Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Dakisolatie kurk

Dakisolatie

Dakisolatie

Wist je dat een niet goed geïsoleerd dak een van de grootste verliesposten is van de warmte van een huis? Laat daarom je dak goed isoleren. Hier vind je informatie, prijzen en offertes op maat.

Door het laten isoleren van je dak behoud je veel warmte in je huis. Dat komt omdat warmte stijgt en via het dak het huis of pand verlaat. Zo kan er wel 30% van de warmte in je huis verloren gaan als het dak niet is geïsoleerd. Daarom is dakisolatie één van de meest rendabele investeringen van alle energiebesparende maatregelen. Hieronder ontdek je de mogelijkheden en de kosten van dakisolatie.

Kosten dakisolatie

Wat isoleren? Plaatsing van isolatie Prijs per m²
Hellend dak Langs binnen €20 - €50
Hellend dak Langs buiten €40 - €60
Plat dak Langs binnen €30 - €40
Plat dak Langs buiten €70 - €115
Zoldervloer PUR op massieve zoldervloer €25 - €35

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Hoe wordt een dak geïsoleerd?

Hellend dak

Een hellend dak kan vanuit binnen of van buitenaf geïsoleerd worden. Van binnenuit isolatie aanbrengen wordt met de 'koud dak'-methode gedaan en van buitenaf isoleren met de 'warm dak'-methode.  

Als een hellend dak van binnenuit wordt geïsoleerd wordt het isolatiemateriaal aangebracht tussen de keper- of spantenstructuur van je dak. Dit zijn houten balken die de dakconstructie ondersteunen. Als isolatiemateriaal kiest men vaak voor glaswol, omdat dit materiaal gemakkelijk op maat gesneden kan worden, zodat het precies tussen de kepers past. 
Om de isolatie op zijn plaats te houden en voor de afwerkingslaag, kan het nodig zijn om een extra houten raamwerk te voorzien. Als afwerking kun je bijvoorbeeld kiezen voor gipsplaten of kunststof panelen.  

Een hellend dak wordt meestal via de binnenzijde geïsoleerd. Maar isolatie aan de buitenzijde aanbrengen is ook een goede optie. Het isolatiemateriaal wordt dan op de kepers gelegd, dus aan de bovenzijde van de draagconstructie. Een van buiten geïsoleerd dak noemt men ook wel 'sarkingdak'.

Deze moderne manier van werken biedt een aantal voordelen tegenover het van binnenuit isoleren, deze zijn:

  • De dakconstructie is beter beschermd tegen vocht en weersinvloeden (vorst, uitzetten en krimpen), doordat het isolatiemateriaal op het hellende dak ligt.
  • Het isoleren aan de buitenkant van je hellende dak kan sneller gerealiseerd worden.
  • De binnenzijde van je dak blijft onaangetast, zodat je er binnen niets van ziet en merkt.
  • Er is binnen geen ruimteverlies.


Een sarkingdak heeft ook een aantal nadelen: 

  • Voor het isoleren van een hellend dak aan de buitenzijde is er speciale expertise nodig. Een goede luchtdichtheid realiseren kan soms lastig zijn en vergt de juiste kennis en ervaring.
  • Meestal wordt als isolatiemateriaal bij het isoleren van de buitenkant van je hellende dak, isolatiepanelen gebruikt. Dit materiaal is minder geluidswerend dan de standaard isolatiematerialen zoals rotswol en glaswol.

Plat dak

Om een plat dak te isoleren kan er, net als bij een hellend dak, isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenzijde van de dakconstructie geplaatst worden. Ook hier heet het van binnenuit isoleren de 'koud dak'-methode en van buitenaf isoleren de 'warm dak'-methode.  

Wanneer je platte dak aan de binnenzijde geïsoleerd wordt, wordt het isolatiemateriaal, net als bij een hellend dak, tussen de balken aangebracht en komt onder de dakconstructie en dakbedekking te liggen. Ook hier kan een houten kader worden aangebracht om de isolatie- en afwerkingslaag op zijn plaats te houden. 

Als je platte dak aan de buitenzijde wordt geïsoleerd zal het isolatiemateriaal langs de buitenzijde van de draagconstructie van het dak aangebracht worden. Het constructiemateriaal dat gebruikt wordt zal ingepakt worden door het isolatiemateriaal.

Als de dakisolatie geplaatst is, wordt er bovenop de aangebrachte isolatielaag een nieuwe laag dakbedekking (bitumen of EPDM) aangebracht.

Zoldervloer isoleren

Niet alleen het dak kan geïsoleerd worden, maar ook de zoldervloer. Wanneer je de zoldervloer laat isoleren, hoeft de zolder niet meer apart verwarmd te worden en blijft de warmte beter in de rest van het huis. Dat bespaart uiteraard stookkosten.

Bij het uitbesteden van isolatie kunt u gebruikmaken van een speciale regeling. Deze regeling houdt in dat je geen 21% maar 9% btw betaalt over de arbeidskosten van het plaatsen van dakisolatie. Dit geldt overigens alleen voor woningen ouder dan 2 jaar.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen