Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Behanger

Behanger gezocht in jouw regio?

Behanger gezocht? Vind hier prijsinformatie en meer. Vraag gratis offertes aan en Casius brengt je in contact met erkende behangers in jouw regio.

Vind een behanger in jouw buurt

Voordelen behanger inhuren

Heb je wel eens zonder behang ervaring zelf proberen te behangen? Was dit toch meer een uitdaging dan dat je eerst dacht? Dat is niet gek; behangen is namelijk niet makkelijk als je geen ervaring hebt. 

Omdat ieders tijd kostbaar is en je er zeker van wil zijn dat het behang correct aangebracht wordt, is het aan te raden om een professionele behanger in te huren. 

Met het inhuren van een behanger win je niet alleen tijd en ben je gegarandeerd van mooi behangen muren, maar ook beschikt de professional over het nodige materiaal. Denk hierbij aan onder andere een behangtafel, een behangborstel en papborstel.

Zonder deze materialen is behangen haast onmogelijk en het zelf aanschaffen komt natuurlijk ook met een prijskaartje. Niet alleen moet het nodige materiaal aanwezig zijn, het moet ook van voldoende kwaliteit zijn.

Wat kost een behanger?

Wat kost een behanger? Hieronder geven wij een overzicht van de gemiddelde prijzen van een behanger.

Over het algemeen berekenen de behangers de prijs per rol of per m2, maar per uur komt ook voor. De prijs komt hoger te liggen op het moment dat de behanger eerst reparaties aan de muur moet uitvoeren, voordat hij of zij kan starten met het behangen. Reparaties die veel voorkomen zijn gaten of putjes.

Wat kost behangen per m²? Per m² ligt de prijs van een behanger gemiddeld tussen de €2 en €10.

Wat kost een behanger per uur? Gemiddeld liggen de kosten dan rond de €40 per uur.

Wat kosten een behanger per rol? Gemiddeld liggen de arbeidskosten om 1 rol behang op te hangen rond de €25 tot €50.

Per rol lopen de materiaalkosten van €10 tot enkele honderden euro’s op, afhankelijk van het type behang dat je wenst. Heb je een groot oppervlak dat behangen moet worden? Dan adviseren wij om vooraf met de behanger een totaalprijs af te spreken.

Nog een tip: bij het berekenen van de prijs is het niet onverstandig om de prijs van stucwerk van de muren in te berekenen. Op het moment dat de muren voor het behangen worden gestuct, ben je ervan verzekerd dat een professioneel behanger het behang zo zorgvuldig en naadloos mogelijk kan aanbrengen.

Let op: de behangers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw behangwerk afwijken van de onderstaande prijzen.

Kostenindicatie behangen

Hieronder geven wij in het schema de verschillende gemiddelde kosten voor het behangen van je kamer en de bijbehorende zaken.

Let op: de behangers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van jouw behangwerk afwijken van de prijzen in de tabel.

Kostenpost behangen Prijs
Kosten behanger, exclusief materiaal €2 en €10 per m²
Uurloon behanger, inclusief materiaal €20 en €40 per uur
Materiaal €4 tot €6 per m²
Behangklaar stucwerk €8 tot €12 per m²

Vind een behanger in jouw buurt

Prijsverschil behanger

Per behanger verschillen de tarieven die zij hanteren. Ongeveer 80% van de kosten van het behangen bestaat uit het arbeidsloon van de behanger. Wat daarnaast een rol speelt in de uiteindelijke kosten zijn een aantal zaken: 

  • Oppervlakte: als een grotere oppervlak behangen moet worden, is de uiteindelijke prijs per m² lager;
  • Moeilijkheidsgraad: een muur met veel hoeken is lastiger te behangen dan een rechte muur. Dit eerste kost meer tijd dan een rechte muur, waardoor de prijs oploopt;
  • Materiaal: de gebruikte materialen (niet iedere behanger berekent dit in de uiteindelijke prijs), het behangpapier dat de behanger voor jou koopt en welk behang je wil. De prijs per rol behangpapier loopt bijvoorbeeld uiteen van €5 tot €75;
  • Reiskosten: sommige behangers rekenen reiskosten. Check van te voren met de behanger of hij dat ook doet om niet voor verrassingen te komen staan;
  • Steigerhuur: wanneer de te behangen oppervlakte zich op hoogte bevindt, heeft de behanger een steiger nodig. Deze kan hij zelf regelen, of als je dat prettiger vindt kan je dat zelf doen;
  • Voorbereiding: zijn de muren klaar om te behangen? Of moet de behanger eerst het behang verwijderen? Zodra de vakman eerst het behang moet verwijderen, lopen de kosten op.

Taken behangbedrijf

Een behangbedrijf kan de volgende taken uitvoeren:

Taak 1: Behang verwijderen

In sommige situaties is een behanger verantwoordelijk voor bijkomende werkzaamheden, zoals het oude behang verwijderen. Dit doen ze op verschillende methoden zoals: met behulp van een plamuurmes, behangstomer of warm water en een spons..

Taak 2: Muren en wanden repareren

Voordat de behanger aan de behangklus zelf begint, verwijdert hij of zij eerst alle oneffenheden in de muur. Wanneer dit niet gebeurt, zijn de oneffenheden later zichtbaar. Is een wand in slechte conditie? Dan is het soms nodig dat eerst een stukadoor komt om de hele muur te repareren. Dit behoort namelijk meestal niet in het takenpakket van een behangbedrijf. 

Taak 3: Aanbrengen van het behang

Een behangbedrijf brengt decoratief behang aan op de wanden. Ze behangen niet alleen met papier, maar ook met andere materialen en zelfs stoffen. Daarnaast komt het voor dat de professional gevraagd wordt het plafond te behangen.

Is behangen moeilijk?

Behanger behoort tot de categorie binnen schilderwerkzaamheden. Goed behangen is nog niet zo makkelijk. Het is een kunst om het voor elkaar te krijgen dat het lijkt alsof er een grote print tegen de wand is geplaatst. Dit zonder dat je de naden ziet. Daarvoor moeten alle afbeeldingen op het behang perfect in elkaar overlopen. Wat ook belangrijk is, is dat er geen luchtbellen ontstaan achter het behang.

Is behangen dan onmogelijk om zelf te doen? Nee, met de juiste voorbereiding en een goed stappenplan is het zelf ook te doen. Wij zetten een paar tips voor je op een rij:

Behangen begint bij een goede voorbereiding

Zoals je van veel dingen misschien al weet, is voorbereiding het halve werk. De start van het zelf behangen begint bij het schoonmaken van de muur die je wil behangen. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat er geen oude behangresten op de muur zitten. Zit dit er nog wel op? Krab of stoom dit er dan af. 

Is de muur die je gaat behangen poreus? Strijk hem dan eerst voor. Doe dit minimaal een dag van tevoren. Zo weet je zeker dat de muur droog is van de start van het behangen. 

Is de muur schoon en droog? Trek dan eerst een loodlijn met potlood. Trek deze lijn rond de 50 cm horizontaal vanuit de hoek van je muur. Zo weet je zeker dat de eerste baan recht op je muur komt. Begin het beste aan de linkerkant en werk zo naar de andere kant van de muur toe. 

De laatste stap ter voorbereiding van het behangen: was je handen. Doe dit grondig en vóórdat je de behangrollen uitpakt! Hoe zonde zou het zijn als er al vieze plekken op het behang komt nog voordat het nog op je muur zit? 

Aan het werk

Check, voordat je de rollen behang uit het plastic haalt, of alle batchnummers hetzelfde zijn. Zit er verschil in? Grote kans dat er dan kleurverschil in de rollen zit. In dat geval raden we aan terug naar de winkel te gaan en de rollen om te ruilen voor twee met hetzelfde batchnummer. 

Vliesbehang behangen

Het kenmerk van vliesbehang is dat de behanglijm op de muur wordt gesmeerd, in plaats van dat je het behang insmeert op een behangtafel. Bij het insmeren van de muur is het aan te raden dat je de muur breder insmeert dan het behang breed is. Zo weet je zeker dat je geen plekken vergeet.

Dan snij je de eerste baan af met een stanleymesje en plak je het tegen de muur. Let goed op dat de naden naadloos op elkaar aansluiten om te voorkomen dat er witte strepen zichtbaar worden. Als laatste strijk je de baan glad om overtollige lijm te verwijderen.

Vinyl- en papierbehang behangen

In tegenstelling tot Vliesbehang, smeer je Vinyl- en papierbehang wel in op een behangtafel. Hoe doe je dit? Eerst snij je een baan behang af op de gewenste lengte plus 5 cm extra. Dan begin je met lijmen. Belangrijk is dat je ook de hoeken en randen goed insmeert. Zo voorkom je namelijk dat ze later gaan krullen.

Vervolgens vouw je beide uiteinden naar binnen, zodat de lijm goed kan intrekken. Hoe lang dit moet, vertelt het etiket van het behang je.

Afwerking

Heb je de baan op de muur geplakt? Dan is het tijd om te kijken of er luchtbellen ontstaan zijn tijdens het plakken. Dit check je door met een behangspatel over het behang te strijken. Je haalt er ook gelijk overtollige lijm mee weg. Doe dit bij elke baan. Snijd direct overtollig behang aan de boven- of onderkant eraf. Het mooiste is als je de onderkant van het behang onder de plint laat vallen.

Zit de baan op de muur en is de onderkant en bovenkant eraf geknipt? Kom er dan zo min mogelijk aan. Het behang zuigt het vocht van de lijm op en is op dat moment kwetsbaar.

Wat is een renovlies behanger?

Een renovlies behanger is een behanger die de muren behangt met renovlies behang. Wat is renovlies behang? De eigenlijke naam soort van dit type behangsoort is renovatievlies en vertelt daarmee waarvoor het eigenlijk gebruikt wordt: bij renovaties of wandafwerking.
Dit om (krimp)scheuren, en oneffenheden van de muur te verbergen. 

Tip: Renovlies behang is een mooi alternatief voor stucwerk en nog goedkoper ook.

Verschil glasvlies en glasvezel behang

Glasvezelbehang herken je aan de patronen van het behang. Dit kan bijvoorbeeld een visgraatpatroon zijn met blokjespatroon. Glasvliesbehang heeft geen patroon en is dus glad. Je kan het behang verven, maar ook kan je er ander behang overheen plakken.  

Glasvezelbehang heeft een groot voordeel ten opzichte van vliesbehang: het is ook geschikt voor niet egale muren.

Bespaartip behangwerkzaamheden

Je kunt op verschillende manier besparen op het behangen van je woning. Denk bijvoorbeeld aan het schilderwerk te combineren met het laten doen van de deuren, gevels, plafonds, trappen of kozijnen. Door het werk te combineren wordt de klus groter en is het interessanter voor een schilder om de prijs te verlagen.

Vind een behanger in jouw buurt

Recente aanvragen voor behangwerk

zondag 15 mei 2022

Binnenmuur van 7 mtr breed en 2,5 hoog opnieuw laten stucen

Ik ben op zoek naar een ervaren stucadoor die m’n binnenmuur van 7 mtr breed en 2,5 mtr hoog opnieuw zou willen stucen Het betreft een antraciet grijze stenen muur die op dit moment glad afgewerkt is waar vervolgens in het midden van de muur een stukje ‘sfeerbehang’ aangebracht is vanaf de onderkant van de muur tot het plafond Dit behang is aangebracht omdat de vorige bewoner een kachelpijp ervoor langs had lopen die er nu niet meer zit Mijn wens is om deze complete muur opnieuw te laten stucen met een gladde antraciet grijze afwerking Achter het behang zitten hier en daar wat gaatjes in de muur wat opgevuld zou moeten worden Aangezien ik aankomende 2 weken wat gaatjes in mijn agenda heb gevonden zou het mooi uitkomen dat het dan gerealiseerd zou kunnen worden Ik hoop dat ik de klus op deze manier goed en duidelijk omschreven heb


Stucwerk en spackspuiten Emmeloord
vrijdag 13 mei 2022

Slaapkamer behangen

De slaapkamer is aan nieuw behang toe. 2 muren van 2 bij 2,5 meter en een muur van 1 bij 2,5 meter. De muren zijn behang klaar. op een muur zit de uitdaging van leidingwerk.


Klussen Geertruidenberg
vrijdag 13 mei 2022

Twee trappen zandstralen

Zoek een vakman voor het zandstralen van mijn trappen. Twee open trappen elk 2x 90 graden met 15 treden. Materiaal Eiken gebeitst


Behang- en schilderwerk Nieuw Amsterdam
vrijdag 13 mei 2022

2 Trappen verven en 1 muur behangen

Ik zoek een schilder die 2 trappen wil verven en 1 slaapkamer wil behangen de muur is gestukt dus er hoeft geen behang verwijderd te worden.


Behang- en schilderwerk Eindhoven
donderdag 12 mei 2022

Slaapkamer behangen

Slaapkamer van 15m2 behangen. Er zit vliesbehang op en de vraag is of het eroverheen behangen kan worden of dat het eraf moet. Wat zijn de kosten van het behangen? Het plafond moet gesausd worden (en er zit een oneffenheid in het plafond dat gerepareerd moet worden).


Klussen Woerden
donderdag 12 mei 2022

80m² aan wanden behangen

Vliesbehang aanbrengen op de wanden van de woonkamer en het halletje. Op bestaande gladde en egale muur. Het gaat om ~80m2.


Behang- en schilderwerk Den Haag

Offertes aanvragen van behangers

Offertes aanvragen