Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Poutrel Hout

Draagmuur verwijderen

Op zoek naar een specialist voor een draagmuur verwijderen? Op deze pagina vind je de informatie die je nodig hebt: van nuttige info tot op maat gemaakte offertes van vakmensen bij jou uit de buurt.

Ben je bezig met een verbouwing en moet je een draagmuur verwijderen? De aannemers via Casius staan voor je klaar. 

Een draagmuur kan je niet zomaar verwijderen. Als het niet deskundig wordt aangepakt kan je gevaarlijke situaties krijgen. Laat deze klus daarom aan de echte vakman over. Dat voorkomt ongelukken en veel hogere kosten.

Voor het verwijderen van een draagmuur heb je meestal een vergunning nodig. Wil je hulp bij de vergunningsaanvraag? De vakman helpt je er graag mee. 

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Draagmuur verwijderen kosten

Een dragende muur verwijderen, wat kost dat nou? Je hebt te maken met een aantal kostenposten waarmee je rekening moet houden. Voordat je een dragende muur mag laten verwijderen moet je in veel gevallen een omgevingsvergunning aanvragen. Daarbij moet er een constructieberekening en eventueel een bouwtekening gemaakt worden. De steunbalk die geplaatst moet worden, is helaas niet gratis. Als laatste spelen de arbeidskosten ook een rol in de uiteindelijke prijs. 

Om je een schatting te geven van wat het jou gaat kosten om een draagmuur te verwijderen, hebben wij hieronder een aantal overzichtjes gemaakt, opgedeeld per categorie. 

Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Document Gemiddelde prijs
Constructieberekening €150 - €250
Bouwtekening €450 - €500
Legeskosten omgevingsvergunning €350
Soort draagbalk Gemiddelde prijs
HEA 100 - 300 cm €120
HEA 160 - 300 cm €210
IPE 160 - 300 cm verzinkt €110
IPE 450 - 370 cm in menie €365
Arbeid Gemiddelde prijs
1 persoon 2 dagen €720 - €850
2 personen 2 dagen €1.400 - €1.650

Voor afvoer van het puin huren de meesten een afvalcontainer. De totale kosten voor afvoer van het puin bedragen gemiddeld €250 tot €400.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Muurdoorbraak

Kunnen we je helpen?

Casius brengt je gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen.

Offertes aanvragen

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Constructieberekening

Voordat je een draagmuur veilig kan verwijderen moet er eerst een dragende constructie komen. De vakman maakt eerst een constructieberekening. Daaruit blijkt wat voor dragende constructie het moet zijn. Vaak is hiervoor ook een bouwtekening voor nodig. Op grond van de berekeningen plaatst de vakman een geschikte dragende constructie. Die bestaat uit één of meer balken en soms een aantal staanders. Pas hierna kan de draagmuur veilig worden verwijderd.

Voordat de deskundige een constructieberekening maakt, kijkt hij eerst naar onderstaande zaken:

 • Is de muur een draagmuur of een steunmuur?
 • Loopt de muur door in de volgende verdieping?
 • Lopen er elektriciteitsdraden of leidingen door de draagmuur?

Deze eerste stap is zeer belangrijk, want is het geen draagmuur, dan is er geen vergunning nodig om de muur te verwijderen. Een dragende constructie en de bijbehorende constructieberekening kunnen dan ook achterwege blijven. Dat scheelt fors in tijd en de kosten. Weet je niet zeker dat het een draagmuur is, raadpleeg dan altijd een deskundige. Daarmee voorkom je mogelijke heel nare gevolgen.

Tip: Heb je inderdaad een omgevingsvergunning nodig en wil je deze meteen aanvragen? Kijk op de website omgevingsloket.nl wat de regels en mogelijkheden in jouw geval zijn.

De exacte prijs van de constructieberekening hangt af van de volgende onderdelen:

 • Hoe complex is de constructie?
 • Hoeveel berekeningen zijn er nodig?

Ingewikkelde constructies kosten meer tijd om uit te rekenen, waardoor de kosten stijgen. Het aantal berekeningen hangt af van de situatie en van de eisen in het bouwbesluit. Dit kan gaan om allerlei eisen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid daglicht, de ventilatie van de ruimte, milieu-aspecten en zaken die te maken hebben met de energieprestatie. Daarvoor zijn allemaal aparte berekeningen nodig, die meer tijd en dus meer geld kosten. Maar daardoor weet je wel vooraf of het verwijderen van de draagmuur inderdaad voldoet aan alle wetgeving en regelgeving.

