Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Aardpen

Aardpen slaan

Aardpen slaan

Wist je dat een aardpen verplicht is in je woning? Heb je een woning van voor de jaren zeventig, dan heb je een grote kans dat je nog geen aardpen hebt. Lees hieronder informatie en krijg een idee van de kosten.

Tegenwoordig worden alle huizen met een aardpen en aardlekschakelaar opgeleverd. Pas rond de jaren zeventig werd dit verplicht in alle huizen, waardoor er een kans is dat er in oudere woningen en panden er nog geen aanwezig is. Is dat bij jou het geval? Een aardpen laten slaan is dan nodig, net als het laten aansluiten van de aardpen op de aardlekschakelaar. 

Een aardpen transporteert de zogenoemde lekkende energie naar de aarde, bij bijvoorbeeld kortsluiting of overbelasting van de elektriciteit in je huis. Ook bij blikseminslag zorgt de aarding voor de juiste geleiding. Zonder aardpen zou de elektriciteit zelf zijn weg vinden waar er het minste weerstand is en kan zo op plekken terecht komen waar het gevaarlijk kan zijn en een brand veroorzaken.

Een aardpen functioneert alleen goed met een aardlekschakelaar. Deze aardlekschakelaar kan een fout in het circuit detecteren en de bijbehorende groep uitschakelen, waardoor de energie via de pen weglekt. Zo blijft je huis zo veilig mogelijk beschermt tegen brandschade door elektriciteit. 

Aardpen slaan kosten

De kosten om een aardpen te slaan variëren per geval. De prijs is afhankelijk van waar de pen geslagen moet worden, de diepte en de dikte van de aardpen die nodig is. Verder is het afhankelijk van jouw elektrische circuit, de aansluiting van de pen hierop en de grondsoort onder of naast je huis en in je tuin.

Hoe dieper de aardpen geslagen moet worden, hoe hoger de kosten. Als de grondsoort lastig is, doordat het bijvoorbeeld hard of moeilijk bereikbaar is, zullen de kosten ook hoger liggen.

De gemiddelde richtprijs die gerekend wordt voor het aanschaffen van een aardpen, inclusief de montage en de installatie in de groepenkast en de aardlekschakelaar, ligt rond de €160. De totale kosten met het slaan van de aardpen in de grond en de kosten per uur van de elektricien liggen gemiddeld tussen de €150 en €175. 

Diepte aardpen Prijs
3 meter €125
5 meter €175
Meer dan 5 meter €240

Wil je weten wat het kost voor jouw situatie? Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen