Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Woonkamer met daklichtopening

Dakraam plaatsen: kosten van een dakraamspecialist

Ben je op zoek naar een dakraamspecialist voor het laten plaatsen van je dakraam? Hier vind je alle prijzen en kom je in contact met erkende vakmannen.

Dakraam laten plaatsen bij jou in de buurt

Dakraam plaatsen kosten

De kosten voor het laten plaatsen van een dakraam is onder andere afhankelijk of het van hout of kunststof gemaakt is. Hieronder vind je alle prijzen per materiaalkeuze en formaat van het dakraam.

Soort raam Hout Kunststof
Uitzetdakraam & tuimeldakraam
55 x 78 cm €530 €550
78 x 98 cm €650 €700
114 x 118 cm €800 €900
134 x 140 cm €1.000 €1.200
Uitzettuimeldakraam
78 x 98 cm €750 €800
114 x 118 cm €950 €1.050
134 x 140 cm €1.150 €1.300

Het plaatsen van een dakraam kost gemiddeld tussen de €700 en €1.250 maar zijn van de volgende factoren afhankelijk: 

Aanschafkosten dakraam

De aanschafkosten voor het materiaal hangen af van de volgende keuzes die je maakt. 

Afmeting dakraam

Hoe groter een dakraam, hoe hoger de prijs. De meest voorkomende afmetingen variëren vaak van 550 mm bij 779 mm tot een dakraam van 1340 mm bij 1398 mm. 

Materiaal dakraam

Verreweg de meeste dakramen in woningen worden van vanaf de buitenkant van aluminium gemaakt. In het geval van monumentale panden, wordt vaak gekozen voor koper of zink. Aan de binnenkant wordt hout of kunststof (polyurethaan of PVC) gebruikt. Hiervan is het materiaal PVC het voordeligst. Tussen de andere materialen zitten nauwelijks prijsverschillen.

Type raam

Als consument kun je kiezen voor de volgende type dakramen:

Tuimelvenster: Een tuimelvenster heeft de scharnier in het midden. Hierdoor is het raam gemakkelijk te openen en te sluiten.

Uitzetdakraam

Uitzettuimelvenster: dit type dakraam is voorzien van een handgreep aan de onderkant en zit boven bevestigd met scharnieren. Een uitzettuimelvenster kan omhoog geopend worden.

Uitzet tuimeldakraam

Daklicht venster: Een daklicht venster is bedoeld voor kamers die zowel onbewoond als onverwarmd zijn. Dit type dakraam is ideaal om goed te kunnen ventileren en is de qua kosten de goedkoopste optie.

Lichtkoepel op plat dak

Montage

De gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een dakraam ligt tussen de 700 en €1.250. Deze prijs is inclusief voorrijkosten. Uiteraard rekent iedere dakspecialist zijn eigen tarieven. Vraag meerdere offertes aan en kies de beste optie voor jou. 

Afwerking

Aan de buitenzijde van je dakraam kun je kiezen om het te laten schilderen. Aan de binnenzijde van de dakraam kun je gaan voor een effectieve afwerking. Denk daarbij aan geluidsisolatie, gipsplaten, binnenstucwerk, timmerwerk of warmte isolatie.

Dakraam merken

Ook het merk van het dakraam bepaald de prijs. Als consument kun je kiezen uit:

 • Velux dakramen;
 • Optilight dakramen;
 • Ubbink dakramen;
 • Fakro dakramen.

Van de vier opties is Velux de meest bekende en meteen het duurste merk. De kosten voor een Velux dakraam ligt gemiddeld zo’n €100 tot €200 hoger dan de overige merken. De prijzen van de overige dakramen merken liggen dicht bij elkaar.

Dakraam plaatsen all in prijs

All in prijs dakraam plaatsen

Dakraam vervangen kosten

Het laten vervangen van je huidige dakvenster moet vaak gebeuren nadat er een lekkage aan het dakraam is ontstaat. Dit neemt extra kosten met zich mee aangezien de vakman de huidige constructie moet verwijderen en dit aanpassingen aan het dak met zich mee kan brengen. In de onderstaande tabel zie je een overzicht met indicatie prijzen van de kosten voor het laten vervangen van je dakraam.

Materiaal Afmetingen breedte x hoogte in cm Gemiddelde prijs inclusief btw Gemiddelde prijs plaatsing
Kunststof dakraam 55 x 78 €600 €250 - €750
78 x 98 €780 €250 - €750
78 x 118 €860 €250 - €750
Houten dakraam 55 x 78 €570 €250 - €750
78 x 98 €730 €250 - €750
78 x 118 €800 €250 - €750

Dakraam prijzen

Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen per type dakraam:

Afmetingen in cm (breedte x hoogte) Gemiddelde prijs (inclusief btw)
55 x 78 €600
78 x 98 €780
78 x 118 €860

Dakraamspecialist uit de regio

Opbouw dakraam prijzen

Prijsopbouw dakraam plaatsen

Goedkoop dakraam plaatsen?

Het is lastig te zeggen of het goedkoop plaatsen van een dakraam mogelijk is. De meest bepalende factor is de afmeting. Hieronder een aantal richtprijzen:

Afmeting dakraam breedte x hoogte Gemiddelde prijs
55 x 78 cm €400
78 x 140 cm €555
134 x 140 €750

Hoe groter de klus, hoe interessanter de opdracht wordt voor een vakman. Het combineren van een dakraam plaatsen met andere werkzaamheden, kan een goedkopere prijs opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van dakisolatie, het plaatsen van een dakkapel of het laten vervangen van je dakgoot.

Dakraam pannendak

Dakraam

Lichtkoepel op plat dak

Lichtkoepel

Lichtstraat

Lichtstraat

Voordelen en nadelen dakraam soorten

Dakraam

Voordelen

 • Grootste voordeel is lichtinval;
 • Zorgt voor meer natuurlijk licht dan een gewoon raam;
 • Geeft een unieke uitstraling aan je ruimte.

Nadelen

 • Dakramen moeten geïnstalleerd worden. Soms moet er een dak doorbraak gemaakt worden en dit moet je door een professional laten doen die hier ervaring mee heeft. Dakramen die verkeerd bevestigd worden kunnen namelijk voor lekkages zorgen;
 • Dakramen zijn niet geschikt voor elke ruimte.

Lichtkoepel of dakkoepel

Voordelen

 • Binnenlaten van daglicht. Heldere lichtkoepels hebben een lichtopbrengst van 85% en laten dus veel licht door. Licht zorgt ervoor dat een ruimte groter lijkt en daardoor ontstaat een open uitstraling;
 • Merk je zelf wel eens als je in de winter bij het raam zit en het zonlicht op je schijnt, je dan lekker warm wordt? Hierdoor hoef je de verwarming minder hoog te zetten en bespaar je weer op de energierekening;
 • Frisse lucht. Heerlijk op een warme zomerse dag wanneer je wat frisse lucht naar binnen kunt laten komen. Dit is wel afhankelijk van het soort lichtkoepel dat je hebt. Lichtkoepels met een standaard opstand kan je niet openen en dan is frisse lucht ook niet van toepassing. Maar lichtkoepels met een ventilatie opstand kan je wel openen. Je kan kiezen tussen een handbediende ventilatie of een elektrische opstand;
 • Je huis is aantrekkelijker. De lichtinval, de warmte van de zon en de mogelijke ventilatieoptie maken het wonen niet alleen aangenamer, maar dragen ook bij aan de waardevermeerdering van de woning. Kies je voor een grotere lichtkoepel, bijvoorbeeld 180 x 280 cm of meerdere kleine lichtkoepels naast elkaar, dan lijkt de ruimte in je huis groter. Luxere piramidevormige dakramen zorgen voor een zeer chique uitstraling en uitzonderlijk licht. Bovendien trekken lichtkoepels meteen de aandacht. Op deze manier kan de lichtkoepel helpen om je huis sneller te verkopen, omdat het direct de aandacht trekt van potentiële kopers.

Nadelen

 • Geluid van regen. Het geluid van regen die op een dakraam valt, kan voor de een ongunstig zijn en voor de ander een groot voordeel. Sommige mensen vinden het geluid van de regen irritant, terwijl anderen het juist heel rustgevend vinden. Het is dus persoonlijk of het geluid van regen op de lichtkoepel een voordeel of een nadeel is;
 • Kwetsbaarheid bij extreme weersomstandigheden. De lichtkoepels zijn mooi en laten natuurlijk licht binnen, maar ze kunnen ook breekbaar zijn. Hagelstorm kan een lichtkoepel breken, waardoor de koepel moet worden vervangen. De keuze tussen acrylaat of polycarbonaat is daardoor belangrijk. Acrylaat is voordeliger, maar polycarbonaat is sterker. Wel is het zo dat geen enkele koepel 100% bestand is tegen extreme hagelbuien;
 • Ingang voor inbrekers. Inbrekers kunnen je woning binnenkomen door de lichtkoepel kapot te slaan. Wel heb je hier zelf invloed op, door bijvoorbeeld te kiezen voor driewandige polycarbonaat. Een inbreker kan ook makkelijk worden afgeschrikt door een anti-inbraakrooster in de opstand te plaatsen. Via de lichtkoepel de woning betreden is dan (bijna) onmogelijk;
 • Condensvorming (bij alleen enkelwandige lichtkoepels). Bij enkelwandige lichtkoepels kan onder bepaalde weersomstandigheden condensatie ontstaan. Er kan bijvoorbeeld condensatie optreden wanneer de interne en externe temperatuur te veel verschillen. Als de lichtkoepel in een overkapping zit, dan maakt het niet heel veel uit. In een woonkamer of keuken wil je dit liever niet. Dan kan je beter kiezen voor een dubbelwandige of driewandige lichtkoepel.

Lichtstraat

Voordelen

 • Oogt aantrekkelijk. Het ziet er elegant en soms zelfs luxueus uit;
 • Kies je voor isolerend veiligheidsglas, dan kan je besparen op energiekosten;
 • Veel lichtinval. Dit is gunstig voor je woon- en leefcomfort in huis;
 • Groter ruimtegevoel. Zeker bij kleine ruimtes is dit een groot voordeel, omdat je ruimte een stuk groter lijkt.

Nadelen

 • Lichtstraten zijn vaak duurder dan lichtkoepels. De constructie kost meer en het gaat vaak om maatwerk;
 • De constructie is ook iets lastiger te installeren dan bij een lichtkoepel.

Dakraam plaatsen vergunning

Aan de voorkant van je woning mag je vergunningsvrij een dakraam plaatsen. Dan mag het echter niet boven het dakoppervlak uitkomen. Ook aan de achterkant of zijkant van een huis met plat dak is geen vergunning nodig. In dit geval moet het raam niet aan de openbare weg of ander gebied liggen.

Dakraamspecialist uit de regio

Recente aanvragen voor het plaatsen van een dakraam

donderdag 21 september 2023

Dakraam plaatsen of vervangen

Graag dit dakraam in onze zolder ruimte: Velux uitzettuimelvenster GPL MK08 2070 78 x 140 cm veiligheidsglas Het dak bestaat uit riet. Jullie mogen het dakraam leveren als het kan plus installatie.


Dakdekken en dakreparaties Helmond
donderdag 21 september 2023

Dakraam plaatsen of vervangen

Het gaat om 2 lichtkoepel, vervangen de huidige koepels hebben lekkage. afmeting 110x110


Dakdekken en dakreparaties Zwartewaal
woensdag 20 september 2023

Dakraam plaatsen of vervangen

9262NK We willen graag of 2 kleine dakramen, dansel een grote dakraam plaatsen boven op zolder vanwege zolder indeling. Dit over een breedte van 5 meter. Graag een offerte voor houten tuimel dakramen met montage en op welk termijn dit kan. BVD groet Lia Koenen


Dakdekken en dakreparaties Suameer
dinsdag 19 september 2023

Dakraam plaatsen of vervangen

Kunststof dakraam 55 bij 77cm plaatsen op zolder, schuin dak! Compleet!


Dakdekken en dakreparaties Borne
dinsdag 19 september 2023

Dakraam plaatsen of vervangen

Hoeveel dakramen wil je?: 2


Dakdekken en dakreparaties Eemnes
maandag 18 september 2023

Dakraam plaatsen of vervangen

Graag lichtkoepel van 100 x 100 cm laten plaatsen op het dak, Gr


Dakdekken en dakreparaties Arnhem

Offertes aanvragen van dakraamspecialisten

Offertes aanvragen