Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Aanbouw 8

Aanbouw

Aanbouw

Wil je extra woonruimte creëren met een aanbouw? Kijk snel verder voor de mogelijkheden en ontvang tot 3 vrijblijvende offertes van vakmannen uit jouw regio.

Heb je meer ruimte in je woning nodig, maar wil je niet verhuizen? Een aanbouw is dé oplossing!

Een aanbouw is een grote investering waar je goed moet over nadenken. Als je beslist om een aanbouw te laten realiseren wil je natuurlijk wel dat er kwaliteitswerk wordt geleverd. Daarom is het aan te raden om de klus door een erkende vakman te laten uitvoeren. 

De erkende aannemers via Casius staan voor je klaar om je te helpen bij het realiseren van meer ruimte aan je woning. De aannemers bouwen niet alleen de aanbouw, ze kunnen je ook helpen bij het aanvragen van een bouwvergunning, mocht dit nodig zijn. 

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn voor je aanbouw en wat de kosten van het project zijn. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Aanbouw kosten

Voor je kiest om een aanbouw te laten realiseren, is het belangrijk je bewust te zijn van de verschillende mogelijkheden die er zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in gevelindelingen en het soort stenen die er zijn. Maar ook kan je bijvoorbeeld voor een houten aanbouw of glazen aanbouw kiezen. Elke mogelijkheid geeft een ander uiterlijk en een andere unieke uitstraling aan je aanbouw. Iedere mogelijkheid brengt ook weer een ander prijskaartje met zich mee.

De stijlen waaruit je voor een aanbouw kan kiezen zijn:

 • Standaard
 • Klassieke uitstraling: landelijke uitstraling
 • Moderne uitstraling: buitenleven met het comfort van binnen

Verschillende zaken hebben invloed op de kosten voor een aanbouw: de breedte en diepte van de aanbouw, of je voor een prefab (kant-en-klaar) aanbouw kiest, of voor maatwerk. Ook het materiaalsoort speelt een rol in de uiteindelijke kosten: kies je voor bakstenen of aluminium? 

Maar wat kost een aanbouw? Hieronder geven wij een prijzenoverzicht van de gemiddelde kosten van een aanbouw van 5 meter bij 3 meter diep. Deze prijzen zijn exclusief de kosten van een fundering.

Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw aanbouw afwijken van de prijzen in de tabel.

Stijl Prefab Maatwerk
Standaard aanbouw woning €17.500 - €20.000 €20.000 - €25.000
Klassieke aanbouw woning €18.500 - €22.500 €25.000 - €30.000
Moderne aanbouw woning €18.500 - €22.500 €25.000 - €30.000

Wil je weten wat de precieze kosten zijn van jouw aanbouw? Vraag dan vrijblijvend bij ons een op maat gemaakte offerte aan.

Prijzen aanbouw per m²

Hieronder geven wij een prijsindicatie van een aanbouw per afmeting. Let op: de aannemers via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw uitbouw afwijken van de prijzen in de tabel.

Goed om te weten: tot 4 meter diep kan je in veel gevallen vergunningvrij bouwen. Check dit toch voor de zekerheid bij jouw gemeente voordat je begint met de bouw van de aanbouw.

Standaard Gemiddelde prijs
2x2 meter €10.000
3x2 meter €12.500
4x2 meter €16.500
5x2 meter €17.000
6x2 meter €19.000
Klassiek Gemiddelde prijs
4x2 meter €17.500
5x2 meter €18.500
6x2 meter €20.500
Modern Gemiddelde prijs
4x2 meter €18.500
5x2 meter €19.500
6x2 meter €20.500

Wil je weten wat de precieze kosten zijn van jouw aanbouw? Vraag dan vrijblijvend bij ons een op maat gemaakte offerte aan.

Prijsvoorbeelden aanbouw

In de prijzentabellen hierboven zetten wij de gemiddelde prijzen van een aanbouw op een rij. Natuurlijk is de exacte prijs afhankelijk van jouw wensen. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je nu nog niet goed weet waar je voorkeur naar uitgaat voor je aanbouw, geven wij hieronder drie concrete prijsvoorbeelden weer van een aanbouw: 

 • Goedkoopste optie:
  Onder de goedkoopste optie verstaan we een prefab aanbouw zonder extra’s. De afwerking is minimaal.
  Deze optie is voornamelijk geschikt voor mensen die graag een aanbouw willen realiseren, maar een zeer beperkt budget beschikbaar hebben.
  Bij deze optie moet je rekening houden met kosten van tussen de €16.000 en €20.000.
 • Meest praktische optie:
  Onder de meest praktische optie verstaan we een aanbouw waar je als eigenaar van de woning weinig werk aan hebt. Dit is een aanbouw op maat in moderne stijl. De afwerking en de elektra zijn bij deze optie meegenomen. Bij deze optie moet je rekening houden met kosten van tussen de €21.000 en €25.000.
 • Meest luxe optie:
  Onder de meest luxe optie verstaan wij een grote, moderne aanbouw die op maat wordt gemaakt. De afwerking is hierbij inbegrepen. De kosten gaan bij deze optie richting de €50.000. De kozijnen, de elektra, de vloerverwarming en de schuifpui zijn hierbij inbegrepen.

Wil je weten wat de precieze kosten zijn van je aanbouw? Vraag dan vrijblijvend bij ons een op maat gemaakte offerte aan.

Prefab versus traditioneel

Voor het bouwen van een aanbouw kan je kiezen uit twee methoden, namelijk: traditioneel of prefab. Hieronder een uitleg over de twee manieren.

Traditionele aanbouw huis

Met een traditionele aanbouw wordt er ter plekke een aanbouw aan het huis opgebouwd. Iedere steen wordt dus afzonderlijk gelegd. Voor het realiseren van een kwalitatief goede traditionele aanbouw is tijd en aandacht voor het werk nodig.

Een aantal voordelen van een traditionele aanbouw zijn:

 • De aanbouw kan beter worden gebouwd in een lijn met de stijl van de woning. Hierdoor past de aanbouw dus beter bij de woning;
 • Een traditionele aanbouw is flexibeler omdat je meer eigen inbreng hebt. Er hoeft namelijk geen rekening gehouden te worden met vaste delen. Dit is voor velen een belangrijke reden om voor de traditionele bouw te kiezen;
 • Het nadeel van deze traditionele bouw is dat het meer tijd kost en dus ook prijziger is.  

Prefab aanbouw woning

De afkorting prefab staat voor prefabricage. Dat betekent dat een deel van het werk al in de fabriek is gedaan. Die delen hoeven alleen nog op de locatie in elkaar gezet te worden. Dit bespaart tijd en dus geld. Bovendien kan de aanbouw makkelijker gedemonteerd worden, veranderd of verplaatst worden, als het niet naar wens is. Het materiaal is erg duurzaam en energiezuinig, waardoor het makkelijk hergebruikt kan worden. Om deze redenen kan het interessant zijn om voor deze variant te kiezen.

Een keuze maken

Beide manieren van bouwen hebben hun eigen voordelen en nadelen, zoals je hierboven kunt lezen. In het kort: de traditionele aanbouw is aan te raden als er meer behoefte is aan een flexibele vorm van bouwen, waarbij de stijl van de aanbouw beter bij het huis past en als er eigen ideeën uitgevoerd moeten worden. Prefab is de handigste keuze als de aanbouw in een zo kort mogelijke periode gebouwd moet worden.

Aandachtspunten

Waar moet je rekening mee houden als je een aanbouw laat bouwen? Hieronder lees je er meer over.

Vergunning 

Het is verstandig om vóór de bouw van de aanbouw te informeren of er een vergunning vereist is. Dit is vaak het geval, maar iedere gemeente hanteert een ander beleid en bestemmingsplan. Informeer daarom vooraf bij je gemeente of een vergunning vereist is. Daarnaast kunt je van te voren een online check doen.

Fundering

Voor de bouw van een aanbouw moet in veel gevallen een fundering gelegd worden. Een fundering is belangrijk om het verzakken van de aanbouw te voorkomen en daardoor ook voor het voorkomen van scheuren. Wat voor soort fundering nodig is, hangt af van de type grond waarop jij wil bouwen en het gewicht van de aanbouw. De architect en aannemer kunnen je over de aanleg van de juiste fundering adviseren.

Overlast

De bouw van een aanbouw brengt aardig wat overlast met zich mee, voor jezelf maar ook voor je buren. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast bij het bouwen, maar ook na plaatsing van de aanbouw kan er overlast ontstaan: er is minder lichtinval. Daarom is het aan te raden om altijd je buren vooraf in te lichten over jouw plannen en de data en het tijdstip door te geven. Daarnaast is het ook aan te raden om direct je buren te vertellen wat je eraan doet om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Het is belangrijk om dit bij je buren te melden, zodat zij de mogelijkheid hebben een bezwaar in te dienen tegen je vergunningsaanvraag.

Subsidie

Het is mogelijk om in sommige gevallen subsidie aan te vragen voor de bouw van een aanbouw. Je zou bijvoorbeeld subsidie kunnen aanvragen wanneer de aanbouw voor een gehandicapt of ouder persoon wordt gebouwd. Ook is er een mogelijkheid voor subsidie wanneer je rekening houdt met duurzaamheid. Hieronder hierover meer uitleg.  

 • Subsidie aanbouw woning vanuit WMO: soms is het nodig voor senioren om een aanbouw te realiseren om de verzorging te bieden die zij nodig hebben. Door de aanbouw heeft de persoon in kwestie een plek voor zichzelf, maar kan toch makkelijker verzorgd worden. In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een vergoeding vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Het nadeel is dat het niet altijd zeker is dat er subsidie wordt vrijgegeven. Sommige gemeenten hebben niet de vrijheid zelf te bepalen hoe ze de regeling toepassen, waardoor er grote onderlinge verschillen zijn. 
 • Subsidie vanuit een duurzaam oogpunt: de meeste aanbouwen hebben een plat dak. Het is mogelijk hierop een groendak of sedumdak te realiseren, wat de aanbouw duurzamer maakt. In sommige gemeenten wordt hiervoor subsidie vrijgegeven.
  Soms is het ook mogelijk om een lening met een lage rente aan te vragen, wanneer je dubbelglas en goede isolering laat plaatsen. De werkzaamheden voor het isoleren van de woning valt daarnaast ook onder het btw-tarief van 9%. Dit lage btw-tarief geldt voor de materiaalkosten maar ook voor de arbeidskosten.
  Wil je meer weten over de regelingen? Vraag dit dan na bij de vakman, hij is op de hoogte van de lokale regelingen en mogelijkheden.

Vraag een offerte aan

Hoe werkt Casius?

Casius is de kortste weg, naar de beste vakman. Ons doel is dan ook om jou zo snel mogelijk met een vakman in contact te brengen die het beste past bij jouw voorkeuren.

Na het indienen van je aanvraag wordt jouw opdracht gedeeld in ons netwerk van Erkende Badkamerspecialisten in jouw regio. Als we vragen over je aanvraag hebben, bellen we je eerst nog even. Je kunt zelf aangeven met hoeveel vakbedrijven je in contact wilt komen, maar wij hanteren een maximaal aantal van 3 vakbedrijven per aanvraag. Vervolgens ontvang je een e-mail met de gegevens van de geïnteresseerde en beschikbare vakbedrijven, samen met een introductie en beoordelingen van klanten die jou voorgingen. Zij adviseren je verder en maken graag een offerte voor je. Uiteraard vrijblijvend.

Keurmerk Erkend Vakwerk

Om de kwaliteit te waarborgen, moeten de door Casius voorgestelde bedrijven voldoen aan de eisen van Erkend Vakwerk. Elke vakman wordt bij toetreding beoordeeld op:

 • Vakbekwaamheid & ervaring
 • Klanttevredenheid
 • Financiële gezondheid

Voor elke klus die uitgevoerd wordt door een vakman, kan de klant een beoordeling geven. Zodra we je in contact brengen met onze vakmannen, sturen we je meteen een overzicht van hun meest recente beoordelingen. Zodat jij je keuze mede kan baseren op beoordelingen en ervaringen van anderen. Dat is wel zo prettig.

Voor meer informatie kijk je op de pagina Wat is Erkend Vakwerk?

Offertes aanvragen