Casius logo
Offerte aanvragen Ik ben een vakman
Dakleien op een hellend dak

Leien

Leien

Wist je dat een leiendak tot wel 150 jaar mee kan gaan? Lees hier meer over de voordelen van leien dakbedekking voor jou en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Leisteen is de meest duurzame dakbedekking die ook nog eens het langste goed blijft. Leien worden daarom al heel lang als dakbedekking gebruikt. Vroeger was dat vooral natuurleien, tegenwoordig zijn kunstleien steeds populairder. Doordat leien goed bestand zijn tegen storm gaan ze lang mee. Er is een groot aanbod aan vormen en kleuren, waardoor daken met uiteenlopende dakvormen met leien kunnen worden bekleed.

Bij Casius vind je de gespecialiseerde en erkende vakman die je kan helpen met het een leien dak leggen. Natuurlijk wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn en wat het ongeveer gaat kosten. Casius voorziet je van de nodige informatie: van nuttige tips tot erkend vakwerk bij jou in de buurt. 

Weet je al zeker dat je leien dakbedekking wil laten plaatsen? Wil je graag dat een erkende dakdekker bij je langskomt om alle vakkundige normen te bespreken? Vul dan het offerte formulier in en ontvang tot 3 gratis en vrijblijvende offertes!

Kosten leien dakbedekking

Hieronder in de tabel geven wij een prijsindicatie van de verschillende prijzen voor een leisteen dak.

Let op: de dakdekkers via Casius bepalen zelf hun prijs. Hierdoor kan de uiteindelijke prijs van de klus afwijken van de prijzen in de tabel.

Soort leien Gemiddelde prijs per m² Levensduur
Kunst €65 - €75 25 - 35 jaar
Natuur €110 - €120 80 - 100 jaar

Wil je graag advies speciaal gericht op jouw situatie en een offerte op maat? Vraag dan een offerte aan.

Welk soort leien dak past bij mij?

Je hebt twee soorten leien dakpannen: kunstleien en natuurleien. Leien zijn zowel vierkant als rechthoekig te verkrijgen, waarbij de hoeken recht of afgerond kunnen zijn. Afhankelijk van het type lei zijn er verschillende mogelijkheden in kleur en afwerking. Kunstleien zijn er in diverse grijs- en bruintinten te koop, maar er zijn ook rode en bruine varianten. Natuurleien hebben de kleur en reliëf van natuursteen. Dat is afhankelijk van de steensoort welke kleur dat is: van grijs tot blauw, bruin, groen en antraciet.

 

Kunstleien

Kunstleien worden gemaakt van vezelcement, een mengsel van cement met kunststofvezels. Dit product is sterk en licht. Kunstleien kiezen mensen vaak vanwege de goede prijs-kwaliteitsverhouding en omdat ze een ruime keuze hebben aan kleuren en formaten. In tegenstelling tot natuurleien, zien kunstleien er allemaal precies hetzelfde uit, waardoor je dak een strakke en egale uitstraling krijgt. Heb je een afwijkend architectonisch dakontwerp? Met kunstleien is er veel mogelijk, omdat de leien op diverse manieren kunnen worden aangebracht.

Voordelen

 • Aantrekkelijk geprijsd
 • Groot aanbod aan kleuren en formaten
 • Bestand tegen temperatuurverschillen
 • Kan op verschillende manieren geplaatst worden

Nadelen

 • Kortere levensduur dan natuurleien
 • Minder authentieke look dan leien uit natuursteen

Natuurleien

Natuurleien pannen worden gemaakt van natuursteen, dat uit de steengroeves uit Europa, Azië, Afrika en Amerika komt. Iedere steengroeve produceert zijn eigen specifieke leien, waardoor ze ook in diverse kleuren verkrijgbaar zijn. Omdat het een natuurproduct is, kunnen er kleur- en vormverschillen tussen de leien voorkomen. Maar de kleien imperfecties tussen de leien geven je leiendak wel een natuurlijke uitstraling. Eén ding is zeker: een dak dat bekleed is met natuurleien is uniek en heeft zijn eigen specifieke uitstraling dat geen enkel ander heeft.
Bovendien gaat een natuurleien dak een leven lang mee. Afhankelijk uit welke steengroeve het komt, kan een natuurleiendak zo’n 150 - 200 jaar meegaan. Natuurleien zijn echter wel stukken duurder dan kunstleien.

Voordelen

 • Zeer lange levensduur
 • Natuurlijke uitstraling
 • Stormvast
 • Vergt weinig tot geen onderhoud (het materiaal is weinig poreus)
 • Goed bestand tegen temperatuurverschillen
 • Niet brandbaar

Nadelen

 • Duur in vergelijking met andere dakbedekkingen
 • Onzuiverheden in kwaliteit of uitvoering kunnen voorkomen (dit is inherent aan een natuurproduct)

Vraag een offerte aan

Offertes aanvragen