Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Trappen Hout 3

Houten trap

Houten trap

Wil je graag een houten trap laten maken? Dan ben je aan het juiste adres. Hier vind je informatie, prijzen en offertes op maat.

De meeste trappen zijn gemaakt van hout. Hout is makkelijk te bewerken, is relatief licht qua gewicht, en is verkrijgbaar in tal van kleuren en soorten hout. Maar wat zijn de kosten voor een houten trap en wat zijn de mogelijkheden? Hieronder lees je er meer over.

Kosten houten trap

De kosten voor een standaard houten trap liggen rond de €600. De prijs stijgt met duurdere houtsoorten (denk aan eikenhout), wanneer het een gesloten trap moet zijn en als het draaien bevat. Wil je daarnaast de trap afgewerkt hebben met verf of trapbekleding? Dan komen er natuurlijk extra kosten bij. Hieronder in de tabel zie je de gemiddelde prijs voor houten trappen.

Soort houten trap Gemiddelde kosten exclusief plaatsen
Open vurenhouten steektrap €800
Dichte vurenhouten trap met 1 kwart €1.050
Dichte eikenhouten trap met 2 kwarten €2.800

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Prijsvoorbeelden

Voordelig

De voordeligste trap is een open steektrap (een rechte trap zonder stootborden) van vurenhout. Vurenhout is de meest gekozen houtsoort voor trappen en valt in de lagere prijsklasse. Je hebt al zo'n trap voor gemiddeld €600. Deze prijs is dan exclusief het plaatsen van de trap. De prijs inclusief het plaatsen ligt gemiddeld rond de €1.000.

 

Gemiddeld

De meest gekozen trap is een dichte trap (inclusief stootborden) van vurenhout met 1 kwart draai. De stootborden kosten tussen de €100 en de €200 per trap. De kosten exclusief plaatsen, liggen gemiddeld rond de €925. Inclusief plaatsen liggen de kosten gemiddeld rond de €1.400.

 

Luxe

De kostbaardere trappen zijn luxer uitgevoerd. Het kan gaan om een dichte trap van eikenhout met twee kwarten. Eikenhout is een sterke houtsoort, waardoor het duurzamer en prijziger is dan andere houtsoorten. Gemiddeld kosten een eikenhouten trap met twee draaien €2.600. Voor het laten plaatsen van deze trap betaal je gemiddeld €600 meer.

Welke factoren bepalen de prijs?

Wat de prijs bepaalt van de houten trap hangt van een aantal zaken af:

  • De houtsoort;
  • Het model van de trap;
  • Of het een open- of gesloten trap is. 

 

Houtsoort

De prijs voor de trap hangt voor een groot deel af van de gewenste houtsoort. Vurenhout is een van de meest gebruikte houtsoorten en tevens de goedkoopste optie. Een trap van dennenhout behoort ook tot de lagere prijsklassen toe. Vurenhout is een goede houtsoort, maar niet het sterkste. Eikenhout behoort tot de sterkere houtsoorten, of natuurlijk hardhout. De kwaliteit van de trap is hoger wanneer de trap van de laatste twee houtsoorten gemaakt is en ook langer meegaan. Hieronder zie je een prijsoverzicht van de trappen van de meest aangeboden houtsoorten.

Gesloten trap (vurenhout) Gemiddelde prijs exclusief plaatsen
Steektrap (rechte trap) €700
Trap met bovenkwart €925
Trap met onderkwart €925
Halfslag trap (hoek van 180 graden) €1.000
Trap met 2 kwarten €1.100

Model van de trap

Het meest gebruikte model van een trap is een houten trap met een kwartslag. Maar niet ieder huis heeft dezelfde indeling en je wilt natuurlijk een model trap dat het beste in jouw woning past. Hieronder zie je in het kostenoverzicht het prijsverschil tussen de verschillende modellen van houten trappen.

Houtsoort (gesloten trap met 1 draai) Gemiddelde prijs exclusief plaatsing
Vurenhout €925
Beuken €1.800
Mahonie €2.200
Eiken €2.600

Open of gesloten

Of je wel of geen stootborden bij je trap wilt, bepaalt of je trap open of gesloten wordt. De meeste mensen kiezen voor een gesloten trap als deze in de hal geplaatst wordt. Als de trap in of aangrenzend aan de woonkamer wordt geplaatst, dan wordt vaak gekozen voor een open trap. De kosten voor stootborden van een houten trap verschillen van €100 tot €200 per trap.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen