Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
218 Dakpannen

Dakpannen

Dakpannen

Wil je je dak laten bedekken met dakpannen? Hieronder vind je meer informatie en kun je gratis en vrijblijvende offertes aanvragen bij vakmannen bij jou uit de buurt.

Wist je dat dakpannen vervangen een positief effect heeft op de waarde van je huis? Door het oude of beschadigde pannendak te laten vervangen, maak je je huis weer jaren water- en windbestendig. Omdat er meerdere soorten dakpannen zijn, hebben we voor jou de opties en de kosten hieronder op een rij gezet.

Kosten dakpannen

Dakpannen vervangen is arbeidsintensief. Vaak wordt er gelijk nieuw isolatiemateriaal geplaatst. Na het plaatsen van de dakpannen is het ook mogelijk om ze te laten impregneren. Door de coating die dan aangebracht wordt, gaan je dakpannen langer mee. Om je een beetje een idee te geven van de kosten, staat hieronder een tabel met de totale kosten voor het vervangen van 60 m² pannendak. Dit is het gemiddelde dakoppervlak van een rijtjeshuis in Nederland.

Werkzaamheden Soort dakpan Gemiddelde prijs
Dakpannen verwijderen en vervangen Beton €3.100 - €3.500
Dakpannen verwijderen en vervangen Keramisch €4.000 - €4.400
Dakpannen verwijderen, vervangen en coaten Keramisch €5.200 - €5.500

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Beton of keramiek?

Beton

Betonnen dakpannen worden gemaakt van cement dat uithardt (en worden niet gebakken zoals keramische dakpannen). Omdat betonpannen niet gebakken worden, maar gedroogd, krimpen of vervormen ze niet. De meeste dakdekkers geven aan dat betonpannen daarom sneller te leggen zijn dan gebakken keramische pannen. Betonnen dakpannen zijn ook een stuk goedkoper dan keramische pannen. Onbehandeld zijn ze echter gevoeliger voor algengroei en vuil dan keramische dakpannen.

Voordelen:

 • Goedkoper dan andere dakpannen

 • Grote maatvastheid

 • Lagere verwerkingskosten

 • Snel te plaatsen (vooral het sneldektype betonpan)

Nadelen:

 • Past niet bij elke bouwstijl

 • Minder lange levensduur dan kleipannen (gemiddeld zo’n 35 tot 50 jaar)

 • Betonnen dakpannen verouderen wat sneller dan kleidakpannen (meestal krijg je 15 jaar garantie op het uitzicht in plaats van een mensenleven zoals bij keramische dakpannen)

Keramiek

Keramische dakpannen, ook wel kleidakpannen of stormpannen genoemd, zijn een natuurproduct gemaakt van klei uit rivieren. De keramische dakpan wordt gebakken in de oven. De productie ervan is hierdoor een stuk duurder dan van een betonpan. Keramische dakpannen zijn echter wel in veel vormen, stijlen, kleurnuances en formaten beschikbaar.

Voordelen:

 • Op basis van gebakken klei

 • Duurzaam: bestand tegen weersinvloeden en chemische stoffen

 • Gaan een mensenleven mee

 • Onderhoudsvriendelijk

 • Langdurig kleurbehoud

 • Vele vormen en modellen mogelijk

Nadelen:

 • Duurt langer om te leggen dan betonpannen

 • Iets duurder dan betonpannen

 • Grotere belasting op milieu door het bakproces

Welke factoren bepalen de prijs van de klus?

Bij het vervangen van je dakbedekking kan je uit verschillende zaken kiezen en elke keuze heeft invloed op de uiteindelijk prijs van je project. Hieronder lees je meer over de keuzes stap voor stap.

Het soort dakpan

Soort dakpan Gemiddelde prijs per m² Levensduur
Beton €50 30 jaar
Keramiek €60 50 jaar

Isolatie

Als je de dakpannen laat vervangen, kun je ervoor kiezen om tegelijkertijd de isolatie te laten plaatsen of vernieuwen. Dakisolatie zorgt ervoor dat je minder warmte verliest, waardoor je een lagere energierekening hebt. Afhankelijk voor welk type isolatie je kiest, ben je tussen de €20 à €30 per vierkante meter extra kwijt. Voor het plaatsen van isolatiemateriaal kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Kijk daarom van tevoren op Rijksoverheid.nl om te kijken of je binnen een subsidieregeling valt. Je kan altijd een offerte laten opmaken voor dakbedekking laten vervangen én isolatie laten plaatsen, om te kijken hoeveel het je zou kosten.

Coaten

Je kan ervoor kiezen om je pannendak te laten coaten. De coating vormt een beschermlaag voor een glad oppervlak, waardoor mos en algen minder kans krijgen om zich te hechten aan de dakpannen. Het helpt ook enigszins warmteverlies tegen te gaan. Coaten kun je prima samen laten doen met het plaatsen van nieuwe dakbedekking en kost ongeveer €20 per vierkante meter.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen