Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Kozijn Hout 2

Houten kozijnen

Houten kozijnen

Wist je dat de isolatiewaarde van houten kozijnen hoger is dan van kunststof- en aluminium kozijnen? Hieronder vind je meer informatie en kun je gratis en vrijblijvend offertes opvragen.

Wil je een houten raamkozijn laten plaatsen of wil je de houten kozijnen vervangen? 

De timmermannen via Casius staan voor je klaar om je hierbij te helpen. Naast het plaatsen van houten kozijnen, kunnen ze je ook helpen bij het plaatsen van deuren of helpen bij een traprenovatie. Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt.

Weet je al zeker dat je houten kozijnen wilt laten plaatsen? Wil je graag dat een timmerman bij je langs komt om alle vakkundige normen te bespreken? Vul dan het offerte formulier in!

Wat kost het plaatsen van houten kozijnen?

Voor het bepalen van de kosten voor het plaatsen van houten kozijnen, moet onder andere de afmeting van de kozijnen en het soort fabricage gekeken worden. Hieronder vind je de factoren die een rol spelen in de gemiddelde kosten van het laten plaatsen van houten kozijnen.

Let op: de timmermannen via Casius bepalen zelf hun prijs, hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Kostenpost Gemiddelde prijs
Uurloon €40 - €50
Houten kozijn €350 - €450 per m²
Opbouw steiger €90 - €120
Huur steiger €60 per uur
Huur kraan €300 - €700

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Kozijn Hout

Kunnen we je helpen?

Casius brengt je gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakmannen.

Offertes aanvragen

Waarom kiezen voor houten kozijnen?

 • Natuurlijke uitstraling: De natuurlijk uitstraling dat houten kozijnen en deuren geven, kan met geen enkel ander materiaal worden nagemaakt. De warme uitstraling van het materiaal brengt meer gezelligheid en sfeer in huis. Ook is elk houten kozijn uniek: hout is een natuurproduct en elk kozijn heeft een eigen specifieke houtnerfpatroon. 
 • Levensduur: Nieuwe kozijnen zijn een grote investering en dan wil je natuurlijk ook dat ze lang meegaan. Houten kozijnen hebben een lange levensduur. Zeker wanneer je voor hardhout kiest, weet je zeker dat het lang meegaat. Het materiaal is namelijk sterk en duurzaam. Ook heeft het een compacte structuur waardoor het hout goed bestand is tegen de meest extreme weersomstandigheden.
  Wel hebben houten kozijnen onderhoud nodig. Maar wanneer je verf van goede kwaliteit gebruikt, kan één keer schilderen in de zes tot acht jaar voldoende zijn. Hierdoor hebben houten kozijnen niet meer onderhoud nodig dan kozijnen van andere materialen. 
 • Makkelijk te bewerken: Hout is eenvoudig te bewerken. Wil je een ander uiterlijk? Dan is alleen een likje verf nodig. Ook het oplossen van beschadigingen is een stuk eenvoudiger dan bij kunststof of aluminium. Vaak heb je een vakman nodig die beschadigingen oplost bij kunststof en aluminium, maar bij hout is dat zeker niet altijd nodig. Houtenkozijnen repareer je vaak eenvoudig zelf, waardoor je op reparatiekosten bespaart.
 • Optimaal warmte- en geluidsisolerend: Hout isoleert van nature sterk. Dit geldt zowel voor thermische isolatie als voor geluidsisolatie. De massa van het hout heeft een sterk geluiddempend effect dat ervoor zorgt dat geluid van zowel binnen als buiten beter gedempt wordt. Ook geeft hout een warmere akoestiek in huis.

Voordelen en nadelen van houten kozijnen ten opzichte van kunststof kozijnen

Voordelen van houten kozijnen

 • Hout is natuurlijk en geeft een warme uitstraling aan je woning
 • Neem je kozijnen van erkende timmerfabrikanten, dan zijn de kozijnen redelijk onderhoudsarm
 • De isolatiewaarde van hout is erg goed (dit geldt voor zowel thermische isolatie als voor geluidsisolatie)
 • Hele lange levensduur, mits je het goed onderhoudt
 • Het materiaal valt te bewerken
 • Hout kan je altijd een andere kleur geven

Nadelen van houten kozijnen

 • Afhankelijk van het soort hout, heeft het enige onderhoud nodig (denk aan schilderen)
 • Het is prijziger dan kunststof

Voordelen van kunststof kozijnen

 • Kunststof is in aanschaf voordeliger dan hout
 • Kunststofkozijnen zijn onderhoudsarm
 • Kunststof heeft een redelijk goede isolatiewaarde

Nadelen van kunststof kozijnen

 • Kunststof kozijnen kan je niet overschilderen
 • Repareren of bewerken van kunststof is lastig

Welke factoren hebben invloed op de kosten?

Afmeting

Het berekenen van de prijs voor het plaatsen van houten kozijnen begint bij het berekenen van de strekkende meters. De prijs voor houten kozijnen ligt gemiddeld tussen de €350 en €450 per strekkende meter. Dit bedrag is exclusief btw.

Soort hout

Kies je voor goedkoper hout, of wil je een duurzamer hardhouten kozijn? 

Fabricage: houten kozijnen op maat of niet?

De manier waarop je de kozijnen laat fabriceren heb je zelf in de hand: laat je het met de hand fabriceren of in de fabriek. Heb je bijvoorbeeld speciale wensen (denk aan afwijkende maten of een sierlijke afwerking), dan kun je ervoor kiezen om je kozijnen met de hand te laten maken. Misschien verwacht je dat de prijs van handwerk hoger ligt, maar dat is niet altijd zo. De machines in de fabriek moeten namelijk zeer nauwkeurig afgesteld worden en dat geeft hoge overheadkosten. Handwerk is dus niet altijd duurder.

Montage

De prijs voor montage van houten kozijnen verschilt per project. Iedere vakman bepaalt zijn eigen prijs en dat doet hij of zij op basis van de volgende factoren:

 • Hoogte: het plaatsen van een houten kozijn is eenvoudiger op de begane grond dan op de derde verdieping. Tot aan de tweede verdieping kan de vakman met een steiger werken. Sommige vakmannen hebben een eigen steiger. Als dat zo is, dan betaal je alleen extra voor de tijd die het opbouwen van de steiger kost, gemiddeld kost dat 1,5 uur. Hierbij wordt over het algemeen €30 tot €40 euro per persoon per uur gevraagd. Het opbouwen van een steiger wordt doorgaans gedaan door twee personen. Als de vakman geen eigen steiger heeft, reken dan voor de huur gemiddeld €60 per uur. Moeten er op een hogere verdieping dan de tweede verdieping houten kozijnen geplaatst worden, dan moet de vakman gebruikmaken van een kraan. De huurkosten van een kraan per uur is gemiddeld €100 per uur. Let op: de minimale tijd dat je een kraan kunt huren, is meestal drie uur.
 • Het oude kozijn: De oude kozijnen moeten eerst verwijderd worden, voordat er een nieuwe geplaatst kan worden. Dit kost tijd en dus geld. Niet elk kozijn is even eenvoudig te verwijderen. Tegenwoordig zitten kozijnen namelijk veel beter vast dan bijvoorbeeld in jaren dertig woningen.
 • Situatie en omgeving: renoveer je de complete woning, dan is het voor de vakman eenvoudiger om een kozijn te vervangen dan wanneer het enkel om een houten kozijn zelf gaat. Als er namelijk al verbouwd wordt, dan hoeft er niets extra afgedekt te worden en kunnen de oude houten kozijnen ruiger en sneller verwijderd worden. Dit scheelt in tijd en dus in kosten.

Soort raam

Er zijn diverse soorten ramen waar je uit kunt kiezen. Ook deze ramen bepalen de prijs van het kozijn dat je wilt laten plaatsen. De drie meest gebruikte varianten:

 • Vast-raam: Een vast-raam kan niet open en wordt daarom vaak geplaatst in inbraakgevoelige ruimtes of panden. Dit type raam is de meest eenvoudige en voordeligste variant.
 • Val-raam: Een val-raam plaats je vaak in een badkamer of op een toilet. Deze ramen zitten op hoge plekken in ruimtes en valt naar binnen open. Het raam wordt vaak opgevangen door een haak of ketting.
 • Draaikiep-raam: Dan heb je nog een draaikiep-raam. Deze kan op twee manieren open: horizontaal of verticaal. De constructie van het raam is daardoor ingewikkeld en daar betaal je ook voor.

Afwerking

Wanneer de houten kozijnen geleverd worden, zijn ze al in de grondverf gezet. Aan de vakman kan je vragen wat de meerprijs is om je houten kozijnen in de RAL-kleur (RAL is een Europees kleur matching systeem) van je keuze af te laten lakken. De afwerking van je houten kozijnen kan veel verder gaan dan alleen een lik verf. Je kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om sierlatten aan te laten brengen. Sierlatten kunnen ervoor zorgen dat je kozijn een stuk beter binnen je interieur past.

Soort glas

Het type glas kan je zelf bepalen. Als je voor een duurzame variant kiest, waarbij de isolatiewaarde hoger ligt, dan stijgt de prijs. De meeste mensen kiezen voor HR++ glas (dubbelglas). Wil je liever een hogere isolatiewaarde? Dan kun je kiezen voor HR+++ (triple glas). Deze optie is wel prijziger dan de HR++ variant.

Ben je benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Vraag dan bij ons vrijblijvend en geheel gratis op maat gemaakte offertes aan.

Hoe werkt Casius?

Casius is de kortste weg, naar de beste vakman. Ons doel is dan ook om jou zo snel mogelijk met een vakman in contact te brengen die het beste past bij jouw voorkeuren.

Na het indienen van je aanvraag wordt jouw opdracht gedeeld in ons netwerk van Erkende Badkamerspecialisten in jouw regio. Als we vragen over je aanvraag hebben, bellen we je eerst nog even. Je kunt zelf aangeven met hoeveel vakbedrijven je in contact wilt komen, maar wij hanteren een maximaal aantal van 3 vakbedrijven per aanvraag. Vervolgens ontvang je een e-mail met de gegevens van de geïnteresseerde en beschikbare vakbedrijven, samen met een introductie en beoordelingen van klanten die jou voorgingen. Zij adviseren je verder en maken graag een offerte voor je. Uiteraard vrijblijvend.

Keurmerk Erkend Vakwerk

Om de kwaliteit te waarborgen, moeten de door Casius voorgestelde bedrijven voldoen aan de eisen van Erkend Vakwerk. Elke vakman wordt bij toetreding beoordeeld op:

 • Vakbekwaamheid & ervaring;
 • Klanttevredenheid;
 • Financiële gezondheid.

Voor elke klus die uitgevoerd wordt door een vakman, kan de klant een beoordeling geven. Zodra we je in contact brengen met onze vakmannen, sturen we je meteen een overzicht van hun meest recente beoordelingen. Zodat jij je keuze mede kan baseren op beoordelingen en ervaringen van anderen. Dat is wel zo prettig.

Voor meer informatie kijk je op de pagina Wat is Erkend Vakwerk?

Recente aanvragen voor houten kozijnen

donderdag 21 oktober 2021

Houten kozijn vernieuwen

Mijn garage heeft 1 buitendeur met houten kozijn waarvan het kozijn rot is maar de deur van hardhout is onlangs vernieuwd. Wat is een richtprijs voor het plaatsen van een nieuw kozijn? Wil weer graag hout.


Kozijnen, deuren en dakramen Born
woensdag 20 oktober 2021

Vervangen klein raam schuin dak zolder.

Op de zolder willen we een oud raampje vervangen. Dus een nieuw (houten) kozijntje incl. glas erin (raampje moet wel open kunnen). Het raampje is +-46 breedte 54 hoogte.


Kozijnen, deuren en dakramen Rotterdam
woensdag 20 oktober 2021

Vervangen 3 kozijnen

Wij hebben een 3-tal kozijnen die we graag vervangen. Momenteel is het hout maar we zien graag kunststof met HR++ ervoor terug. De afmetingen grof: - 2.30 breed (3-tal ramen) 1.40 hoog. - 1.50 hoog (2-tal ramen) 1.40 hoog. - 1.50 hoog (2-tal ramen) 1.40 hoog. Het liefst hebben we witte kunststof kozijnen.


Kozijnen, deuren en dakramen Heemstede
maandag 18 oktober 2021

Raam in garagemuur zagen en plaatsen 1mx2m

Wij willen graag in ons nieuwbouwhuis een raam van 1 meter hoog bij 2 meter breed laten zagen en plaatsen in onze garage. De kozijnen mogen dan waarschijnlijk van hout worden.


Kozijnen, deuren en dakramen Wateringen
maandag 18 oktober 2021

3 kozijnen vervangen (hout)

Wij willen graag 3 kozijnen met de afmetingen bijgevoegd in de bijlage graag demonteren en nieuwe monteren (inclusief afwerking). Graag ontvangen wij een prijs voor deze werkzaamheden. De kozijnen worden al besteld en op locatie geleverd. Ze moeten van hout worden.


Kozijnen, deuren en dakramen Haarlem
zondag 17 oktober 2021

11 kozijnen vervangen hout naar kunststof

Hi, We zijn ons aan het oriënteren op het vervangen van onze kozijnen voor kunststof met HR++ glas. We zijn op dit moment vooral benieuwd aan welke kosten we ongeveer moeten gaan denken. De kozijnen zijn nu hout en moeten kunststof worden. Het gaat om deze ramen: (breedte x hoogte) 60x60 (uitzetraam) 60x150 (draairaam + uitzetraam erboven) 60x60 (uitzetraam) 60x45 (uitzetraam) 150x105 (vastraam + draairaam) 90x45 (uitzetraam) 150x155 (vastraam + draairaam + uitzetraam) 60x115 (vastraam) 90x155 (draairaam + uitzetraam) 90x115 (vastraam) 150x115 (vastraam + draairaam) De uitzetramen mogen ook valramen zijn. Voor sommige ramen is een steiger nodig om hem te bereiken. Wellicht dat mijn buren ook mee doen.


Kozijnen, deuren en dakramen Nieuwegein
zaterdag 16 oktober 2021

Dakraam vervangen

Mijn dakraam moet vervangen worden. Hij sluit niet goed meer en het hout is aan het rotten (?).


Kozijnen, deuren en dakramen Assendelft
zaterdag 16 oktober 2021

Schuifpuien vervangen en deur vervangen

Ik wil het volgende laten doen: 1x aluminium schuifpui vervangen met dubbele houten tuindeuren 1x aluminium schuifpui vervangen met opbouw van muur naar 900mm en kozijnen plaatsen in opening 1x houten deur vervangen met enkel houten deur.


Kozijnen, deuren en dakramen Papendrecht
donderdag 14 oktober 2021

2 binnendeuren plaatsen

Ik zoek een vakman die 2 binnen deuren kan plaatsen in bestaande houten kozijnen. De aanschaf van de binnen deuren wil ik in overleg met de vakman laten gebeuren.


Kozijnen, deuren en dakramen Heemskerk
Offertes aanvragen