Een constructieberekening en een bouwtekening zijn natuurlijk ook bij nieuwe constructies zeer nuttig. Zo voorkom je veel gedoe en kan de bouw in een keer goed gebeuren. Ga je bouwen zonder bouwtekening en zonder constructieberekening, dan is het risico op bouwfouten veel groter.

Kosten draagbalk

De vakman rekent uit hoeveel balken nodig zijn in de constructieberekening. Verder berekent hij hoe groot de balken moeten zijn en welk soort balk je het beste kan gebruiken. Daardoor zijn de kosten vooraf meteen duidelijk en kan de vakman de draagmuur veilig verwijderen.
Met de informatie uit zijn berekening maakt hij een geschikte dragende constructie, zodat de boel niet instort bij het verwijderen van de draagmuur.

Soms volstaat een enkele horizontale balk om het verwijderen van een draagmuur veilig op te vangen. Meestal moet de vakman toch ook een verticale steunstructuur plaatsen in de vorm van één of meer staanders of kolommen. Uit de constructieberekening blijkt of dat ook nodig is en welke afmetingen de staanders moeten hebben. Zijn er staanders nodig, dan kunnen de kosten twee keer zo hoog uitvallen.

In het algemeen geldt het volgende:

 • Lengte korter dan 2,5 meter: in 75% van de gevallen voldoet een stalen steunbalk;
 • Lengte tussen 2,5 en 3,5 meter: in 75% van de gevallen zijn een stalen balk en steunbalken nodig;
 • Lengte groter dan 3,5 meter: in 50% van de gevallen zijn speciale voorzieningen nodig.

Soms blijkt dat een draagmuur helemaal niet weg kan. Of misschien zijn er meer steunbalken nodig om de draagmuur veilig te verwijderen. Een ding is in ieder geval duidelijk: begin nooit met een draagmuur verwijderen zonder deugdelijke constructieberekening.

Soorten draagbalken

Voor een draagconstructie zijn verschillende soorten draagbalken mogelijk. Draagbalken zijn vrijwel altijd van staal. Ze zijn er in allerlei lengtes, van 1 meter tot meer dan 4 meter. De vorm kan verschillen. Draagbalken zijn meestal HEA-balken of IPE-balken.

Een HEA-balk is een vierkante balk met een H-vorm. HEA-balken gebruik je voornamelijk als horizontale draagbalken binnen constructies.  

Een IPE-balk is hoger dan breed. Het profiel heeft de vorm van de hoofdletter I. Ook IPE-balken gebruik je voornamelijk als draagbalken. 

Arbeidsloon

Een sloopbedrijf is gemiddeld 2 dagen bezig met het verwijderen van een draagmuur. Dit gaat om het verwijderen van een dragende constructie en de draagmuur. De kosten hangt ook af van het aantal vakmensen. Help je zelf mee? Dan is vaak maar één vakman nodig. Help je zelf niet mee, dan stuurt het sloopbedrijf meestal twee mensen om de draagmuur te verwijderen. Daardoor verdubbelen de arbeidskosten.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Hoe werkt Casius?

Casius is de kortste weg, naar de beste vakman. Ons doel is dan ook om jou zo snel mogelijk met een vakman in contact te brengen die het beste past bij jouw voorkeuren.

Na het indienen van je aanvraag wordt jouw opdracht gedeeld in ons netwerk van Erkende Badkamerspecialisten in jouw regio. Als we vragen over je aanvraag hebben, bellen we je eerst nog even. Je kunt zelf aangeven met hoeveel vakbedrijven je in contact wilt komen, maar wij hanteren een maximaal aantal van 3 vakbedrijven per aanvraag. Vervolgens ontvang je een e-mail met de gegevens van de geïnteresseerde en beschikbare vakbedrijven, samen met een introductie en beoordelingen van klanten die jou voorgingen. Zij adviseren je verder en maken graag een offerte voor je. Uiteraard vrijblijvend.

Keurmerk Erkend Vakwerk

Om de kwaliteit te waarborgen, moeten de door Casius voorgestelde bedrijven voldoen aan de eisen van Erkend Vakwerk. Elke vakman wordt bij toetreding beoordeeld op:

 • Vakbekwaamheid & ervaring
 • Klanttevredenheid
 • Financiële gezondheid

Voor elke klus die uitgevoerd wordt door een vakman, kan de klant een beoordeling geven. Zodra we je in contact brengen met onze vakmannen, sturen we je meteen een overzicht van hun meest recente beoordelingen. Zodat jij je keuze mede kan baseren op beoordelingen en ervaringen van anderen. Dat is wel zo prettig.

Voor meer informatie kijk je op de pagina Wat is Erkend Vakwerk?

Recente aanvragen voor een draagmuur doorbreken

dinsdag 28 juni 2022

Draagmuur verwijderen (~6m2)

Ik zou graag mijn draagmuur tussen de keuken en de woonkamer verwijderd willen hebben. In de bijlage vindt u de tekening en de informatie van de constructeur. De muur is ongeveer 6m2. Ik zou het het liefst zsm uitgevoerd hebben we krijgen 1 september 2022 de sleutel.


Verbouwing Meppel
zaterdag 25 juni 2022

draagmuur verwijderen

ik zou graag mijn draagmuur verwijderd willen hebben en een steunbalk laten plaatsen.


Verbouwing Hoogeveen
vrijdag 24 juni 2022

Sausklare aanbouw voorzijde woning

We willen graag een aanbouw van 3x3 aan de voorzijde van de woning. Ik ben nog niet in bezit van een vergunning maar ben wel al bezig en dit is wel al in de omgeving gebeurd. Ik wil een traditioneel gemetselde afwerking met aluminium kozijnen. Ik wil een sausklare oplevering met vloerverwarming. Er moet een gevel worden doorbroken (geen draagmuur, maar rabatdelen).


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Zwaanshoek
dinsdag 21 juni 2022

Gedeeltelijke doorbraak draagmuur (1,8m breed)

Wij willen de huidige deuropening in de draagmuur tussen onze keuken en woonkamer dicht laten metselen en ca. 15 cm naast de huidige deuropening een doorbraak maken van 1.80m breed voor dubbele stalen deuren.


Klussen Lage Zwaluwe
donderdag 16 juni 2022

Controleren op draagmuur + muren verwijderen (2m + 4m)

Ik ben op zoek naar een bedrijf/persoon die voor mij een muur kan verwijderen van ongeveer 2m, maar wel met deur erin. Ook is er muur in de woonkamer van ongeveer 4m, die mag ook verwijderd worden. Er moeten gekeken wel even goed gekeken worden of dit draagmuren zijn.


Verbouwing Vierpolders
woensdag 15 juni 2022

Draagmuur verwijderen voor open keuken

Wij willen graag een draagmuur verwijderen om een open keuken te realiseren, ik zou graag de beschikbaarheid willen weten van uw bedrijf en eventueel de mogelijkheden verder willen bespreken.


Verbouwing Den Bosch
dinsdag 14 juni 2022

Muurdoorbraak woonkamer en keuken

Zoek een vakman voor het doorbreken van een draagmuur van de woonkamer naar de keuken van 1.4 meter. Graag wat advies en info.


Verbouwing Stiens
maandag 13 juni 2022

Draagmuur verwijderen

Ik zou graag mijn draagmuur tussen woonkamer en keuken willen laten verwijderen. Deze muur is ongeveer 3m lang.


Verbouwing Venlo
zondag 12 juni 2022

Nieuwe gevelkozijnen en doorbraak draagmuur

Betreft vervangen van 5-tal gevelkozijnen, het inbrengen van de benodigde stalen opvang constructie en het aanhelen van het metselwerk. Ook het maken van een doorbraak door een dragende wand in de keuken. Totaal afhangen, beglazen, aftimmeren etc. Voor uitvoering is alles gereed: werktekeningen, constructie berekening, staaltekening, bouwvergunning, etc.


Renovatie Zuid-Beijerland
dinsdag 07 juni 2022

Verbouwen totale woning

Wij hebben onlangs een huis gekocht waar redelijk wat aan geklust moet worden. De sleuteloverdracht is 15 augustus en het liefst starten wij dan zo snel mogelijk met de verbouwingen. De woning is te zien op funda: https://www.funda.nl/koop/bussum/huis-42784228-anne-franklaan-150/ Lijst van werkzaamheden: - Kozijnen, ramen en deuren - Spouwmuurisolatie - Vloerisolatie - Dakisolatie (reeds aanwezig maar gedateerd, mogelijk is dit dus niet nodig) - Draagmuur verwijderen (tussen keuken en woonkamer) - Vloerverwarming (ruwe schatting 100m2, ter voorbereiding op warmtepomp) - Keuken - Stucen - Elektra (groepenkast vervangen, inductie + voorbereiding zonnepanelen) Indien u een gedeelte van de werkzaamheden kunt uitvoeren, maar een ander gedeelte niet, is dat ook prima. De details zullen uiteraard nog nader besproken moeten worden. Mocht u meer informatie nodig hebben hoor ik het graag.


Verbouwing Bussum
dinsdag 07 juni 2022

3,5m² Draagmuur met hoekelement verwijderen

Ik zoek een aannemers/specialist in het slopen van een draagmuur en het aanbrengen van een nieuwe constructie. Tekeningen en constructieadvies toegevoegd.


Verbouwing Den Haag
dinsdag 07 juni 2022

Nieuwe houten trap plaatsen

Zwevende trap laten plaatsen in een draagmuur van onze jaren 30 woning.


Trappenbouw en traprenovatie Amsterdam
dinsdag 07 juni 2022

Erker aanbouwen (3m2) + binnendeur plaatsen

Wij zouden graag de voorpui (nu raam) vervangen door HR++ glas en gelijk een erker van ongeveer 3 meter breed, 08-1m diep laten aanbouwen aan de voorkant van ons huis. De erker kan direct aansluiten op het huidige raam (geen volledige doorbraak in voorgevel nodig dus). De buitenzijde van de erker willen we verder gemetseld. De binnenzijde mag casco opgeleverd worden. De verwarming verzorg ik zelf. Ook zouden wij graag in huis een extra binnendeur willen laten plaatsen (in draagmuur, dus balk is nodig) naar de huiskamer vanuit de hal.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Bunnik
donderdag 02 juni 2022

Vervangen boog in draagmuur voor draagbalk

In een huis dat wij net aangekocht hebben zit een boog in een draagmuur ter hoogte van de keuken. Deze boog dan wel de hele wand willen wij laten verwijderen. Hiervoor zal een draagbalk in de plaats moeten. Wij horen graag wat hierin de opties zijn omdat de keuze voor een nieuwe keuken afhangt van wat mogelijk is met deze wand.


Verbouwing Apeldoorn
woensdag 01 juni 2022

Constructieberekening voor verwijderen draagmuur

Wij zijn van plan om een aanbouw te realiseren, echter moet hiervoor een draagmuur worden verwijderd/doorgebroken. Het idee is om gebruik te maken van een stalen balk om de draagmuur op te vangen.


Bouwtekening en ontwerp Emmen
vrijdag 27 mei 2022

Openslaande tuindeuren in draagmuur plaatsen

Mijn keukenmuur heeft nu een deuropening van 90 cm en die wil ik verbreden naar 2365. Vervolgens wil ik hierin openslaande deuren laten plaatsen met bovenlicht. Het materiaal wil ik van kunststof helemaal zwart, openslaand naar buiten toe.


Kozijnen, deuren en dakramen Arnhem
donderdag 26 mei 2022

Doorgang in draagmuur maken

Graag zou ik een doorgang in een draagmuur laten maken. Dit is in een bakstenen muur die naar een onbereikbare ruimte leidt. In deze muur hebben we recentelijk een gat moeten maken om een lekkage te verhelpen en nu willen we van deze ruimte een extra kamer maken. Graag zouden we een berekening laten maken en de muur vakkundig verder doorbreken en indien nodig verstevigen.


Verbouwing Utrecht
woensdag 25 mei 2022

Constructie tekening en misschien bouwtekening

ik zoek een architect die een constructieberekening kan maken van een deel van de woning. Wil openslaande deuren laten plaatsen in een draagmuur waarin al een deur geplaatst is. Het is alleen zo dat alle bouwtekeningen van dit huis verbrand zijn in de tweede wereld oorlog, dus die zijn niet aanwezig.


Bouwtekening en ontwerp Arnhem
maandag 23 mei 2022

Muur verwijderen (3,5m)

Ik wil graag een muur tussen mijn keuken en woonkamer laten verwijderen. Deze muur is ongeveer 3,5m lang. Ik weet alleen niet zeker of dit nou een draagmuur is.


Klussen Bergen op Zoom
dinsdag 17 mei 2022

Elektrische vloerverwarming leggen

Momenteel ligt er een laminaat vloer. Verder heb ik bodemisolatie Onder de laminaat liggen groene platen en isolatiefolie op houten vloer (deels osb platen) De vloer is niet helemaal egaal ivm bouwwerkzaamheden van draagmuur die weg is gehaald. Het gaat om ongeveer 30 m2.


CV en verwarming Haarlem
maandag 16 mei 2022

Draagmuur slopen

Ik wil een draagmuur laten slopen in de woonkamer, een deur en een wand plaatsen,


Verbouwing Rotterdam
maandag 16 mei 2022

Draagmuur verwijderen

Ik zou graag een stukje draagmuur verwijderen, is +- 2,5 tot 3 meter lang. Graag wat advies en info.


Verbouwing Veendam
vrijdag 13 mei 2022

Draagmuur verwijderen / stalen balk plaatsen + binnendeur verplaatsen

Wij hebben een nieuwe woning gekocht en krijgen hiervan 10 juni de sleutel. We willen graag een open keuken creëren, echter betreft het een draagmuur waardoor wij een aannemer hiervoor nodig hebben en er een stalen balk geplaatst zal moeten worden. Er staat nu een muurtje van ongeveer 1,7 m welke verwijdert dient te worden en de totale breedte van de keuken is 2,58 m. Wij willen aan de linkerzijde een muurtje van ca. 0,6 maken zodat het keukenblok niet zichtbaar is. Daarnaast willen wij graag de deur (vanuit de hal naar de woonkamer) een stukje opzij verplaatsten zodat er net iets meer ruimte is. Graag ontvangen wij een offerte voor het doorbreken van de draagmuur en het plaatsen van een stalenbalk (en alle kosten welke hierbij komen kijken) + het verplaatsen van de deur.


Verbouwing Bergen op Zoom
donderdag 12 mei 2022

Uitbouw achterzijde woning

Wij willen graag een uitbouw realiseren aan de achterzijde van de woning. 2.5 x 5.6 meter. Dit is vergunningsvrij. Traditioneel gemetselde afwerking met kozijnen in overleg. Daarbij zal er een stuk draagmuur uit moeten, hiervoor is al een constructieberekening gemaakt. Verder willen we een casco oplevering.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Amsterdam
woensdag 11 mei 2022

Tussenmuur doorbreken ~10,5m2

Wij zoeken een vakman voor het doorbreken van een tussenmuur. Wij hebben geen idee of dit een draagmuur is. De afmetingen van de muur zijn ongeveer 3,5m hoog x 3m breed.


Verbouwing Hoofddorp
dinsdag 10 mei 2022

Draagmuur verwijderen (4m)

We willen graag de draagmuur verwijderen tussen de keuken en woonkamer ivm een nieuwe keuken. Deze muur is ongeveer 4m lang. Hiervoor in de plaats moet een ijzeren balkenconstructie komen, de berekeningen zijn al gemaakt. Op uw website zag ik dat u hier ervaring mee heeft. Heeft u interesse in deze opdracht? De keuken moet nog besteld worden starten de werkzaamheden pas na 6 maanden of later.


Verbouwing Den Haag
dinsdag 10 mei 2022

Draag muur verwijderen

Op 8 augustus krijgen wij de sleutel van onze nieuwe woning nu willen wij een draagmuur laten verwijderen die de keuken en de woonkamer van elkaar scheid wij hopen dat er iemand is die dit voor ons zou willen doen Groetjes Nina


Verbouwing Oost-Souburg
maandag 09 mei 2022

Muur verwijderen en HE 200m plaatsen

Een draagmuur moet verwijderd worden en een H-ijzerbalk HE 200m plaatsen. Bouwcontructie aanwezig


Verbouwing Capelle aan den IJssel
maandag 09 mei 2022

Uitbouw achterzijde woning en draagmuurdoorbraak

Wij willen graag een offerte voor een uitbouw van 1,5 meter diep over de breedte van ons huis (5,5 meter). Hierin willen we een lichtkoepel van 4 meter hebben. Tevens moet er een draagmuur in de woning gesloopt worden en een constructie worden geplaatst (nog geen bouwrapport en constructierapport aanwezig, ook hierbij de vraag of jullie dat willen doen). Tevens de keuken verplaatsen van achterzijde woning naar voorzijde, toilet vernieuwen en houten kozijnen aan de voorzijde van de woning vervangen door kunststof kozijnen. Muren en plafond stucen en egaliseren van de vloer willen we ook graag uit handen geven.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Ridderkerk
vrijdag 06 mei 2022

Balk plaatsen om draagmuur te verwijderen

Wij zouden graag een offerte ontvangen voor het plaatsen van een draagbalk. Het betreft een buitenmuur door lopend naar zolder. Ongeveer 3 meter, om doorgang te maken naar de nieuwe uitbouw. Sloopwerkzaamheden kunnen we evt zelf. Puur plaatsen van de balk


Verbouwing Enschede
Offertes aanvragen