Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Aardpen laten slaan

Aardpen slaan

Wil je op een veilige manier elektra installeren binnen je woning? Dan is een aardepen slaan een gemakkelijke manier om dit te doen. Lees hier een uitgebreid stappenplan plus de kosten om het te laten doen.

Wat is een aardpen?

Een aardpen is een dunne massieve staaf met een koperen geleider van 25 mm2 of 50 mm2. Deze geleider zorgt voor een verbinding tussen de aarde en het lichtnetwerk. Door het in de grond slaan van de aardpen, wordt de stroom geleid naar de aarde. In de meeste gevallen worden er meerdere kopere staven op elkaar geplaatst in de grond om de gewenste diepte te bereiken. 

Waarom een aardpen slaan?

Met het slaan van een aardpen zorg je ervoor dat alle elektrische apparaten binnen het huis veilig functioneren. Een goed geaarde pen voorkomt elektra problemen zoals kortsluiten, overbelasting en schade door een blikseminslag. Daarnaast is het hebben van een aardpen simpelweg verplicht sinds de jaren 70. Wanneer je woning ouder is dan 70 jaar, is het verstandig om na te gaan of de aardpen aanwezig.

Hoe lang duurt een aardpen slaan?

Het slaan van een aardpen duur tussen de 1 en 2 uur. De tijdsduur van het plaatsen van een aardpen is afhankelijk van de diepte en de ondergrond waar de installatie in moet. Uiteraard speelt ook het bedrijf dat de klus uitvoert een rol in de snelheid waarin een aardpen geslagen wordt.

Welke dikte moet de aardpen hebben?

Een kopere aardpen moet minimaal 25 mm2 dik zijn. Deze dikte geldt enkel voor de onbeschermde aardleiding zonder bescherming er om heen. Ga je voor een gegalvaniseerde aardpen, moet deze een minimale dikte van 50 mm2 hebben. Galvaniseren is methode waarbij een dunne draad van nikkel, aluminium, chroom of zink op ijzer of staal wordt aangebracht. Dit voorkomt corrosie. 

Aardpen slaan hoe diep?

In de meeste gevallen wordt een aardpen geplaatst op 2 meter, 3 meter of 4 meter diep. In enkele gevallen gaat de aardpen tot wel 12 meter diep de grond in. De diepte is afhankelijk van de grond waarin de aardpen geplaatst dient te worden. 

Aardpen slaan in jouw buurt

Zelf aardpen slaan: Stappenplan

Het stappenplan om een aarding te plaatsen gaat als volgt:

Voorbereiding


Stap 1:
Het vervangen van loden leidingen in uw woning, indien deze gebouwd is voor 1975.

Stap 2: Nagaan of alle groepen in de meterkast beveiligd zijn.

Stap 3: Indien de groepen niet beveiligd zijn, moeten aardlekschakelaars aangesloten worden.

De aardelektrode plaatsen


Stap 1:
Graaf een put van 40 cm bij cm breed en ook 40 cm diep. 

Stap 2: Schroef de beschermingsdoppen aan beide kanten van de aardpen eraf en bevestig een mof aan de vlakke kant van de pen. 

Stap 3: Steek de aardpen met de scherpe zijde onder een hoek in de grond. 

Stap 4: Gebruik een elektrische boorhamer om de aardpen geleidelijk in de grond te schieten. 

Stap 5: Zorg dat je de aardpen onder een hoek van 10 tot 15 graden de grond in boort.

Stap 6: Koppel de tweede aardpen op de eerste die al reeds in de grond zit. 

Stap 7: Bevestig wederom een mof op de tweede aardpen. 

Stap 8: Maak de verbinding met de aarding-onderbreker in huis door de kabel te strippen en het kopere gedeelte met 2 klemmen te bevestigen aan de aardpen. 

Stap 9: Rol de aardingskabel uit door een gegraven gleuf naar de woning en verbind daar de kabel met de aarding-onderbreker. 

Stap 10: Laat de spreidingsweerstand controleren door een onafhankelijks keuringsbureau. De spanning mag maximaal 30 Ohm bedragen. 

Wanneer het slaan van de aardpen voltooid is, zal je een certificaat ontvangen. Dit is een belangrijk document waarmee je in geval van brand kunt aantonen aan je verzekering dat je je verplichting nagekomen bent.

Aardpen 2

Aardpen meten

Een aardpen meet je door een gekende stroom aan te leggen tussen de aardpen en de hulpelektrode. Je meet vervolgens met een aardpen meter de spanning tussen de 2e hulppen en de aardelektrode. De  pen verplaats je minimaal 3 keer, zodat de betrouwbaarheid van je meting toeneemt. Het verschil van iedere meting mag niet groter zijn dan 20%. 

Aardpen doormeten

De spreidingsweerstand meten van de aardelektrode doe je bijvoorbeeld met behulp van een twee hulp-aardelektroden, ook wel ‘pennen’ genoemd.  Een aardlektrode kan bestaan uit metalen pennen, baren, geleiders en/of een aardingslus. Deze worden vervolgens losgekoppeld van de rest van de installatie.

Zorgt ervoor dat je de aarding-onderbreker open zet en deze na de meting niet vergeet terug af te sluiten. Hierdoor heeft de installatie geen verbinding met de aarde en dus moet deze
voorafgaand aan het meten volledig spanningsloos zijn. Een aardings- of weerstandsmetingen mag niet worden uitgevoerd wanneer de installatie onder spanning staat. 

Aardpen slaan kosten

De totale kosten voor het laten slaan van een aardpen bedragen rond de €300,-. Deze kosten zijn inclusief materiaal, BTW en arbeidsloon. Een volledige aardlekbeveiliging kost gemiddeld zo'n €150,-. Dit is inclusief de koperen aardpen met koppelstukken, draad en installatie naar de meterkast. De overige €150,- zitten in het arbeidsloon van de elektricien. De kosten zijn voor een groot gedeelte afhankelijk van de diepte en de ondergrond waarin de aardpen geplaatst moet worden. Ook het aantal fasen van de woning speelt mee in de prijs. Hieronder een overzicht van de kosten om een aardpen te laten slaan:

Diepte aardpen Prijs materiaal Prijs inclusief plaatsing
3 meter €125,- €275,-
5 meter €175,- €350,-
Meer dan 5 meter €240,- €440,-

Kosten aardpen laten slaan

Hieronder een overzicht van alle richtprijzen voor het slaan van een aardpen:

De totale prijs: Inclusief de aardpen in de grond slaan en de kosten die de elektricien per uur aanrekent, zal liggen tussen €300,- en €350,-.
Aankoopprijs: De richtprijs voor de aankoop van de aardpen is rond de €150,- (inclusief een aardlekbeveiliging).
Aardpen 3 meter: Een aardpen die minstens drie meter diep geplaatst wordt, kost €275,-.
Aardpen 5 meter: Een aardpen die vijf meter diep geplaatst wordt, kost €350,-.
Maximale diepte: Een aardpen slaan op maximale diepte kost €440,-.

Indien je meer wilt weten over de kosten van de aansluiting van een aardlekschakelaar of indien je een aardpen wil laten slaan, vraag je best een vrijblijvende offerte aan bij Casius. Zij brengen je in contact met een elektricien in jouw buurt.

Kosten besparen aardpen slaan

Je kunt besparen op het slaan van een aardpen door zelf de grond uit te graven waar de aardpen geplaatst wordt. Indien er een doorvoering dient te worden gerealiseerd in de fundering of muur, kun je kosten besparen door dit zelf te doen. Zo is de vakman minder tijd kwijt en zal de prijs dus lager uitvallen. Zelf een aarding aanbrengen is ook mogelijk door van de aardpen en de koppeling naar de meterkast te maken. Dit is een specialistisch werk dat door ervaren elektricien uitgevoerd moet worden.  

Aardelektrode slaan offerte aanvragen?

Aardpen aansluiten zelf doen?

Je kan zonder probleem zelf een aardpen aansluiten, net zoals je zelf je meterkast kan aansluiten. Hou er uiteraard wel rekening mee dat de aardpen verbonden moet zijn met het elektrisch circuit en dat je de aardpen dieper dan tien meter in de grond moet slaan.

Hoe diep je de aardpen slaat, is echter wel afhankelijk van je woning. Gemiddeld is een normaal woonhuis twee tot 12 meter diep, doorgaans ligt deze diepte tussen de twee en de vier meter. In sommige gevallen kan je een diepte bereiken van tien tot 12 meter.

Hoe diep en hoe dik de aardpen is, hangt af van de soort grond en het grondwater waarin de aardpen aangeslagen moet worden. Het is dus vanzelfsprekend dat er specialisatie vereist is - hiermee kan een elektricien je het beste helpen.

Ter conclusie kunnen we dus stellen dat je best de aardpen laat slaan door een gespecialiseerde elektricien, tenzij je zelf bekend bent met het proces van een aardingspen slaan en enige kennis hebt wat het slaan van een aardpen betreft.

Certificering aardpen slaan

Wanneer je een aardpen laat slaan door een elektricien, moet deze in het bezit zijn van een NEN 3140 VOP-certificaat. Het plaatsen van een aardpen valt onder 'simpele elektrotechnische werkzaamheden'. Wanneer een elektricien complexe elektrotechnische werkzaamheden uit wilt voeren, is een NEN 3140 VP-certificaat verplicht. 

Aardpen meterkast verplicht

Een goed aangesloten aardpen is verplicht in de meterkast en essentieel voor iedere aardingsinstallaties. De aardpen is van cruciaal belang en een verplicht onderdeel van de meterkast in samen met de aardlekschakelaar.

Door een goede aarding komen je elektrische apparaten niet onder stroom te staan. Wanneer een apparaat kapot gaat of overbelast wordt. Daarentegen wordt de stroom geleid naar de aarde via de aardpen. In dat geval slaat slechts de stop in de meterkast door of de aardlekschakelaar schakelt de elektriciteit uit. Geen verdere schade dus!

Aardelektrode slaan

Onder een aardelektrode slaan wordt exact hetzelfde verstaan als het plaatsen van een aardpen. Het is enkel een andere benaming voor de installatie. 

Aardpen slaan door erkend elektricien

Een aardpen laat je dus slaan door een erkende elektricien. De elektra bedrijven van Casius zijn allemaal in het bezit van het keurmerk Erkend Vakwerk en voldoen aan alle eisen om professioneel een aardpen te plaatsen. 

Conclusie aardpen slaan

Tenzij je er zelf kennis van hebt, werk je best samen met een erkende vakman om een aardpen te laten slaan. Uiteraard kost een aardpen laten slaan wel wat, maar uiteindelijk bespaar je jezelf veel kosten op langere termijn. Ook kan het je helpen wanneer er brand zou ontstaan in je woning. In zo'n geval kan je met je certificaat aantonen dat je een aarden hebt laten slaan en ben je verzekerd.

Aardpen laten slaan?

Recente aanvragen voor een aardpen slaan

maandag 25 september 2023

Elektra aanleggen of vervangen

Het slaan van een aardpen, aansluiten en installeren nieuwe groepenkast met groepen. In huis van 1953


Elektra en groepenkast Hoogvliet Rotterdam
maandag 25 september 2023

Elektra aanleggen of vervangen

We hebben een tuinhuisje op een volkstuin daarop zonnepanelen De stroom willen we gebruiken voor een kleine magnetron Is dan een aardpen noodzakelijk en wat kost het die te slaan in onze kleigrond


Elektra en groepenkast Purmerend
zaterdag 23 september 2023

Slaan van een aardpen

Ik zou graag een aardpen willen laten slaan.


Elektra en groepenkast Oud Gastel
dinsdag 19 september 2023

Slaan van een aardpen

Ik wil graag een aardpen laten slaan


Elektra en groepenkast Leeuwarden
maandag 18 september 2023

Aardpen slaan

Ik zou graag een aardpen laten slaan van 4 meter vlakbij de meterkast


Elektra en groepenkast Wellerlooi
woensdag 13 september 2023

Aardpen slaan

Aardpen slaan, dit kan buiten maar ook nog binnen ( nu nog zandvloer) Nijmegen


Elektra en groepenkast Nijmegen

Offertes aanvragen aardpen slaan

Offertes aanvragen