Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
43 Bitumen Dakkapel

Bitumen

Bitumen

Bitumen dakbedekking laten aanbrengen op je dak? Kijk voor de mogelijkheden snel verder en ontvang tot 3 gratis en vrijblijvende offertes van vakmannen uit jouw regio.

Hoewel een bitumen dakbedekking - ook gekend als roofing - meer concurrentie krijgt van bijvoorbeeld EPDM en PVC, is dit type dakbedekking nog steeds een goede keuze. De kwaliteit is aanzienlijk verbeterd door de jaren heen en ook het prijskaartje is voordelig vergeleken met andere materialen. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen, prijs en plaatsing.

Wat is bitumen?

Bitumen is een type dakbedekking dat al decennialang populair is op platte daken. Bitumen wordt gemaakt door middel van aardolie in combinatie met polyester of glasvlies. In tegenstelling tot traditionele roofing is deze dakbedekking tegenwoordig een stuk elastischer door de toevoeging van kunststofvezels.

Bitumen wordt dus voornamelijk toegepast op platte daken, al kunnen ze ook voorkomen op licht hellende daken. Het materiaal wordt geleverd in de vorm van stroken, maar er bestaan ook bitumenleien. Deze zijn perfect voor daken met een (sterke) hellingsgraad.

Wat kost bitumen dakbedekking?

De prijs van een bitumineuze dakbedekking hangt van meerdere factoren af. Denk bijvoorbeeld maar aan de oppervlakte van het dak, het type dak en bitumen, de staat van het dak en de moeilijkheidsgraad. Ook de combinatie met eventuele isolatie scheelt een grote slok op de borrel. Over het algemeen mag je uitgaan van een prijs van ongeveeer €45 à €55 per vierkante meter. Deze prijs is inclusief btw en plaatsing.

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Welke bitumensoorten zijn er?

Belangrijk om weten is dat er twee soorten roofing bestaan: bitumen op basis van elastomeren (SBS) of op basis van plastomeren (APP).

SBS bitumen

SBS (Styreen Butadieen Styreen) is een type bitumen waaraan elastomeer, een rubberachtige kunststof, is toegevoegd. Door de toevoeging van elastomeer is deze soort bitumen uiterst elastisch geworden. Ook heeft SBS bitumen een grote hechtkracht. Dankzij deze eigenschappen is SBS geschikt voor allerlei types ondergronden. Wanneer deze onderliggende materialen gaan krimpen of uitzetten, kan de roofing dit goed opvangen dankzij zijn flexibiliteit. SBS is wel minder goed beschermd tegen UV-straling, daarom moet nog een schutlaag van lei of grind op het bitumen gelegd worden.

APP bitumen

APP (Atactisch Poly Propyleen) is een kunststof op basis van plastomeren. Wanneer deze bij bitumen worden gevoegd, krijgt de roofing een betere weerstand tegen UV-stralen en extreme temperaturen. APP gemodificeerd bitumen is wel iets minder elastisch dan SBS, waardoor het vooral toegepast wordt op daken die amper kunnen uitzetten of krimpen.

Voor- en nadelen van bitumen

Voordelen

  • Een dak met bitumen is goed bestand tegen vocht.
  • Bitumineuze dakbedekking is relatief voordelig. Het is bijvoorbeeld goedkoper dan EPDM dakbedekking.
  • Bitumen is een duurzaam materiaal: roofing bestaat tegenwoordig grotendeels uit gerecycleerd materiaal.
  • Deze dakbedekking is eenvoudig en snel te herstellen of vervangen.
  • Wil je het dak ook isoleren? Bitumen is perfect combineerbaar met isolatie. Indien het dak van buitenuit geïsoleerd wordt (wat aan te raden is), kan bitumen gewoon op de isolatielaag geplaatst worden.

Nadelen

  • (SBS) Roofing is minder goed bestand tegen UV-straling van de zon.
  • Bitumen dakbedekking heeft, vergeleken met sommige andere materialen, een relatief korte levensduur. De roofing gaat gemiddeld 25 tot 30 jaar mee.
  • De montage van bitumen gebeurt in verschillende banen. Ook zijn er verschillende lagen nodig om waterdichtheid te kunnen garanderen. Dit zorgt voor een hoop naden, wat het risico op lekkage vergroot.
  • Een bitumen dak heeft een jaarlijkse inspectie- en onderhoudsbeurt nodig. Vuil of takken moeten verwijderd worden, net zoals ingroeiende wortels. Deze zaken kunnen de drainage van het regenwater verstoren.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen