmuur van ongeveer 5 meter lang verwijderd worden en indien mogelijk ook meteen het puin ruimen. Inclusief constructieberekening et.


Verbouwing Sittard
maandag 14 augustus 2023

Draagmuur tussen keuken en eetkamer verwijderen

De draagmuur tussen de keuken en eetkamer verwijderen, een doorbraak van ongeveer 3 meter. Een gedeelte van de koof blijft staan. De afwerking en plaatsen van nieuwe muur met deur doen we zelf.


Verbouwing Leeuwarden
zondag 13 augustus 2023

Ontwerp/tekeningen maken voor uitbouw van 25m2

We, Anne & Adriaan, zijn op zoek naar een architect die onze tekeningen kan gebruiken en aanpassen naar een ontwerp dat bij ons past. Het gaat ons vooral om de layout van het huis en de aanbouw en het licht in het huis (we komen uit een vrij donker huis). Belangrijk: licht, duurzaam, authentiek, kleurrijk, uniek, geventileerd. De huidige beganegrondwoning is zo’n 60 m². Door middel van een uitbouw willen we dit vergroten met zo’n 25 m². Het doel van de verbouwing is meer ruimte creëren (terwijl we niet veel inleveren op licht), helemaal ons eigen plekje naar smaak inrichten en de woning zeer energiezuinig maken (warmtepomp, goede isolatie). Het huidige deel van het huis is oud en grotendeels aan vervanging toe. Er is 1 draagmuur (binnenkomst links) die we prima willen laten staan. De houten vloer en kruipruimte willen we goed isoleren en vervangen door een schuimbeton vloer met vloerverwarming. De woning heeft nu glas in lood ensuite deuren. Die willen we zeker terug laten komen. Net als sommige deuren en de klassieke muurtegels in de gang. In de uitbouw willen we graag een lichtstraat en grote opslaande of schuivende deuren richting de tuin. Een sedumdak en goed geïsoleerde muren en ramen moeten bijdragen aan de duurzaamheid. Ventilatie is erg belangrijk vanwege de goede isolatie. Tekeningen van de huidige situatie: - https://files.adriaanvanrossum.nl/curacaostraat/2023-08-05-originele-tekening.png - https://files.adriaanvanrossum.nl/curacaostraat/2023-08-05-originele-tekening.fml Tekeningen die we zelf gemaakt hebben: - https://files.adriaanvanrossum.nl/curacaostraat/2023-08-13-tekening.png - https://files.adriaanvanrossum.nl/curacaostraat/2023-08-13-tekening.fml


Bouwtekening en ontwerp Amsterdam
vrijdag 11 augustus 2023

Verwijderen van een draagmuur

De wand tussen keuken en woonkamer dient verwijderd te worden, het gaat om een afmeting van 272cm.


Verbouwing Best
donderdag 10 augustus 2023

Draagmuur verwijderen

Ik zou graag een draagmuur verwijderen van circa 3,5 meter. De constructietekeningen en het stempelplan zijn gemaakt. Er is een vergunningsaanvraag ingediend, maar hier is nog geen akkoord op gegeven.


Verbouwing Oss
woensdag 09 augustus 2023

draagmuur verwijderen

In mijn huis moet een draagmuur verwijderd worden van 3,5 meter lang en 3,5 meter hoog. Zit er in bestaande muur elektriek. Stopcontacten en lichtknoppen.


Verbouwing Amsterdam
maandag 07 augustus 2023

Draagmuur deels verwijderen

Doorbraak draagmuur keuken-woonkamer + gat voor nieuw deurkozijn maken in draagmuur


Verbouwing Utrecht
maandag 07 augustus 2023

Draagmuur verwijderen

Wij willen graag een draagmuur van bijna 3 meter laten verwijderen.


Verbouwing Haarlem
maandag 07 augustus 2023

Draagmuur weghalen 6m2

Er moet een draagmuur verwijderd worden en uiteraard dus gezorgd worden dat het plafond niet naar beneden komt ;). De draagmuur is tussen de 2 en 3 meter lang. De rode streep in de afbeelding is de muur.


Verbouwing Noord Sleen
Offertes aanvragen