Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Latex spuiten

Latex spuiten? Kosten en beste schilders

Wil je latex laten spuiten door een schilder? Hier vind je handige tips, richtprijzen en vraag je eenvoudig offertes aan bij de beste schildersbedrijven bij jou uit de regio.

Vind hier jouw latex spuiten specialist

Erkend Vakwerk Meer Weten

Wat kost latex spuiten?

De prijs die je betaalt voor het spuitwerk van je muren of plafond hangt af van het aantal vierkante meters dat je wilt laten bespuiten, of je de latex in een kleur wilt laten aanbrengen en van de kwaliteit van de verf die gebruikt wordt. De prijs per vierkante meter gaat naar beneden als je een groter oppervlak hebt dat bespoten moet worden. In de volgende tabel vind je deze kosten, inclusief btw, materialen en arbeidsloon.

Let op: de schildersbedrijven via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw muren spuiten afwijken van de prijzen in de tabel.

Kostenpost Gemiddelde prijs
Latex spuiten in wit €7 - €14 per m²
Kleur toevoegen €1 - €2 extra per m²

Verschil in prijzen latex spuiten

De prijs voor latex spuiten per m² varieert. Zo kan de prijs variëren tussen de €6 per vierkante meter en de €14 per vierkante meter. Waardoor komt dit?

Tijdens het inplannen van het latex spuitwerk moet je een paar keuzes maken die de uiteindelijke prijs beïnvloeden. Deze zijn:

Kleur

Als je graag witte muren wil, dan is het niet nodig om een kleur toe te laten voegen. Als je de muren toch wil laten schilderen is het een goede optie om wel een kleur toe te laten voegen. Je bespaart jezelf een boel werk. Daarbij wordt de kleur volledig egaal aangebracht voor maar een paar euro extra per vierkante meter.

Het oppervlak

Hoe groter het oppervlak, hoe lager de prijs per vierkante meter. Als je meerdere muren hebt die je zou willen verven, is het aan te raden deze tegelijkertijd te laten doen. Kom je op die manier over de 100 m²? Dan is het mogelijk dat dit je een hoop kosten scheelt;

De verfsoort

de meeste stukadoors of schilders bieden het latex spuiten aan in verschillende verfsoorten. Deze zijn vaak van uiteenlopende kwaliteiten. Zo is de prijs voor een schrobvaste latex hoger dan die voor een verfbus met normale latexverf. Hoogglans latexverf is over het algemeen ook duurder dan een normale latexverf. Maar wees gerust: de stukadoor ligt je hierover in tijdens het intakegesprek, zodat je de juiste keuze maakt.

Een extra coating

Sommige latexverven kan je afwerken met een waterdichte coating. Dit is bijvoorbeeld handig voor een keukenwand die je regelmatig wil afnemen, omdat er vuil op zit.

Vind latex spuit specialist in jouw buurt

Prijsopbouw latex spuiten

Prijsopbouw elektricien Amsterdam

De kosten voor een schilder om een ruimte met latex te spuiten zijn opgebouwd uit: 60% is arbeidskosten van de totale prijs en 40% is voor de materiaalkosten. 

De arbeidskosten voor de schilder zijn het hoogst. Dit komt omdat het tijd kost om het schilderwerk kwalitatief goed te schilderen. Verder hanteert elke schilder zijn eigen prijzen. Is het een ervaren schilder? Of is het iemand die nog niet zoveel ervaring heeft? Ook dit speelt mee in de uiteindelijke prijs. 

Het verschil in prijzen voor latex verf spuiten gaat vaak samen met de materiaalkosten. Schilders verdienen er vrijwel niets op, maar het gaat dan om de verborgen kosten op de offerte. Ook is het afhankelijk van de kwaliteit van de verf. Kwaliteitsverf is vaak hoger in prijs, maar het hoeft niet te betekenen dat materiaalkosten duur zijn.

Latex laten spuiten: voor- en nadelen

Wat zijn de voor- en nadelen van latex spuiten? Hieronder zetten we het op een rij:

Voordelen:

 • Het is relatief goedkoop;
 • Het laat bijna geen structuur achter;
 • Je ziet geen strepen of banen;
 • Het gaat snel.

Nadelen:

 • Je krijgt een spuitnevel;
 • Daardoor moet je alles goed afplakken;
 • Achteraf heb je schoonmaakwerk.

Latex spuiten of rollen

Wat is het verschil tussen latex spuiten latex roller? Eigenlijk is dat heel simpel: spuiten doet de vakman met een airless machine, waarbij hij de muren met latex spuit. latex verf op de muur spuit. Over het algemeen is deze methode het goedkoopst, omdat het minder arbeidsintensief is. Gemiddeld kost het dan ook €6 tot €10 per m²

Wanneer je het liever niet wil laten spuiten, dan kan de vakman het met een verfroller aanbrengen op de muur. Dit wordt ook wel sauzen genoemd. Deze methode is meestal prijziger, omdat het arbeidsintensiever is. In sommige gevallen is sauzen toch verstandiger, bijvoorbeeld wanneer je een houten muur hebt of gipsplaten. Met de verfroller dicht de vakman de kieren en naden makkelijker, dan wanneer hij het spuit. De gemiddelde prijs voor sauzen is €10 tot €15 per m².

Type verf voor latex spuiten

Over het algemeen kan elke verfsoort gebruikt worden voor deze methode, mits de juiste verfspuit erbij gebruikt wordt. Maar geen zorgen: de schilder weet welke verfspuit hij bij welke verf moet gebruiken.

Latex spuiten: kleur mogelijkheden

Latex spuiten kleuren

Wanneer je latex laat spuiten, kan je kiezen uit allerlei verschillende kleuren. Houd er wel rekening mee dat over het algemeen duurder is wanneer je voor meer kleuren kiest. Dit komt omdat het meer tijd kost om meerdere kleuren te spuiten. Ook komen er extra werkzaamheden bij: 

 • Extra afplakwerk;
 • Kleurmengen;
 • De airless spuit moet vaker schoongespoeld worden;
 • Het is nodig om meerdere malen terug te komen op de spuitklus.

Wanneer je meerdere kleuren wilt is dit natuurlijk geen probleem. Het heeft alleen enige consequenties voor de prijs. Gemiddeld kan je het beste rekening houden met een prijsstijging van 20%. 

Naast kleurkeuze is er ook keuze in glansgraden. Zo kan je kiezen uit:

 • Matte latex;
 • Zijdeglans latex;
 • Hoogglans latex.

Toch adviseren we over het algemeen om voor een matte verf te kiezen. Matte latexverf oogt namelijk rustig dan glans latex. Ook heeft het strijklicht een lastig effect op glanzende latexverf.

Onderdelen om met latex te spuiten

Wat kan je allemaal met latex laten spuiten? Het antwoord op deze vraag is simpel: vrijwel alles. Latex spuiten in een nieuwbouw is mogelijk, maar ook de muren latex spuiten in een oudere woning is mogelijk. Wil je het plafond met latex spuiten? Ook dat is mogelijk. 

Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt is het goed om er rekening mee te houden dat het behangklaar wordt opgeleverd. Hier overheen kan niet meteen een verflaag aangebracht worden, maar moet er eerst een dunne pleisterlaag aangebracht moeten worden door een stukadoor

Welk soort typen gebouwen worden het meest met latex gespoten? 

 • Nieuwbouwwoningen;
 • Renovatiewoning/ klushuis;
 • Kantoorpanden.

Ondergrond latex spuiten

Welke ondergronden kunnen bespoten worden met latex? Latex kan vrijwel op elk soort ondergrond aangebracht worden. Denk aan: 

 • Nieuw stucwerk (glad stucwerk);
 • Muren van beton;
 • Gipsplaten;
 • Spachtelputz;
 • Plafonds.

Wanneer je glad gestucte wanden hebt en je laat het spuiten met latex verf, dan is er geen structuur zichtbaar achteraf. Het eindresultaat is dan volledig glad en strak.

Vind hier jouw een latex spuiter bij jouw in de buurt

Recente aanvragen voor latex laten spuiten

donderdag 04 mei 2023

Plafond spuiten met latex (130m2)

Ik wil mijn plafond laten spuiten met latex. Het gaat om 130 m2. De ondergrond is behangklaar.


Behang- en schilderwerk Coevorden
dinsdag 21 maart 2023

Latex spuiten 375m2

Ik wil graag de wanden en plafonds laten latex spuiten. Het gaat om 250m2 wanden en 125m2 plafond.


Behang- en schilderwerk Rijswijk
maandag 20 maart 2023

Latexspuiten wanden (85m2) en plafond (65m2)

Ik wil graag de wanden en het plafond laten latex spuiten. Het gaat om 85m2 wanden en 65m2 plafond.


Behang- en schilderwerk Strijen
maandag 20 maart 2023

Wanden (125m2) en plafond (125m2) latex spuiten

Wij willen graag onze plafonds en muren latex laten spuiten. Het gaat om 125m2 wanden en 125m2 plafond.


Behang- en schilderwerk Assen
maandag 13 februari 2023

Binnenschilderwerk (latex spuiten) 70m2

wij willen het plafond laten spuiten (geen spak) gaat om ongeveer 70m2 Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Binnenmuren / plafonds schilderen


Behang- en schilderwerk Yerseke
maandag 23 januari 2023

Binnenschilderwerk ~210m2 (latex spuiten)

Ons nieuwbouwhuis wordt eind mei/begin juni opgeleverd. We willen dan graag de wanden in het hele huis, behalve de zolder, laten afwerken. Het zijn betonnen muren, er ligt nog geen vloer in wat het werken makkelijker maakt. We willen graag een strakke afwerking op een zo min mogelijk bewerkelijke manier. Maar wel dusdanig duurzaam dat we niet over 10 jaar opnieuw hoeven te stucen. Graag hoor ik wat de mogelijkheden zijn. wanden Vierkante meter: 210 Huidige ondergrond: Beton Gewenste afwerking: Alleen spuitwerk latex Welke werkzaamheden moet de schilder uitvoeren?: Binnenmuren / plafonds schilderen


Behang- en schilderwerk Groningen

Offertes aanvragen van latex spuiters

Offertes aanvragen