Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Plat dak in epdm

EPDM

EPDM

Ben je op zoek naar een goede EPDM dakbedekking? Lees dan verder! Hier vind je de benodigde informatie, prijzen en vraag tot 3 gratis offertes aan bij vakmannen uit jouw regio.

EPDM dakbedekking (staat voor: Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer) is een rubberen dakbedekking die erg flexibel is en meestal uit één vlak bestaat. EPDM dakbedekking is te bestellen in de maat van je dak. Het is niet een van de goedkoopste dakbedekkingen, maar wel een van de beste voor platte daken. EPDM heeft namelijk een zeer lange levensduur (circa 40 jaar) en is zo goed als onderhoudsvrij. Lees verder voor meer voordelen van EPDM dakbedekking, de prijs en de plaatsing ervan.

Hoe wordt EPDM geplaatst?

Wanneer EPDM op een dak gelegd wordt, leggen de vakmensen meestal grote op maat gemaakte folie dakrubbers op het dak. Als er meerdere stukken folie geplaatst moeten worden, bevestigen ze deze iedere keer met een overlap naast elkaar. De naad lijmen ze vast om het geheel waterdicht te maken.
EPDM folie is in verschillende diktes te verkrijgen en varieert meestal van 1 tot 1,50 millimeter.

Er zijn meerdere manieren om EPDM dakbedekking te plaatsen, namelijk:

 • EPDM lijmen: dit is de meest voorkomende manier van het plaatsen van EPDM dakbedekking. De EPDM folies worden vastgelijmd op de onderliggende laag. De ondergrond moet wel geschikt zijn voor verlijming. Wanneer je het plaatsen van de nieuwe dakbedekking combineert met het isoleren van je dak, dan kan je in sommige gevallen de folie op de isolatieplaten vastlijmen. Wanneer dit niet het geval is, moet het dak eerst van een tussenlaag worden voorzien, zoals een primer die op het dak kan worden gesmeerd.
 • Mechanische bevestiging: Soms is het verlijmen van de EPDM folie niet mogelijk, omdat de ondergrond daarvoor niet geschikt is. De vakman kan dan kiezen voor mechanische verankering. De dakdekker maakt de EPDM folie vast onder mechanische strips die hij vervolgens verlijmt met EPDM stroken, waardoor het dak waterdicht is. Bij grote daken gebruikt de vakman deze techniek in de praktijk steeds vaker. Als de dakdekker deze manier gebruikt, heeft hij meer materiaal nodig dan bij lijmen en dit is daarom een duurdere optie.
 • EPDM met ballastlaag: bij deze methode van het aanbrengen van EPDM dakbedekking, worden de rubberen matten los op het dak gelegd. Om de rubberen matten op hun plek te houden komt er een ballastlaag op, van bijvoorbeeld grind. Deze manier van aanbrengen van EPDM is een stuk sneller dan bijvoorbeeld het verlijmen. Maar het is ook een stuk zwaarder. Daardoor moet de vakman eerst controleren of de dakconstructie van je woning het extra ballastgewicht kan dragen. Kies je voor deze methode? Dan raden we je aan om vooraf goed met de dakdekker te checken of de dakconstructie het kan dragen en wie het ballastmateriaal regelt. Op deze manier kan je negatieve verrassingen voorkomen.

Wat kost het met EPDM bedekken van een dak?

De kosten van het laten plaatsen van EPDM dakbedekking is afhankelijk van een aantal zaken. Onder andere spelen de aantal vierkante meters mee die bedekt moeten worden, het type dak en het soort EPDM dat gelegd wordt. Daarnaast is de uiteindelijke prijs ook afhankelijk van of er eerst een dakrenovatie moet gebeuren voordat de dakbedekking geplaatst kan worden. In dat geval wordt de oude dakbedekking eerst verwijderd. Soms moet zelfs eerst de dakconstructie vervangen worden. Wanneer dit niet het geval is, kan de EPDM dakbedekking direct geplaatst worden en soms zelfs wel over de huidige dakbedekking worden gelegd.

De kosten van de plaatsing van EPDM dakbedekking zijn gemiddeld €50 per vierkante meter. In het geval dat eerst de oude dakbedekking verwijderd moet worden, stijgen de kosten aanzienlijk. Het plaatsen van dakisolatie brengt ook extra kosten met zich mee.

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan hier een offerte aan.

Voordelen van EPDM

EPDM is één van de beste dakbedekkingen voor platte daken. Hieronder staan de voordelen op een rijtje.

 • EPDM dakbedekking heeft een lange levensduur. Het gaat gemiddeld 40 tot 50 jaar mee;
 • Het is een elastisch materiaal waardoor het niet scheurt. Dit komt door de specifieke samenstelling van het materiaal. In de brandende zon en in de vrieskou blijft het materiaal elastisch en scheurt het niet door de invloed van krimp- en uitzetspanningen van het dak;
 • Het materiaal is onderhoudsvrij. In het geval toch een beschadiging ontstaat, is dit meestal met een zelfklevende folie gemakkelijk te herstellen. EPDM scheurt niet door waardoor de beschadigingen altijd klein blijven en oppervlakkig;
 • Het is makkelijk en snel aan te brengen;
 • EPDM is in de meeste gevallen aan te brengen over een bestaande dakbedekking. Daarnaast is het ook geschikt voor haast alle daktypen. Hoewel EPDM meestal op platte daken gebruikt wordt, is het ook geschikt voor hellende daken;
 • Het is een ideale ondergrond voor groene daken, omdat EPDM waterdicht en wortelbestendig is. Als je een groendak laat aanleggen, creëer je een natuurlijkere look voor je dak, dan van het synthetische dakrubber.

Aandachtspunten

Hieronder beschrijven we een aantal aandachtspunten die je kunt meenemen bij de aanvraag van offertes voor het plaatsen van EPDM.

 • Afschot van het dak: zie je dat er vaak water op je dak blijft staan? Dan is er iets mis met het afschot van het dak. De vakman kan dit herstellen, maar dat kost natuurlijk wel extra;
 • Isolatie: ontsnapt veel warmte uit je woning? Dan is dakisolatie een goede investering. Wanneer je dan voor EPDM dakbedekking kiest, kan je ervoor kiezen om eerst dakisolatie aan te laten brengen. Wanneer dakisolatie vanaf de buitenkant van het dak wordt aangebracht, wordt vaak gekozen voor harde isolatieplaten. In dat geval kan de EPDM folie meestal rechtstreeks op de isolatieplaten worden gelijmd. Soms is een extra tussenlaag nodig;
 • Plaatsingswijze: er zijn meerdere manieren om EPDM folie aan te brengen en de wijze van het plaatsen ervan is bepalend voor de prijs. Wanneer je kiest om de dakfolie met ballast te bevestigen, houd dan rekening met extra kosten voor de ballast;
 • Garantie: vraag de dakdekker naar de mogelijkheden van garantie. Misschien kan je een garantieperiode afspreken met de dakdekker, voor bijvoorbeeld tien jaar. De meeste dakdekkers zullen een garantie geven. Maar: controleer wel goed de voorwaarden om je rechten te kennen. Een voorbeeld: er is een lekkage en er is schade aan het interieur of aan kostbare apparatuur, wie vergoed dit? En tot welk bedrag ben je verzekerd?

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen