Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Poutrel Hout

Draagmuur verwijderen

Op zoek naar een specialist voor een draagmuur verwijderen? Op deze pagina vind je de informatie die je nodig hebt: van nuttige info tot op maat gemaakte offertes van vakmensen bij jou uit de buurt.

Ben je bezig met een verbouwing en moet je een draagmuur verwijderen? De aannemers via Casius staan voor je klaar. 

Een draagmuur kan je niet zomaar verwijderen. Als het niet deskundig wordt aangepakt kan je gevaarlijke situaties krijgen. Laat deze klus daarom aan de echte vakman over. Dat voorkomt ongelukken en veel hogere kosten.

Voor het verwijderen van een draagmuur heb je meestal een vergunning nodig. Wil je hulp bij de vergunningsaanvraag? De vakman helpt je er graag mee. 

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Draagmuur verwijderen kosten

Een dragende muur verwijderen, wat kost dat nou? Je hebt te maken met een aantal kostenposten waarmee je rekening moet houden. Voordat je een dragende muur mag laten verwijderen moet je in veel gevallen een omgevingsvergunning aanvragen. Daarbij moet er een constructieberekening en eventueel een bouwtekening gemaakt worden. De steunbalk die geplaatst moet worden, is helaas niet gratis. Als laatste spelen de arbeidskosten ook een rol in de uiteindelijke prijs. 

Om je een schatting te geven van wat het jou gaat kosten om een draagmuur te verwijderen, hebben wij hieronder een aantal overzichtjes gemaakt, opgedeeld per categorie. 

Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Document Gemiddelde prijs
Constructieberekening €150 - €250
Bouwtekening €450 - €500
Legeskosten omgevingsvergunning €350
Soort draagbalk Gemiddelde prijs
HEA 100 - 300 cm €120
HEA 160 - 300 cm €210
IPE 160 - 300 cm verzinkt €110
IPE 450 - 370 cm in menie €365
Arbeid Gemiddelde prijs
1 persoon 2 dagen €720 - €850
2 personen 2 dagen €1.400 - €1.650

Voor afvoer van het puin huren de meesten een afvalcontainer. De totale kosten voor afvoer van het puin bedragen gemiddeld €250 tot €400.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Muurdoorbraak

Kunnen we je helpen?

Casius brengt je gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen.

Offertes aanvragen

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Constructieberekening

Voordat je een draagmuur veilig kan verwijderen moet er eerst een dragende constructie komen. De vakman maakt eerst een constructieberekening. Daaruit blijkt wat voor dragende constructie het moet zijn. Vaak is hiervoor ook een bouwtekening voor nodig. Op grond van de berekeningen plaatst de vakman een geschikte dragende constructie. Die bestaat uit één of meer balken en soms een aantal staanders. Pas hierna kan de draagmuur veilig worden verwijderd.

Voordat de deskundige een constructieberekening maakt, kijkt hij eerst naar onderstaande zaken:

 • Is de muur een draagmuur of een steunmuur?
 • Loopt de muur door in de volgende verdieping?
 • Lopen er elektriciteitsdraden of leidingen door de draagmuur?

Deze eerste stap is zeer belangrijk, want is het geen draagmuur, dan is er geen vergunning nodig om de muur te verwijderen. Een dragende constructie en de bijbehorende constructieberekening kunnen dan ook achterwege blijven. Dat scheelt fors in tijd en de kosten. Weet je niet zeker dat het een draagmuur is, raadpleeg dan altijd een deskundige. Daarmee voorkom je mogelijke heel nare gevolgen.

Tip: Heb je inderdaad een omgevingsvergunning nodig en wil je deze meteen aanvragen? Kijk op de website omgevingsloket.nl wat de regels en mogelijkheden in jouw geval zijn.

De exacte prijs van de constructieberekening hangt af van de volgende onderdelen:

 • Hoe complex is de constructie?
 • Hoeveel berekeningen zijn er nodig?

Ingewikkelde constructies kosten meer tijd om uit te rekenen, waardoor de kosten stijgen. Het aantal berekeningen hangt af van de situatie en van de eisen in het bouwbesluit. Dit kan gaan om allerlei eisen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid daglicht, de ventilatie van de ruimte, milieu-aspecten en zaken die te maken hebben met de energieprestatie. Daarvoor zijn allemaal aparte berekeningen nodig, die meer tijd en dus meer geld kosten. Maar daardoor weet je wel vooraf of het verwijderen van de draagmuur inderdaad voldoet aan alle wetgeving en regelgeving.

Een constructieberekening en een bouwtekening zijn natuurlijk ook bij nieuwe constructies zeer nuttig. Zo voorkom je veel gedoe en kan de bouw in een keer goed gebeuren. Ga je bouwen zonder bouwtekening en zonder constructieberekening, dan is het risico op bouwfouten veel groter.

Kosten draagbalk

De vakman rekent uit hoeveel balken nodig zijn in de constructieberekening. Verder berekent hij hoe groot de balken moeten zijn en welk soort balk je het beste kan gebruiken. Daardoor zijn de kosten vooraf meteen duidelijk en kan de vakman de draagmuur veilig verwijderen.
Met de informatie uit zijn berekening maakt hij een geschikte dragende constructie, zodat de boel niet instort bij het verwijderen van de draagmuur.

Soms volstaat een enkele horizontale balk om het verwijderen van een draagmuur veilig op te vangen. Meestal moet de vakman toch ook een verticale steunstructuur plaatsen in de vorm van één of meer staanders of kolommen. Uit de constructieberekening blijkt of dat ook nodig is en welke afmetingen de staanders moeten hebben. Zijn er staanders nodig, dan kunnen de kosten twee keer zo hoog uitvallen.

In het algemeen geldt het volgende:

 • Lengte korter dan 2,5 meter: in 75% van de gevallen voldoet een stalen steunbalk;
 • Lengte tussen 2,5 en 3,5 meter: in 75% van de gevallen zijn een stalen balk en steunbalken nodig;
 • Lengte groter dan 3,5 meter: in 50% van de gevallen zijn speciale voorzieningen nodig.

Soms blijkt dat een draagmuur helemaal niet weg kan. Of misschien zijn er meer steunbalken nodig om de draagmuur veilig te verwijderen. Een ding is in ieder geval duidelijk: begin nooit met een draagmuur verwijderen zonder deugdelijke constructieberekening.

Soorten draagbalken

Voor een draagconstructie zijn verschillende soorten draagbalken mogelijk. Draagbalken zijn vrijwel altijd van staal. Ze zijn er in allerlei lengtes, van 1 meter tot meer dan 4 meter. De vorm kan verschillen. Draagbalken zijn meestal HEA-balken of IPE-balken.

Een HEA-balk is een vierkante balk met een H-vorm. HEA-balken gebruik je voornamelijk als horizontale draagbalken binnen constructies.  

Een IPE-balk is hoger dan breed. Het profiel heeft de vorm van de hoofdletter I. Ook IPE-balken gebruik je voornamelijk als draagbalken. 

Arbeidsloon

Een sloopbedrijf is gemiddeld 2 dagen bezig met het verwijderen van een draagmuur. Dit gaat om het verwijderen van een dragende constructie en de draagmuur. De kosten hangt ook af van het aantal vakmensen. Help je zelf mee? Dan is vaak maar één vakman nodig. Help je zelf niet mee, dan stuurt het sloopbedrijf meestal twee mensen om de draagmuur te verwijderen. Daardoor verdubbelen de arbeidskosten.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Hoe werkt Casius?

Casius is de kortste weg, naar de beste vakman. Ons doel is dan ook om jou zo snel mogelijk met een vakman in contact te brengen die het beste past bij jouw voorkeuren.

Na het indienen van je aanvraag wordt jouw opdracht gedeeld in ons netwerk van Erkende Badkamerspecialisten in jouw regio. Als we vragen over je aanvraag hebben, bellen we je eerst nog even. Je kunt zelf aangeven met hoeveel vakbedrijven je in contact wilt komen, maar wij hanteren een maximaal aantal van 3 vakbedrijven per aanvraag. Vervolgens ontvang je een e-mail met de gegevens van de geïnteresseerde en beschikbare vakbedrijven, samen met een introductie en beoordelingen van klanten die jou voorgingen. Zij adviseren je verder en maken graag een offerte voor je. Uiteraard vrijblijvend.

Keurmerk Erkend Vakwerk

Om de kwaliteit te waarborgen, moeten de door Casius voorgestelde bedrijven voldoen aan de eisen van Erkend Vakwerk. Elke vakman wordt bij toetreding beoordeeld op:

 • Vakbekwaamheid & ervaring
 • Klanttevredenheid
 • Financiële gezondheid

Voor elke klus die uitgevoerd wordt door een vakman, kan de klant een beoordeling geven. Zodra we je in contact brengen met onze vakmannen, sturen we je meteen een overzicht van hun meest recente beoordelingen. Zodat jij je keuze mede kan baseren op beoordelingen en ervaringen van anderen. Dat is wel zo prettig.

Voor meer informatie kijk je op de pagina Wat is Erkend Vakwerk?

Recente aanvragen voor een draagmuur doorbreken

dinsdag 06 december 2022

Draagmuur verwijderen (~15m2)

Ik zou graag een draagmuur laten verwijderen op de beneden verdieping. Inclusief alle benodigdheden zoals een container en vergunning. De oppervlakte van de muur 15m2. Graag zie ik een offerte tegemoet.


Verbouwing Groningen
vrijdag 02 december 2022

Doorgang verbreden draagmuur van 1m naar +- 2/2,5m

Wij hebben een draagmuur en we willen hierin de doorgang verbreden. We willen deze doorgang vergroten van 1 meter naar 2/2.5 meter. Er zal dus een H profiel aangebracht moeten worden. Vergroten doorgang en aanbrengen H profiel


Klussen Sliedrecht
woensdag 30 november 2022

Draagmuur verwijderen + verplaatsen deur

Wij willen de muur van de keuken naar de woonkamer openbreken. Daarbij moet een draagbalk geplaatst worden typenummer: HE180A of HE160B. We hebben al een constructieberekening en -tekening. Daarnaast willen we een deur van de woning naar de garage realiseren. De muur moet daarvoor worden opengebroken en een nieuwe binnendeur geplaatst. Hiervoor is ook een constructieberekening gemaakt. De bestaande deur van de keuken naar buiten willen we graag dichtmaken.


Verbouwing Roden
woensdag 30 november 2022

Deuropening maken in draagmuur

Ik zoek een aannemer die ons kan begeleiden met het maken van een deuropening (ong. 80cm) tussen twee kamers in een draagmuur op de 1e verdieping (zie plattegrond). De afmetingen van de doorgang willen we ongeveer 80 cm breed en ongeveer 2,2m hoog met de bovenkant als een boog (zie referentiebeeld). Het plafond zit op 2,40m. Slopen kunnen we mee helpen. Afwerking hoeft niet gestuct, hier zoeken we t.z.t. zelf iemand voor die het hele huis kan doen. In de muur zitten geen leidingen verwerkt. Er zijn helaas geen bouwtekeningen beschikbaar (gemeente kan ze niet vinden). Plafond kunnen we wel verwijderen om te kijken hoe de constructie in elkaar zit. Projectlocatie is toegankelijk na 2 januari 2023. Werkzaamheden starten bij voorkeur direct na deze datum. Er zijn nog geen vergunningen aangevraagd, dit kan wellicht tegelijk met de asbestsaneringsaanvraag. Resultaat van de asbestinventarisatie verwachten we op 4 januari.


Kozijnen, deuren en dakramen Rhoon
woensdag 30 november 2022

44m2 vloer renoveren en draagmuur in het midden verwijderen

Ik zoek een vakman die 44m2 aan vloer kan vervangen, minimale belasting 250 kg per m2, afwerking met osb plaat van 22mm. Afval hoeft niet afgevoerd te worden. Volledig waterpas uiteraard, kortom een sterke solide vloer! Ook wil ik een draagmuur laten verwijderen en een stalen balk monteren!


Verbouwing Terneuzen
woensdag 30 november 2022

Staal plaatsen voor het verwijderen van een draagmuur

Ik wil graag staal (1xHE160B 3500mm, 1xIPE220 3500mm, 2x80.80.5 3000mm) laten leveren, plaatsen en stempelen. Dit alles voor het verwijderen van een draagmuur. Het verwijderen van de muur en de afvoer doe ik zelf. In de bijlage heb ik de constructieberekening toegevoegd.


Verbouwing Breda
maandag 28 november 2022

Muur verplaatsen

Er moet een muur verwijderd worden en een nieuwe terug. We denken dat het gaat om een draagmuur. 1 feb krijgen we de sleutel en vanaf dan zsm de nieuwe muur erin zou natuurlijk top zijn.


Verbouwing Zwolle
zondag 27 november 2022

Verwijderen draagmuur en buitenmuur + 2 draagbalken plaatsen

In april 2023 gaan wij een uitbouw plaatsen. Wij zijn op zoek naar een erkend bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwijderen van een draagconstructie en het plaatsen van draagbalken. Het betreft het verwijderen van een binnenmuur van 2,6 meter waar nu een opening in zit. Daarnaast dient de huidige buitenmuur gesloopt te worden en ook hier moet een draagbalk geplaatst worden. Een oplegpost aan rechterzijde van 60 cm zal blijven staan voor de draagbalk. zie foto's.


Verbouwing Nijmegen
zondag 20 november 2022

Draagmuur verwijderen (~7,8m2)

Ik zoek een aannemer die voor mij een draagmuur kan verwijderen. De afmetingen hiervoor zijn ongeveer 3 bij 2,60 meter, als dit mogelijk. Graag inclusief constructieberekeningen.


Verbouwing Zaandam
zondag 20 november 2022

Kelder ombouwen naar woonruimte 30m2 woonklaar

We hebben een kruipruimte onder de woning. En een redelijk grote voortuin. Graag willen we een leefruimte maken, dus geïsoleerd en waterdicht. Graag kijken we samen naar de mogelijkheden. Het gaat om ongeveer 30m2, maar dit is een beetje afhankelijk van wat de mogelijkheden zijn. Er staat namelijk in het midden nog een draagmuur. De afwerking van de binnenzijde mag woonklaar. Er moet nog een vergunning aangevraagd worden.


Verbouwing Leersum
dinsdag 15 november 2022

Deuropening maken in draagmuur

Ik zoek een vakman die voor mij een gat kan maken in een draagmuur. Dit gat moet een deuropening worden, van ongeveer 100 bij 220. Hier komt uiteindelijk een schuifdeur voor te hangen, dit regel ik apart.


Verbouwing Tilburg
vrijdag 11 november 2022

Buitenmuur metselen + fundering 2.5x0.5m

Ik wil graag en muurtje laten metselen van 250 x 50cm. Hier is waarschijnlijk ook fundering voor nodig. Het is geen draagmuur, het is puur om de gevel recht te trekken. Daarnaast moet er een raamdorpel geplaatst worden.


Gevel- en metselwerk Veldhoven
donderdag 10 november 2022

Deur in draagmuur maken

Ik zoek een vakman die voor mij een deur in de draagmuur kan maken. Mag van hout, mag van kunststof. Graag hoor ik het prijsverschil. Telefonisch slecht bereikbaar, dus graag contact via whatsapp of mail.


Gevel- en metselwerk Zwanenburg
donderdag 10 november 2022

Draagmuur verwijderen

Muur verwijderen tussen keuken en woonkamer. De muur is denk ik ongeveer 3 meter.


Verbouwing Vlaardingen
woensdag 02 november 2022

Doorbreken draagmuur (~2m2)

De doorgang in de muur op de foto moet vergroot worden. Deze muur is een draagmuur. Aan de rechterzijde mag nog een stukje muur blijven staan voor het opleggen van een balk. Het gaat dus om het doorbreken en leggen van een steunbalk. Afwerking hoeft niet aangeboden te worden.


Verbouwing Heerlen
dinsdag 01 november 2022

Vervangen draagmuur door stalen balk

Ik wil graag een draagmuur laten vervangen door een stalenbalk. De tekening/berekening is al gemaakt en de aanvraag is goedgekeurd bij de gemeente. Bijgevoegd de berekening. De draagmuur is ongeveer 3 meter zie tekening


Verbouwing Borne
zondag 30 oktober 2022

Opening in draagmuur

Wij willen graag een opening van ca. 1.00x2.00 (BxH) in een draagmuur realiseren. Dit was voorheen een buitenmuur, nu een draagmuur tussen woonkamer en keuken.(Keuken is ooit aangebouwd). We willen graag een opening waarin we de koelkast gaan plaatsen.


Verbouwing Westervoort
vrijdag 28 oktober 2022

Uitbouw 11m2

Wij zouden graag offerte ontvangen voor het plaatsen van een uitbouw van 1,75 tot 2 meter diep en 5,5 meter breed aan de achterzijde van het het huis. Het moet een traditioneel gemetselde uitbouw worden. De kozijnen mogen van hout zijn. Als het klikt met de partij hebben we meer klussen, zoals het verwijderen van een draagmuur en het plaatsen van vloerverwarming in de gehele woning. Uitvoer vanaf half januari.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Haarlem
dinsdag 25 oktober 2022

Gat in draagmuur maken (ca. 2,4 m²)

Ik zoek iemand die een gat in een draagmuur kan maken in onze souterrain. Reeds is er een constructieberekening gemaakt, waaruit blijkt dat een stalenbalk als latei nodig is: een HEB 100 met links en rechts 200 mm opleglengte. De breedte van het gat is ca. 85 cm.


Verbouwing Groningen
zondag 23 oktober 2022

Woonklare uitbouw met vloerverwarming

Uitbouw van 3 bij 6 aan de achterzijde van de woning. Dit is vergunningsvrij. Ik wil een traditioneel gemetselde afwerking met kozijnen in overleg. Woonklare oplevering en uitbouw verwarmen met vloerverwarming. Deze kan worden doorgetrokken vanuit de woonkamer. Doorbreken van draagmuur tussen keuken en woonkamer.


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Apeldoorn
donderdag 20 oktober 2022

Draagmuur verwijderen en balk plaatsen

Ik zoek een aannemer die de draagmuur van ongeveer 3 m kan verwijderen en hier een balk kan plaatsen.


Verbouwing Kampen
woensdag 19 oktober 2022

Constructie berekening draagmuur verwijderen 3,46m

Ik heb een constructie berekening nodig voor het laten verwijderen van een draagmuur en plaatsen van een balk. Het gaat om een draagmuur van 3,46 meter breed op de begane grond.


Bouwtekening en ontwerp Hoogvliet Rotterdam
dinsdag 11 oktober 2022

Draagmuurtje verwijderen 2,20 meter

Ik wil graag een draagmuurtje van 2,20m verwijderen tussen keuken en woonkamer


Aanbouw, uitbouw en dakopbouw Hilversum
maandag 10 oktober 2022

Binnenmuur slopen (~4m2)

Ik zoek iemand die een binnenmuur wil verwijderen. Het is (als ik de bouwtekeningen goed lees) geen draagmuur, maar dat mag wel even dubbel gecheckt worden. Ik heb wel net de vloer weggehaald, het lijkt niet op een fundering te staan. De muur heeft een lengte van ongeveer 1,5m.


Klussen Apeldoorn
zondag 09 oktober 2022

Draagmuur verwijderen

Draagmuur rond de 2m verwijderen tussen woonkamer en keuken. Wij willen er een open keuken van maken.


Klussen Uden
zaterdag 08 oktober 2022

Verwijderen draagmuur 2,5 meter

Graag zouden wij een offerte willen aanvragen voor de sloop van een dragende binnenmuur van +/- 2,5 meter. Een ruimte is voorzien van een betonnen vloer en de andere ruimte is voorzien van een houten vloer met balkenlaag. Constructie berekening en bouwtekening hebben we in ons bezit. Wij horen graag wat de mogelijkheden zijn.


Verbouwing Oirsbeek
woensdag 05 oktober 2022

Draagmuur slopen + plaatsen stalen balken

Een deel van onze bestaande bouw (bijkeuken) moet worden gesloopt, dit is een muur van ongeveer 7m2. Ook moeten er twee stalen balken worden geplaatst ter voorkoming van een pilaar. Hierna wordt er een uitbouw gerealiseerd.


Verbouwing Leeuwarden
zaterdag 01 oktober 2022

Draagmuur verwijderen

Zijn van plan om klein deel van de keuken muur open te breken zodat we die kunnen betrekken bij de eetkamer. Graag wat advies en info


Verbouwing Haarlem
vrijdag 30 september 2022

Betonreparatie kruipruimte

Onder de vloer heb ik op 2 plekken waar in het verleden geboord is om bv gasleidingen en afvoerpijpen te leggen rottend beton aangetroffen. Op 1 plek zit tussen de draagmuur en het broodje aan 1 kant helemaal geen beton meer. Je ziet dat het broodje aan 1 kant iets zakt. Omdat 28 nov bodemisolatie wordt aangebracht weet ik niet of het u bij reparatie in de weg zit. Vanaf 10 oktober tot en met 30 oktober zijn we weg. Kunt u misschien komende week iemand langs sturen om e.e.a te beoordelen en een offerte op te maken?


Verbouwing Oudewater
vrijdag 30 september 2022

Draagmuur 3 meter verwijderen en steunbalk plaatsen

Er moet in de huiskamer een draagmuur van 3 meter verwijderd worden en een steunbalk geplaatst


Verbouwing Haarlem
Offertes aanvragen