Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Zonnepanelen installeren

Kosten zonnepanelen installeren

Op zoek naar een installateur voor het laten plaatsen van zonnepanelen? Hier vind je een overzicht van alle kosten en ontvang je offertes van erkende specialisten voor het installeren van zonnepanelen.

Zonnepanelen laten plaatsen in jouw buurt

Kosten zonnepanelen plaatsen

Dit zijn de zonnepanelen kosten inclusief het plaatsen ervan:

Personen in huishouden Verbruik in kWh per jaar Benodigde panelen Prijs (incl. omvormer) Besparing per jaar
1 2.300 11 €5.100 €527
2 3.400 16 €7.600 €782
3 4.100 20 €9.100 €938
4 4.600 22 €10.200 €1.055
5 5.300 25 €11.700 €1.212
6 5.400 26 €12.000 €1.241

Factoren en extra kosten

Wat betreft de prijs voor het plaatsen van zonnepanelen moet je rekening houden met de volgende kosten:

  • Soort omvormer;
  • Jouw verbruik;
  • Soort panelen;
  • Elke installateur heeft zijn eigen tarieven;
  • Helling en ligging van het dak.

Kosten zonnepanelen

In Nederland kun je kiezen uit drie soorten zonnepanelen. Dit zijn indicatieve stuksprijzen. De prijzen in onderstaande tabel kunnen verschillen per leverancier of installateur.

Type Prijs Rendement
Dunne film €200 - €250 Laag
Polykristallijn €250 - €400 Goed
Monokristallijn €350 - €500 Uitstekend

Zonnepanelen kopen en installeren

De kosten voor het kopen en installeren van zonnepanelen zijn als volgt opgebouwd:

Prijsopbouw zonnepanelen

Je kunt er voor kiezen om zelf de zonnepanelen te kopen en te laten installeren door een specialist. Vaak heb je keuze uit drie soorten pakketten, namelijk: Premium Power, High Power of Excellent Power. Welke je het beste kunt kopen en laten installeren, lees je in het overzicht hieronder.

Beste zonnepanelen

Fijn dat je nu weet welke soorten zonnepanelen verkrijgbaar zijn en hoeveel het kost om ze te laten installeren, maar wat zijn nu de beste zonnepanelen? In de tabel hieronder geven wij je een totaalprijs van zowel de aanschaf als de installatie.

High Power Excellent Power Premium Power
Kleur zonnepanelen Zwart Zwart Zwart
Merk zonnepanelen Longi Phono Solar LG
Afmetingen zonnepaneel in millimeters 1755 x 1038 x 35 1925 x 1040 x 35 1768 x 1042 x 40
Aantal zonnepanelen 10 10 10
Hoog rendement in wattpiek per paneel 360 Wp 400 Wp 375 Wp
Garantie op materiaal 12 jaar 15 jaar 25 jaar
Realtime inzicht in opwek (smartphone/pc)
Gemiddelde opgewekte energie eerste jaar (kWh) 3060 kWh 3400 kWh 3188 kWh
Gemiddelde opbrengst eerste jaar €800 €900 €830
Vanaf prijs incl. btw en Vattenfall klantenkorting €5.700 €6.300 €7.100
Vanaf prijs exclusief btw €4.700 €5.200 €5.900

Plaatsen zonnepanelen plat dak

Let bij het kopen en plaatsen van zonnepanelen op een plat dak rekening met de volgende zaken:

Hoeveel energie wil je opwekken? Als je weet hoeveel energie je wilt opwekken, kun je bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Je energiebehoefte breng je in kaart door te achterhalen wat je stroomverbruik is.

Is je platte dak geschikt? Als je weet hoeveel energie je wilt opwekken, ga je kijken of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Zo kunnen factoren als schaduw, bomen of dakkapellen bepalen of je platte dak geschikt is.

Locatie van een plat dak: Om een hoog rendement te behalen, speelt de ligging van het platte dak een belangrijke rol. De beste ligging van de zonnepanelen is daarom belangrijk. Idealiter moeten alle panelen in de zon liggen!

Grootte huishouden: De hoeveelheid mensen van je huishouden bepalen hoeveel energie er opgewekt moet worden. Koop daarom een pakket dat aansluit op jouw situatie.

Prijs VS opbrengsten: Doe goed research en kies het pakket dat aansluit op jouw woonsituatie. Gemiddeld is je investering binnen 7 jaar terugverdiend.

Subsidiemogelijkheden: Ga na of je gemeente een subsidieregeling heeft voor zonnepanelen. Lees er hieronder alles over.

Voordelen zonnepanelen

Uiteraard hebben zonnepanelen als grootste voordeel dat je energiekosten lager uitvallen. Veel huishoudens hebben namelijk veel elektrische apparaten aangesloten en verbruiken dan ook veel stroom. Denk aan huishouden met een elektrische auto, e-bike, speed pedelec of jacuzzi in de tuin. Daarnaast is het opwekken van eigen stroom goed voor het milieu. 

Zonnepanelen plat dak

Offerte aanvragen zonnepanelen laten plaatsen

Subsidie zonnepanelen

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen zijn er twee soorten regelingen mogelijk:

Groene leningen vanuit de gemeente

Het is mogelijk om een groene lening af te sluiten. Dit soort lening heeft vaak een lager rendement. Gemeenten mogen per jaar of periode maar een beperkt aantal leningen verstrekken, dus wees erop tijd bij. Voor informatie kan je bij landelijk – door de overheid ondersteunde – duurzaamheidsfondsen kijken, zoals bij het Nationaal Energiebespaarfonds  en SVn Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Voor meer informatie kijk je de website van Energiesubsidiewijzer.nl

Lokale subsidies

Landelijke subsidies zijn al geruime tijd niet meer beschikbaar. Het goede nieuws is, dat bepaalde gemeenten lokale subsidies verstrekken, omdat ze lokale initiatieven willen stimuleren, zoals groepsaankopen. Informeer bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn en welke eisen ze stellen.

Benieuwd of jij recht hebt op subsidie? Bekijk dan de website van de Rijksoverheid met alle informatie die je nodig hebt.

Salderingsregeling zonnepanelen

Komt de stroom die je zelf opwekt van je eigen zonnepanelen? Dan kun je gebruik maken van de salderingsregeling. Kort gezegd mag je de energie die de zonnepanelen genereren wegstrepen tegen de energie die je verbruikt. Dat heet salderen.

Voorbeeld: Je verbruikt in een jaar 3.500 kWh stroom en jouw zonnepanelen leveren 1.000 kWh op. Deze waarden trek je van elkaar af. Je krijgt dan een jaarrekening voor 2.500 kWh.

BTW terugvragen zonnepanelen

Als particulier kan je de 21% BTW van de investering aan zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Je moet je dan aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer. De teruggave kan je honderden euro’s besparen. 

Hou rekening met de volgende zaken:

  • De btw moet je binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen;
  • Let goed op het stappenplan waar je als particulier, of als zzp’er/ ondernemer rekening mee moet houden;
  • Zorg ervoor dat dezelfde naam op de factuur staat van de zonnepanelen en van de energierekening. Is dit niet het geval, dan mag je geen btw terugvragen.

De elektriciens via Casius staan voor je klaar om je te helpen en van informatie te voorzien. Zo word je niet alleen geholpen bij het installeren van zonnepanelen, maar ook bij het aanleggen van elektra in je woning en het aansluiten van elektrische verwarming of laadpaal. Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten.

Zonnepanelen laten plaatsen in jouw regio

Recente aanvragen voor zonnepanelen plaatsen

vrijdag 22 september 2023

berekenen dakconstructie voor zonnepanelen

berekenen dakconstructie voor zonnepanelen van (monumentaal) klooster in Nijmegen.


CV en verwarming Nijmegen
zondag 17 september 2023

Electra voor keuken / aansluiten zonnepanelen

Ik plaats een keuken aan de andere kant van mijn huis. Hiervoor is een speciale aansluiting nodig voor een inductieplaat. Bovendien is er een extra groep nodig voor de vaatwasser. Verder heb ik zonnepanelen geplaatst en de draden naar mijn meterkast getrokken. De laatste stap zou ik graag aan een professional overlaten. Dus: aansluiten op omvormer en verbinden met meterkast.


Elektra en groepenkast Mijdrecht
zondag 23 juli 2023

Boiler plaatsen voor zonnepanelen

Ik wil boiler laten plaatsen, over capaciteit zonnepanelen. Huishouden van 4 personen. Horizontale plaatsing in ruimte waar cv ketel hangt Welke werken moeten uitgevoerd worden?: elektrische boiler plaatsen In welk type gebouw moeten de werken uitgevoerd worden?: afgewerkte ruimtes / gebouw in gebruik Ben je eigenaar?: Ja, ik ben eigenaar Wie moet de werken uitvoeren?: De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend vakman


Installatie- en leidingwerk Huizen
woensdag 19 juli 2023

Extra groep tbv zonnepanelen

Extra groep aanleggen tbv zonnepanelen. We gebruiken ca. 2000 kWh (geen wasdroger) en eerste jaren nog geen plannen andere apparaten (electr. kookplaat, batterij).


Elektra en groepenkast Utrecht
dinsdag 18 juli 2023

Elektra voorbereiden op zonnepanelen

I plan to install solar panels in a few weeks. Please look at the attached guidelines.  I would like to get an offer from you for the following: 1. Install DEHN 941406 in the main electricity box 2. Install DEHN 952405 close to the solar panels (i use micro inverters).  3. Test the ground quality (checking that the resistance to the soil is low enough) 4. If needed, add a ground rod to improve grounding quality.  I live in The Hague.


Elektra en groepenkast Den Haag
maandag 03 juli 2023

Birdstop plaatsen bij de zonnepanelen. 1 nestje verwijderen

4 zonnepanelen onder Daarboven 2 en dan weer 2 erboven Binnen nu en 2 max 3 maanden


Klussen Velserbroek

Offertes aanvragen van zonnepanelen experts

Offertes aanvragen