Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Poutrel Hout

Draagmuur verwijderen

Op zoek naar een specialist voor een draagmuur verwijderen? Op deze pagina vind je de informatie die je nodig hebt: van nuttige info tot op maat gemaakte offertes van vakmensen bij jou uit de buurt.

Ben je bezig met een verbouwing en moet je een draagmuur verwijderen? De aannemers via Casius staan voor je klaar. 

Een draagmuur kan je niet zomaar verwijderen. Als het niet deskundig wordt aangepakt kan je gevaarlijke situaties krijgen. Laat deze klus daarom aan de echte vakman over. Dat voorkomt ongelukken en veel hogere kosten.

Voor het verwijderen van een draagmuur heb je meestal een vergunning nodig. Wil je hulp bij de vergunningsaanvraag? De vakman helpt je er graag mee. 

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Draagmuur verwijderen kosten

Een dragende muur verwijderen, wat kost dat nou? Je hebt te maken met een aantal kostenposten waarmee je rekening moet houden. Voordat je een dragende muur mag laten verwijderen moet je in veel gevallen een omgevingsvergunning aanvragen. Daarbij moet er een constructieberekening en eventueel een bouwtekening gemaakt worden. De steunbalk die geplaatst moet worden, is helaas niet gratis. Als laatste spelen de arbeidskosten ook een rol in de uiteindelijke prijs. 

Om je een schatting te geven van wat het jou gaat kosten om een draagmuur te verwijderen, hebben wij hieronder een aantal overzichtjes gemaakt, opgedeeld per categorie. 

Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Document Gemiddelde prijs
Constructieberekening €150 - €250
Bouwtekening €450 - €500
Legeskosten omgevingsvergunning €350
Soort draagbalk Gemiddelde prijs
HEA 100 - 300 cm €120
HEA 160 - 300 cm €210
IPE 160 - 300 cm verzinkt €110
IPE 450 - 370 cm in menie €365
Arbeid Gemiddelde prijs
1 persoon 2 dagen €720 - €850
2 personen 2 dagen €1.400 - €1.650

Voor afvoer van het puin huren de meesten een afvalcontainer. De totale kosten voor afvoer van het puin bedragen gemiddeld €250 tot €400.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Muurdoorbraak

Kunnen we je helpen?

Casius brengt je gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen.

Offertes aanvragen

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Constructieberekening

Voordat je een draagmuur veilig kan verwijderen moet er eerst een dragende constructie komen. De vakman maakt eerst een constructieberekening. Daaruit blijkt wat voor dragende constructie het moet zijn. Vaak is hiervoor ook een bouwtekening voor nodig. Op grond van de berekeningen plaatst de vakman een geschikte dragende constructie. Die bestaat uit één of meer balken en soms een aantal staanders. Pas hierna kan de draagmuur veilig worden verwijderd.

Voordat de deskundige een constructieberekening maakt, kijkt hij eerst naar onderstaande zaken:

 • Is de muur een draagmuur of een steunmuur?
 • Loopt de muur door in de volgende verdieping?
 • Lopen er elektriciteitsdraden of leidingen door de draagmuur?

Deze eerste stap is zeer belangrijk, want is het geen draagmuur, dan is er geen vergunning nodig om de muur te verwijderen. Een dragende constructie en de bijbehorende constructieberekening kunnen dan ook achterwege blijven. Dat scheelt fors in tijd en de kosten. Weet je niet zeker dat het een draagmuur is, raadpleeg dan altijd een deskundige. Daarmee voorkom je mogelijke heel nare gevolgen.

Tip: Heb je inderdaad een omgevingsvergunning nodig en wil je deze meteen aanvragen? Kijk op de website omgevingsloket.nl wat de regels en mogelijkheden in jouw geval zijn.

De exacte prijs van de constructieberekening hangt af van de volgende onderdelen:

 • Hoe complex is de constructie?
 • Hoeveel berekeningen zijn er nodig?

Ingewikkelde constructies kosten meer tijd om uit te rekenen, waardoor de kosten stijgen. Het aantal berekeningen hangt af van de situatie en van de eisen in het bouwbesluit. Dit kan gaan om allerlei eisen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid daglicht, de ventilatie van de ruimte, milieu-aspecten en zaken die te maken hebben met de energieprestatie. Daarvoor zijn allemaal aparte berekeningen nodig, die meer tijd en dus meer geld kosten. Maar daardoor weet je wel vooraf of het verwijderen van de draagmuur inderdaad voldoet aan alle wetgeving en regelgeving.

Een constructieberekening en een bouwtekening zijn natuurlijk ook bij nieuwe constructies zeer nuttig. Zo voorkom je veel gedoe en kan de bouw in een keer goed gebeuren. Ga je bouwen zonder bouwtekening en zonder constructieberekening, dan is het risico op bouwfouten veel groter.

Kosten draagbalk

De vakman rekent uit hoeveel balken nodig zijn in de constructieberekening. Verder berekent hij hoe groot de balken moeten zijn en welk soort balk je het beste kan gebruiken. Daardoor zijn de kosten vooraf meteen duidelijk en kan de vakman de draagmuur veilig verwijderen.
Met de informatie uit zijn berekening maakt hij een geschikte dragende constructie, zodat de boel niet instort bij het verwijderen van de draagmuur.

Soms volstaat een enkele horizontale balk om het verwijderen van een draagmuur veilig op te vangen. Meestal moet de vakman toch ook een verticale steunstructuur plaatsen in de vorm van één of meer staanders of kolommen. Uit de constructieberekening blijkt of dat ook nodig is en welke afmetingen de staanders moeten hebben. Zijn er staanders nodig, dan kunnen de kosten twee keer zo hoog uitvallen.

In het algemeen geldt het volgende:

 • Lengte korter dan 2,5 meter: in 75% van de gevallen voldoet een stalen steunbalk;
 • Lengte tussen 2,5 en 3,5 meter: in 75% van de gevallen zijn een stalen balk en steunbalken nodig;
 • Lengte groter dan 3,5 meter: in 50% van de gevallen zijn speciale voorzieningen nodig.

Soms blijkt dat een draagmuur helemaal niet weg kan. Of misschien zijn er meer steunbalken nodig om de draagmuur veilig te verwijderen. Een ding is in ieder geval duidelijk: begin nooit met een draagmuur verwijderen zonder deugdelijke constructieberekening.

Soorten draagbalken

Voor een draagconstructie zijn verschillende soorten draagbalken mogelijk. Draagbalken zijn vrijwel altijd van staal. Ze zijn er in allerlei lengtes, van 1 meter tot meer dan 4 meter. De vorm kan verschillen. Draagbalken zijn meestal HEA-balken of IPE-balken.

Een HEA-balk is een vierkante balk met een H-vorm. HEA-balken gebruik je voornamelijk als horizontale draagbalken binnen constructies.  

Een IPE-balk is hoger dan breed. Het profiel heeft de vorm van de hoofdletter I. Ook IPE-balken gebruik je voornamelijk als draagbalken. 

Arbeidsloon

Een sloopbedrijf is gemiddeld 2 dagen bezig met het verwijderen van een draagmuur. Dit gaat om het verwijderen van een dragende constructie en de draagmuur. De kosten hangt ook af van het aantal vakmensen. Help je zelf mee? Dan is vaak maar één vakman nodig. Help je zelf niet mee, dan stuurt het sloopbedrijf meestal twee mensen om de draagmuur te verwijderen. Daardoor verdubbelen de arbeidskosten.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Hoe werkt Casius?

Casius is de kortste weg, naar de beste vakman. Ons doel is dan ook om jou zo snel mogelijk met een vakman in contact te brengen die het beste past bij jouw voorkeuren.

Na het indienen van je aanvraag wordt jouw opdracht gedeeld in ons netwerk van Erkende Badkamerspecialisten in jouw regio. Als we vragen over je aanvraag hebben, bellen we je eerst nog even. Je kunt zelf aangeven met hoeveel vakbedrijven je in contact wilt komen, maar wij hanteren een maximaal aantal van 3 vakbedrijven per aanvraag. Vervolgens ontvang je een e-mail met de gegevens van de geïnteresseerde en beschikbare vakbedrijven, samen met een introductie en beoordelingen van klanten die jou voorgingen. Zij adviseren je verder en maken graag een offerte voor je. Uiteraard vrijblijvend.

Keurmerk Erkend Vakwerk

Om de kwaliteit te waarborgen, moeten de door Casius voorgestelde bedrijven voldoen aan de eisen van Erkend Vakwerk. Elke vakman wordt bij toetreding beoordeeld op:

 • Vakbekwaamheid & ervaring
 • Klanttevredenheid
 • Financiële gezondheid

Voor elke klus die uitgevoerd wordt door een vakman, kan de klant een beoordeling geven. Zodra we je in contact brengen met onze vakmannen, sturen we je meteen een overzicht van hun meest recente beoordelingen. Zodat jij je keuze mede kan baseren op beoordelingen en ervaringen van anderen. Dat is wel zo prettig.

Voor meer informatie kijk je op de pagina Wat is Erkend Vakwerk?

Recente aanvragen voor een draagmuur doorbreken

woensdag 22 maart 2023

Inkorten draagmuur tussen keuken (uitgebouwd) en woonkamer

Stuk van draagmuur verwijderen (0.75cm ongeveer), zodat doorgang van woonkamer naar keuken groter wordt. In dit deel zit wel electra, dus dat zal omgelegd moeten worden


Verbouwing Arnhem
dinsdag 21 maart 2023

Draagmuur 1e verdieping verwijderen

Draagmuur 1e verdieping verwijderen tussen keuken - woonkamer. Afmetingen te slopen muur: 270 x 260 x 10 cm. Constructieberekening en stempelplan aanwezig.


Verbouwing Rijswijk
vrijdag 17 maart 2023

Renovatiesloop

Voor het vergroten van de woonkamer moet er een Draagmuur verwijderd worden. Wat moet er gesloopt worden?: Een dragende binnenmuur Waar moet er gesloopt worden?: Binnenshuis (renovatiesloop)


Klussen Sint Annaparochie
vrijdag 17 maart 2023

Draagmuur verwijderen en balken plaatsen

De dragende muur tussen de woonkamer en keuken verwijderen. Hier moet een constructie voor geplaatst worden. (zie de rood omcirkelde muur in de bouwtekening)


Verbouwing Gouda
donderdag 16 maart 2023

Draagmuur verwijderen

Graag zouden wij een offerte willen opvragen voor het verwijderen van een draagmuur tussen de keuken en de woonkamer en het plaatsen van een draagbalk. Mocht het mogelijk zijn willen wij graag de gehele muur verwijderen en hierna een blad voor het openliggende keukenblok plaatsen, mocht dit niet mogelijk zijn zonder de keuken de beschadigen dan zouden wij eventueel de draagmuur verwijderen tot hoogte van het keukenblok. Zie bijgaand ook een aantal foto's op funda voor een beter beeld: https://www.funda.nl/koop/verkocht/utrecht/huis-42019238-concordiastraat-32/ Additionele informatie Adres: Concordiastraat 32, 3551EN Utrecht Verdiepingen huis: 2, boven de woonkamer zijn 2 slaapkamers gelegen, boven de keuken ligt een plat dak. De keuken is later bijgebouwd, de draagmuur is een oude buitenmuur Bouwjaar huis: 1910 Oppervlakte muur: 2.39m (h) x 3.82m (l) zie ook afbeelding plattegrond Mogelijke start werkzaamheden: vanaf begin augustus 2023, wij hebben het huis recent gekocht maar wonen hier nog niet, verhuizing staat nu op eind juli Zouden jullie een specificatie kunnen geven van de kosten?


Verbouwing Utrecht
maandag 13 maart 2023

Serre achterzijde woning

Graag wil ik een offerte van een (liefst glazen) aanbouw (geïsoleerde serre) van 3 bij 8 meter. Let op de gevel wordt ondersteund door een draagmuur, deze moet worden ondersteund middels een stalenconstructie. Materiaal serre liefst kunststof of aluminium.


Veranda- en serrebouw Amstelveen
maandag 13 maart 2023

Draagmuur verwijderen binnen 10m2

Ik zoek een bedrijf die één draagmuur kan verwijderen. Gaat over een muur die tussen de keuken en de woonkamer ligt. Het is een muur van ongeveer 10m2.


Verbouwing Sittard
zaterdag 11 maart 2023

Doorbreken van een draagmuur tussen de keuken en woonkamer. Oversteek 2.5mtr en hoogte 2.6mtr.

Aanbrengen van een draagbalk en het maken van een opening in de bestaande muur.


Verbouwing Den Bosch
dinsdag 07 maart 2023

Renovatiesloop

Draagmuur verwijderen Wat moet er gesloopt worden?: Een dragende binnenmuur Waar moet er gesloopt worden?: Binnenshuis (renovatiesloop)


Klussen Rotterdam
maandag 06 maart 2023

Volledige renovatie benedenwonig

Wij gaan het huis volledig renoveren en een kelderbak laten bouwen (vermoedelijk incl. vernieuwen van fundering). Het huis is momenteel begane grond en 1 hoog. Ook willen wij een uitbouw de tuin in van max 2 meter. Er zal een draagmuur verwijderd moeten worden tussen huidige keuken en woonkamer in.


Verbouwing Amsterdam
zondag 05 maart 2023

Draagmuur van 4.5 meter doorbreken

Er moet een draagmuur van 4.5 meter verwijderd worden om een open keuken te creëren.


Verbouwing Amsterdam
zaterdag 04 maart 2023

Draagmuur verwijderen

Wij willen 1 kleine ruimte bij de woonkamer betrekken en de ingang van de woonkamer verplaatsen. Uiteindelijke doel is totale woonkamerverbouwing, nieuwe open keuken, aansluitingen/leidingen omleggen, toiletrenovatie, plafondverlaging voormalige ensuite verwijderen. Betreft 2e verdieping.


Verbouwing Schiedam
vrijdag 24 februari 2023

Verwijderen draagmuur en plaatsen bint

Ik zoek een aannemer voor het verwijderen van de draagmuur tussen de woonkamer en keuken. Hiervoor willen we graag een bint laten plaatsen. De afmeting van de te verwijderen draagmuur bedraagt ongeveer 3,25 meter breed en 2,60 hoog.


Verbouwing Groningen
woensdag 22 februari 2023

Draagmuur verwijderen + Steunbalk plaatsen

Wij willen een huis kopen en een bod doen, maar willen eerst wat info betreft het groter maken van de woonkamer. Er zit een aangebouwde serre aan het huis. Deze muren willen wij doorbreken en laten opvangen. Het is een verdieping, wat gelijk een schijn dak heeft. de verdieping heeft een houten vloer. De normale vloer is van beton en de fundering is nog goed. De verticale muur is geen draagmuur.


Verbouwing Roelofarendsveen
dinsdag 21 februari 2023

Draagmuur verwijderen

We willen een draagmuur verwijderd hebben. Onze constructeur heeft daarvoor berekeningen gemaakt. Qua staalconstructie heeft de constructeur twee opties uitgewerkt. Optie A betreft een ligger HEA180 met lengte 2700mm + 1x kolom 100x100x5 met lengte 3000mm Optie B betreft een ligger HEA200 met lengte 3100mm + 2x een kolom 100x100x5 met lengte 3000mm Optie B heeft onze voorkeur. De constructeur had geen gegevens van de bestaande fundering dus dat kon hij niet controleren. Hij is uitgegaan van 210mm dik metselwerk maar dat moet gecheckt worden.


Verbouwing Groningen
maandag 20 februari 2023

Draagmuur verwijderen

Draag muur verwijderen en een h profiel plaatsen tussen twee muren. Zodat er een keuken kan komen testaan


Verbouwing Waddinxveen
zondag 19 februari 2023

Draagmuurtje verwijderen

Wij willen een stuk van een Draagmuur verwijderen. Het gaat ongeveer om 1,35 m breed. Aan de onderkant van de muur staat een aanrecht die we willen laten staan. Het gaat om de muur tussen eetkamer en keuken en alleen het stuk naast het donkergrijze blok


Vloer leggen en vloeronderhoud Koog aan de Zaan
zondag 19 februari 2023

Doorbraak binnen draagmuur

Graag uw aanbieding voor de doorbraak van een halve draagmuur (2.1 meter max.) tussen woonkamer en keuken. Een deel ervan is ooit eerder weggehaald


Verbouwing Amstelveen
zondag 19 februari 2023

draagmuur verwijderen

Ik zoek een constructeur die de berekening kan maken om de vergunning aan te kunnen vragen voor het verwijderen van de draagmuur.


Verbouwing Norg
donderdag 16 februari 2023

Open keuken

De muur tussen de kamer en de keuken willen we eruit zodat een open keuken ontstaat. Het is een draagmuur. Waar zullen we qua kosten rekening mee moeten houden. Graag een indicatie.


Klussen Zaandam
woensdag 15 februari 2023

Draagmuur verwijderen

De muur tussen keuken en woonkamer verwijderen


Verbouwing Eindhoven
zondag 12 februari 2023

Draagmuur plaatsen

Portaal terugbrengen naar originele staat. Gedeeltelijk draagmuur plaatsen, stucen en schilderen.


Verbouwing Amsterdam
zaterdag 11 februari 2023

Draagmuur verwijderen + andere werkzaamheden

Ik heb een aantal werkzaamheden die gedaan moeten worden in mijn woning. Er moet een draagmuur verwijderd worden en een staalconstructie moet geplaatst worden. Er moet nog een muur verwijderd worden, dit is geen draagmuur. Er moet wat leidingwerk omgelegd worden voor een nieuwe keuken. Er moet een extra groep geplaatst worden in de groepenkast, voor inductie. Er moeten wat radiatoren omgelegd en vervangen worden. De gaskachel moet verwijderd worden. Er moeten wat lichtpunten omgelegd worden. En een vloer van 40 m2 moet geïsoleerd worden. Het moet voor het einde van maart af zijn.


Verbouwing Amsterdam
zaterdag 11 februari 2023

Aanvraag doorbraak dragende muur+ plaatsen portaal

Onlangs heb ik een woning aangeschaft aan de Eendrachtstraat in Middelharnis, bij veel woningen aan de Eendrachtstraat is de dragende muur tussen keuken en woonkamer deels of in zijn geheeld verwijderd en vervangen voor een draagbalk. Zelf zou ik ook graag een deel van de dragende muur willen doorbreken om de woonkamer en keuken bij elkaar te betrekken tot een ruimte. Over een lengte van ongeveer 3,60meter dient een metalen balk te worden aangebracht. Hiervoor is reeds een constructie berekening gemaakt en bouwtekeningen. Van deze 3,60meter overspan dient nog ongeveer 2,30meter aan draagmuur verwijderd te worden, het andere deel heeft nooit een draagmuur gehad. Bij de constructieberekening is rekening gehouden met het plaatsen van een ligger in de grond, met daarop twee staanders en daarop een ligger. Zijn jullie in de gelegenheid om deze werkzaamheden uit te voeren? Het doorbreken van de draagmuur en het plaatsen van een portaal. Afvoer van de draagmuur in overleg, eventueel kan ik dit ook zelf doen.


Verbouwing Middelharnis
vrijdag 10 februari 2023

Vloerverwarming (48 m3) en een draagmuur uitbreken

Ik wil graag mijn tussenmuur ( dragend) uit laten breken. En een vloerverwarming aanleggen van 48m2. Type vloerverwarming in overleg. Ik heb een betonnen ondervloer en hier komt een laminaat of pvc vloer overheen.


CV en verwarming Monnickendam
woensdag 08 februari 2023

Uitbouw achterkant woning

Wij willen graag een uitbouw van ongeveer 12m2. Dit moet de eetkamer worden. Er staat een uitbouw waar de douche inzit. Hier willen wij een uitbouw naast hebben. Dit is aan de achterzijde van de woning en is vergunningsvrij. Ik wil een afwerking in overleg met houten kozijnen en een schuifpui. Verder zou ik ook de oplevering in overleg willen. De uitbouw hoeft niet worden verwarmd. We zouden graag een draagmuur willen laten doorbreken, maar daar is een vergunning voor nodig dus ook dit in overleg.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Hattem
dinsdag 07 februari 2023

Dakkapel vervangen voorzijde

Wij willen onze huidige dakkapel (2,20m breed, 1,50m hoog en 45 graden dak) laten vervangen door een van 4.20m breed. De dakkapel is geschakeld aan die van de buren, met een draagmuur ertussen (enkel dakbedekking loopt door). Ik wil een kunststof dakkapel met kunststof kozijnen. Ik wil de afwerking binnen zelf doen. Omdat de nieuwe 4,20 breed wordt is er opnieuw een vergunning nodig.


Dakkapelbouw Dordrecht
dinsdag 07 februari 2023

constructieberekening verwijdering draagmuur

verwijderen draagmuur 2,4 m tussen keuken en woonkamer


Bouwtekening en ontwerp Apeldoorn
zondag 05 februari 2023

Muur verwijderen 1e verdieping

Betreft een muur van 3.26 m breedte en normale hoogte… eerste verdieping. Muur tussen 2 kamers in. We willen ook een deur opvullen die weg moet in een muur ernaast. Want we willen maar 1 deur naar die slaspkamer. Geen draagmuur naar ons weten.


Verbouwing Zoetermeer
zondag 05 februari 2023

Draagmuur deels verwijderen

In de draagmuur zit een deur en wil deze opening graag verbreden.


Verbouwing Apeldoorn
Offertes aanvragen