Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Verbouwing en corona - <a href="https://www.freepik.com/vectors/people">People vector created by freepik - www.freepik.com</a>

Welke gevolgen heeft corona voor je verbouwing?

De tweede golf coronabesmettingen spoelt over ons heen en we zitten opnieuw in lockdown. Kopzorgen voor verbouwers en aannemers dus. Als zelfstandige heb je een hoop regels om rekening mee te houden. Ook als particulier zit je met vragen. Mogen aannemers of vakmannen nog langskomen? Wat zijn de beperkingen? Zijn er überhaupt nog vakmannen te vinden?

De nieuwe maatregelen van de overheden hebben weinig invloed op de bouwsector. Dat neemt niet weg dat de oude regels en de gevolgen daarvan nog altijd gelden.

Gevolgen van corona voor particulieren

Mogen aannemers nog werken?

Veel bedrijven moeten verplicht sluiten, maar beroepen als aannemer, timmerman, loodgieter of hovenier mogen voorlopig blijven doorwerken. Voor werken buitenshuis of op een werf waar niemand is, gelden geen echte beperkingen. Voor werken in het huis liggen de zaken anders.

Tijdens de eerste lockdown in maart en april, werd een onderscheid gemaakt tussen dringende en niet-dringende werken. Een aannemer mocht nog langskomen om een boiler te herstellen, een lek te dichten of gebroken ramen te vervangen. Verbouwing van de keuken moest dan weer even aan de kant worden geschoven.

Voorlopig mogen alle werken gewoon doorgaan. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen dringende en niet-dringende werken. Houd er rekening mee dat vertragingen mogelijk zijn of dat een nieuwe lockdown kan betekenen dat sommige werken opnieuw als niet-dringend bestempeld worden en niet meer mogen doorgaan.

 

Wat als de aannemer later komt?

Veel vakmensen hebben moeite met de levering van hun materiaal of zien onderaannemers uitvallen door ziekte of het stilleggen van de activiteiten. Het kan dus zijn dat je aannemer de verbouwing bij jou stopzet of uitstelt. Kan je hem of haar dan dwingen toch te komen?

Tenzij je een einddatum in het contract hebt opgenomen, valt er weinig te doen. Je kan een een aannemer niet verplichten langs te komen en bij vertraging of stopzetting en je kan ook geen schadevergoeding afdwingen. Veel aannemers starten de werken terug op wanneer de corona-uitbraak opnieuw wat gaat liggen. Maak dus goede afspraken.

 

Kan ik de overeenkomst met de aannemer annuleren?

Ben je bang dat de aannemer de afspraken niet zal nakomen? Of voel je je inkomsten dalen door de coronamaatregelen? Verbouwingen opschuiven of annuleren kan helpen de financiële druk te verzachten.

Helaas is een verminderd inkomen geen geldige reden om een contract op te zeggen. Verbreek je de overeenkomst zonder toestemming, dan kan je aannemer een schadevergoeding eisen. Probeer dus samen tot een oplossing te komen.

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen