Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Nokvorsten

Nokvorsten

Nokvorsten

Lekken je nokvorsten en moeten deze vervangen worden? Hieronder lees je meer over de mogelijkheden en de gemiddelde kosten.

Nokvorsten, misschien zegt het je niet direct iets. Echter, nokvorsten zijn een belangrijk onderdeel bij het waterdicht houden van je dak. Nokvorsten zijn de halfronde pannen, bovenop de rand van het dak. Zijn jouw nokvorsten toe aan vervanging? De dakspecialisten via Casius staan voor je klaar. 

Moet naast de nokvorsten je hele dak gerenoveerd worden? Of wil je een dakraam of een dakkapel laten plaatsen? Geen probleem, onze dakspecialisten helpen je er graag mee.

Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Nokvorsten plaatsen kosten

Weet je zeker dat het tijd is om je nokvorsten te laten vervangen? Of moet je nieuwe nokvorsten laten plaatsen op je nieuwbouwwoning? Dan wil je natuurlijk weten wat dit jou gaat kosten. Om je hiervan een overzicht te geven hebben we hieronder een overzicht gemaakt van de gemiddelde kosten voor het laten vervangen van nokvorsten. 

Let op: de dakspecialisten via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort klus Gemiddelde prijs
Inspectie van het dak €50 - €150
Nokvorsten vastzetten €50 - €60 per m²
Nokvorsten vastzetten in kunststof mortel €70 - €80 per strekkende meter
Nieuwe nokvorst €10 per stuk

Wil je een prijsopgave op maat, passend bij jouw wensen en situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan.

Wat bepaalt de prijs van nokvorsten plaatsen?

De prijs voor het plaatsen van nokvorsten is afhankelijk van een aantal zaken:

  • De bevestigingsmethode van de nokvorsten 
  • De staat van de rest van het dak

De bevestigingsmethode van de nokvorsten

Heb je een ouder huis? Dan is de kans groot dat de nokvorsten zijn bevestigd met cement. Na enige tientallen jaren wordt die laag brokkelig en poreus of ontstaat er korrelvorming. Daardoor kan het cement vocht opnemen. Tijdens vorstperiodes kan dit vervolgens opvriezen. Het gevolg? Scheurvorming in de cementlaag. Daardoor komen de nokvorsten los te liggen op het dak, waardoor er lekkages kunnen ontstaan.

Om lekkages te voorkomen laat je je nokvorsten (opnieuw) bevestigen. De dakspecialist kan hierbij gebruik maken van twee soorten verschillende bevestigingsmaterialen:

  • Cement: De dakspecialist kan de nokvorsten met cement vastzetten. Dit is een bevestigingsmateriaal dat vroeger veel werd gebruikt. Echter, cement is niet flexibel en is daarom een minder duurzaam materiaal dan dakpasta of kunststof mortel. 
  • Dakpasta of kunststof mortel: Het alternatief voor cement is dakpasta of kunststof mortel. Een dakpasta of kunststof mortel is flexibel, waardoor het beter bestand is tegen wind en regen. Daarbij zorgt het voor een betere hechting tussen de dakpannen en nokvorsten, dan cement. De verbinding blijft dus langer intact.

Staat van de rest van het dak

Wanneer er nokvorsten los liggen, kan het zijn dat er meer schade is aan je dak dan die je op het eerste oog minder goed ziet. Het is dan raadzaam om de dakspecialist direct naar de staat van de rest van je dak te laten kijken. Een dakspecialist kijkt dan naar: 

  • Of er stalen spijkers roesten
    Bij een dak dat ouder is dan veertig jaar, is voor de bevestiging van daklatten in de meeste gevallen gebruik gemaakt van gewone stalen spijkers. Op het moment dat de nokvorsten los liggen en er water via de nok naar binnen lekt, kunnen deze spijkers gaan roesten. Hierdoor kunnen de latten los komen te liggen met het gevolg dat de pannen scheef gaan liggen. Dit heeft vervelende (lekkage)gevolgen. Daarom is een (vroegtijdige) dakinspectie door een dakspecialist zeer aan te raden om grote problemen te voorkomen. 
  • Of latten en/of dakpannen in slechte staat zijn
    Mocht het voorkomen dat de latten of dakpannen toch niet meer goed zijn, dan moet dit probleem verholpen worden. Stel je dit te lang uit? Dan zijn verdere lekkages onvermijdelijk. 

Na inspectie van jouw dak kan de dakspecialist je precies vertellen wat er moet gebeuren om jouw dak weer waterdicht te maken. Daarbij kan de specialist je een advies geven op welk termijn je dat het beste kan doen. Blijkt je dak in een slechte conditie te zijn? Dan is het zeker niet onverstandig om het hele dak te vervangen. Aan een dakrenovatie hangt alleen wel een prijskaartje. Heb je een rijtjeshuis en moet je hele dak gerenoveerd worden? Hou dan rekening met een bedrag van tussen de €3.000 en € 5.000.


Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan een offerte aan.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen